Kairo (2001) ☆ 👁

The Circuit
Pulse

(Kurosawa Kiyoshi)

japán horror, thriller

3,5
★★★☆☆
61 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

2022-05-23 20:17:20 LockkerDee (4) #7

Három sík mentén szoktam értékelni egy filmművészeti alkotást: Narratíva, színészi játék, technikai kivitelezés, illetve ott vannak még olyan válfajok, mint az atmoszféra, ami az én szubjektív ízlésemet itt jól lépre csalta, de be is húzta. A zsenialitás ajtaján azért még nem kopogtat és sokáig vacilláltam a hármas és a négyes között, de végül eszembe jutott a stáblista alatt szóló Lay Down My Arm című szám és valahol iszonyat hangulatos ez a film. Az internet még gyerekcipőben jár, erős y2k (year 2000) esztétika hangulata van (internet használati útmutató, indító CD, egyetemi géptermek). A már egész internetes lore-t a fandom a jelenség köré építő Backrooms vibe, a liminális (küszöb vagy terek közötti) terek kacsingatása, az individuum kiüresedésének és elmagányosodásának térbeli párhuzama, az ismeretelenségtől való félelem interneten keresztüli analógiája, a tradicinonális japán szellemvilág technológiai fejlődésbe történő integrációja - hogy miként és mi történik az maradjon a film élménye - és a film olykor esetlenségének egyvelege egy mindenképpen megtekintendő alkotást szült Kiyoshi Kurosawa különleges horror-parafrázis ízléséből. Telis-tele van konyhafilozófiai bölcseletekkel, de számomra nem hatott mesterkélten, sőt. Mindenképpen ajánlom megnézésre. Egyedi filmélmény, az egyik legnyomasztóbb jelenettel, amit horrofilmben láttam mindenféle felesleges jumpscare és hightech effekt nélkül. Stílus, uncanny valley fenomén egy tökéletes köntösben, nem meztelen a király!

2021-08-09 14:39:08 Champion (4) #6

https://youtu.be/HfoU_Z1uVfc
Ez a videó kalauzolt el a filmhez. Nem bánom, hogy hamarabb láttam az elemzést, mert így jobban tudtam értékelni és egyben fel is készített az élményre. Kifejezetten jól áll neki, hogy lassú.

2018-07-05 16:35:29 tomside (4) #5

Látszik rajta a kor, de még így is élvezhető, belehúz a négyesbe.

2012-12-02 16:05:42 vuist (2) #4

J-horror rajongó létemre sajnos egyet kell,hogy értsek.Ez a második legborzalmasabb J-horror.Az első pedig nálam a megtorlás,amit szintén ő rendezett.
Nagyon túlértékelt rendező.

előzmény: Relayer (#3)

2012-05-05 07:03:23 Relayer (1) #3

Igazi filozófikus horrorfilm, amely se nem filozófikus, se nem félelmetes.
Sokkal inkább a modern ember elidegenedését boncolgató, dögunalmas közhelyparádé.
A rendező próbál nagyon művészi és sejtelmes lenni, mégsem tudja képekkel elmesélni a történetet, ezért roppant szájbarágós módon vagy valamelyik szereplővel mondatja ki a tanulságot, vagy pedig hosszasan mutatja a színészeket, amint egyedül vannak, hogy szinte már ordít a vászonról, mennyire magányosak. Kurosawa szerint a kommunikációképtelenséget azáltal lehet a legművészibben megjeleníteni, hogy a karakterek nem képesek értelmesen szólni egymáshoz. Olyan életszerűtlenül beszélgetnek egymással, mintha gépek lennének.

Engem alaposan megtréfált a film, mert bár öt perc után éreztem, hogy baj van, csak meggyőztem magam, hogy érdemes végignézni és már a film háromnegyedén is túl voltam, amikor kikapcsoltam. De megtanultam a leckét! Mostantól fogva előítéletes leszek és messziről elkerülöm Kurosawa Kiyoshi-t. Erre mondják, hogy a tapasztalat jó iskola, csak magas a tandíj, mert ezt a másfél óra szenvedést elkerülhettem volna, ha hallgatok a megérzéseimre.

2011-08-28 15:01:43 Xaos (4) #2

Azért lehetett volna félelmetesebbre is csinálni szerintem. Jó film ez, csak szerintem egy kicsit hosszú a film, de az atmoszférája, meg a zene ütős.

2011-08-25 17:19:16 Soltyk (5) #1

Bizonyos szempontból ez a legfélelmetesebb film, amit valaha láttam. Kb csak 2-3 olyan jelenet van benne, ami elvileg rázós lenne, s ott sem próbálnak hirtelen rádijeszteni. De kb. 40 perc után éreztem, hogy kiver a víz...