Horthy, a kormányzó (2006) ☆ 👁

Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

2015-07-10 20:20:13 Frank Tyrell (1) #30

Milyen történészekről van szó? Raffay Ernő, mint történész? Enyhén szólva is LOL.

2012-02-01 17:48:42 csabaga (?) #29

Miután 450 ezer embert már elvittek a magyar csendőrség és a lakosság közreműködésével.Ha ennyire csak rajta múlott,miért nem cselekedett hamarabb,hiszen magyar állampolgárokat vittek a halálba?

Bár az is elég lett volna,ha a vasutasok sztrájkba lépnek...

Egy dolog biztosan kimaradt:Beléptünk egy teljesen értelmetlen háborúba.Ráadásul egy olyan ország ellen,amely nem ismerte el a trianoni határokat.
A deportáltakkal együtt kb 1 millió halott.

előzmény: raczimre (#28)

2012-02-01 00:08:17 raczimre (4) #28

A MI IDŐNK

A deportálásokat Horthy állította le Magyarországon. Ennek emlékére van Horthy sírjánál a hálás zsidók emlék koszorúja.
A fehér terrort maguk a Nyugati megfigyelők cáfolják. Azt a nyugatiak a vidéki és városi lakosok spontán megtorlásának bélyegzik. Tény, hogy sok zsidó halt meg, hisz a Vörös terror 13 fős kormányából 12 zsidó vallású volt. ez adott táptalajt a két vh. között a magyar társadalomban az antiszemitizmusra és Tormay Nobel-díjra jelölt Bujdosó könyve.
4. pontban szereplő állítása badarság. Honnan tudta volna Horthy jobban a VH stratégiáit, mint a francia titkos szolgálat vagy a románé? Mi volt Ő a VH magas rangú vezére?
Valójában azért szenvedett vereséget:
1. mert fel morzsolta a VH-t a Szlovák Tanácsköztársaságot kikiáltó vezetői(melyek által megjelölt Szlovák Tanácsköztársaság lett a Csehszlovák-Magyar határ.
2. A visszavonulás a Felvidékről.
3. A vezérei ateizmusa véget folyamatosan zaklatták a keresztény lakosokat. A kor mély vallásos katonáiban ez is lelki törést okozott.
Ennek okán a táborban felbomlott a rend, katonák szökdösni kezdtek és elvesztették lelkesedésüket a harchoz. Lelketlen katonákkal meg nem győzhettek. Ennek következményei volt Trianon és Károlyi tevékenységének
Az utolsó gondolata is hamis. Klebelsberg programja sikeres volt. A kis iskolák száma megduplázódott, a nagy város kórházai nagy részt ekkor épültek.
Bevezették a heti 48 órás munka hetet, a társadalom biztosítást, fizetett szabadságot, gyermek nevelési pótlékot, nyugdíjt. Ráadásul az 1938-as Győri programmal ténylegesen megszűnt a munkanélküliség.
Több ezer km vasút és közút épült és visszafizettük jóvátételeinket és hiteleinket 1920 és 1940 között. Visszaszereztük Sopront és környékét és a bécsi döntésekkel megkapott területeket + Kárpátalját.

2011-08-31 20:51:24 Tenebra (?) #27

LOL, ilyen film is van? Én 15 évesen írtam egy drámát az 1944-es puccsról. Lehet, az én ötletemet lopta el :( XD

2011-06-19 01:34:51 A MI IDŐNK (?) #26

Ez egy őrült rossz szélsőjobboldali propagandafilm. Óriási károkat okoz a fiatalok fejében, mert abszolút rossz képet kapnak erről a hazaáruló tömeggyilkosról. Én beszéltem több emberrel, akik elmesélték, hogy a zsidókat nem csak SS-ek deportálták, hanem maga a csendőrség is (Horthy parancsára).

Horthy fehérterrorista volt, több ezer embert gyilkoltatott meg parancsra. Már az orgoványi mészárlás során is zsidókat öletett, 1919-ben, mikor még náci párt sem létezett Németországban.

Magyarországon már akkor zsidótörvényeket hoztak, amikor a náci párt még épphogy csak megalakult. Szóval senki ne próbálja meg azzal a nácibarátságot magyarázni, hogy "történelmi helyzet és kényszer", mert 1919-ben ilyen kényszer nem volt.

Horthy mellesleg 1919-ben a francia antantparancsnokságon székelt, várva az alkalmat, hogy átvegye a hatalmat. Amíg a vörös hadsereg küzdött a kisantant megszálló csapatai ellen, Horthy és későbbi vezérkari tisztje báró Julier Ferenc átadta a románoknak a honvédők terveit, ami folytán a román hadsereg bevonulhatott Budapestre... követte őket Horthy fehér lovon. Majd aláírta trianont, amit ránk lehetett kényszeríteni a katonai kudarc miatt.

Nem is beszélve arról, hogy horthy korában az egyház kapta meg a parasztok földjeit (tiszta középkor), nem foglalkoztak sem oktatással, sem egészségüggyel (illetve Kleberberg próbálkozott, de nem ért el jelentős eredményt). Ha a munkások tüntettek, a csendőrök rendszerint a tömegbe lőttek, több ezren haltak meg ilyen sortüzekben. Fasiszta diktátor volt a javából, és ezen semmilyen szélsőjobbos propagandafilm nem tud változtatni. Ez sem.

2011-05-26 20:57:22 Szívtiproimi (4) #25

Hibái ellenére fontos film. Kétségtelen, hogy egyoldalú a bemutatás, mindegyik nyilatkozó történész válaltan a konzervatív oldalon áll. Helyenként émelyítően melodramatikus, csöpögős, és ezeket a részeket nyújtják mint a rétestésztát. A színészek túljátszák a szerepüket, egy szimpla levél felolvasását is olyan elánnal teszik, mintha egy Shakespeare-dráma csúcspontja lenne. Meg aki moziban nézte végig egyhuzamban a 2,5 órát, neki se volt könnyű...Ellenben amíg valaki azt írja, hogy:"Elszomorító, hogy korunk közmagyarjai véreskezű ellenforradalmárokért kiáltanak: Horthy Miklós 1918 polgári kísérletét () fojtotta vérbe." addig kell ilyen filmeket csinálni. Vagy várjuk meg amíg azt írják, hogy a véreskezű Horthy verte le a Dózsa György féle polgári kibontakozást. A zsidókkal kapcsolatos dolgokat világította meg legjobban a film, amit ma is sokan próbálnak meghamisítani.Azért jó, hogy Koltay váltott a játékfilmről a dokura, az elöbbiben nem sok babér termett neki.

2008-01-28 15:01:56 matykocska (4) #24

Koltay végre rátalált a neki való stílusra, ez pedig a dokumentumfilm. Finoman szólva rendkívül gyenge filmjei után (pl. Sacra Corona, Honfoglalás), itt egy egészen értékelhető mű. Részletes, és relatíve érdekes film. Eddig szerintem Horthyról nem láthattunk ennyire precíz filmet. Nagyon örülök, hogy nem valami kalandfilmet próbált róla forgatni a rendező. Persze a film "haladása" nem egyenletes, néha kicsit lelassul, de összességében 80%. Bravó!

2007-03-29 17:51:32 Jereváni Rádió (?) #23

Hogy a 'polgári kísérletről' (és itt most szigorúan a '18-as Károlyi-féle korszakról beszélek) mi volt a véleménye Horthynak, nem tudom, gondolom nem lehetett túl pozitív, lévén, hogy a magasztos eszmék kihirdetése mellett az ország területeinek feladásán, a hadsereg szétverésén és a hatalmat feltétel nélkül a bolsevistáknak való átadásán kívül másban nemigen jeleskedtek a 'polgári kísérletezők' (persze Károlyi földet is osztott, rajta kívül senki). Az hogy 'pesti zsidóknak' tartotta őket az persze nem szép dolog (én még ezt az infót egyébként nem hallottam róla, elképzelhető persze h tényleg így hívta őket). Mindegy summa summarum egy pontosítást megért a dolog, h a kormányzó nem a '18-as "polgári kisérletet" fojtotta vérbe, hanem a vörösterrort követően dolgoztak a különítményesek a fehérterror alatt.

'56-tal kapcsolatban így már veled egyetértek, hogy ez nem az a 'munkásmozgalom' volt, mint amit a kommunisták hirdettek akkoriban.

No, részemről is off.

előzmény: Cesare Gonzago (#22)

2007-03-29 13:38:56 Cesare Gonzago (1) #22

Ajánlott olvasmány: Thomas Sakmyster: Admirális fehár lovon, Budapest, Helikon, 2001.

A "polgári kísérletről" sem volt jobb véleménnyel a lovastengerész, hiszen a polgárokat is "pesti zsidóknak" tartotta.

'56 munkásmozgalmát pedig nem lehet egy elhibázott megszólítással elintézni. A történeti irodalom több száz kötetre rúg, a szocializmus önigazgatói modelljéről és a munkástanácsokról is olvashatsz bőven. "Munkásmozgalom" alatt különben sem azt kellene érteni, amit a munkásosztály önjelölt "forradalmi élcsapata" értett: aki nem látja 1956-ban a munkásmozgalmat, nem láthatja az 1980-1981-es lengyel Szolidaritásban sem. A bolsevik állampárti rendszerek abszurditása, hogy "munkáshatlamat" hirdettek, és e hatalom fenntartásának záloga a munkásosztály elnyomása volt (1953, Berlin, 1956, Budapest).

Na, elég volt ennyi OFF.

előzmény: Jereváni Rádió (#20)

2007-01-24 21:33:32 Jereváni Rádió (?) #21

Illetve helyesbítek: a t.köztársságot nem fojtotta vérbe, hanem az a"dicsőséges" 133 nap után magától összeomlott.

2007-01-24 20:55:40 Jereváni Rádió (?) #20

"Elszomorító, hogy korunk közmagyarjai véreskezű ellenforradalmárokért kiáltanak: Horthy Miklós 1918 polgári kísérletét, Kádár János 1956 munkásmozgalmát fojtotta vérbe."

Csak a töreténelmi hűségért: Horthy nem a '18-as "polgári kisérletet", hanem a '19-es bolsevik tanácsköztársaságot fojtotta vérbe.

'56, mint munkásmozgalom? vö. "Nem vagyunk elvtársak!" /a forradalmi tömeg válasza Nagy Imrének, aki elvtársaknak szólította őket/

2007-01-12 11:27:42 andrew (?) #19

Nem tettem mérlegre,(mert nem is lehet)a dokumentumfilmet és a vígjátékot de sajnos értelmes filmekről (magyar)szinte nem is beszélhetünk. Ezért hoztam ezt a példát, belátom nem volt a helyénvaló. Többé kevésbé egyetértek a véleményével de ezt tényleg nem itt kéne megvitatni...

2007-01-04 22:16:08 Cesare Gonzago (1) #18

Tisztelt Andrew;
ha vetne egy pillantást az általam értékelt filmekre, láthatná, hogy napjaink ostoba vígjátékait magam sem becsülöm túl sokra, ugyanakkor tömegdemokráciában az ízlést sajnos nem a kiválóak formálják, hanem a tömeg. Öntudatos arisztokrácia és tehetős polgárság, híján a tahók és az "úri" tahók formálják a közízlést. Tudja, magam inkább Alfred Hitchcock filmjeit és a hollywood-i aranykor klasszikusait kedvelem (Michael Curtiz, Raoul Walsh, William Wyler). Sem az előbbiek, sem napjaink vígjátékai nem mérhetők egy dokumentumfilmhez.

Ami a történelmi személyiséget illeti, Horthy kormányzót nem övezi közmegbecsülés. Nevét sokak az anakronizmussal, a két világháború közötti "neobarokk" rendszer antiszemitizmusával és a nemzetvesztő világháborús vereséggel kötik össze. Úgy vélem, a néhai kormányzó semmiképp sem erősítheti a magyar identitást. Franciaországban pedig azért köpnének le, ha mondjuk az Action Francaises-ről, vagy a nácikkal kollaboráló Pétain marsallról forgatnék dicsőítő filmet.

Egyetértek Önnel: jó volna, ha a két világháború közötti személyiségek a helyükre kerülnének! Így Bethlen István gróf, egykori miniszterelnök örökségét is vállalhatná végre valaki: a mértékletességet, a fontolva haladó, konzervatív-liberális hagyományt, a polgári alkotmányosság és a parlament - mint nemzeti függetlenségünk és szuverenitásunk megtestesítőjének - mindenek feletti tiszteletét. Sajnálatos, hogy mindazok, akik manapság "nemzeti konzervatívnak" nevezik magukat, inkább Gömbös Gyula vállalhatatlan örökségét vallják magukénak: az 1919-es "szegedi gondolat" türelmetlenségét, a vezérkultuszt, a nyílt vagy burkolt antiszemitizmust, a "nép" misztifikálását, a "népakaratra" és az árpádsávos lobogót lengető tömegekre való állandó appellálást a parlamenttel és a legitim többséggel szemben. Talán sejti, hogy Koltay Gábor az ő örömükre forgatta a Horthy-filmet, nem az én megelégedésemre. Kerüljenek hát helyükre a dolgok! Bethlen az őt megillető nemzeti pantheonba, Gömbös pedig a történelem szemétdombjára! Ami pedig Horthy kormányzó - finoman szólva - ellentmondásos szerepét illeti, szívesen társalognék Önnel a témáról, de nem itt, a kritikus hajlamú filmrajongók honlapján.

előzmény: andrew (#16)

2007-01-04 20:55:33 Ivan/ (1) #17

"Koltay Gábor legalább megpróbálja ezt megtenni több kevesebb pénzzel és jó színésszel..."

Inkább ne probálja szerintem:) Valahogy nem tartom egy túl jó rendezőnek, bár lehet bennem van a hiba:)

"Jó a sok hülyének a szex és más semmi, tibor vagyokde ...,le a fejjel...és még sorolhatnám baromság??"

Könyörgöm, hogy hasonlítható egy dokumentumfilm egy vígjátékhoz?

2007-01-04 20:43:15 andrew (?) #16

Jó lenne, ha történelmünk két világháború közötti kiemelkedő alakjai végre a helyére kerülnének. Koltay Gábor legalább megpróbálja ezt megtenni több kevesebb pénzzel és jó színésszel...Vagy Önök szerint nem kellene ilyen témákhoz nyúlni? Jó a sok hülyének a szex és más semmi, tibor vagyokde ...,le a fejjel...és még sorolhatnám baromság?? Önöknek jó??hol van a magyar kultúra a két háború közti magyar párizshoz képest???meddig tudunk még lejjebb butulni a béka segge alá???Hol van a magyar identitásunk a szomszéd osztrák vagy német vagy franciához képest????
"magyar lélek árnyoldalát erősítő kurzusfilmek"?????egy ilyen mondatért franciaországban leköpnék...

2006-12-17 16:01:25 limupei (?) #15

Az esztétikát arra értettem, hogy az egész egy büdös nagy merénylet a jó ízlés ellen.

2006-12-17 15:46:07 deviant (1) #14

tudod mit, én újra fogom. teljesen véletlenül megvan vhs-en. :)

előzmény: Ivan/ (#13)

2006-12-17 15:36:39 Ivan/ (1) #13

Nagy kaland én még moziba "izgultam" végig:)

Igaz ez már jó rég volt, de valahogy azóta se jutott eszembe, hogy ezt a borzalmat nekem újra kéne néznem:)

előzmény: deviant (#12)

2006-12-17 15:33:03 deviant (1) #12

de godard egyszer azt mondta, hogy a feléig meg bírta nézni a honfoglalást, s ez már nála jó pont. :)

előzmény: Ivan/ (#8)

2006-12-17 15:00:44 Cesare Gonzago (1) #11

Esztétikai tekintetben csak annyit, hogy akadnak benne szép képek. De az egész egyenetlen.

előzmény: limupei (#10)

2006-12-17 14:55:25 limupei (?) #10

Én sem ideológiai szempontból mondtam, amit mondtam, pusztán esztétikai okai voltak:)

2006-12-17 14:51:12 Cesare Gonzago (1) #9

Koltay a magyar "új hullám"! (A "régi hullám" ki lehetett? A kérdés nem csupán szóvicc.) Azért a honfoglalás alulmúlhatatlan, és ez kissé megnyugtat... A három besenyő a préri közepén felejthetetlen.

előzmény: Ivan/ (#8)

2006-12-17 14:38:37 Ivan/ (1) #8

"osztályzataiból ítélve ő kedveli a Koltay-filmeket"

Ez pedig meglepő tekintve, hogy Koltay se nem francia, se nem új hullám:)

2006-12-17 14:30:48 Cesare Gonzago (1) #7

Mea culpa, mea maxima culpa! Bolond Pierrot barátunkat megkövetem: zseniálisra értékelte a Casablancát. (Az xpresszről is tudom, hogy kedveli Bogart és Huston filmjeit.) Csak Hitchcock mester Észak-északnyugat című remekművét értékelte "elmegy" osztályzattal.

Persze sem Pierrot, sem az én véleményem nem mérvadó, ízlésbeli különbségeink is lehetnek. Azért állítottam őt példaként, mert osztályzataiból ítélve ő kedveli a Koltay-filmeket.

előzmény: Cesare Gonzago (#6)

2006-12-17 14:26:16 Cesare Gonzago (1) #6

Vannak, akik jóindulattal viseltetnek Koltay iránt és a filmjeit is értékelik. Nézzétek meg Bolond Pierrot osztályzatait! A Honfoglalás "jó", bezzeg a Casablanca "nézhetetlen"... Ám tartom magam az ősi bölcsességhez: De gustibus non est disputandum.

előzmény: Cesare Gonzago (#5)

2006-12-17 14:19:32 Cesare Gonzago (1) #5

Érdekes volt, hidd el...

előzmény: azazell0 (#3)

2006-12-17 14:19:14 Cesare Gonzago (1) #4

Koltay filmjeire adott osztályzataimból is kitűnik, hogy kellően szigorú vagyok a rendező műveivel szemben. A Horthy, a kormányzó "nézhetetlensége" nem a létező magyar jobboldal és az én "tory" konzervativizmusom kibékíthetetlen kulturális-ideológiai ellentétéből fakad, bár súlyos előítéletekkel ültem be a nézőtérre. Mondhatni, önsanyargatástól vezérelve vettem rá magamat e mű megtekintésére, és nem tagadhatom, ott munkált bennem az olthatatlan remény, hogy Koltay ez egyszer talán méltányolható szellemi eredményt képes felmutatni...

Reményem meghalt. Ez a film is jól illeszkedik a kétes történelmi hitelességű, a magyar lélek árnyoldalát erősítő kurzusfilmek (Hídember, Honfoglalás, Sacra Corona, A velünk élő Trianon) sorába.

előzmény: limupei (#2)

2006-12-17 13:22:51 azazell0 (?) #3

Legalább érdekes volt nézni? (az ideológiai nézeteltérésektől függetlenül)

2006-12-17 11:09:08 limupei (?) #2

Most komolyan, te mit vártál ettől a....most majdnem rendezőt írtam...szóval tőle?

2006-12-17 10:00:07 Cesare Gonzago (1) #1

Koltay Grábor filmje nem a néhai kormányzóról szól, hanem saját korunknak üzen: az árpádsávos-turulista jobboldal identitását erősítő, illő szerénységgel szólva is vitatható történelmi hitelességű munka. Elszomorító, hogy korunk közmagyarjai véreskezű ellenforradalmárokért kiáltanak: Horthy Miklós 1918 polgári kísérletét, Kádár János 1956 munkásmozgalmát fojtotta vérbe. Szabadságszerető honpolgárnak egyiküre sincs szüksége. Örömteli volna, ha nemzeti pantheonunkban olyan hősök foglalnának helyet, akik - Jászi Oszkár szavaival - egyaránt küzdöttek a "szabad gondolatért" és a "magyar gondolatért". Horthy nem felel meg ezeknek a követelményeknek.