Halloween (1978) ☆ 👁

Halloween - A rémület éjszakája

(John Carpenter)

amerikai horror, thriller

3,8
★★★★☆
489 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Eredetileg a film címe The Babysitter Murders lett volna.

Az alacsony költségvetés miatt, a produkciónak nem volt pénze saját maszkmesterre, ezért a legközelebbi játékboltban megvásárolták a legolcsóbb álarcot. Ez az maszk éppen a Star Trekből ismert Kirk kapitány álarca volt, amelyet hófehérre festettek és a szemeit nagyobbra vágták. Így született meg Michael Myers legendás álarca.

Mivel az ősszel játszódó történetet tavasszal forgatták, a stáb műleveleket szórt szét a felvételek helyszínén. Költségkímélés miatt, ezeket a leveleket mindig összeszedték és a következő forgatási helyszínen újra felhasználták.

A film több szempontból is tisztelgés Alfred Hitchcock Psychoja előtt. Például a főszereplő Jamie Lee Curtisa Psycho legendás zuhanyzós jelenetéből ismert Janet Leigh lánya. Dr. Sam Loomis a nevét a Psycho című film egyik karakteréről kapta.

A film egyik jelenetében a szereplők az 1951-ben készült F[[The Thing from Another World]] című filmet nézik. A rendező később elkészített a film remekejét: The Thing.

Az addig rosszul fogadott film két neves kritikus véleménye után lett sikeres.

- Mi tartott eddig?!
- Most kaptam meg az SMS-t!
(Zajlik e párbeszéd az Agymenők c. széria egyik részében, amikor Sheldon megnézné a filmet, de azért szól Amynek, hogy mentse ki...)

A Tom Doyle név is egy Hitchcock filmből, a Hátsó ablakból származik.

Itt még szó sincsen a rokoni kapcsolatról, ezt a folytatásban találták ki.

"John Carpenter klasszikusa volt a slasher műfaj úttörője; és nem csak a kritikusok díjazták, a közönség körében is futótűzként terjedt a híre – mondhatjuk akár azt is, hogy ez volt az egyik első, szájhagyomány útján terjedő virális siker. A premier idejéből fennmaradt egy felvétel is, amelyen jól látható, illetve hallható, hogy a közönség tagjai igen intenzíven reagáltak a feszült jelenetekre. Ma már mindenki ismeri a műfaj trükkjeit, akkoriban azonban még nem voltak erre felkészülve." (port.hu)

"John Carpenter horrorklasszikusa a fiktív Haddonfield városában játszódik, Illinois államban, az autókon azonban kaliforniai rendszámok vannak, de láthatunk pálmafákat is. Utóbbi a forgatás helyszínén, Dél-Kaliforniában őshonos, Illinois-ban viszont nem." (port.hu)