Gyerekbetegségek (1965) ☆ 👁

(Kardos Ferenc - Rózsa János)

magyar vígjáték

3,8
★★★★☆
47 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

2023-10-05 17:30:11 BudapestBoy (4) #4

Szerintem ez egyáltalán nem gyerekfilm. Egy gyerek, ha nem sznob művészetimádónak nevelik, mèg a középiskola első éveiben sem fogja érteni és főleg azért mert logikailag követni próbálja, de itt áttörnek a logikai határok. Ezt összességében értem, azért vannak jelenetek, amiket egy gyerek is megért. Van amikor gyerekfilmnek érződik, de ilyenkor, biztos szándékosan beletörnek a logikai-történeti szálba. Érdekes és szerintem ez pozitívum, hogy itt még mertek nyiltan beszèlni több olyan témáról, melyek mára főleg nemzetközi szinten, tabutémák és nonkonform szembenézni velük. Pedig igenis léteznek. Amiért érdemes megnézni az elsősorban a korabeli Budapest képei, hangulata, mely átsejlik a film saját miliője mögül, illetve a vidám gyerekarcok. Vannak bájos jelenetek.

2017-03-19 13:45:19 Sántha Orsolya (1) #3

Én konkrétan nem értettem ezt a filmet, sem a történetét, sem a mondanivalóját, nem is kötött le.

2012-02-07 21:26:29 Tenebra (4) #2

Meglepően jó volt. Ahhoz képest, hogy sokan a Zazie koppintásának tartják, a szerzőpárosnak sikerült sajátosan magyar "anarchista gyerekfilmet" (XD) létrehoznia. Sőt, ebben szerintem sokkal erősebben jelen volt egy generációs konfliktus és az újhullámos jelleg. A Zazie inkább az újhullámot parodizálta, és csak eljátszadozott, de a Gyerekbetegségekben nagyon konkrétan jelen van egy generációváltási szándék. Az idősek pesszimizmusa, a középkorúak szürkesége már nem "menő", igen is a szertelen, anarchisztikus, szabadságvággyal és tetterővel teli fiataloké a színtér. Ez a legnyilvánvalóbban a film végén lesz kimondva, s így egy kissé az alaphangulattól elütő komor lezárást kap: a kisgyerek hazamegy a kitűnő bizonyítvánnyal, az apja viszont leszarja őt. A "főhős" így levelet ír lánytársának, házassági ajánlattal. :'D

Szóval játékossága ellenére sokkal komolyabbnak és következetesebbnek éreztem, mint a Zazie-t. Zseniálisat mégsem nyomtam rá, mert kb. a 2/3-ánál kicsit leült, és ásítoztam, meg magamhoz vettem az Oxford filmenciklopédiát. :D De azért a végére (a hajszánál) sikerült visszaszereznie.

2009-01-01 17:02:43 zéel (5) #1

Jó mulatság – kicsiknek, nagyoknak!
Egy elragadóan kedves és mulatságos film 1965-ből!