Tenshi no tamago (1985) ☆ 👁

Angyaltojás
Angel's Egg

(Oshii Mamoru)

japán animáció, anime, fantasy, sci-fi

4,0
★★★★☆
74 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

2013-12-25 21:39:46 ryood (5) #13

Talán te meg én olyanok vagyunk, mint azok a halak...pusztán emlékei valakinek, aki rég halott.

2008-08-31 22:52:01 terika (5) #12

Ezeket én is olvastam. Egyébként a kellő hangulattal bármelyik véleményt alá tudja támasztani magában az ember, pont ez a jó benne. Az én bicskám beletört ebbe az elemzésbe, bár utólag nem is csodálkozom rajta. Szerettem volna átlátni az egészet, és marhára nem megy. Olyan, mintha mindenből lenne benne egy kicsi...

előzmény: nejmed (#8)

2008-08-31 22:30:56 simijohnny (5) #11

Igen, ott sok a túlzásokba eső ember, csúnyán fogalmazva fanatikus, aki mást nem nagyon néz. Itt meg ugye kevesen ismerik a dolgokat, és persze a legnagyobb baj, kevés az említésre méltó movie. Sok a sorozat.
BTW lassan megnézem megint a Pale Cocoont...:)

2008-08-31 21:30:59 nejmed (5) #10

Jah, én is vártam az alkalmat, hogy válaszolhassak, csak újra kellett néznem előbb. Meg jó hogy néha animékről is lehet beszélgetni, a legtöbbször olyan érzésem van, hogy csak úgy az éterbe írogatok. De hát az animés oldalakon általában túl nagy a zaj, itt meg túl nagy a csend. De most ez jó:)

előzmény: simijohnny (#9)

2008-08-31 20:29:53 simijohnny (5) #9

Nagyon köszi, már vártam ezt a hozzászólást! Igazából nincs mit hozzátennem, mert egy esetleges "vita", teljesen értelmetlen lenne. Ahogy mondtad... "nagyon sok értelmezési lehetőséget lehet találni, és ebben áll igazából a szépsége".
Igen, úgyis csak vakok vagyunk egy barlangban... Mindenesetre mindig jó olvasni egy-egy új véleményt.

előzmény: nejmed (#8)

2008-08-31 20:01:34 nejmed (5) #8

Eljött újra az angyaltojásos lelkiállapotom, meg is néztem, és okosabbnak sem érzem magam. A keresztény vonalra különösen figyeltem, és bár vannak részek az elemzésedben amik szimpatikusak nem érzem teljesen indokoltnak. Maradnék annál az elméletemnél, hogy Oshii nem tudatosan vett át motívumokat a keresztény szimbolikából, mivel nem egy keresztény tartalmat akar kifejezni, csak misztifikálásra használja. Kapargatja a felszínét a dolgoknak, és jelentősen torzítja is. Érdekes a japánok hozzáállása a vallásokhoz egyébként. Két forrásból azt olvastam, hogy teljesen mindennapos dolog, hogy valaki végez élete során shinto szertartásokat, keresztény liturgia szerint házasodik, és budhista temetésben részesül. (valami animés újságban vagy honlapon volt az egyik forrás, meg most nemrégiben a hvg-ben volt egy cikk, hogy megkongatták a zen-budhisták fölött a vészharangot, hogy temetési vállalkozássá degradálódik az egyházuk. Szintén ebben a cikkben volt, hogy nemtudommilyenmódon nézve japán a legateistább szemléletű országok között igen előkelő helyen található. Szóval nem adnék egy lyukas garast sem Oshii komoly vallási törekvéseiért.
Eddig a legszimpibb értelmezés amivel találkoztam ez volt, de ez közel sem magyaráz meg mindent. Ez GOUKI egy értelmezéséből kiragadott részlet. (a többi része nem volt szimpatikus):

"Felnőtt – Gyermek konfliktus:
A kislány naivan hisz az álmaiban. Azt hiszi, hogy a tojásban van egy élőlény. A készítők a kislány karakterével a gyermeki képzelőerőt, naivitást kívánják bemutatni. A gyermekek még mernek álmodni.

A férfi a filmben ezt a naivitást, gyermeki álmodozást írtja ki a kislányból. Tehát a gyermekből ezután felnőtt lesz. Ezt az a jelenet mutatja be mikor a kislány a végén lezuhan és felnőtt nő lesz belőle."

Egy másik értelmezés Sixy-től, ami keresztény szimbolikát magyarázza, megmondom őszintén egy kicsit átgondoltabbnak találom a te elemzésednél, de alapvetően ezzel is ugyanaz a bajom. Íme:
"...Egyrészt a hangulata: komor szereplők, alig szólalnak meg, árnyhalakra vadászó árnyékemberek, mindenhol csontok, halott fák: egy olyan világ, ahol az emberek nem létező dolgokat őriznek és abba kapaszkodnak. Mint ahogy teszi azt a kislány is. Kövezzetek meg, de szerintem amit a fiú tesz vele, az a voltaképpeni megváltása: hiszen a tojás üres volt. Segít neki, hogy ne váljon árnyalakká, hanem el tudjon szakadni ettől a földi világtól. (Hiszen eddig két dolgot csinált: vizet ivott, vagyis a testi szükségleteit elégítette ki és egy nem létező ideát szorongatott. Nem éppen egy teljes élet, de ezzel lehet vitatkozni.) Esetleg a tojás lehet teher is, amit állandóan hordoznia kell a lánynak. (Bűn?) És arra vár, hogy magától kikeljen. (A bűn magától feloldoztatik?)

Furcsa, elsőre nagyon tragikusnak és depresszívnek tűnt nekem a film befejezése, de aztán újra megnéztem: egészen olyan, mintha az a lány ott, azon a trónszéken boldog lenne. Nem igazán az a giccses fajta boldogság jelenik meg itt, sokkal inkább belesimul a film sötétebb tónusaiba. Tulajdonképpen (ez lehet, hogy merész) ez akár kvázi egy mennyország-kép is lehetne, mint ahogy a fiú voltaképpen lehet Krisztus, aki elhozza a lánynak a megváltást. Így legalább van értelme a keresztnek. Sőt, értelmet nyer a tojás-bűn párhuzammal az is, hogy a Krisztus-figura a kereszttel zúzza szét a tojást, vagyis az emberi bűnt.

A bárka és a Noé-kép is passzol, a keresztény teológiában tudtommal a megváltást párhuzamba szokták vonni Noé bárkájával: akik megváltást nyernek, azok azok, akik ebbe a bárkába beszállhatnak és az özönvíz elől megmenekülnek.

A hal pedig általános keresztény szimbólum, akár a megváltást magát is jelölheti. (Az IKHTÜSZ egy rövidítés, azt jelenti, "Jézus Krisztus, Isten Fia, Megváltó".) Az árnyalakok talán azok a figurák akik maguk próbálják megtalálni a megváltásukat? Eszerint ez magától az embernek nem mehet, ami egyébként teljesen helyénvaló, legalábbis a keresztény teológia szerint.
..."

Ezen felül különböző fórumokon nagyon sok értelmezési lehetőséget lehet találni, és ebben áll igazából a szépsége. Ezeket az animeaddicts-on a film fórumáról ollóztam össze.

előzmény: simijohnny (#5)

2008-08-24 15:07:03 vadPINGvin (5) #7

Akinek vallásos élmény, az annak akarja látni. A keresztény mitológia mindenbe belemagyarázható, mert szinte minden régebbi mítoszt beleépítettek. Ha az ember keresztény, akkor neki ez nagyon keresztény ihletésű filmnek tűnhet. Nem állítom, hogy nem az, mert a rendezővel nem volt szerencsém filózni róla, de nekem nem tűnt annak. Hogy minek tűnt azt majd egyszer sokadik megnézésre lehet hogy el tudom dönteni, de remélem nem fog sikerülni. :)
De semmiképp nincs egyetlen lehetséges értelmezés.

2008-08-24 13:10:33 terika (5) #6

:D Én meg vagyok a harmadik fél, aki azt mondja (bár ezt már kifejtettem J), hogy nem veszi be a vallásos dolgot, és inkább arra fókuszál, hogy konkrét dolgok nincsenek kimondva, utat adva ezzel annak, hogy a néző szabadon döntsön. És pont ez a lényege az egésznek...hogy eldöntheted. Sz'al rá lehet húzni ezt a keresztény-köntöst, de ez túlontúl egyszerű megoldás lenne...ezért babrálni ennyit, hogy aztán bele lehessen magyarázni a megváltást és hitet? Ugyanmár o_O Ugye nem csak én gondolom azt, hogy ennél kicsit többre és másra hivatott az alkotás? (Bár én az elemzésemben inkább lelki megközelítést alkalmaztam).

2008-08-18 00:36:15 simijohnny (5) #5

Szerintem meg nagyon is kell keresni, ordít belőle a keresztény mitológia. Ez úgy alap... és nem spekulálok, próbálok érvelni, szerintem nem is rosszul. Gondolkodás nélkül rávágni ilyesmit...ah mindegy.
Mindenesetre nejmed véleményére kíváncsi vagyok...

2008-08-17 23:47:36 -senki- (4) #4

Szerintem ez inkább csak spekuláció, de ne nincs semmi baj vele.

Számomra a film érdekes vizuális és hangulati kísérlet, a jelentése sem szavakba foglalható - kétlem hogy utalásokat kellene benne keresni, de persze ez is egy módja a film felfogásának.

előzmény: simijohnny (#3)

2008-08-17 23:12:48 simijohnny (5) #3

Újranéztem és íme az eredmény: Angel's Egg sokadjára..elemzés by me

2007-11-19 19:29:42 nejmed (5) #2

Tényleg nehéz ügy a tenshi no Tamago. Tipikus esete az első nézésre nem kielégítő kategóriának. Mikor utánanézetem a filmnek valami konkrét értelmezésért, akkor döbbentem rá, hogy rosszul kezdtem neki, és kicsit szimbólikusabb szinten kellett volna vizsgálnom. Ezt mondjuk minden olyan munkára elmondható, ami japánból jön, és keresztény szimbólumokkal dolgozik. Nekik ez a világ annyia misztikus, mint nekünk az övék :D Mindenképpen újra fogom nézni. (rögtön nem lehet, ki kell várni az angyaltojásos lelkiállapotot:D)
Nagyon erős anime, eszméletlenül beteg képi és hangi világgal, kötelező mindenkinek, aki szereti kissé darkos vizekben áztatgatni a lelkét! :D

2007-11-19 17:39:00 yuriko (?) #1

Egy vándor találkozik egy fiatal lánnyal, aki egy rejtélyes tojást ölel magához, akár egy bébit. A vándort hajtja a kíváncsiság, ezért a különös városban a bizalmatlan lány nyomába ered, hogy megtudja az igazságot.

És a film végén talán jogosan kérdezi a nagyérdemű, hogy hát mégis mi az igazság? Hát ezt talán még maga Mamoru Oshii sem tudja:) Borzasztó nehezen emészthető (legalábbis számomra), gondolkodásra késztető filmalkotás, olyan nyomasztó, horrorisztikus atmoszférával és zenei aláfestéssel (Yoshihiro Kanno), amilyet csak nagyon kevés filmben képesek megvalósítani. Azt hiszem, ezt hívják művészetnek.