Some Like It Hot (1959) ☆ 👁

Van, aki forrón szereti

(Billy Wilder)

amerikai krimi, szerelmi történet, vígjáték, zenés film

4,4
★★★★☆
667 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Mikor Joe milliomosnak adja ki magát, Tony Curtis a hangját és stílusát Cary Grant beszédéről és akcentusáról mintázta. Grant később így kommentálta ezt: "Én nem is beszélek így!"

A Marilyn Monroeval való forgatás legendásan lehetetlen volt, számos néhány másodperces jelenetét több mint ötvenszer kellett felvenni, mire egy rövid mondatot hiba nélkül elmondott. Sokszor a rendezőnek a falakra és bútorokra kellett írnia a szövegét, és onnét olvasta (ez néhány jelenetben észrevehető). Mindehhez hozzájárult, hogy Monroe terhes volt a forgatás alatt (később elvetélt). Mind Billy Wilder, mint Tony Curtis hangot adtak kifogásaiknak a vele való munkával kapcsolatban.

A filmet részben azért fényképezték fekete-fehérben, hogy kevésbé legyen feltűnő Tony Curtis és Jack Lemmon sminkje.

Állítólag Monroe terhes volt a filmezés során, de elvetélt.

A forgatás során Wilder belefáradt abba, hogy Monroe képtelen volt megjegyezni a szerepét. A szövegeket a díszlet egy-egy kevésbé feltűnő pontján helyezte el, hogy onnan olvashassa őket. Ez különösképp észrevehető abban a jelenetben, ahol a hotelszobából telefonon beszél Curtisszel, és közben folyamatosan mozgatja a szemeit – ahogy a kamera mögött elhelyezett tábláról olvassa a szövegét.

Tony Curtisről állították, hogy a szerelmi jelenetben Marilyn Monroe-val való csókolózást a Hitlerrel való csókolózáshoz hasonlította. Ezt Curtis később tagadta.

Jack Lemmon ennek a filmnek az egyik jelenetét tartotta filmes pályafutása csúcsának. Tony Curtis belép a hotelszobába, és Lemmont az ágyban találja, amint énekel és két shakert ráz. Lemmon bejelenti, hogy eljegyezte Joe E. Brownt. Miután vidáman válaszolgat Curtis kifogásaira – „Mit fogtok csinálni a mézeshetek alatt?” – „Osgood a Francia Riviérára akar menni, de én a Niagara vízeséshez..” Lemmon elismeri, hogy érvényteleníteni akarja a házasságot és tartásdíjat akar szedni hallgatási pénzként.

Wilder három 1930-as évekbeli gengszerfilm előtt tisztelgett a forgatókönyv finom poénjaival. A "Kis Bonaparte" nevű gengsztervezér figurája A kis cézár c. filmből jön. Spats Columbo egy grépfrútot akar az egyik bérence arcába vágni (James Cagney híres jelenete A közellenségből). Eztán elkap egy pénzérmét, amit egy másik gengszter dobott fel, ez a klisé először Howard Hawks A sebhelyes arcú c. filmben jelent meg

Norman Mailer Marilyn-könyve szerint Billy Wildernek állítólag hónapokba tellett, mire kigyógyult abból az idegbajból, melyet a Marilyn Monroe-val való problémák okoztak a forgatás során.

2016. november 19-ére meghirdették Monroe filmes jelmezeinek árverését. "Az aukció legizgalmasabb tételei közé tartozik az a fekete és test színű áttetsző koktélruha, amelyet a Van, aki forrón szereti (1959) című film egyik jelentében viselt Monroe, és amelynek leütési árát 200-400 ezer dollár (55-110 millió forint) közé becsülik." (mult-kor.hu)

Szóba került,Tony Curtis önéletrajza szerint,hogy a forgatást gyakorlatilag akadályozó M. Monroe-t lecserélik ,hiszen a film végül is két állástalan férfi zenészről szól.

Állítólag, amikor Wilder bemutatta a filmet a kritikusoknak, azok egyszer se nevettek (Irving Lazar szerint Wilder, mikor átmentek a Hamburger Hamletbe, sírva fakadt).

Wilder még a bemutató előtt a következőket nyilatkozta: „Megfoghatatlan mágikus erő sugárzik belőle, amivel a szakmában egyetlen más színésznő sincs megáldva…
Marilyn – Wilder szerint – „egyszerűen zseniális komika volt, aki rendkívüli érzékkel adta elő a komikus párbeszédeket. Ezt nevezik Isten ajándékának. Higgye el, az utóbbi tizenöt évben tíz filmtervet tettek le az asztalomra, és amikor elkezdtem rajtuk dolgozni, csak az járt a fejemben: ’Marilyn nélkül ebből nem lesz semmi.’ Senki más nem képes ilyen magasságokba emelkedni, hozzá képest mindenki más földhözragadt.” (Istennő - Marilyn Monroe titkos életei c. könyvből)