Overnight (2007) ☆ 👁

(Török Ferenc)

magyar-német dráma

2,9
★★★☆☆
156 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆
2008-01-28 Rainbow

Az overnight egy olyan tőzsdei tranzakció elnezezése, amely egy adott napon indul és az azt követő (kereskedési)napon le is zárul. Hogy miért ezen tőzsdei művelet lett Török Ferenc legújabb filmjének a témája és címe- hiszen a tőzsde világa megannyi témajavaslatot kínálhat-, rejtély, mindössze annyi biztos, hogy a film alapötletét egy brókerrel való beszélgetés adta a rendezőnek.

Sokan tartják az Overnight-ot Török Frenec két korábbi filmjének, a Moszkva térnek és a Szezonnak valamiféle folytatásának, talán mert az abban a két filmben megmutatott generáció körülbelül az a korsztály lehet manapság, mint amibe az Overnight főszereplői tartoznak. De ez az egy magyarázat lehet csak helytálló, tekintettel arra, hogy az Overnight már nem a mi kis magyar valóságunkat mutatja be, letisztultan, realistán, hanem valami sokkal globálisabb, sokkal nemzetközibb témához nyúl. Nem véletlenül. Török Ferenc egy korábbi nyilatkozatában azt mondta, szeretne külföldön jobban érthetőbb, eladhatóbb és szerethetőbb filmet csinálni, olyat, amivel az ottani mozinézők is tudnak azonosulni, merthát – és ezt már csak én teszem hozzá – az érettségire kapott használt Lada vagy a balatoni munkásszálló maximum az egykori KGST-blokk nézőközönségének nyúthatott olyan élményt, amit magukénak tudnak érezni.

Nem kis ellentmondás ezzel a filmmel kapcsolatban, amit maga a rendező nyilatkozott korábban, még a forgatás megkezdése előtt, hogy ahhoz, hogy valaki ezt a különös világot, amiben ezek a fiúk élnek megértse, hónapok kellenek. Majd eztán hozzátette, közönségfilmet akar csinálni ebből a témából. Nem vagyok benne biztos, hogy ez utóbbi sikerült.

A másik nagy ellentmondás, hogy Török Ferenc egy nyugodt filmet szeretett volna, amiben sok a csend és kevés a dialógus. Nos, ezzel a történettel ez aligha látszik megoldhatónak. Nekünk. A rendező ugyanis megoldotta. Tényleg lassabb, csendesebb és feszültségmentes lett a film. És ezáltal rossz is.

Mert kérdem én, ha valaki tudja, hogy egyetlen napja van 10 millió eurót szerezni és még ráadásul ez az a nap is,amikor egy pozitív terhességi tesztet kap egy ismerelten feladótól, az illető legalább egy jót nem káromkodik, üvölt, tör össze valamit, vagy mit tudom én? Vas Péter nem tesz semmit. Nem lenne ezzel baj, ha a mélységben érezhető lenne a feszültség. De semmi sem érezhető.

Török Ferenc a forgatás megkezdése előtt egy nyilatkozatában azt is megemlítette, van egy erős sztroija és fontosnak tartja, hogy erősek legyenek a mellékszálak is. Kérdem én, hol itt erős ez a sztori? Lehet, hogy a dramaturg kezében még az volt, de a filmvászonon már nem . Amiben elérte a célját a rendező, az a mellékszálak erőssége, pontosabban egy konkét mellékszálé, a taxisoké. Mindez persze a taxisokat megformáló színészeknek, többek közt Gyabronka Józsefnek és Mucsi Zoltánnak köszönhető. Sőt, ha jobban belegondolok, a terhesség és az abortusz mellékszála is erősre sikerült, de ez is egyrészt Bánsági Ildikó rideg nézésének és Pető Kata a témában való jártasságának köszönhető, hiszen azt a részt az ő ötletei alapján módosították olyanra, ami a filmben látható.

De ha már az erős sztorit írtam, illene azt hiszem leírnom – a korábbiaknál kicsit bővebben, ha ezt meg tudom és meg lehet tenni -, mi is a sztori. Vas Péter egy átlagos harmincas bróker, aki egy luxuslakásban él, úgy váltogatja a lányokat az ágyában, hogy sokszor a nevüket sem tudja, aki egy csupa kék és csupa szürke rideg világban tölti napjai nagyrészét, egy hipemodern irodában, számok, adatok és tőzsdei hírek között, olyan emberekkel, akik lassan már magyarul is elfelejtenek, akiknek a tárgyaló csak meeting room, a határidő csakis deadline, akiknek a zsebében Signetta helyett Mont Blanc toll van és akik nem lepdőnek meg, ha egy barátjuk 10 millió eurót kér tőlük kölcsön. Merthogy Vas Péternek pont ennyire lenne szüksége, ugyanis akad egy kis üzleti problémája, viszont a német befektetőnek azonnal kell a pénze. Egyetlen esély marad, az overnight művelet, amiben korábbi egyetemista társa, az itthonról üzleti ügyek miatt távozni kényszerült és most Bombayban élő bróker barát segít. Ebbe az elméletileg feszültségekkel teli – ebből a fimen semmi nem jön át – helyzetbe érkezik bele a boríték, benne a pozitív terhességi teszettel. Az eredeti elképzelések szerint itt Péternek zavarba kellene esnie és nagyon nem tudnia, kitől is jöhetett a küldemény, de hamarosan egyértelmű lesz számunkra, hogy Péter pontosan tudja, ki a feladó, és nem áll neki ki tudja hány lányt felhívni.

Közben találkozunk a taxisokkal, megismerjük Péter kollegáját, akit Eszenyi Enikő alakít és aki nagyon fura ebben a szerepben, igazából egy „tőr-zúzós” jelenetben önmaga csak, találkozunk Péter főnökével, Máté Gábor személyében, megismerjük a német befektetőt játszó Hans Zieschler-t, aki szerintem a legjobbat alakítja a filmben – a szerepet eredetileg Joachim Król kapta volna, akit a Szomorú Vasárnapból ismerhetünk - , és megismerjük a másik nemzetközi szereplőt, Roopak Saluja-t, aki egy bombay-i brókert játszik.

Hát ennyi a történet, amiben Bodó Viktor a főszereplő, akinek a játéka számomra semmyilen volt, a már korábban említett érzelemhiány miatt. Nyilván rendezői utasítást követett, de hogy ez sem az általa játszott karakternek, sem a filmnek nem tett jót, az biztos.

Hadd említsem meg még a stáb két tagját, akik miatt nagyon tudom szeretni ennek a filmnek a hangulatát. Egyikük Hujber Balázs látványtervező (korábban a Kontroll-ban is ő volt felelős a látványért ), másikuk pedig Garas Dániel, a film operatőre, nem mellesleg fotós előképzettséggel és immár 4 korábbi Török Ferenccel közös filmmel a háta mögött. Ők tették olyanná ezt a filmet, amiért és ami miatt lehet szeretni. A képek, a látás- és láttatásmód miatt. Mert ebben ez a film nagyon különleges, a vonalaival, a parabolaantennáival és a nyakkendőivel. Ezek hangsúlyozása és a teljes képi világ mestermunka a szememben.

Sajnos, a reklámokat így is, ebben a különös képi világban is el kell viselnünk, nem mondom, hogy olyan szembetűnőek, mint Sas Tamás filmjeiben, de ott vannak, és garantált , hogy a film végén el fogjuk tudni sorolni legalább néhány sponzor nevét. ...

Szeretem a magyar filmeket és bizalommal vagyok irántuk, néha olyannyira, hogy látatlanban megveszem a dvd-kiadást. Így volt ez az Overnight-tal is. Egyetlen dolog miatt nem bántam meg. Pontosabban egyvalaki miatt. Az illetőt Garas Dánielnek hívják. Az ő munkája az, amiért érdemes megnézni ezt a filmet. Ennyit adott nekem az Overnight. Mást? Nem.

Vissza a cikkekhez...