Shin seiki Evangelion Gekijô-ban: Air/Magokoro wo, kimi ni (1997) ☆ 👁

Neon Genesis Evangelion: The End of Evangelion

(Anno Hideaki - Tsurumaki Kazuya)

japán akciófilm, animáció, anime, dráma, sci-fi

4,2
★★★★☆
55 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

2020-04-19 15:42:59 von Schatu (5) #21

Most jutottam el egy válaszig, sorry!

Igen, ha jól sejtem 3 Rei van a sorozat folyamán: a kisgyerek, akit Ritsuko anyja fojt meg; a második, akit a sorozat nagy részében látunk, aki aztán a 23. epizódban áldozza fel magát Shinjiért; és a harmadik, aki elindítja a Third Impactet.
Nem gondolom, hogy Ritsuko Reien keresztül tenne keresztbe Gendónak, épp ellenkezöleg. Rei saját maga ébred öntudatára, és gondolom a fejlödése során szerzett tapasztalatait - mint egy rendes öntanuló algoritmusnál - igyekeznek áttölteni a dummy pluginbe, hogy az is megfelelöen müködjön. Ezáltal van egy közvetlen kapcsolat a 2. és a 3. Rei között, amikor ö is belemerül abba a trutyiba. Ne feledd, a 3. Reinek fogalma sincs, mikor felébred, hogy megmentette Shinjit. De szerintem a korábbi Rei érzései áttöltödnek bele, és már nem akarja magát oly szívesen Gendo bábjaként látni. Szerintem az lehet a dolog nyitja, hogy aki elindítja a Third Impactet, az határozza meg, hogy milyen is legyen. Sajnos erre vonatkozólag nincs rendes leírás. A SEELE a tököm tudja mit akar, Gendo Yuit akarja visszahozni, Shinji viszont egyszerüen nem akar tovább szenvedni a lét békjóiban - mint azt kitárgyaltuk. Rei ekkorra már szimpatizál Shinjivel, és vele indítja el e Third Impactet.
Ami Ritsukót illeti, szerintem ha Reien keresztül akart volna keresztbe tenni Gendónak, akkor nem kellett volna a MAGI segítségét kérni. De mivel a MAGI/Casper (az anyja nöi oldala) nem akarta kinyírni Gendót, így Ritsukónál egyszerüen eltört a mécses, és elengedte a dolgot. Addigra már tényleg elege lett az életböl, és a megaláztatásból.

előzmény: SoZi (#20)

2020-04-16 23:47:23 SoZi (3) #20

Alapvetően kb ugyanazt éreztük a végének, aminek örülök, mert nem voltam akkor annyira tévúton.
A SEELE politikai szálak követését nagyon hamar feladtam, megmondom őszintén. A személyes drámák jobban érdekeltek.
Rei szálánál én is azt hittem, hogy fejlődik, de át kellett értékelem, mikor kiderült, hogy nem ugyanazt a Reit láttuk végig. Így én inkább Ritsuko számlájára írtam a fejlődését, aki ezzel "hekkelte" meg a rendszert, hogy Gendo bukjon.
Ha jól sejtem, legalább 3, de lehet, hogy 4 Rei is volt a sorozatban. Az elsőt még kisgyerekkorában megölte Gendo szeretője, amikor az beszólt neki. A második akivel Shinji először találkozik (akit kiszed az EVA-01-ből az első részben). Itt nekem nem tiszta, hogy ezen a ponton egy újabb klón lép-e a helyébe, de könnyen lehet. Ez a példány van velünk szinte végig, és majd megint egy már újabb lesz, aki megfertőződik az EVA-ban a vége felé - ő már tudja is magáról, hogy klón. Szerintem mindig, amikor Rei kórházban van, valójában meghalt, és egy újabb klónt élesztenek fel, és Ritsuko mindig fejleszt az elméjén is, hogy végül teljes öntudattal rendelkezhessen, ezáltal fellázadhasson Gendo ellen. Ritsuko is tudja, hogy "jó munkát végzett", neki is elege lett az életből régóta, és nem is nagyon küzdött, mikor Gendo lelőtte.

2020-04-15 20:21:17 von Schatu (5) #19

Na, így már más a leányzó fekvése, jobban vágom mire gondoltál. Söt, a te gondolatmeneted a végéröl különbözik némileg az enyémtöl.


Szerintem a sorozat központi épitöeleme a sündisznó-dilemma: ha valakihez közel akarsz kerülni, akkor vállalnod kell azt, hogy megsebesít. Namost ezt kerülné ki a Instrumentality, ami azáltal, hogy feloldja a fizikai testeket - lásd ösleves az EoE-ban - és egyesíti a lelkeket, eléri, hogy a mindenkiben létezö tökéletlenség kiegészíti egymást, és megszünik a lelkekben lakozó ür. Ezzel ellentétesen viszont az hat, hogy ha nincs meg az embernek a fizikai valója, és nem tudja magát másokhoz képest relatív elhelyezni, akkor nem érzi a létezést. Kicsit olyan, mint a Mátrixban, hogy az ember a szenvedésen keresztül definiálja az életet.

Az eredeti befejezésben én nem hiszem, hogy automatikusan pusztulna a világ, hanem Shinji fejéböl nézzük ezt a döntést végig. Shinji úgy dönt, hogy vállalja az élet kihívásait, mert azáltal, hogy ö maga hogy áll a világhoz, be tudja folyásolni annak a természetét, illetve a hatást, amit kifejt örá. Ezzel egy derekas lépéssel felnöttebbé válik, és meg lesz az esélye, hogy kikerül az önutálat masszív köréböl.

Az EoE-ben, viszont az Instrumentality fizikailag is létrejön, mindenki megy a darálóba a "Komm Süsser Tod"-ra, ami az egyik legfantasztikusabb jelenet ever. Itt is elékerül a dilemma, amit fent vázoltam, és itt is azt választja, hogy vállalja az élet adott csapásokat. Mivel mindenki, aki elég elszánt, hogy éljen, vissza tud kerülni a fizikai valójába, ezért ök Asukával elég hamar manifesztálódnak. Azért folytogatja szerintem Asukát, mert ellenkezést, visszautasítást vár, amivel igazolhatja saját létezését. Ezt meg is kapja. Hogy aztán Asukával miféle bántalmazó kapcsolatba megy bele, azt bevallom nem gondoltam végig.

Ami számomra még nagyon szép, és sokan elsiklanak felette, mert elég kusza, az Rei szála. Ö ugyebár mesterséges, amiböl adódik a jelleme, és az áldozatkészsége. Viszont az nagyon szép, ahogy folyamatosan közelebb kerül Shinjihez, és távolabb Gendótól, mert rájön, hogy igenis van választása, ami a létezés egyik alap definíciója. Vagyis rájön, hogy ö sem következmények nélkül áldozható fel, és ellenáll Gendónak, amikor ö akarja elindítani a Third Impactet. Az is szép, ahogy a sorozat legelején és legvégén megjelenik Shinjinek látomásként, mintegy keretbe foglalva az újtukat. Amikor a 23. epizódban feláldozza magát Shinjiért, most konkrétan megsirattam :D

Ami viszont továbbra is foglalkoztat, és nem találtam rá jó magyarázatot, hogy miért akarja Gendó is meg a SEELE is elindítani a Third Impactet, és mi az az ellentétes cél, ami miatt egymásnak esnek az EoE elsö felében? Mert végsö soron mindenki ugyanott végzi, akárki kezdi is el.


Remélem volt ráció abban, amit írtam. Nem egy könnyü koszt, annyi szent. De nem sok olyan sorozat van, ami ilyen mélységeket jár meg.
Ha érdekel még olyan anime, ami megfekszi a gyomrot, akkor tudom ajánlani a Jin-Roh-t, Satoshi Kon filmjeit és a Kara no Kyoukai filmsorozatot. Mind-mind igazi csemege!

előzmény: SoZi (#18)

2020-04-15 02:02:56 SoZi (3) #18

Ó, egyáltalán nem tartom túlértékeltnek, sőt! Hihetetlen lelki folyamatok dolgoznak itt, és így bemutatva azt hiszem tényleg egyedülálló. Gyakorlatilag egyedül a pingvin van legkevésbé elbaszva mentálisan :D (bár asszem ő is a sivatagból jött, vagy mi, úgyhogy lehet baj ott is azért, ha elkezdenénk kutakodni...)

Tudok a büdzséproblémákról, látszott is az időhúzás a sorozat befejezésén, meg a sok újrafelhasznált jeleneten. De valahol innen jön az én bajom is: ezt ismervén, azt hittem, hogy a hókuszpókusz lesz kiköszörülve rajta, és nem lesznek ilyen üres vizuális vakítások kb 20 percen keresztül. De valahogy ettől nem távolodtunk el eléggé. A blöff érzés csak a végén jön mikor kiderül, hogy ezeket simán ki is lehetne dobni az egészből és semmi sem változna.

Befejezés: Sokkal több szálat varr el, igen, ez igaz, és ez baromira tetszett is. Biztos, hogy ülepednie kell még, írtam, hogy nagyon friss az élmény, csak ki kellett írni a fejemből. Valahogy az sorozat végét sem éreztem annyira pozitívnak. Ha jól értettem: ott Shinjinek nem volt választása, hogy elpusztuljon-e a világ vagy sem. Ott pusztul és kész. Önmagával szemben van választása, és eljut oda, hogy belül túllép önmagán. Végülis pozitív, valahol szép utat jár be, egy klasszikusabb felnövés-történet, de mindenki elpusztul.
Itt van választása, és valamilyen szinten itt is túllép önmagán, mert elfogadja hogy az élet szar és szenvedéssel teli. Nem akar többé meghalni, és azt sem akarja már, hogy mindenki más is meghaljon, így azt választja, hogy nincs Third Impact és felkel Asuka mellett, akivel ott folytatja, ahol abbahagyta. Érdekes mozzanat a újjászületése nulladik pillanatában az agresszió és a válaszagresszió (fojtogatás, és a szokásos verbális bántalmazás) Asuka nem ment keresztül azon, mint Shinji, így tőle nem várjuk, hogy más legyen, de Shinji egyértelműen bevállalja a szenvedést. Megérik, és mégis elkezdi fojtogatni a félholt lányt, akiért visszatért. Minden látszat azt mutatja, hogy elkezdenek egy kölcsönösen bántalmazó kapcsolatot, és Shinji bevállalja, mert az élet szar - mint megtanulta*. Valójában meg azért, mert egyszerűen nem ismer más lányt, akivel kiélheti a pubertást. Rei-ről kiderül, hogy klónok voltak, Misato pedig idősebb, tehát senki sem volt, aki vele egy szinten lett volna. És egyébként Asuka sem, de ő van ehhez a legközelebb.
*Egyébként ez a filozófia többször is előjön és baromi érdekes: Attól érzed, hogy életben vagy, hogy a többiek, akivel kapcsolatban vagy nem azt csinálják, amit te akarsz. Ha azt csinálnák, akkor csak üres porhüvelyek lennének, mint egy álomban (az álomról tudható, hogy mindenki, aki szerepel bennük valójában te vagy, a te agyad/lelked szüleményei, így amit csinálnak, az is a te kreálmányod. pl ha valaki bánt téged egy álomban, akor te magad vagy saját magad bántalmazója)
Szóval Shinji ezért választja Asukát, akivel semmi jó nem sülhet ki a kapcsolatukból, és ez innen már bármilyen irányba elmehet. Lehet a vége még mélyebb depreszió, Shinji az öngyilkosságot sem veti meg szerintem, de lehet egy ordas nagy szakítás, amiből tanul, hiszen a fájdalom része az életnek...
nah, próbáltam értelmet rendezni a mondandómba, mert még mindig nem ülepedett eleget.

A keresztény vallási szimbolumokkal nem foglalkoznék, mert a készítők is bevallották, hogy soha sem gondolták volna, hogy kijut ez a cucc Japánból, és ezeknek nincs mélyebb jelentése, csak annyi, hogy kapóra jött az EVA-k designja során, meg jól néztek ki a keresztek, meg az ilyesmik. Most ezen fel is lehetne akár háborodni, de mennyi ilyet csinál a nyugati ember is az ázsiai kultúrákkal, nemigaz? Hány hollywoodi filmben szerpel (sztereo)tipizált ázsiai bármi, csak azért mert jól néz ki!

Nem tudom, mivel zárjam. Nem rossz ez, de a sorozat az egekben van, és mindkét befejezés elmarad tőle. A sorozaté talán konkrétabb, ezen meg sokat lehet vitázni. Emészteni mindkettőt nehéz. Az anime, mint műfaj nem szól mindenkinek, ezt el kell fogadni. Ezzel csak az próbálkozzon, aki már látott jópárat!
(Illetve mégsem. Aki gyermeteg vackokká általánosítja, az nézze meg! Csak vegyen fel valami sisakot közben, ami összetartja a szétrobbanó agyacskáját)

Ja, az "ősleves" dumát megvettem! :DDD

előzmény: von Schatu (#17)

2020-04-14 08:21:17 von Schatu (5) #17

Vicces, én is EVA hétvégét tartottam, így pár szóval reagálnék, ha nem bánod.

Nem az EoE-re írtam, hogy blöff. Sokan az egész sorozatot túértékelt izének tartják egy rettenet elbaszott föhössel és sok felesleges, vagy adott esetben - ehhez nem értek, mert ezt a vonalat eleve leszartam - felszínes vallási utalással. Én ezzel nem így vagyok, ahányszor megnézem, annál jobban szeretem, mert nagyon kevés mü van, ami ilyen mélyen nyúlkál az emberi önutálat és ösztönös szeretetéhség mocsarában. Nem véletlen, hogy Anno ezt egy kökemény depresszió után írta, minden kockájából süt a fájdalom.

Ami az eredeti lezárást illeti, köztudott, hogy budzséproblémák álltak a háttérben. Anno sem lehetett olyan elégedett azzal, amit letett az asztalra (a rajongókról ne is beszéljünk), ezért lett aztán EoE (... meg Rebuild)

Ami az EoE-t illeti, szerintem jobb, mint az eredeti lezárás, mert sokkal több szálat varr el. A sorozat csak Shinji szálát zárta le (úgy ahogy), és a központi mondanivalót végigvitte egy pozitív kicsengéssel, de kurva sok kérdést hagyott a fejekben. A film viszont lezárja szinte minden karakter szálát (ha mást nem úgy, hogy feloldja öket egy kibaszott öslevesben :D), és végigviszi fizikailag is azt, amit a sorozat végén csak szóban emlegetnek. De tény, hogy rohadt kriptikus, és sok minden van, amit Anno valószínüleg csak odadobott, hogy nesztek, gondolkozzatok! Lehet is rajta, én már vagy ötödszörre nézem végig, és még mindig vannak kérdések a fejemben. Mindegy, az EoE már csak ilyen, lehet szeretni, meg nem szeretni, de több, mint húsz év után is foglalkoztat embereket, ami azért nem semmi!

Szóval én azt mondom, kicsit fennhéjjazósan, elnézést, hogy hagyd ülepedni, vedd elö késöbb, és nézd újra. Ha van konkrét kérdésed, szívesen kitárgyalhatjuk.
Nem hiszem, hogy ez a pontszám lejjebb fog ez menni. Nem szokott.

előzmény: SoZi (#16)

2020-04-14 00:33:34 SoZi (3) #16

Szerintem nem lett kielégítőbb ez a befejezés sem. Teszem hozzá fogalmam sincs hol állok épp, mert csak most fejeztem be.
Igazából ha lehámozzuk a második felében a töménytelen mennyiségű pszichedelikus maszlagot, akkor is marad egy hihetetlen gazdag szimbólumrendszer, ami végig jelen volt a sorozatban, de eddig csak olyan szinten, hogy észrevette, aki erre fogékony volt. És ezt a mértéket kellett volna továbbvinni. Mintha a legegyszerűbb nézővel is - aki eddig csak a robotokat látta -, meg akarták volna értetni, hogy mekkora zsenik.
Itt már nagyon egyszerű tolakodó(?) szinten jelennek meg a mindenféle meta szimbólumok és ha még ezt is lefejtjük, akkor maradnak a végtelenül közhelyszerű szövegek. Ezek még rendes egy cselekményben elmennének karakterek párbeszédbe ágyazva, de egy idő után a lineáris történet is eltűnik és a vizuál trip banális narrácójaként szolgál. (Tehát majdnem ott vagyunk, mint az eredeti befejezés: érzékszervi próbatétel közhelyekkel, majd a végén pár snitt lezárja a cselekményt.) Értem hogy ez mind a főszereplő pszichés útját hivatott megmutatni, de nekem ez így túl szájbarágós, a villódzó képektől nem lesz se metább, se konkrétabb. Én akarom felfedezni, és összekötni a dolgokat, és gondolkozni rajta, mint a sorozat során - vagy mint ennek az első felében. Nem kellett volna elhagyni a cselekményvezetést a szürreál és a szimbolizmus miatt. Cselekményen _keresztul_ kellett volna megmutatni. (Eszembe jut Akira, ami ebben pont megtalálta a határt) Szóval ahogy itt alattam von Schatu mondja, valamennyire blöffnek érzem, mert a végét látva nem hiszem, hogy erre mind szükség lett volna ilyen formában.
De ez eddig mind csak az elbeszélés módja volt. A cselekmény történeti lezárása, Shinji útja, szerintem jobb volt az eredetiben, ezt az ittenit még fejtegetem, de nem biztos hogy tetszik (de lehet, hogy még nem értem).

2017-07-02 18:35:14 von Schatu (5) #15

Nem is kicsit!
Ám minden zsenialitása ellenére nehéz az Evangeliont feltétel nélkül ajánlani. Szerintem annyi rétege van, hogy nehéz megtippelni, kit mi fog meg benne. Én speciel a mély pszichológiai vonalért szeretem. De még azt a nézőpontot is meg tudom érteni - habár nem értek vele egyet-, ha valaki egy idegesítő blöffnek tartja.

előzmény: tomside (#14)

2017-07-02 14:32:35 tomside (?) #14

Na, akkor skip, mert ennyi időt nem akarok egy témának adni.
Sorozatokból is csak egyet-egyet engedek meg, basszus, kell az idő a saját életemhez. :(
Pedig biztos jó. :(

előzmény: von Schatu (#13)

2017-07-02 12:17:49 von Schatu (5) #13

Semmi esetre sem! A sorozat ismeretében is egy kurva nagy mindfuck lesz, de nélküle meg aztán azt sem tudod majd merre meddig :D
Ez a film a sorozat eredeti 25-26 részét helyettesíti (vagy egészíti ki, ahogy nézzük) és egy alternatív befejezést ad.
Ha nagyon nem akarod megnézni a sorozatot, akkor nézd meg először a Death & Rebirt-öt, ami a sorozat fő mozzanatait foglalja össze az első felében. De személy szerint - azzal a megjegyzéssel együtt, hogy magam nem láttam - lebeszélnélek róla, mert sok rosszat hallottam felőle, és hát nemigen lehet 11 órányi anyagot 1 órában értelmesen elmesélni.
Szerintem kezdd az elején, nem fogod megbánni! Tömör lesz az így is.

előzmény: tomside (#12)

2017-07-02 12:04:53 tomside (?) #12

Ha semmit nem tudok a sorozatról, előzményekről, semmiről, megnézhetem önmagában ezt a filmet?
Aki tud válaszolni, írja már meg üzenetben, kérem!
Köszönöm!

2015-12-14 10:12:43 Kirchner (5) #11

Én ki voltam borulva a 25. 26. részen. Melyekben persze vannak értékek, sőt a 26. nak a második fele (leszámítva a befejező snitteket) kifejezetten zseniális. Viszont napnál is világosabban érződik, hogy a stúdiónak elfogyott a pénze erre a projektre és ezért csinálták megúszósan ezt a belső monológhalmazt. Teljesen indokolatlanul elvágva a storyt azután, ahol a 24. részben feltűnik az androgün, és még (saját tapasztalat) a full heterók szívét is megdobogtató Kaoru, és a várakozás a csúcsra hág, a Seele, Longinusz lándzsa, Ádám, meg úgy az egész mítoszhalmaz végkifejlete tekintetében. Mindezt (és még többet) teljesíti be az The end of Evangelion. Itt ér a végponjtára, az a tendencia, amit a sorozat elejétől már lehet sejteni, hogy az óriásrobotos körítés valójában csak egy keretet adó alibije, egy filozofikus, lelki, szürrealisztikus kinyilatkoztatáshálónak. Vizuálisan nagyon inventív, amit elsőre talán megtévesztő, olykor közhelyszerű szövegek kommentálnak, azonban a látszólagos világos mondatokból, ahogy halad előre a film, csak egyre több kérdés nyílik ki, mint a narratíva, mint a képek szintjén. A maga posztmodern japán közegében hasonlóan világképi totalitásra törő mint Ovidius Metemorphses-e, Dante Divina comedia-ja, Wagner Ring-je, vagy Joyce Finnegan's wake-je. Nem tudom Rudolf Steiner mennyire minősítené szellemi látónak Anno Hideaki-t, de hogy imádná ezt a művet, a sorozattal együtt azt lefogadom...

2011-06-23 13:13:02 -senki- (5) #10

Nekem pont a 25.,26. rész a legtartalmasabb az egészből, a többit nem nagyon néztem meg többször, de ezeket már sokszor elővettem....

előzmény: yuriko (#8)

2011-06-23 12:34:05 JeszKar (5) #9

Nem tudom, hogy véletlen lenne, de nem hinném.
Kapcsolat A Néptelen Földdel.
A film vége erősen hasonlít.

2010-09-22 19:22:48 yuriko (?) #8

A sorozat számomra elég ingadozó minőségű epizódokból épült fel és a befejezés(25.,26. rész) abszolút nem volt kielégítő. A Death & Rebirth véleményem szerint teljesen felesleges munka, viszont a The End of Evangelion valami elképesztő, szavakkal leírhatatlan, katartikus utazás az emberi érzelmek kaotikus világába és még azon is túl.

A sorozat: 7-8/10
D&R: 5/10
EoE: 10*/10

2010-01-29 19:09:19 JeszKar (5) #7

Első nézésnél még én így voltam vele, aztán késöbb ráébredtem, hogy egyáltalán nem illik oda.

előzmény: -senki- (#6)

2010-01-28 22:26:49 -senki- (5) #6

A vége a legjobb! :)

előzmény: JeszKar (#5)

2010-01-28 21:29:48 JeszKar (5) #5

Valóban remek film (Bár a vége azért egy kicsit ront rajta), egy-két évente azért próbálok időt száni rá, hogy a sorozatot és ezt megnézem. Kár, hogy valószínűleg nem nagyon fog el jutni hozzánk, pedig tényleg hiányzik az anime palettáról (Shinkai filmekkel egyetemben)

2010-01-27 23:23:37 -senki- (5) #4

Hitetlen lelki gyógyszer, megment. A legnagyobb lelki szakadékaimban mindig előveszem és segít! Segít újra megtalálni az élet értelmét.

2007-11-07 23:45:41 nejmed (5) #3

Kíváncsi leszek rá, hogy mit fog hozni a mozis feldolgozás, egy kicsit félek is tőle. Csininek biztos csini lesz, a többi meg majd elválik. :)

2007-11-07 23:36:54 Oscee (5) #2

És nemsokára érkezik 4 új film o/ (mégha sok újdonság nem is lesz bennük)

2007-11-07 23:04:00 nejmed (5) #1

Elég nagy fejtörést okozott, hogy mit írjak ide. Ugyanis az ember fia ugyan nyilatkozzon már valamit a kedvenc animéjéről...
Annyi rétege van a történetnek (amelyeket nem szeretnék most külön-külön méltatni, mert egyrészt spoiler, másrészt fedezze fel mindenki magának), amik saját mozgásterükön belül is kerek egészet alkotnak, és a többi réteggel is értelmezhetőek, és így alkotnak egy komplex masszát. Emiatt a bonyiság miatt gondolják sokat szerintem, hogy nincs is konkrét megfejtése, és benyomják a "nem értem ez olyan művészi" skatyujába.
Evangeliont nézni egy utazás. Rászánok egy vagy két napot (egy évben egyszer!), hogy a sorozatot és a filmet megnézzem, ami mellett persze nem lehet semmi értelmesnek mondható dolgot végezni. A végére átjár egyfajta mérhetetlen nagy szomorúság. Ezzel adózom a műnek, azért amiért ennyire zseniális.