Blood Diamond (2006) ☆ 👁

Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

2019-09-08 15:21:30 ChrisAdam (4) #42

Nekem is DiCaprio akcentusa tette fel a pontot az i-re. "Ja-ja."

2014-08-14 02:11:14 Zöldi Miklós (4) #41

Annak ellenére, hogy élveztem a filmet végig, és sokadik filmként még ajánlnám másnak is, eléggé gyenge 4-es.
A take home message - hogy a gonosz emberek a szegényeket kihasználva gazdagodnak meg - ugyan átjön, de nagyon sok klisével: a három másodperces focis jelenetbe is muszáj bevágni a fél lábbal focizó gyereket... És hogy a szegény emberek mellett az ország, természet is elpusztul, anélkül is átadható lenne, hogy nem raknak be csak egy pillanatkép erejéig csimpánzt, gepárdot, elefántokat.
Hogy akkor most DiCaprio és Connelly, illetve az amerikaiak "jó vagy rossz" karakterek, egyáltalán nem derült ki, végig ellentmondásosak voltak. (Ami alapvetően jó is lehetne, de itt nem volt az. A nő vacilálása fotózás közben, az is elég esetlen volt)

Amúgy nagyon sok jó kép és jelenet van benne, jó zenék, jó alakítások (szerintem Connelly is nagyon jó, nem az ő hibája, hogy rossz szerepet kapott), megható és elgondolkodtató is, de a rendezés rossz. DiCaprio úgy lövöldözget, mint a Ryan közlegény megmentésében Tom Hanks, a gép természetesen naplementében megy le, akár ezután is végigmehetne, de még felállva tapsolnak a bíróságon és meg kell mutatni a síró főhősnőt is!

UI.:Eastwodd az Elcserélt életek című filmje Angelina Jolie-val hasonló dolgok miatt nem jött be. De az több sebből vérzik, ha az hármast kapott, ez a film négyest fog kapni tőlem.

2013-12-11 18:30:57 Tenebra (4) #40

Klisés, tipikus hollywoodi sztori - de jó. Ezerszer láttuk már ezt, hogy van a szívtelen köcsög kincsvadász (itt most gyémántkereskedő), aki találkozik egy megmentésre méltó szegény emberrel, aki ráadásul fekete, és ráadásul a családjától is elszakították. Így a film tétje, hogy a főhős megváltozzon, egy szaremberből morális kérdésfeltevővé váljon, a fekete társa pedig összejöjjön ismét a családjával. S mindezt a változást egy nő katalizálja (egy szívtelen fotós, aki végül mégiscsak megolvad, mert hasonlítanak a főhőssel). Abszolút kiszámítható.

Viszont az atmoszféra jó, Leonardo Di Caprio remek, ahogy a zene is fülbemászó és szívbemarkolóan szép.
A fekete hőst játszó színész azonban túljátszotta a szerepét, sokszor elvékonyodott a hangja, annyira ordítani akart, meg annyira bele akart adni apait-anyait a játékba... Hát, nem jött össze. :D

Összességében viszont nézhető film, gyenge 4-es.

2012-06-18 18:42:36 trb (5) #39

Lassan indul be a film. Nem tökéletes de közelebb van a zseniálishoz mint a jóhoz.

2011-08-29 20:53:44 -angela- (?) #38

Hevér Gáborra gondoltál szerintem. Ő DiCprio magyar hangja. Utánanéztem, mert ez a második szinkronhang (Gérard Depardieu - Helyey László után), ami nagyon megfogott.

előzmény: fanatic57 (#29)

2010-08-17 20:20:54 kwzatz (5) #37

Ez a film hajszálnyira van a zseniálistól. DiCapriónak most kezdem nézni a régebbi filmjeit, a Viharsziget és az Inception meghozta a kedvem. :) Az alakítása itt is hatalmas, a kiejtése baromi jó. :)

2010-02-06 09:14:46 matykom (4) #36

Egy ilyen filmnél nekem már mindig az a legfontosabb, hogy meg tudjam szeretni a szereplőket, és ilyen nagyon kevés filmnél fordul elő velem. Ellenben itt valahogy mégis sikerült. Bár nem okozott sok meglepetést, nem adott sok lelki pluszt, de egy szerethető story. Egy erős négyes lett volna, de a filmzene annyira ott van, hogy nincs szívem ötnél rosszabbat adni. Műfajában szinte hibátlan, csak hamarabb be kellett volna fejezni, és azonkívül is volt pár jelenet, amit elhagyhatónak éreztem.

2009-12-16 23:52:50 myke7 (4) #35

Nem terveztem, hogy megnézem ma a TV-ben, de leragadtam. Szerintem korrekt történet, akcióban bővelkedik így nincs idő unatkozni és még mondanivalója is van + a színészek is adottak. Nem tökéletes film, élvezhető, többször is.

2009-07-25 22:54:36 JeszKar (4) #34

Ez nem afrika-dráma, ez egy kalandfilm.

előzmény: opposition (#33)

2009-07-25 22:48:35 opposition (4) #33

Csalódás volt a film. Tipikus afrika-dráma az összes közhellyel. Profi kidolgozás, de akkor is csak egy közhely-gyüjtemény.

2009-04-20 21:24:14 whiteman 01 (3) #32

Nincs mit :)

előzmény: fanatic57 (#31)

2009-04-20 14:35:12 fanatic57 (4) #31

Köszi a korrekciót,igazad van!

előzmény: whiteman 01 (#30)

2009-04-03 22:58:19 whiteman 01 (3) #30

Általában Hevér Gábor.(itt is)

előzmény: fanatic57 (#29)

2009-04-03 18:38:57 fanatic57 (4) #29

Di Caprio nagyot alakít.
Majdnem mindíg ugyanaz a szinkronja:Hamvas Dániel(igen jó találat)
Jól tévedek?

2009-01-31 23:02:35 gellert01 (4) #28

Nem igazán lehet engem azzal vádolni, hogy DiCaprio fanatikus vagyok, de ebben a filmben tisztességesen helyt áll. Egyébként nem sokat szokott nyújtani számomra. Lehet, hogy csak a fickós szakáll és a "nyugodt arcal gyilkolok" szerepkör tette mássá számomra.Szerintem jó film.10/7

2008-08-08 11:48:00 cucu (4) #27

Az eddig megfogalmazott kritikák többségével egyetértek, nekem így jön ki egy gyenge 4-es. Amit viszont senki sem említett, pedig szerintem zseniális, az DiCaprio kiejtése. "Ja, ja!" Én csak ezért néztem meg kétszer. :-)

2008-02-08 07:54:33 goromba (4) #26

Nagyon jó kis kalandfilm.Ahol kell ott durva, viszont talán többször szentimentálisabb/nyálasabb, mint kellene.
Jó kis akciók, megfelelő töménységben.
A mondanivalóval viszont az a baj, hogy a gyémántról szól.Igen, pont ez a gondja, ugyanis a gyémánt a legtöbb embertől olyan távol áll-még nálunk gazdagabb országokban is-, hogy ezzel a problémával semmilyen szinten nem tud komolyan foglalkozni.Azok pedig, akik veszik, azok mindig is le fogják sz..ni, hogy a kőért hány afrikai gyerek, felnőtt,esetleg komplett ország hal meg.
Sodrós, lendületes,DiCaprio szokás szerint nagyon jó, a többiek is, de a vége az valóban nagyon nem sikerült.

2007-09-01 15:00:22 k3pl3r (?) #25

Őszintén szólva más stílusú filmet vártam, de szerencsére pozitívan kellett csalódnom. Az Oscar jelöléseket abszolúte megérdemelte, de kérdem én?! A The Departed vágása ennyire jó lett volna, mert nekem nem tűnt fel! Simán Rosenblum-nak kellett volna adni, ahogy azt már Daemiaen leírta egyszer! És mi van az Operatőri munkával? Nálam az is simán díjat érdemelne, de még csak jelölést sem kapott! A színészek nagyon jók, még Jennifer Connelly is jó volt, bár szinte mindenki lehúzta eddig. A zene zseniális, a zene mixelése is zseniális. Egyszerűen mindenki hozta a rá bízott munkát! Engem abszolút nem zavart pl: hogy az elején megmutatták a kevésbé művelt kollégáknak, hogy hol van Siera Leone, nekem ilyen problémám nem volt a filmmel. A vége felé azonban már egy kicsit tényleg túlzás volt. Engem az zavart, hogy DiCaprio felhívja műholdas telefonon a maximum 3 hete megismert „barátnőjét”… A végén, hogy bemondják, ne vegyünk „Véres Gyémántot”, az engem megint nem zavart, de én se értem minek kellett. Ilyen kis apróságok miatt nem romlik a szememben egy ilyen több szempontból is zseniális film! Számomra a XXI. Század, egyik legjobb produkciója (természetesen eddig), még egy XXI századi TOP10-ben is simán ott a helye! Most sajnálom igazán, hogy nem néztem meg moziban! Ja és az akciójelenetek is már-már tökéletesek. Az autós menekülésről és a városban lévő utcai összecsapásról is csak legekben tudok beszélni! Számomra mestermunka!

2007-03-21 02:00:38 Brumi (4) #24

Ha választanom kellene a tavalyi felhozatal (általam látott) 5 legjobb filmjéből, akkor a Királynő és a Tégla kivételével a másik 3 az én listámon is rajta lenne, míg a filmzenéknél 5-ből 1 se szerepelne. Az, hogy a legjobb meg enyhe túlzás, mivel a kör leszűkül angol nyelvű alkotásokra és hát ugye az általam nagyon kedvelt ázsiai régió ebből sajnos kimarad.

előzmény: limupei (#23)

2007-03-21 00:20:46 limupei (3) #23

Miért, gondolod, hogy az évente elkészülő több ezer filmből (világviszonylatban) az az öt a legjobb, amit Oscarra jelölnek? Ugyan már:) Ez csak egy 4 órás reklámfilm vagy merchandise, ha jobban tetszik.

előzmény: Brumi (#22)

2007-03-21 00:05:19 Brumi (4) #22

Ezt tudom, sajnos mocskos üzlet az egész. Így azonban sokszor a legjobb teljesítmények feledésbe merülnek és előfordul az (ami az idei filmzenei mezőnyben), hogy a legjobb 5 filmzenéből egy sem szerepel a jelöltek között.

előzmény: limupei (#20)

2007-03-21 00:01:51 limupei (3) #21

Hupsz, a WTC zenei dokumentáció biztosan be lett küldve, most látom. Gondolom, ha hirdették, akkor be is küldték:)

2007-03-20 23:57:19 limupei (3) #20

Csakhogy az Oscar-jelölés nem annyiból áll, hogy ott van egy zene, aztán vagy jelölik vagy nem. Be kell nyújtani egy rakás dokumentációt (mivel cd-t küldeni tilos), amit vagy megtesz a producer és a stúdió, vagy nem. Ha van filmje, amiből még pénzt lát, nyilvánvaló, hogy azt nyomja az Oscarra, nem pedig azt, amiből már tuti nem lesz egy vasa sem.

előzmény: Brumi (#19)

2007-03-20 23:33:25 Brumi (4) #19

Én nem értem. Attól, hogy a kritikusok ízekre szedték és a nézők is jól elmarasztalták a filmet (tehát az összképet), a részfeladatokat (értem ezalatt az operatőri munkát, a színészi játékot vagy a filmzenét) lehet kiemelkedően csinálni. Szemét dolog, hogy így semmibe veszik az ilyen munkákat, arról James Newton Howard tehet legkevésbé, hogy a film értékelése olyan lett amilyen. Szerintem a "rossz fogadtatású" filmekben is kellene nézni az egyéni teljesítményeket, mert készült már megkérdőjelezhető értékű alkotáshoz is remek filmzene, vegyük például a World Trade Centert (a filmzenével méltóbb emléket állítottak volna az elhunytaknak mint magával a filmmel). Ugyanakkor remekül sikerült filmek is büszkélkedhetnek (vagy inkább szégyenkezhetnek) gyengén sikerült filmzenével, a The Prestige például ilyen.

előzmény: deviant (#18)

2007-03-20 22:30:35 deviant (4) #18

mármint arra gondoltam, hogy megértem, miért nem jelölték a ladyért.

előzmény: deviant (#17)

2007-03-20 22:30:04 deviant (4) #17

azt még meg tudom érteni, hülyén vette volna ki magát, hogy egy minden téren megbukott mozit egyáltalán bármilyen oscarra is jelölnek.

előzmény: Brumi (#16)

2007-03-20 22:27:47 Brumi (4) #16

Ugyanazért, amiért a Lady in the Water zenéjét se jelölték semmire. Tudod, a legjobbak sokszor ott buknak el, hogy nem is jelölik őket. Pedig James Newton Howard két hibátlan filmzenét tett le tavaly, elég hamar egyik kedvenc filmzeneszerzőmmé lépett elő. A film jó, de a zenéje mégjobb. Santaolalla-tól nagyobb káromkodást filmzenei körökben pedig lehetetlen elereszteni. :)

előzmény: deviant (#15)

2007-03-20 15:35:28 deviant (4) #15

már a filmben a tetszett james newton howard zenéje, de a kuvarvaéletbe, így külön sokkal jobb. miért nem jelölték oscarra mondjuk a bódi gusztávó helyett?

2007-02-09 08:53:51 limupei (3) #14

Tudom, csak vicceltem. Amúgy az "átlagnak" ez is nagy katarzis:-)

2007-02-08 00:29:39 Dió (3) #13

Igen, az vicces volt, csak éppen én világmegváltás alatt filmes katarzisra gondoltam :)

2007-02-08 00:14:10 limupei (3) #12

Világmegváltás elmarad? Hát nem megtudtuk "hol is van Afrika" (by Daemiaen):-)

előzmény: Dió (#11)

2007-02-08 00:06:49 Dió (3) #11

Nekem vhogy pont nem az volt a gondom vele, mint nektek... nálam a dolog ott kezdődik, h mint kalandfilm, nincs benne elég kaland (esküszöm, nem látom milyen közös vonás lehet ebben, és az Indy-ben), drámaként pedig felemás: szinte minden gyönyörű antisablonként indul, aztán ezek 70%-a szépen sablonba is fullad. Kedvenc példa: egész ügyesen és klisémentesen elterelgetik a Caprio-Connelly páros vonzódásmentes érdekkapcsolatát (ami épp ezek miatt működik), amit egy szempillantás alatt le is rombolnak az überciki "Megölték a szüleidet?/Nehéz gyerekkor?/Akkor ez az a része a filmnek, ahol beléd kell szeretnem" résszel. Az akciók nem rosszak, de már megint túl sokat rángatják azt a kamerát, nem igaz, h nem lehet rárakni egy rohadt sínre, vagy bármire. A fekete főhős karaktere elég egysíkú, persze-persze megható a családja iránti eltökéltsége, de adhattak volna a változatosság kedvéért néha az "I want my son!!!" sorok helyett vmi mást is a szájába (kivétel DiCaprio-val folytatott 2-3 zseniális társalgása, amit már Olóris is említett), Connelly karaktere felesleges és egydimenziós (teste viszont meglehetősen többdimenziós ahhoz, h ne panaszkodjak:D), talán DiCaprio mozgat meg pár követ színészi/karakter szempontból. És Vosloo is jó volt, bár ő mindig jó.
A kettest mégis óriási vétek lenne rávágni, mert mindezek ellenére - franc tudja hogyan - de fantasztikus jelenetek, sőt, jelenetsorok is kerültek bele (pl az, ahogy a gyerekek "új családot" kapnak, és a lelki leszívásuk bemutatása), végső soron pedig tényleg elgondolkodat vmi olyanon, ami borzasztó. A világmegváltás mindenesetre elmarad:
55%

2007-02-07 23:21:57 Olórin (4) #10

Voltaképp már minden negatívumot és pozitívumot felsoroltatok előttem, ezek összesége nálam egy 70%-ra jó. Még annyit, hogy Connelly karaktere szinte teljesen felesleges (csak az utolsó 10 percben igazán fontos, de az utolsó 10 perc szintúgy felesleges), és sokkal jobb lett volna, ha a Dicaprióval közös jeleneteit Dicaprio és Hounsou jeleneteivel váltják fel, mert azok voltak a legjobbak a filmben. JNH zenéje pedig fantasztikus.

2007-02-06 14:36:48 deviant (4) #9

szerintem már csak a látvány miatt is érdemes elmenni megnézni.

előzmény: wayage (#8)

2007-02-06 14:09:25 wayage (4) #8

Na az ilyen filmek után még megvárom a dvd-t, utána mondok véleményt. Most még nemtudom eldönteni, hogy tényleg ennyire tetszett vagy csak túlértékelem...Azért megelőlegezek egy...

2007-02-06 07:51:36 Daemiaen (4) #7

Így van. Azért nem 8 vagy 9. :) Meg aztán lehet még emlegetni, hogy az elején tisztázzák a hüly nézővel, hol is van Afrika. Ja, és a végefőcím előtt felhívják a néző figyelmét arra, ne vegyen tisztázatlan eredetű gyémántot. Jól is jött ez a figyelmeztetés, így mozi után nem a piacra, hanem a Tiffany'sbe mentem.

2007-02-05 21:43:45 limupei (3) #6

Én kettőt, így lett 8-ból 6. Már marhára unom, hogy egy abszolút közönségfilmet (ami annak tökéletes lenne) tele akarnak aggatni mindenféle mély mondanivalóval, amire semmi szükség, és úgyis csak felületes lesz.

előzmény: deviant (#5)

2007-02-05 21:39:44 deviant (4) #5

még elviselhető, bár ezért levontam egy pontot az értékelésből. edward zwick márcsak ilyen, nem fog megváltozni.

előzmény: limupei (#4)

2007-02-05 21:07:21 limupei (3) #4

Én is sajnálom, hogy a régivágású kaland/akciófilmek ma már nem piacképesek (max 60-70 millió bevétel Amerikában).

Azt viszont nem értem, hogy miért kéne megbocsátani azt a gusztustalan demagóg szentimentalizmust? Ti megbocsátottátok volna mondjuk, ha az Indiana Jones és a végzet temploma végén negyedórás kiselőadást tartanak, hogy Indiában milyen nagy a szegénység meg hasonlók? Szerintem itt igenis agyoncsapja azt a marha jó hangulatot, ami az egész filmet uralja.

2007-02-02 09:50:47 Daemiaen (4) #3

Véres gyémánt (Blood Diamond, 2006, forgalmazza: InterCom)

Nagyon-nagyon régen fordult elő, hogy mindössze egyetlen premierrel jelentkeztek volna a forgalmazók, ráadásul februárban, amikor elvileg - hó híján - inkább előtrébe kerül a mozi. No, mindegy. A 90-es években mindenki utálta Edward Zwicket a megagiccse és bugyutának tűnő (azóta beigazolódott) terrorvíziója miatt, de a Véres gyémántot látván nekem hiányzik az, hogy több ilyen film készüljön. Az elszánt diplomata, a Sziriana, a Hotel Ruanda (esetleg az Április Ruandában), a Szahara és talán az Indiana Jonesok keresztezéséből megszülető politikai kalandfilm pont olyan régimódi, amilyenből hiány van a piacon. Mindent elárasztanak a képregényfilmek, az ultrahatásvadász CGI-gagyik, az ilyen, jó kis kalandos, félkomoly, amerikaiasan nagyívű történeteket meg lassan elfelejtik Hollywoodban. A Warner sem bízott mostohaeposzában, amikor még 2000 moziban sem merte elindítani Leóék adventúráját, pedig azóta már több, mint hatszorosát hozta vissza a nyitóhétvégének a film és közel a hét, de ettől függetlenül még mindig messze a 100 milliós költségek megtérülése, amit még a jogos Oscar-jelölések sem tudnak elősegíteni. Szóval jelölések: a színészek (sajnos a jogosan mellőzött, szépséges, ám kissé ráncosodó Jennifer Connelly kivételével) elsőosztályú, ám meglepetésektől mentes alakítása képes áthidalni némi üresjáratot és butaságot, már ami a túlzott nagyot mondani akarásból fakad, de végül is Zwick ült a rendezői székben, mit is várhatnánk? Azonban ilyen profi vágást régen lehetett látni: Steven Rosenblumnak kapásból járna a díj, annyira magas minőségű munkát végzett. Minden cigiszívás, minden italtöltés tökéletesen van vágva, akárhány kameranézetről legyen is szó, és akkor ugye az akciójelenetek! Zwick erőssége mindig is ez volt, ezután is ez marad: döbbenetes látvány tárul elénk, és noha most nem John Toll volt ebben partnere, Eduardo Serra is képes olyan mutatványokra, mint nagyobb hírű kollégája. És hogy rövidre zárjam: a 2006-os év talán legjobban kivitelezett alkotása a Véres gyémánt, mind az 5 Oscar-jelölés teljesen megérdemelt. És hogy a történet néha akadozik, meg aztán a rendező nem képes kinőni az olcsó hatásvadászatból, ezt írjuk nyugodtan az amerikaiak által igenis kedvelt túlzott érzelmesség és szépelgés számlájára. A Véres gyémánt Az 54. hadtest mellett Edward Zwick legjobb filmje.

7/10

2007-02-02 09:45:35 deviant (4) #2

inkább egy ilyen régimódi kalandfilmet nézek szívesen, mint egy semmitmondó antifilmet. most őszintén, ki tartotta szórakoztatónak a szirianát például? edward zwick most ugyanazt teszi, mint a szamurájjal: szájbarágósan kezd, és úgy fejezi be a filmjét ahogy azt még a legrosszabb formában lévő spielberg sem szokta. de ha ezen túltesszük ezt nem, és vesszük észre - mert egy edward zwick film adja ezeket a hibákat -, akkor jól fogunk szórakozni. a látvány fenomenális, kedvet csinál az embernek, hogy ellátogasson afrikába, és a film közepén a terepjárós akciójelenet ihaj jó. di caprio nagy színész, mindig is az volt, csak ezt a vakon járó "szakma" idén vette érszre először. djimon ügyes, de néha ripacs, mint ahogy jennifer is, aki egyáltalán nem ráncos és továbbra is istennő. 7/10

2007-01-30 15:00:32 limupei (3) #1

Ha nem lenne a végtelenül szentimentális és tenyérbemászóan demagóg utolsó 10-15 perc, akkor most négyest kapna. De sajnos van...