Yella (2007) ☆ 👁

19 szavazat
Szerinted:
☆☆☆☆☆

2024-09-04 07:44:49 budaik (4) #5

Az egyetemen ajánlotta Petzold-ot tanárunk. Eddig nem csalódtam a rendezőben. Érdemes belekostolni a Berlini iskola filmjeibe. Egy cikk erről a filmes mozgalomról

2013-04-18 10:21:09 Kalevala (4) #4

Egy kritikában azt olvastam, hogy ez egy „tranzit-film“.Igen, ezt a kifejezést találták ki azokra a filmekre, amelyekben az út, a folyamat, az átmenetiség a lényeges, nem a cél.
De hát akkor nem minden tranzit, mert minden mozgásban van, mindig haladunk valami felé, ha más felé nem is, a halálhoz. AZ egész élet tranzit a születésünktöl az elmúlásig, ès ki állapitja meg, hogy mi a cél és mikor érünk célba, amikor az élet halad tovább, tehát maradunk az úton és további célok állnak elöttünk. AZ út akkor fejezödik be, ha meghalunk. Akkor az a cél, a megérkezés? Most csak játszadoztam egy gondolattal és egy kifejezéssel, amit a filmkritikusok találtak ki. Na de vissza a filmhez:
Yella elindul, hogy megkeresse a helyét az életben, mert mindaz, amit maga után hagyott, nem elégitette ki.Én igy látom: Eleinte két szálon fut a cselekmény: Yella személyes, érzelmi és a karrier alakulásának a szála a késöbbiekben összefonódik, söt feltételei lesznek egymásnak. Yella úton van, minden ideiglenes, minden átmeneti. Csak egy rövid pillanatra érezzük, mintha megérkezett volna, az elsö, Philippel töltött ejszaka utáni reggelen. Yella pillantása elárulja, hogy vége az útnak, megérkezett, a múlt emlékei összeolvadnak a jelennel. MIndez csak illuzió. A szerelmük alapját Philip pénzügyi sikere képezi, igy Yella aktivan beszáll a kockázatos játszmába.
Petzold árnyaltan mutatja Yella útját, a keresést, a vágyat valami újra, valami reálisra, amibe belekapaszkodhat.

2012-09-24 10:14:26 somogyireka (3) #3

..aztán aludtam, ahogy kell, és hagytam érni a filmet, közelebb a megoldáshoz nem jutottam, most sem értem, mert nem is érthető. Mintha a rendező sem rendelkezne egyértelmű koncepcióval arra nézve,mit is akar. Szóval, hogy most halálközeli élmény vagy maga a halál.
Aki látta, s ezt megfejtette,írja meg,legyen szíves!

Viszont történet ide vagy oda, van a filmnek egy nagyon finom szövete, mintha a látottakon túl ott hullámzna valami minta,ami áthatja az egészet. És ez gyönyörű és finom és simogat.Érdemes lesz erre a rendezőre odafigyelnem a jövőben.

2012-09-23 22:38:08 somogyireka (3) #2

Huuh, ez itt valami nagyon különleges, új íz nekem. Sehova sem tudom tenni, nem is értem igazán, hogy miről szólt.

2012-02-19 22:18:25 sleepingdancer (4) #1

A tartalmi absztrakt alapján valami ezoterikus izére számítanánk, de nem: erős stílusú, kitűnő szerzői film.