The Basketball Diaries (1995) ☆ 👁

Egy kosaras naplója

(Scott Kalvert)

amerikai dráma, életrajzi film, krimi

3,8
★★★★☆
678 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

2012-03-12 19:44:29 szabó ivett (?) #9

Sziasztok!
Tudnátok segíteni nekem abban, hogy hol vettétek meg a könyvet, mert sehol sem találom!
Előre is köszi!

2011-12-20 15:36:22 Victor Vance (5) #8

Nagyon erős film és ami még fontosabb: felkavaró. Hívhatjuk drogos mozinak, nyugodtan beállítható harmadiknak a Trainspotting és a Rekviem mögé, de annál jóval több, inkább életrajzi filmként funkcionál. Tele van durvábbnál-durvább résszel, DiCaprio már ilyen fiatalon is nagyon jó színész volt és itt is hatalmasat alakít. Külön pirospont hogy a történet New York-ban játszódik, ezért a szokásos gettós, utcahangulat itt is hamar elkapja a nézőt. De elmondható a cselekményről, hogy akárhol játszódhatott volna, hiszen a világ összes részén élnek drogosok, és ez a társadalmi probléma kis túlzással már globális mértéket öltött. Fokozatosan mutatják be nekünk Jim sorsának alakulását, ahogy a nagyreményű jövöjének tervezgetése közben kipróbálja az anyagot, majd szép lassan rabjává válik, barátaival együtt, és a végén már képesek öregasszonyokat megtámadni és boltokat kirabolni.

Majd ugyanígy láthatjuk hogy megpróbál leszokni a szerről, és egy pillanat még én is azt hittem hogy ilyen könnyen sikerülni fog neki, mert annyira együtt éreztem vele, aztán persze mégis kimegy az utcára és előlről kezdi az egészet. Végül pedig dióhéjban elmeséli hogy végtére is sikerült kitisztulnia, a zárómonológ pedig tökéletes. Mert ahogy a filmben, úgy a valóságban is mindenki más lapot húz, némelyiknek sikerül leállnia, új életet kezdenie, de a legtöbbjük halottan végzi valamelyik mocskos sikátorban.

Nem azt mondom hogy a film megnézése után egyik ember sem fog hozzányúlni a droghoz, vagy hogy az aktív fogyasztók leállnak vele, de néha kellenek ilyen mozik is, amelyek bemutatják hogy az ember milyen mélyre is juthat ha behódol a kísértéseknek.

2009-08-01 08:39:31 -senki- (3) #7

Szerintem inkább az eleje volt unalmas, a vége keményebb. Viszont kissé kidolgozatlan az egész... A Requiemnél szerintem sokall jobb az tuti.

2008-12-28 19:21:20 simijohnny (4) #6

Először én is így voltam vele, bár már akkor is éreztem hogy vannak nagyon nagy üresjáratok a filmben és többször el is laposodik emiatt. A vége meg csak úgy lóg a levegőben. Igazából a film eleje lett nagyon jó, ami nem tudtak fenntartani a végéig sajnos. És a könyv elolvasása után kijelenthetem, a film egy puding. Persze ettől még szeretem...

2008-12-28 18:59:06 Rituska (5) #5

Tisztára kész vagyok tőle. Nekem is nagyon tetszett a Jim és édesanyja közötti utolsó beszélgetés. Az egész film nagyon jól szerkesztett, alapos és megrázó, amilyennek egy, a drogosok kemény világát bemutató műnek lennie kell. Dicaprio tökéletes, mint mindig, és a többiek is nagyon-nagyon hitelesek. A szívem szakadt meg a végén, amikor Jim a kicsi Pedroval találkozik. Több, mint 10 éves film, de egyazegybe készülhetett volna akár ma is. Az a szomorú, hogy ez a téma mindig időszerű.

2008-08-18 00:38:49 k3pl3r (?) #4

Nálam is egy baromi erős négyes. Idővel talán ötös is lesz, de a végét szerintem összecsapták. Még kellett volna legalább 10 perc, de inkább 20. DiCaprio baromi jó volt (mint mindig). Én is kiemelnék valamit, méghozzá az utolsó jelenetek egyikét: Jim és anyja utolsó jelenetét! Nagyon megrázó. Egy ideig még biztos nem fogom elfelejteni!

2008-08-05 04:51:11 Dorian Gray (4) #3

Hát igen valóban nem illik oda az a zene, mondjuk aki ismeri a Doorst - én fan vagyok - az tudja, hogy csak Doors dalokból össze lehetett volna rakni van elég elszállós számuk.

2008-06-30 22:22:49 Jereváni Rádió (4) #2

A soundtracken tényleg agyalhattak volna egy cseppet, pl. amikor a srácok az esőben kosárlabdáznak a temetést követően, oda nagyon nem illik az a punk rock szám. Viszont amikor teljesen szétütve kosaraznak a suli meccsén, ahhoz baromi jól passzol a Doors-tól a Riders of the Storm. Ettől függetlenül tényleg jó film, azt hittem baromi gagyi lesz, de kellemesen csalódtam.

előzmény: yuriko (#1)

2008-06-29 19:31:02 yuriko (?) #1

Nagyon jó film a témában. DiCaprio remekül játszik, a kedvenc karakterem mégis Pedro (James Madio) a kalapjában és a bőrkabátjában. Szerintem baromi sokat hozzátesz a filmhez hangulatban, igazi New york-i utcakölyök, de a többiek megformálásával sincs gond csak őt kiemelkedőnek tartom. A magyar szinkron nem volt a legjobb választás, de nem ezért 4-es. Nekem hiányzott a filmből valami egyedi zenei aláfestés, ami még dobhatott volna a hangulaton. (Ezen a téren nagyok az elvárásaim a Requiem és a Trainspotting után.) Szóval 4-es, de nem az a gyengeféle.
Ja, és az elvonós jelenet, szerintem baromi erősre sikeredett, ezért külön gratula.