Subarashiki nichiyobi (1947) ☆ 👁

One Wonderful Sunday

(Akira Kurosawa)

japán dráma, szerelmi történet

?,?
 
7 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

2019-11-08 12:35:35 critixx (?) #2

"jobban örült volna, ha egy, a japánok mindennapjairól szóló filmje nyert volna rangos díjat"

A filmexportért felelősek Japánban úgy gondolkodtak akkoriban, hogy a hasonló filmek külföldön senkit sem érdekelnének, ezért nem is nagyon reklámozták, terjesztették őket a világban. Ozut is ezért csak a halála után ismerték meg nyugaton. A látványos történelmi filmek (A vihar kapujában, A hét szamuráj, stb.) és katasztrófafilmek (Godzilla és társai) ellenben kiváló exportcikknek számítottak a szemükben és nyomták őket, ahogy csak tudták. Az sem véletlen, hogy Kuroszavát saját hazájában sokkal kevesebbre becsülték - sőt, "túlzott nyugatiassággal" vádolták meg - mint külföldön, nyugaton.

előzmény: offerus (#1)

2019-11-08 10:51:24 offerus (5) #1

Kurosawa újabb irányban kísérletezett tovább. Szép neorealista film lett belőle (később, amikor megnyerte az arany oroszlánt Velencében a Vihar kapujával, nyilatkozta, hogy jobban örült volna, ha egy, a japánok mindennapjairól szóló filmje nyert volna rangos díjat). Ez a filmje a háború utáni nyomorról, a hétköznapi szegénységről, az emberi méltóságról, az örök vágyakról, a reménységről, de mindenekelőtt a szerelemről szól. Beleillik az életigenlő filmek sorába.

Te aki láttad vajon elkezdtél tapsolni, amikor Masako áttörve a negyedik falat mélyen a szemedbe nézett az üres(?) színpadról?

Még 3 szavazat kellene, hogy felkerülhessen az ismeretlen gyöngyszemek jelöltlistájára.

Felirat nélkül megtalálható itt. Felirat letölthető itt. Felirat és online film összekapcsolásáról olvashatsz itt.