Death of a Salesman (1985) ☆ 👁

Az ügynök halála

(Volker Schlöndorff)

amerikai-nyugat-német dráma

4,2
★★★★☆
89 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

2018-09-08 18:57:14 dorothygale (3) #7

Valahogy nem fogott meg ...nem is tudom...annyira erőltetett , és nyomasztó volt D.H.

2013-09-17 16:42:50 Tenebra (3) #6

Hát... nagyon gondolkodtam. De nem adom meg neki a négyest. Nem rossz, sőt, egész egyedi stílusa van, már, ha ez a díszletszerű világ valóban koncepció volt, és nemcsak a tévéfilm jellegből adódó "megszorítás". Bár gondolom, hogy direkt volt ilyen a világ, mivel ez az egész egy illúzió. De már az illúzió is beteges - mert szakadtak a díszletek.

A filmmel viszont az a bajom, hogy ez tök jó színdarab lehet (nem olvastam az eredetit), és valószínűleg színházban nagyon működne. De filmen nálam nem működött. Nagyon színházias volt, rossz értelemben. Túlbeszélt, túljátszott, néhol már melodramatikus. Nem tudtam átérezni a főszereplő drámáját, a fiai meg egyenesen semmilyenek voltak, olyan igazi tejbetökök. Bár lehet, ez is koncepció volt.

Persze ok, 12 dühös ember is hasonló, "túlbeszélt". De valahogy ott az egyetlen helyszín ellenére mégis végig érdekes, izgalmas, érdekfeszítő volt az egész dráma. Itt viszont valahogy nem tudott érdekelni ez az emebri sors.

Elismerem persze, hogy egy kreatív, jól összerakott film, jó színészi alakításokkal, de mégsem tudott lekötni, megfogni.

2009-04-13 01:25:38 operett (5) #5

Én erről valahol - nem itt - írtam hosszabban, melyik topikban, akkor? Malkovich is remek valóban, s az ő magyarhangja is, egyébként, de érdekességként elmondanám, hogy az első amerikai filmes Ügynök halála, természetesen, egy magyar rendező alkotása. Szerintem, ez, nekünk, magyaroknak, lévén a művészvilágban úgy él a Tímár-féle előadás képe, mint a Gábor-féle Hamleté, különösen ikonikus, s ehhez képest fontosak azok a hangsúlyeltolódások, amelyekre az első beírásomban utaltam.

előzmény: berto (#4)

2009-03-14 14:12:28 berto (5) #4

Egy 1984-es Broadway-produkció egy évvel későbbi TV-változata, Volker Schlöndorff első amerikai rendezése. Arthur Miller híres, Pulitzer-díjas drámájának képernyőre szabott átirata. Dustin Hoffman (magyar hangja: Tahi-Tóth László) kiváló és megrendítő alakítása, de például Biff szerepét John Malkovich alakítja szintén nagyon jól.

2009-03-07 20:30:04 zéel (4) #3

Zseniális (és nagyon aktuális!) dráma. A drámaíró egy bizonyos Arthur Miller!

Willy Loman, az idős utazó salesman - akár magyar is lehetne, annyira - képtelen szembenézni a valós problémákkal!
Önbecsülése (álmai!?) megóvása érdekében magának is hazudik! Merthogy verseny van. És a versenyben csak az erősek nyernek. Az, hogy veszíteni is lehet, még a szűk családi körben sem téma.

2009-02-02 18:05:14 operett (5) #2

Egyetértek. Valóban, M. máskor is volt már jó, de az, hogy tud visszafogott lenni, a szerepet alázatosan szolgálva alapkaraktere ellenében lenni valamilyen, egészen naggyá emeli. Nagy színész. A film abszolút tökéletes. Ráirányítjaa figyelmet olyan kérdésekre, amelyeket színházban nem lehet kiemelni - ez persze tecnika kérdése, dehát épp ezért dilm a film, hogy alkalmazza azokat az extra kvalitásokat, amelyekt csak filmen lehet megcsinálni. Fantasztikus még a az említett két színész magyarhangja is, Tahi Tóth egyik nagy dobása ez, és nagyon örvendetes, hogy a rossz rendezői sínházak (melyek filmnek hazudják magukat), hazug moralizálgatása mellett (modnjuk Trier), valaki valóban mer minimáltechnikával valóban létező sorsokat végigkísérni, ívet bejárni, figurák-szimbólumok helyett személyékete és sorsokat felmutatni. Külön fantasztikus érdeme a filmnek azaz új olvasat, amit az eddig W. L-képhez tesz hozzá, hisz van rálátása, 85-ös film. Nem egy áldozatot látunk. Sok áldozatot látunk, akik mind FELEŐSEK sorsuk alakulásáért, mind-mind más ok miatt, de nem a nagy amerikai álom áldozatai őke, hanem saját önbecsapásuké, családi életük egyenlőtelnségeié, hazug mítoszaiké, szeretetkommunikáló képességük satnyaságaié, rossz ítéleteiké, a menekülőutak elvétéseié. Amire késztetheti őket az amerikai álom, akor társadalma, de ők is kellenek hozzá, hogy így elrontsák. Fantasztikus egyensúly társadalom/egyéni felelősség között. Midnenkinek ajánlom, hogy tekintse meg, adni fogja az m2.

előzmény: Szívtiproimi (#1)

2009-01-29 13:10:32 Szívtiproimi (5) #1

baromi jól meg lett csinálva a film, Hoffmannak, és Malkovichnak élete alakítása. Az ilyen filmeknél dől el ,hogy ki az igazán nagy színész, és ki a felfújt sztárocska.