El habitante incierto (2004) ☆ 👁

A fantomlakó
The Uninvited Guest

(Guillem Morales)

spanyol dráma, horror, thriller

3,7
★★★☆☆
118 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

2021-12-26 17:29:38 Zeo (5) #22

A fantomlakó egy hasonlóan induló és elég undorító brit beköltözős filmet juttatott az eszembe. Szerencsére itt nem kellett levágott lábkörmöket figyelni, és sokkal izgalmasabb, jobb alkotás lett belőle. Habár ebben is akadnak perverz és bizarr momentumok, de engem ezek nem zavartak.

A film első fele nagyon feszült, a fordulópont után kicsit lenyugszanak a kedélyek (igaz, nekem sikerült még egyszer frászt kapnom annál a bizonyos szülinapos bulinál). A történet mondhatni az, ami az ajánlókban is szerepel: egy nagy házban élő férfi rájön, hogy egy pofátlan alak beköltözött az otthonába. Főhősünk próbálja megtalálni a fantomot, bevonva minket is a keresésbe, és ezzel el is megy a film első fele. Aztán a második felvonással elkezdődik egy új film, és ki tudja mi... :)

Azok, akik a spanyol thrillerek útján találnak rá A fantomlakóra, talán úgy kezdik el nézni a művet, mint ahogy én tettem. Minden apró mozzanatra figyelve, felkészülve a legváratlanabb eseményekre és fordulatokra... és az a jó a filmben, hogy ennek ellenére meg tudja lepni a nézőt.

A végét úgy értelmezem, így visszagondolva, hogy ez az egész egy szimbolizmus volt, a "soha meg sem születve" és "örökre bezárva" állapotra...

2021-05-29 15:56:37 Dió (2) #21

Nagy spanyolfilm rajongóként érzékenyen érint, hogy egy hónapon belül már a második spanyol remekkel fürdök be csúnyán:( Ennek pedig az Uninvited guest esetében messze az a legnagyobb oka, hogy korábban sem szerettem az értelmetlen filmeket, de egy bizonyos tavalyi, Christopher Nolan névre keresztelt baleset után már konkrétan agyvérzéses allergiát indukálnak az olyan sztorik, amiket még maga a rendező sem ért. Itt pedig megint ez van. Végigolvasva a lentebbieket kb. három különböző értelmezést véltem felfedezni a vélemények között, amelyek mindegyike több sebből vérzik (amit még Ti is elmagyaráztatok:(, de azért repültek rá a négyesek és ötösök). Én ehhez egy negyediket tennék hozzá: nekem úgy jött le az egész, hogy főhősünknek egy múltbéli, a nővel és a babával kapcsolatos tragédia után kettéhasadt a személyisége, és mindkét külön szál az ő fejében játszódik. Természetesen ebben a verzióban is több a lyuk, mint az extra lyukas ementáli sajtban, és a film végére úgy vérzik ki, mind DiCaprio a Revenantban. Úgyhogy teljesen mindegy, melyik a helyes és mi van, mert így is úgy is egy bosszantó, értelmetlen katyvasz az egész történet.

A másik ok, ami miatt gyenge filmnek tartom a Fantomlakót, az az, hogy nem egy jelenet nagyon amatőr módon van megcsinálva. A lépcsőn leesős jelenetnél például mosolyogni támadt kedvem, de még ennél is durvább volt, amikor a főszereplő srác "elrejtőzött" a nő lakásában, és például amikor a nő TV-t nézett, kb úgy "kandikálgatott" ki a fejével egy percen keresztül, mint a Benny Hill. Bár hozzáteszem, 480 fps minőségben néztem nagyképernyőn, ami szintén hibás lehet abban, hogy amatőrnek tűnt az egész, mindazonáltal azt a verziót is fenntartom magamnak, hogy Guillem Moralesnek inkább péknek vagy takarítónak kellett volna mennie ahelyett, hogy ezzel fáraszt. Bár a Los ojos de Julia nem volt rossz tőle, tehát van még remény, de ez, ez szerintem nagyon nem volt jó film. :(

2021-05-23 15:20:30 mimóza (?) #20

Amennyiben eredeti nyelven, angol felirattal megfelel, akkor itt látható.

előzmény: Dió (#19)

2021-05-23 14:54:59 Dió (2) #19

Megkérdezhetem, ezt hol sikerült megnéznetek? Netflix/HBO/Prime mindegyikét (illetve az online videotékát) is teljesen hiába böngészem :=(

2021-05-16 12:39:45 Ubul (4) #18

az a baj ezekkel a filmekkel, hogy kb a végén előjövő csattanóra építkeznek, mint ugye 6. érzék is, és társai. Viszont itt a film felénél történik egy fordulópont, ami által a filmet "akár" többféleképpen is lehet értelmezni.
Mondjuk nekem nyílegyenesen az jött le, amit spoileresen írtam, de ha valaki más mélységet is lát benne, hát miért ne, csak volt egy furcsaság a castinggal, ami akár lehet megint spoileres :)

de röviden, részemről tökmindegy hogy hogy ért volna véget, nem a vége vitte fel 4-esre, hanem a fent említett érdekesség, és egyben az első spoilerem ezzel kapcsolatban :D

előzmény: Dió (#16)

2021-05-16 11:41:58 MicaHiro (5) #17

Szerintem erre spoilermentesen annyit lehet mondani, hogy ennél kicsit bonyolultabb lesz a dolog :)

Egyébként nem mondom, hogy minden elemében logikus, ettől függetlenül még éppen megér nálam egy 5-öst. Elsősorban nem az alaposan átgondolt és hihető cselekmény miatt (ahogy írtam kicsit rezeg a léc, de nagy probléma azért nincs), hanem a lakás, mint személyes tér metaforájának ügyes kihasználása, és egyéb jól elkapott pszichológiai jelentésrétegek miatt.

előzmény: Dió (#16)

2021-05-16 11:06:07 Dió (2) #16

Még nem néztem meg, és így a spoileres részeket sem olvastam el, de azt már most meg kell kérdeznem, hogy ugye nem az a csavar a filmben, hogy nem is volt senki más abban a házban, és az egész az ürge fejében játszódik?:) (mert akkor nem nézem meg:)

előzmény: Ubul (#15)

2021-05-16 08:02:08 Ubul (4) #15

érdekes volt látni, ahogy a főszereplő igazából azzá alakult át, ami elől ő is menekült
és a konyhai jelenet is végül értelmet nyert a legvégén. Tényleg beszélt valakihez a nő, nem hallucinálta be főszereplőnk. Ahogy a film elején lévő idegent se.

Egyes egyedül ami fura volt számomra, de akkor betudom annak, hogy a barátnője nem hallotta a zajokat, de akkor valószínűleg azért, mert főszereplőnk részben kezdett megkattanni

amellett amúgy nem tudok elmenni, hogy miért nem szólalt meg a csaj, amikor lelőtte Félix. Így a vége nagyobbat ütött, akkor. Így visszagondolva meg hogy semmi "hangot" nem adott ki magából a lihegésen kívül kicsit visszás számomra. Persze akkor nem lett volna a film 2. fele

a horror besorolást nem értem :)

2021-04-02 11:44:35 DevilTakeU (5) #14

Már az idejét sem tudom mikor járt azon az agyam egy film megtekintése közben,hogy a látottak mennyire jól nézének ki,és milyen baromira jól is működnének egy színpadon. Visszapörgettem,utánaolvastam, átgondoltam,ellenőriztem,nos a magam részéről egyszerűen nem tudok belekötni. A szokatlanságában is nagyszerű (egyben kissé perverz) történet,a szereplők,a zene,a fényképezés,a vágás,az egész úgy ahogy van simán a tanítani való kategória. Nem vagyok szakember,de a pár nap alatt lezajló szellemi leépülés,illetve a kezdődő paranoia fokozatai remekül reálisan, számomra legalábbis eléggé hitelesen-hihetően vannak bemutatva,óriási - ráadásul nagyon is jó! - meglepetésként ért,hogy a játékidő felénél egy másik film kezdődik,az meg egy csodálatos dramaturgiai megoldás,hogy Félix tulajdonképpen azzá válik,amitől félt: egy fantomlakóvá. Nem vagyok biztos benne hogy Bong Joon-ho a Parasite írásakor nem ihletődött ebből a spanyol remekből,így másfél-két óra elteltével azért már bőven érzek nem kevés áthallást,persze csak bizonyos elemeiben.

Nem szeretném sokat ajnározni Morales immáron 17 éves alkotását,de hogy a forgatókönyv - ahogy mondani szokás - minimum ihletett állapotban született,az nem is kérdés. Ha az Álomgyárban minden évben csupán 4-5 hasonló(an zseniális,na csak leírtam) film készülne,a (film)világ egy sokkal jobb hely lenne. Nem sajnálom rávágni az ötöst,azt meg szinte el sem hiszem hogy nem készült belőle remake. Még. A film maga egyébként semmiképpen sem horror,inkább "csak" horrorisztikus elemekkel operál,mondjuk hangulatában talán Polanski korai műveire hajaz,mint például a Lakó vagy az Iszonyat,szóval aki nyitott az ilyesmire,az bátran tegyen vele egy próbát,megéri,nagy élmény.

8.5/10

2019-08-13 14:11:33 safranyn (5) #13

Hihetetlen, hogy ennyi év távlatából már mennyivel egyszerűbb a helyzet. Felix és Martin szerintem nem ugyanaz az ember, ahogy Vera és Claudia sem ugyanaz a nő, ennél sokkal egyszerűbb a helyzet. Felix a pince/alagút falát csáklyázó Martint hallja, ebbe kezd némileg bekattanni és valószínűleg már akkor is hallja a hangokat, amikor nincsenek is. Claudia rázárja az inzulin sokkot kapott férjére a pinceajtót. Mondjuk szerintem Martin nem ezért veri át a falat Fexlinél, egyszerűen csak régészként kíváncsi rá, hogy mit rejt és hová vezet az alagút. Az kétségkívül érdekes, hogy ugyanaz a színésznő játssza Claudiát és Verát is, emiatt lehet benne némi szimbolizmus, de szerintem egyszerűen a nézők összezavarása volt az oka. Az, hogy Vera kihez beszél a konyhában, az az utolsó jelenettel egyértelművé válik. Szeretem ezeket a spanyol okos krimiket, thrillereket, ha esetleg nem láttátok még, akkor a Contratiempot is érdemes megnézni a témában.

előzmény: safranyn (#1)

2017-04-15 13:57:09 noresz02 (5) #12

Lehet, hogy én túl sokat látok bele a filmbe, de nekem ennél csavarosabban jött le a történet: Claudia és Vera szerintem egy személy (egyébként ugyanaz a színésznő is játsza) és Félix és Martin is egyazon személy. Minden duplán van a filmben. Talán egy a férfi számára feldolgozhatatlan szakítást jelképez. Ahogy nála elrejtőzik Martin, Ő is úgy rejtőzik el Claudiánál. Ahogy belelő Martinba a padláson és rázárja az ajtót sorsára hagyva, Claudia is úgyanígy tesz Martinnal a pincében. Az alagút köti össze a két házat dolog azért sántít, mert amikor véletlen a gyerekek Martin házához vezetik messze elkocsikázik a saját házától félelmében és az autójában alszik. Ezzel szemben a végén a saját dolgozószobájának falán lévő lyukon át látja Claudia pincéjében a leszakadt lépcső alatt Verát. Esetleg az a saját pincéje? De lehet, hogy túlképzeltem.

előzmény: dikalosz (#7)

2017-02-20 14:04:09 necksprain (3) #11

nekem ez picit kiszámítható volt. nem tudom nem összehasonlítani a La cara ocultaval, ami sokkal inkább át- és bejött.

2016-12-29 15:20:59 tomside (4) #10

Na, ez aztán!
Avval együtt, hogy helyenként vontatott - és emiatt nem zseniális nálam -, egészen egyedüli filmélmény! Intelligens spanyol horror - wwwráá, micsoda 3 szép szó egymás mellett!

2015-03-03 12:06:32 dikalosz (5) #9

Idén mikorra várható a Shomer nem tudod? Nagyon érdekelne!

előzmény: [: Azuroo andrew :] (#6)

2015-01-09 14:06:33 blazserbozso (5) #8

Nagyon jó film!!! Nagyon egyedi, furcsa, sokszor érthetetlen, a végén utána kellett olvasnom, hogy egyáltalán megértsem, de valahogy mégis zseniális. Gyönyörűen van felvéve, szép képek, jó zenék, különleges atmoszféra. Kötelező darab! Még több ilyen mesteri spanyol filmet!

2014-04-04 02:10:27 dikalosz (5) #7

Valószínű ez történt:

Martin, aki megpróbált minél több időt távol lenni lebénult feleségétől felfedezi az alagutat a pincéjében. Miután kideríti, hogy Felix házába vezet az alagút, becsönget hozzá, majd rákérdez a pincére. Miután megtudta ezt az információt (hogy van pince), VISSZATÉR A SAJÁT LAKÁSÁBA. Lemegy a pincébe, majd Claudia véletlenül rázárja az ajtót.
Martin miután ezt észreveszi, elkezdi átütni a falat a csákánnyal, ugyanis ahogy említve volt a filmben, két órán belül inzulin sokkot kaphat, felmegy a cukra, amibe belehal (és így is történt, nem jutott át a pincébe, belehalt.)
Tehát Felix házában nem volt elrejtőzve senki soha, Vera a konyhában a babájához beszélt (amiről Felix nem tudott), majd később pedig Verát lövi le a padláson(a film közepén), aki a képet keresi.



2014-03-02 09:12:49 [: Azuroo andrew :] (5) #6

Az egyik legjobb spanyol nyelvű mozi amit az utóbbi években láttam, nem szokványos filmélmény amelynek én egyetlen pillanatát sem éreztem lassúnak; a rendező másik filmje szintén ajánlott ha ez tetszett valakinek, bár kicsit kommerciálisabb igényeket is kiszolgál, de ettől még jó film az is.

Guillem Morales következő rendezése:

[link]

2014-03-02 06:19:08 JohnnyJohnny (4) #5

Kell egy kis idő, míg felfogja az ember a látottakat. Igazából annyira erős filmélmény, hogy mindenképp többször kell megtekinteni. Az egyetlen negatívum amit megtudok említeni az a néhány helyen beálló vontatottsága, de összességében nagy közel áll az 5-ös osztályzathoz.

2013-04-02 18:39:02 flake (5) #4

Így átgondolva a dolgot simán megérdemli az ötöst! Amit vállal hozza, sőt :) Bár a horror nem igazán értem, miért szerepel a műfaji megnevezések között.

2011-09-19 00:09:26 dézi (4) #3

hát, érdekes (szimbolikus) értelmezések vannak róla az imdb-n, de nekem valami hiányzott, hogy igazán jó film legyen. de kétségtelenül ügyes ötlet, és vannak benne nagyon eltalált jelenetek.

2011-06-06 08:49:59 elmouse (5) #2

Először 4-est adtam rá, de aludtam rá kettőt, és rá kellett jöjjek, hogy régen láttam ilyen jó filmet. A film tükrözött szerkezete egyszerűen zseniális.

2011-04-22 21:59:06 safranyn (5) #1

Felteszem magamnak a kérdést: hogy tarthatok egy olyan filmet zseniálisnak amit meg sem értettem teljesen?