Shortbus (2006) ☆ 👁

(John Cameron Mitchell)

amerikai dráma, szerelmi történet

3,0
★★★☆☆
116 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

2012-11-02 12:27:56 ChrisAdam (3) #7

Kemény film, viszont nagyon távol álló. Néha kifejezetten tolakodó, viszont a mondanivaló és a vége megadatja velem a hármast. Nem ajánlanám senkinek, de egyedi alkotás. Az utóíze viszont kegyetlen rossz.
55%

2009-11-12 12:01:36 joussaince (5) #6

Egyik kedvenc filmem. A hazugságokról és az álszentségről szól, amik miatt egynémely főszereplő a saját testével is elveszíti a kapcsolatot. Mellesleg semmi olyan megdöbbentő vagy megbotránkoztató dolog nincs benne, amire titokban a prűdek már ne kattintottak volna rá jótékony titokban. :) A homoszexuális képek teljesen természetesek, aki megbotránkozik és történetesen férfi, az valszeg nem számol azzal, hogy ő is csak azért ragaszkodik a vizualitásához, hogy meg tudja állapítani, hogy épp egy nő vagy egy férfi elégíti-e ki, máskülönben tökmindegy lenne neki.A hímsovinizmus és a homofóbia olyannyira társadalmi elvárás lett, hogy a férfiak már a fantáziájukat sem engedhetik szabadon, a szemforgatás meg hát össztársadalmi játék. Nem több a nők közt a biszexuális, csak épp a nőknek engedik, a férfi meg annyira beépítette magába a társadalmi elvárásokat, hogy észre sem veszi, hogy elidegenedett. Aki ezzel nem tud megbarátkozni, az fel fog háborodni a Shortbus-on, ami pedig pont arról szól, hogy nem merünk egymással nyíltan beszélni sem, így a szex sem lehet felemelő élmény. Megkockáztatom, hogy kifejezetten szentimentális témáról szól, a lelkünkhöz való visszatéréshez, hogy abból új testélmény ( a terapeutánál pl orgazmus) szülessen.

2009-03-23 14:31:19 manyioka (4) #5

Régen láttam már a filmet, talán érdemes volna újra megnézni.
Nem csak a puszta tényeket kell nézni. Én nyitott vagyok a világra, elfogadom az emberek másságát is. Igaz néha meghökkentett egy-két dolog, de azért film a film, hogy ott le lehet forgatni, ne mindent az életben éljünk meg. Egy kicsit pornós, egy kicsit erotikus. Ami nagyon tetszett a filmben az a gazdag érezelemvilág,amivel egymást szerették ezek a fiúk,ahogyan küzdöttek a másikért. Ez egy új látásmódot nyitott meg előttünk. A környezetemben többen is megnézték, a fiúk viselték nehezebben. Ugye milyen érdekes, ha nőket néznek, azt nekünk nőknek is ugyanolyan érdeklődéssel kellene néznünk és élveznünk, a fiúk már fúj. Pedig ők is ugyanolyan emberek. A leszbikus lányok jöhetnek, de a homo fiúk nem? Nem ugyanaz? Mindenesetre a film érzelemvilága nagyon tetszett.

2009-01-20 10:46:45 "L" (1) #4

Az osztályzat mindent elmond, csak pár percig bírtam. A pornónak van létjogosultsága, sőt kereslet is van rá, csak feleslegesen ne nevezzük művészieskedésnek és ne próbáljuk meg művészfilmként eladni. Azt meg legalább írjuk rá, hogy kiknek szól...

2008-09-17 23:32:56 jorgecosta (3) #3

nekem bőven van "gyomrom" hozzá, így bizton állíthatom, hogy nem azért közepes film...

2008-08-02 20:36:30 terika (4) #2

Ehhez a filmhez abszolút gyomor kell. Ha eltekintünk a külföldi kritikusok "new york-pukkasztó film" hozzáállásától és csak mint ember élvezzük a filmet egészen érdekes világot nyit meg előttünk.
A kezdeti képektől egynémelyik férfi hanyatt homlok menekülhet, mivel letaglóz bennünket egy meztelen hímtag, illetve utána a meleg fiú(James) orálisan kielégít magát(igen, úgy hogy...pont úgy),miközben a szomszéd sorházból szemben kukkolja őt egy fiú, aki szintén meleg, mindezt videóra veszi, na nem a szomszéd srác, hanem James. Ha valaki túléli ezen perceket, és a sokktól nem nyomta le a stop gombot vagy tépte ki a konektorból a vezetéket akkor a továbbiakban újabb párok életét ismerhetjük meg. A Short Bus valójában egy helység név, ahová minden férfi és nő azért jár, hogy kiélje gátlástalan vágyait, mind intellektuálisan, mind szexuálisan. Egy biztonságos hely, igazából bármire, ami egy kapcsolatnak nevezett szférán belül létrejöhet. Megismerhetjük a szép északi lányt(ő a szex-terapeuta), aki ugyan boldogan él férjével, de orgazmusa sosem volt még. A biszexuális dominával is találkozunk, aki erőszak függő férfi társait juttatja csúcsra. James(aki régen hímrinygó volt), akiről fent beszéltem van egy barátja (Jamy), aki már-már kényszeresen szeretne az élete, mások életének középpontjába kerülni;és észre sem veszi, hogy közben párja mennyire elzárkózik előle, a világ elöl, hogy romokban hever a lelke, hogy pillanatait kamerára veszi. Érdekes a két fiú jellemrajza, és ahogyan a film készítője megjeleníti a lelki beburkolózást James.A problémát érzékelik, de nem tudják mit kellene tenniük, így fordulnak segítségért. A három szereplő egy terápia alkalmával találkozik, és ugyan a lány a két fiún szeretne segíteni a kérdések halmaza visszazuhan rá és kibukik belőle elkeseredettsége, amely a tökéletes kielégülés hiánya miatt gyülemlett fel benne. A fiúk járnak a SBusba, így beajánlják a lányt is...így kerül oda férjével együtt...Érdekes orgiáknak zajlanak le, és kapcsolatok születnek, alakulnak át.
Ha levettük a prűdségünket, pszichológiai szempontból mindenképp érdemes megnéz ezt az alkotást.Mindennapos kérdéseket feszeget a film, ami nem csak NY-ban történhet meg...

2008-01-05 20:36:59 budaik (1) #1

Nagyon gáz...
igazából furcsa film... örülök ha valakinek tetszett... De tőlem messze áll