Zodiac (2007) ☆ 👁

Zodiákus

(David Fincher)

amerikai dráma, krimi, thriller, történelmi film

3,7
★★★☆☆
1098 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Ez volt az első mozifilm, amit teljes egészében a Thomson Viper FilmStream digitális felvevőjével rögzítettek. A kamera a háromszenzoros technikájának köszönhetően kevesebb mesterséges világítás mellett is kitűnő képet produkál.

A DV-vel ellentétben a Viper FS nem szalagra rögzíti a digitális jeleket, hanem merevlemezre. Ez már eleve megkönnyíti a vágást is.

A Digital Domain nevű cég több, mint 200 snitthez készített digitális effekteket.

A zodiákus valójában is megírta egy levelében hogy örülne, ha film készülne róla.

A zodiákusról a Machine Head is írt egy dalt Blood of the zodiac címen. A szám az 1997-es ...the more things change című albumukon hallható.

Graysmith és Toschi a Piszkos Harry-t nézik a moziban. A filmben szereplő Skorpiót a Zodiákusról mintázták.

Melvin Belli hírhedt sztárügyvéd volt a '60-as '70-es években, aki többek közt a Rolling Stones-nak is dolgozott, de ő védte például Jack Ruby-t, Lee Harvey Oswald gyilkosát is. A filmben megemlítik, hogy szerepelt a Star Trek egyik epizódjában, ami tényleg igaz. A harmadik évad And the Children Shall Lead című részében szerepelt mint gonosz űrlény, 1968-ban.

Robert Graysmith és Paul Avery a való életben sosem voltak barátok.

Amikor az igazi Robert Graysmith elolvasta a kész forgatókönyvet, csak annyit mondott: "Istenem, most már értem, miért vált el tőlem a feleségem."

A producerek felbéreltek egy magánnyomozót, hogy megtalálják az igazi Zodiákus-gyilkosságok túlélőjét, Mike Mageau-t.