An Alan Smithee Film: Burn Hollywood Burn (1998) ☆ 👁

(Arthur Hiller)

amerikai vígjáték

?,?
 
2 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

2023-01-26 10:38:40 critixx (1) #1

Kétségtelenül bűnrossz film, de a szándék és az alapötlet amúgy teljesen jó. Eszterhas bácsi egy vérbeli, maró szatírát akart csinálni Hollywoodról, az "álomgyár" működéséről, amiről láthatóan beható ismeretekkel rendelkezik. A rengeteg bennfentes poén, a jellegzetes figurák, a számtalan bizarr helyzet, melyek amúgy simán megtörténhetnek, az egészből sugárzik a "most jól beintek az elfajzott hollywoodi elitnek, sz.rok egy jó nagyot az asztalra, ahonnét eszek" szándék.

A probléma, hogy valahol az alapötlet és a kész film között kb. minden totálisan félrement és egy borzalmas mutáns zabigyerek jött létre, ami se nem vicces, se nem érdekes, se nem szórakoztató.

Egyébként Eszterhas koncepciója, miszerint az egész sztorit ál-dokumentumfilm stílusban meséli el, utólag, a különböző érintettek visszaemlékezéséből bontja ki a cselekményt, szóban elmesélve azt, ahelyett, hogy megmutatná a történéseket, akár még érdekes, egyedi is lehetne, de ez sem működik, egy idő után inkább irritáló lesz és unalomba fullad. (Ugye "show, not tell"... na itt pont az ellenkezője történik...)

P.S. Érdekesség, hogy a későbbi #MeToo-sátán, Harvey Weinstein is feltűnik egy kisebb szerepben. A fazon már ránézésre, még így, hogy csak szerepet játszik, is kifejezetten gusztustalan, taszító figura, akit messziről kerülsz, ha véletlenül meglátod, de valószínűleg volt annyi pénze és befolyása, hogy harminc éven át bármit büntetlenül megúszhatott.