Apollo 13 (1995) ☆ 👁

(Ron Howard)

amerikai dráma, katasztrófafilm, történelmi film

3,8
★★★★☆
767 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

2014-11-17 15:43:26 Nordbright (5) #11

"Houston van egy kis problémánk" :) - kategóriájában "zseniális" film, pláne, hogy valós háttér van mögötte. Űrhajós filmek között verhetetlen, bármikor le lehet ragadni a TV elé ha megy, akárhanyadszori nézésre is. Van dráma, feszültség, technikai háttér, diszletek (korhű NASA központ), érzelem, szóval jól összeáll. (A műszakilag nem annyira fogékony nézők talán ezért nem szeretik).
Hanks-ről tudjuk, hogy bele van buzulva az űrutazásba és ez a filmbeli játékán is látszik.
De szintén jó Kevin Bacon vagy Bill Paxton is, és a kedvencnek számító Gary Sinise és Ed Harris is hozza a formáját.

2014-08-06 20:35:56 sajoferenc (4) #10

Ha űrhajós vagy, annak van egy csomó előnye. Például a Beatles Let It Be című albumát hamarabb kézbe veheted, mint, hogy az megjelenne. Csak nem a valóságban!

2013-11-22 17:38:00 hhgygy (4) #9

Sok-sok év után újranéztem, már csak azért is, hogy összevessem a csilivili Gravity-val. Nos, a két filmből az öregebb simán nyer nálam.

2012-09-18 20:38:02 Victor Vance (4) #8

Na most tegye fel a kezét, akinek gyerekkorában nem jutott eszébe, legalább egy pillanatra, hogy űrhajós akar lenni. Nyilván vannak ilyenek is, nekem se tartott sokáig, de ha a tévében adnak valami ilyen témájú dokumentumfilmet, egyszerűen nem tehetek róla, előtte ragadok, nem tudok elkapcsolni. Ugyanígy vagyok az űrhajós filmekkel, az Armageddon kedvenc, és Ron Howard alkotása sem áll olyan messze tőlem. Filmje nem fikció, vagy valami gyors iramban összerakott tákolmány, igaz történet, amit igazi emberek éltek át, akikért egy ország (mit egy ország, az egész világ) izgult, és reménykedett hogy mindnyájan épségben visszaérnek a Földre. Bár a filmet nézve kétség sem támad bennünk hogy mi is lett a végkifejlet, Howard ezt rendkívül jól megoldotta, mert akik tisztában vannak a történésekkel, még azokból is képes izgalmat vagy aggódást kiváltani egy-egy olyan esemény a filmben amikor valami baj, vagy kisebb gikszer adódik.
Egy közepes szintű rendező vélemény szerint maximum egy 80 perces mozit hozott volna ki ebből a témából, de Howard képes volt rá, hogy a történetet úgy mesélje el hogy egy pillanatra se váljon unalmassá, mindig történik valami, sőt, még a részletekbe is belemegy, sokszor rizsáznak mondjuk az űrhajók működéséről, a programhibákról, stb., de ezt sikerül úgy előadni hogy cseppet se legyen száraz, azoknak pedig külön öröm, akik amúgyis érdeklődnek a téma iránt. A hangulatot nagyon eltalálták, olyan miliőt sikerült teremteni, ami minimum elvárható az ilyen űrhajós, NASA-s filmtől, látszik hogy bőszen támogatták a stábot, semmiben sem szenvedtek hiányt. A színészek is tökéletesek, Tom Hanks ekkor vitathatatlanul csúcson volt, és a cselekmény legjobb pillanatai közé tartozik mikor eltakarja hüvelykujjával a Holdat, majd a Földet, valahogy nagyon jól áttudtam érezni a karaktert, akinek élete álma volt eljutni a Holdra, majd végül nem sikerült neki, aztán valahogy mégiscsak beletörődött, mert sokkal fontosabb lett hogy hazaérjen. Hozzá társult még néhány őrült arc is, Bill Paxton, Kevin Bacon, a másik „harcot” pedig a földről vívja Ed Harris, akit nem véletlenül jelöltek ezért a szerepért Oscar-díjra.
Technikai szempontból nem érheti szó a ház elejét, és további előnye a mozinak hogy csak néhol szirupos, nem olvad giccsbe, vagy felesleges melldöngetésbe, patriotizmusba, pedig az utolsó jeleneteket látva könnyen történhetett volna így. Lebilincselő alkotás ez, amelyben majdnem minden benne van amit tudni akarunk az űrhajózásról, és tökéletesen megértjük, hogy némely emberek miért is választották ezt a szakmát.

2011-10-16 16:43:02 ChrisAdam (3) #7

Szép, látványos film, de valahogy nekem vontatott volt. Lehet, hogy velem van a baj, és meg kell néznem még egyszer, hogy jobbat adjak rá.

2011-05-18 16:12:12 von Schatu (5) #6

Mint mérnök, nem tudok elfogulatlanul nyilatkozni erröl a filmröl. Szerintem nagyszerü alkotás, tele izgalommal, jó karakterekkel, és az ürhajózás minden gyönyörüségével. A kedvencem, amikor kiszórnak egy halom vackot az asztalra, hogy ezekkel kell a négyzetes szüröböl kör alakút csinálni. Ekkor éreztem, hogy valahol a legszebb szakmám van a világon.

2010-11-11 04:30:17 -senki- (4) #5

Igaz egy hangyáit néhol kicsit sok az amerikai íz, de összességében az űrhajózást nagyon jól, ritkamód részletesen (de izgalmasan!), érzékletesen és drámaian bemutató film.

2010-01-11 14:14:11 Bruce94 (4) #4

Én is az lettem egy kicsit.
Nagyon jó film.

előzmény: wayage (#1)

2009-03-10 17:07:28 jesi (4) #3

Nekem ez nem nagyon jött be: annyira semmilyen film számomra

2008-12-19 23:52:33 Dió (5) #2

Ez is Ron Howard azon, jobban sikerült filmjei közé tartozik, amelyekben kétszer annyit hoz ki a történetből, mint amennyit egyébként ki lehetne (Ransom, Cinderella man). Számomra mondjuk kicsit unalmas volt a közepe (még sajnos nem volt alkalmam elvégezni az űrhajósképző főiskolát, és így sok dolog eléggé éh gyomorra jött), mégis örültem, hogy RH ennyire ráment a részletekre, mert ettől lesz jó és ettől láncolja magához a nézőt egy (többek között) emberközpontú film, és ettől fog ütni a finálé akkorát, hogy hátraborulok a székkel. Annyi feszültség, boldogság, szomorúság, humánum, látvány van abban az egy szem földetérési jelenetben, hogy nekem ott emelkedett fel a film a csillagokba. Meg azért a felszállási jelenet is az a fajta, ami csak a nagy filmeknek adatik meg. A köztes részt át kell vészelni (na azért nem mintha nem lenne élvezhető), és így óriási a filmes élmény.

2007-09-06 19:01:43 wayage (5) #1

Szerintem ez a film az űrhajózás szerelemeseinek készült. Én is az lettem a megtekintése után.