First Blood (1982) ☆ 👁

Rambo - Első vér
Rambo: First Blood

(Ted Kotcheff)

amerikai akciófilm, dráma, kalandfilm, thriller

4,1
★★★★☆
787 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Japánul a Rambo "erőszakot jelent.

A könyv végén Rambo meghal.

Eredetileg Rambo a film végén is meghalt volna, le is forgatták azt a jelenetet, de egy kisebb közönségnek tesztként levetítették és azok úgy döntöttek, hogy Rambo maradjon életben, mert úgy lesz lehetőség egy esetleges folytatás elkészítésére.

Az egyik kaszkadőr eltörte a hátát, mikor átugrott egy rendőrautót.

A Rambo név egy almacég márka nevéből származik.

A Warner Brothers stúdió gondolkozott rajta, hogy a könyvből csinál egy történetet, Clint Eastwood, Steve McQueen, Al Pacino és Dustin Hoffman főszereplésével.

A producerek azon is gondolkodtak, hogy John Travolta szerepeljen-e az egyik Rambo részben.

Annak a sportboltnak, amit Rambo felrobbant, "The Outpost" volt a neve.

SPOILER
A filmről sokan mondják, hogy túlságosan erőszakos. Mindazonáltal a filmben csak egy ember hal meg, aki kiesik a helikopterből. Teasle viszont túléli, holott a könyvben nem ússza meg élve.

Azt a jelenetett, ahol Rambo leugrik a szikláról, maga Stallone csinálta meg. A rendező próbálta meggyőzni Stallone-t, hogy ne ő csinálja, mert túlságosan veszélyes. Aggodalma nem volt megalapozatlan, mivel Stallone három bordáját törte el a felvételkor.

Sylvester Stallone 3,5 millió dollárt kért a szerepért. Mario Kassar és Andrew Vajna producerek azt mondták, hogy maximum 2 millió dollárt kaphat. A többi 1,5 millió dollár a tévéadásokból származott.

[[Robe De Niro]] neve is felröppent Rambo szerepére.

Andrew Vajnáék megegyeztek Kirk Douglas-szel hogy ő játssza az ezredest.Dougles az első forgatási napon azonban azt mondta hogy ő meg akarja ölni Rambot erre Vajnáék kirúgták.

A könyvben a barlang denevérekkel van tele, a filmben azonban patkányokkal.

A szökés jelenetének forgatásakor Sylvester Stallone véletlenül eltörte az egyik kaszkadőr orrát. Nem mellesleg épp ezt történt a film alapjául szolgáló regényben is.

"Ha van valaki, aki a lehető legtávolabb áll az 1982-es First Blood mogorva vietnami veteránjától, a társadalomba visszailleszkedni képtelen, fejkendős gyilkológéptől, akkor az egy vidám muszklimiska, aki folyton vigyorog és megmenti a fákon ragadt kiscicákat! Bizony, a Rambo 1-2 sikerén felbuzdulva 1986-ban egy 65 epizódos animációs szériát is legyártott Andy Vajna és Mario Kassar akkori közös cége, a Carolco. A Rambo: The Force of Freedom lényegében a G.I. Joe rajzfilm szégyentelen koppintása volt: Rambo egy egész kommandós csapattal karöltve, a jó öreg Trautman ezredessel, egy K.A.T. fedőnevű ázsiai ügynöknővel, egy Turbo nevű autóversenyzővel és egy White Dragon nevezetű fehér nindzsával az oldalán küzdött meg minden epizódban a gonosz Warhawk tábornokkal. Meg persze a tábornok martalócaival, akiket természetesen akciófiguraként is meg lehetett vásárolni a játékboltokban!" (port.hu)

A főhőst a napokban elhunyt (2019. aug. 30.) Franco Columbu készítette fel ("testileg"). Valahol olvastam, mikor az olasz szárm. testépítő benyújtotta a számlát Stallone csak annyit kérdezett, miért nem viszi el mindjárt a tetőt is a feje felől...