Walking with Dinosaurs (1999) ☆ 👁

Dinoszauruszok, a Föld urai

(Jasper James - Tim Haines)

angol-német animáció, dokumentumfilm, minisorozat

3,9
★★★★☆
31 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Az ötödik epizódban szereplő ausztrál törpe Allosaurida (a magyar változatban Allosaurus) olyan töredékes leletanyagból volt ismert, hogy a készítők csak találgattak, hogy mi is lehetett. Érdekes módon pont tíz évre rá, hogy a műsort bemutatták, Ausztráliában felfedeztek egy újabb olyan dinoszauruszt (az Australovenatort), amelynek leírása többé-kevésbé ráillik a sorozatban szereplő törpe Allosauridáéra. A BBC hivatalos honlapján az állatot már Australovenatornak hívják.

A tudósok egyelőre még vitáznak arról, hogy ez az új dinoszaurusz rokonságban állt-e az Allosauridákkal, de a többség afelé hajlik, hogy nem.

A harmadik epizódjában a csúcsragadozó szerepét betöltő óriás vízi hüllő, a Liopleurodon akkora hatást gyakorolt a nézőkre, hogy azóta számos más helyen is a sorozatban látott fekete-fehér színezetével rekonstruálják, és a Liopleurodon játékokat is rendre hasonló mintákkal színezik. Az állat népszerűségének oka, hogy a műsor elmondása szerint 25 méteres hosszával és 150 tonnás tömegével ő volt a valaha élt legnagyobb ragadozó.

Ezek az adatok viszont rendkívül túlzóak. Az őslénykutatók a Liopleurodon valós méretér 4 és 7 m közé helyezik, tömegét pedig kb. 5 tonnában állapítják meg. Vagyis az állat igazából akkora lehetett, mint a sorozatban szereplő gigász feje.

A negyedik epizód európai jelenetében eredetileg a Baryonyx nevű halászdinoszaurusz szerepelt volna, de a készítők nem akarták kihagyni a lehetőséget, hogy a képernyőkre vigyék a nevezetes raptorokat, és a szintén ebben a jelenetben szereplő Iguanodonokra uszítsák őket. Ez okból a Baryonyxot egy csapat Utahraptorra cserélték. Ez a döntés nagy fejfájást okozott a műsort néző paleontológusoknak. Egyrészt a Utahraptorok kizárólag Amerikából ismertek, tehát semmi keresnivalójuk nem lett volna azon a szigetcsoporton, amelyből később Európa lett, másrészt a műsorban pikkelyes a bőrük, holott a '90-es évek vége felé már minden tudós meg volt győződve róla, hogy a raptorok tollasak voltak.

Néhány tudós annyira megbotránkozott a sorozat láttán, hogy heves, goromba megjegyzésekkel illették azon kollégáikat, akik segédkeztek a filmeseknek a műsorban szereplő őslények rekonstruálásában. Az egyik ilyen dühös tudós hírhedten prostituáltaknak bélyegezte őket, mondván pénzért kínálták eladásra szaktudásuk. Számos őslényszakértő, köztük néhány olyan is, aki a tanácsadóként részt vett a műsor elkészítésében, óriás csalódással fogadta a kész sorozatot, amiért az a tudományos hűséget másodrendűnek tartotta a szórakoztatáshoz képest.

A Framestore animációs céget vezető Mike Milne először visszautasította a producer Tim Haines felkérését, hogy készítse el a sorozat számítógépes animációját. Később azonban meggondolta magát, mivel attól félt, hogy ha más készíti el az effekteket, és a műsor sikeres lesz, akkor ő nevetség tárgyává válik.

24 fajta őslényt kívántak eredetileg szerepeltetni, de a kész sorozatban 40 tűnik fel.

A makett dinoszauruszok nyálához szexuális síkosítót használtak.