The Exorcist (1973) ☆ 👁

Az ördögűző

(William Friedkin)

amerikai dráma, horror, thriller

4,1
★★★★☆
715 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

A filmben a Burke Danningset meggyilkolják; az őt alakító színész - Jack McGowran nem sokkal a bemutató előtt hal meg.

Amikor Chris (az anya) az esti partin Dyer atyával beszélget, feltűnik egy tiszta fekete ruhában lévő furcsa, falfehér arcú nő. Nem kizárt, hogy a jelenlévő démon egyik arca.

Mike Oldfield Tubular Bells I csilingel a háttérben.

A film teaser trauilerét több moziba is betiltották ugyanis túl félelmetesnek találták. A traileren egy fehér démonarc jelent meg többször a feketeségből, majd tűnt el.

Ellen Burstyn csak úgy volt hajlandó eljátszani karakterét, ha kihúzták a szövegéből azt a sort, hogy "hiszek az ördögben".

A népszerű tévéevangélista, Billy Graham kijelentette, hogy egy valóságos démon él a film tekercsében.

Amikor először bemutatták az Egyesült Királyságban, több város önkormányzata betiltotta a film vetítését. Erre néhány autóbusztársaság ún. "Exorcist Bus Trips" néven utakat kezdett szervezni, amelyek a nézőket a legközelebbi városba szállították, ahol vetítették a filmet.

A mozik előtt sokszor mentőautó állt, a nézők ugyanis tömegesen lettek rosszul a filmtől.

A Pantera a Vulgar Display of Power c. albumuk címét a film egyik szövegéből vette:

- Karras: If you're the Devil, why not make the straps disappear?
- Demon: That's much too vulgar a display of power, Karras.

"Idén Friedkin fölvett egy valódi ördögűzést Rómában, mert a katolikus egyház megkérte rá. Azt mondta, most, hogy látott egy ilyet, már nem ugyanaz az ember többé. Azt is hozzátette, hogy az igazi ördögűzés eléggé hasonló volt ahhoz, ahogy ő elképzelte a filmjében." (Prizma)

A dvd-n a szereplok es stab bemutatasa mellett a dijak, trailerek, tv es radio hirdetesek is lathatoak.

PG

A film a rendezo kommentarjaval is megnezheto.

PG

A Suburgatory c. sorozatban mikor Dallasszal halloween apropójából elkezdik nézni Az ördögűzőt, George jelzi, hogy miután ő először megtekintette ezt a filmet, egy hónapig feszülettel aludt. (S01E05)

https://port.hu/cikk/mozi/az-ordoguzo-premier-hihetetlen-allapotokrol-szamol-be-egy-most-elokerult-korabeli-cikk/article-63166

- Látta Az ördögűzőt?
- Ahogy mindenki. (A fenti párbeszéd a Mindhunter c. sorozatban hangzik el az F.B.I.-ügynök és az egyik sorozatgyilkos között. Lehet, az utóbbit a fenti film (is) motiválta...)

"William Friedkin 1973-as műfajteremtő filmje, Az ördögűző volt talán az első horror, ami igazán sokkolta a közönséget. A nézők sírtak, elájultak és elmenekültek a vetítésekről. Egy idő után az üzemeltetők már előre kirendelték a mentőautókat a mozik bejáratához, ami természetesen megdobta a film iránti amúgy sem csekély érdeklődést. A premierről szóló egyik beszámoló szerint „az emberek órákon át állnak az esőben, mint a birkák. (…) A Second Avenue-n, az 59. és 60. utca sarkán még tábortüzet is gyújtottak, hogy valahogy felmelegedjenek.” Az emberek annyira kíváncsiak voltak a félelmetes alkotásra, hogy az egyik moziban kisebb lázadás tört ki, amikor megtudták, hogy hiába álltak sorba négy órán (!) keresztül, nem fognak tudni bejutni a vetítésre, ahol egyébként „poshadt hányásszag terjengett”." (port.hu)

A stúdió, Merrin atya szerepére a Marlon Brandot akarta volna de ezt a rendező tudatosan megtagadta mondván ,hogy nem akar Brando filmet készíteni mert akkor csak azért akarnák a filmet nézni.

Karras atya szerepére esélyes volt Jack Nicholson, és Paul Newman is.

Az A kategóriás színésznők közül az anya szerepére Audrey Hepburn nagy esélyes volt de a színésznő közölte hogy csak abban az esetben vállalja a szerepet ha Rómában is forgatni fognak ahol ő élt.