- 1
- 2
A mûvészi fényképezés, dinamikus kamerakezelés és a bámulatos képi világ (színek, fények, minden!) számomra a film legerõsebb ütõi. Igazi kényeztetés a szemnek. Megérdemelt a sok bezsákolt operatõri díj. A csodás zenével a hallószervek is megkapják a magukét, bár az audio terén némileg ront az összképen a fõszereplõ kislány "nyávogós" magyar hangja. Szerencsére még pont nem romboló erejû a dolog. A színészi játék nem csillogó, de sallangmentes - nekem tetszett. A sztoriban a kétfrontos fantasy/háborús dráma arány talán túlzottan is az utóbbi oldalára billent - azt gondolom, katarktikusabb lett volna az egész film, ha kicsivel többet megtudunk Ofelia birodalmáról, folyamatosan szembe állítva azt a külvilág eseményeivel.
A vége pedig... "A rideg valóság az álmodozó lélek legkönyörtelenebb gyilkosa, de az álomvilág fénylõ végtelenjében nincs hatalma élet és halál felett."
u.i.: Kicsim, imádlak, de mi a f...ért zabálsz bele a monsta kajájába, mikor jól tudod, hogy TILOS??
Akkora mestermű még negyedjére is, hogy hú... Az tuti, hogy benne van a top 10-emben, de hogy hányadik helyen áll, az már nehezebb kérdés. Del Toro jóllehet csak ezzel a filmjével alkotott csodát, mégsem készült előtte és utána sem ehhez fogható. Gyerekszemmel szerettem, felnőttfejjel imádom.
Gyönyörű szép édes-véres mese, a háború utáni Spanyolországról, ahol párban jár látható és láthatatlan. Ahol a fájdalomra a fantázia, a szabad szemnek meg nem nyilvánuló ad igazán vigaszt.
Ahol a halál tündérkertben folytatódik tovább, ahol az élet éppen csak előszobája valami hatalmasabb műnek, mint ami itt számunkra megjelenni látszódik..
Ahol ez a pár testbe zárt év tényleg csak a nyitány, előszobája egy igazságos, fényes, édes, gyönyörű szép létnek..
Hogy léteznek-e mellettünk párhuzamos világok? Hogy néha tényleg az ujjamra száll-e egy pici tündér, hogy vannak-e segítőink égen és föld alatt? Nem is ez a kérdés. Hisz, amíg magamat,mint tér és idő koordinátarendszerébe kifeszített lényt valósnak tartom, addig az összes többi is létezik. Aztán, ahogy eltűnik a képzete annak, hogy én valóságos vagyok, ez az eltűnés viszi magával az összes többit is, oda, ahonnan jött, a semmibe.
De addig én is bizony néha elhiszem, meghallom, látom, érzem, szagolom...hála istennek ilyen érzékeny vagyok.
(végig a giccs határvonalan egyensúlyozik, kis híján bele is zuhan, de végül csak megússza.)
Lehet nem tolni kellett volna, hanem megnézni!
előzmény: Johhny (#105)
Mivel igyekeztem nem belefutni spoilerekbe, így nem olvastam utána a filmnek. Néhány kép és a fantasy besorolás miatt azt hittem, hogy egy "szomorkásabb Csillagport" fogok látni. Nos, nagyon nem ez a helyzet, így most ez eléggé pofán vágott...
Közel van az 5-öshöz, legfőképpen az utolsó 15-20 perc miatt, de néhol kicsit vontatottnak találtam. Lehet, hogy még érnie kell.
Ilyen f*st régen toltam....
Kedves kis mese lenne, de túl sok benne a valóság, hogy nem nevezném annak. Jó film, no. Tanulságos, egy felsős gyermeknek már simán megmutatnám, vagy érettebb alsósnak.
Nem minden karakter kedvelhető és nem minden karakterrel lehet feltétel nélkül elfogadni, de szép történet.
Elég régen láttam már ezt a filmet, akkor szinkronnal, ezúttal spanyolul. Már elsőre is nagyon tetszett del Toro "meséje", a mostani újranézésben szerepet játszott a Tűzgyűrű is, amelyről most már biztosan állítom, hogy egy modern mese. Sajnálatos, hogy nagyon kevés olyan mesélő akad, mint del Toro. Akár spanyol polgárháború és kalapáccsal szétvert kezek, akár óriás robotok és interdimenzionális szörnyek, akár mitikus szuperhőscsapat del Toronak sikerül felépítenie egy-egy saját mesevilágot. Négy filmet láttam tőle (anno A faun labirintusa volt az első), amelyek bár különbözőnek tűnnek, valójában ugyanolyan, nagyon egyszerű módon épülnek fel. Persze, a legelismertebbek a spanyol polgárháborúba kalauzolnak, emberi drámákat mutatnak, pedig a cselekmény levezetését del Toro nagyon hasonlóan végzi, mint a Hellboy 2 vagy a Tűzgyűrű esetén. Persze más a töltet, A faun labirintusa sokkal inkább drámai. Ott van benne a gyermeki vágy képe egy varázslatos mesevilágról, ahová gyerekként tényleg eljuthatunk krétával rajzolt ajtókon keresztül, küzdelem a zsarnoksággal, az, hogy ehhez a küzdelemhez milyen áldozatok szükségesek. Ezzel szemben a Hellboy leginkább szórakoztató. De A faun labirintusában is megfigyelhetők olyan momentumok, amelyek csak mesébe férnek bele. A kislány persze, hogy elveszi a szőlőt a szörny asztaláról, mert a mesékben egyszer meg kell szegni a szabályokat. De a valós vonalon is mesébe illő tettek zajlanak. A felkelők persze, hogy a kapott kulccsal nyitják fel a lakatot, hátha lebuktatják a társaikat, és nem lőnek bele egyet a lakatba. És nem ez az egyetlen logikai buktató. De ezzel jár, ha valaki mesét mond. A faun labirintusa del Toro legszebb meséje, azonban a legszomorúbb is egyben. Még úgy is, hogy a mese látszólag jó véget ér. Viszont del Toro a valóságban zárja le a filmjét, ahol Ofelia éppen haldoklik.
sokat hallottam, olvastam erről a filmről, szinte kivétel nélkül dicsérő hangnemben, de valahogy eddig kimaradt az életemből.
most megnéztem, és nem csalódtam, bár sokakkal ellentétben, nem tudtam zseniálisra értékelni.
(bár a határon billeg...)
nem is ez, amiért klaviatúrát ragadtam, hanem az, hogy szerintem kivétel nélkül mindenki totálisan félreértelmezi, hogy mit is akart mondani a rendező.
(azokra, akik egy horrort, vagy egy sima fantazit látnak, vagy akarnak látni benne, szót sem érdemes vesztegetni)
ez a film szerintem magáról a spanyol népről, a franco rendszerben tetszhalott állapotban élő, a szabadságvágyát eltitkoló, mert eltitkolandó népről szól.
világosak a szimbólumok:
az anya maga a nép, aki behódol a férje gyilkosának, mert "élni kell"
a magzat a jövő, a szabadság igérete
ofélia, aki ha kell az élete árán is megóvja a jövőt, a soha ki nem húnyó láng, amely nélkül nincs jövő
egyszerű, de nagyon hatásos jelképrendszer.
és jó film.
Egyetértek! :)
Olykor jó hallani a TV-ben amikor valamelyik hír alá bevágják.
előzmény: ChrisAdam (#100)
[link]
Gyönyörű zenéje van. Megérdemelte volna az Oscar-díjat.
Igen, kösz, Kántor Kitti! (már a névről is valami rajzfilm jutott az eszembe, mer ugye a crediteknél szokták mondani) Tény és való, nagyon aranyos és szép hangja van, de már meguntuk. Lehet, hogy megnézem majd spanyolul, de egyelőre még ülepedjen a film. És az is lehet, hogy az az eredeti miatt megkapja a százast!
előzmény: Danesz99 (#96)
Ja igen bocs. Szóval eredeti nyelven.
előzmény: JeszKar (#97)
Angolul? Az lehet olyan jó, mint a magyar. Én inkább a spanyolra szavazok.
előzmény: Danesz99 (#96)
Kántor Kitty Ofelia magyar hangja. Szerintem nagyon aranyos hangja van, de való igaz hogy nem egy ilyen kaliberű filmbe való. Ez tényleg az a film amit angolul kell megnézni (mondjuk a legtöbb olyan), már csak azért is mert Ivana Baquero elképesztően jól játszik.
előzmény: ChrisAdam (#95)
Hát őszintén szólva teljesen mást vártam, mint amit kaptam. Egy horrorra vágyva ültem le a TV elé. Direkt nem néztem meg a véleményeket, hogy nehogy elmenjen a kedvem a filmtől. És jól tettem!
Horror, fantasy, főrészt nem amerikai... hát persze, hogy megnézem! Gondoltam az elején, de megrökönyödve észleltem, hogy a horrort csak a fura maszkos emberek, a zene és a környezet adja. De...
...szerencsére kellemesen csalódtam. Egy remek, lassú, érzéki, látványos filmet kaptam, mely egy spanyol erdőben játszódik és abban a titokzatos labirintusban, amibe senki nem ment be, pedig már ott tátong nemtom hány éve... Egy-két logikai baki volt benne, de szerintem közel 100-as a film. Megérdemelte azt a három aranyszobrocskát. Ilyen operatőri munka nélkül lehet, hogy csak négyes lenne. Egyet hiányoltam benne: alig játszódik a labirintusban. Elmondom, mit hittem: egyszer bemegy oda, és az életben ki nem jut oda csak a film végén, ahogy azt kell! De végre egy olyan fantasy, aminek csúnya vége van és lehet sajnálni azt a szegény kislányt, hogy meghal. Tehát izgalmas, véres és undorító (a fa belsejében - bár nekem bogáriszonyom van :D)
Hát aki meg akarja nézni NE SZINKRONNAL TEGYE AZT! Sajnos én a szinkron áldozata lettem. A kislány magyar szinkronkislánya (nem tudom mi a neve): ő az egyedüli szinkronszínészlány az egész országban??? Mert a rajzfilmekben is benne van és úgy látszik, hogy még ide is ő került. Borzongtam tőle, egyszerűen utálom az ő hangját, mert mindig valami Cartoon Networkos agyfagyasztó mese jut eszembe róla...
De a film igazán tökéletes, panaszra semmi ok!
95%
megfogadtam sokszor ,hogy nem olvasom el a spoilereket,szerencsére itt sem tettem....de már a hozzászólásokból sok minden kiszűrődött...
nagyon tetszett a film,mondanivalója,misztikuma,karakterek egytől egyig szép ívet húztak a spiritualitás vonalán
kegyetlen véggel,átlényegüléssel,szótlan megrökönyödéssel vettem tudomásul,hogy már a vége is..
Szép film , jónak értékelve. Végig fent tudja tartani az néző figyelmét. Egyszer itt vagyunk, egyszer ott, mintha két különböző történetet néznénk. A finálé valóban jól sikerült, szép drámai befejezés. Valamint kiemelendő még a szép zenei aláfestés, mely egyes jeleneteknél nagyon is hatásos. A színészi játék, annyira úgy gondolom nem nagy szám, a tipikus rossz tábornok pedig kicsit egy síkú. A kislány viszont tökéletes választás volt. Az hogy a kislány meghal a végén, az igazából szimpla hazatérésnek nevezhető, számára az inábbb a beteljesülés volt. Komolyabb drámákba sztem is belefér az ilyesmi, nem hatásvadászatról volt szó, mint mondjuk egy John Carpenter - 13.Rendőrörs ostromában, ami által azt próbálta megismertetni, hogy mennyire is kegyetlenek a bűnöző bácsik
Mivel ez egy dráma ennek bele kell férnie, ráadásul még csak úgy odavan vágva tök feleslegesen (olcsó megoldásként) oda van vágva, mint mondjuk az Ellenség a Kapukban-ban.
előzmény: eastbat (#91)
Akilelövet egy gyereket a filmben, az mejen az anyja keservébe.
Azért ahol ezzel a filmmel kapcsolatban felmerül a "gyerekmese" képzete, az csak háború sújtotta övezet lehet. A másik érdekes meglátás, hogy a tündérmesék gyerekeknek szólnak. Namost erről annyit, hogy minden tisztességes mesének van valamirevaló szimbolikája (vért izzadva még a Gyűrűk Urának is) ami az emberi létezésben vagy valamilyen világfelfogásban gyökerezik és oda is ágazik vissza. Mindez messze bonyolultabb attól, amit egy gyermeki elme ebből képes rekonstruálni, hacsaknem a tanulságos lényeget. (Ezér se mindegy, milyen szarokat néz össze a kölök.) És arról pláne se feledkezzünk meg, hogy se a mesék kitalálói, se a továbbörökítői nem a gyerekek, egyik történelmi korban sem, tehát úgy hiszem, a "mesék gyerekeknek szólnak" egy nehezen védhető álláspont.
Ennek is van rendszere, és ebben rejlik az egyik egyedisége, mert nem meglévő panelekhez nyúl, hanem a történet lényege szerint, ősképekből teremt saját mesevilágot. Ettől tűnik különlegesnek, mert tényleg az. Hogy ennek a mesevilágnak aztán hol vannak a határai (mindent csak kitalál a csaj, vagy valójában sámánerővel gyógyítja az anyját - ez komolyan ellentét?), azon persze lehet vitázni, meg azon is, mennyire működőképes a szimbolikája, de ehhez már elemezni is kellene kicsit.
Azon viszont nehezebben, hogy a vázolt "történelmi" környezet az alkotók szándéka szerint mennyire hiteles a bemutatott színes és szűrt megvilágításban. Nézetem szerint legalább annyira, mint bármelyik Robin Hood film. És megint visszakanyarodtunk a mesékhez.
Jó kis film, elég későn néztem meg, ahhoz képest, hogy már mikor volt a mozikban, meg hogy mikor készült el.
Nagyon tetszik, de nem tudok rá ötöst adni, viszont a négyest meg keveslem. Valami nekem hiányzott. Nem hatott meg a film, tehát nekem nem volt elég drámai, nem borzongtam, nem volt gyomorlüktetésem, tehát nem volt számomra elég horrorisztikus (egyébként sem az a film, véleményem szerint).
Nagyon szép, nagyon jó történet, jó jellemek, minden jó, de valami hiányzik, egy érzés, amire vágyok, amit várok, ha leülök egy drámát megnézni.
4,5 :)
Annyira szépen cseng a spanyol nyelv az én fülemnek. Számomra varázslatos és lebilincselő ez a film.
Upssz kétszer ment el, bocsi. Amúgy én is szinte minden egzotikusabb nyelvű filmet (értsd: nem angol) eredeti nyelven szeretek nézni.
Ilyen párosításoknál meg pláne (Vidal: Csankó, Faun: Háda)
Egyébként egy kezemben meg tudom számolni, hogy hány nem angol nyelvű filmet szeretek nem eredeti nyelven nézni.
Igenis! :)
Spanyol filmet szinkronosan?! Merénylet lenne a nyelvvel és Del Toroval szemben:)
Felirat. A szinkron nem túl izmos.
előzmény: simijohnny (#82)
Felirat.
előzmény: simijohnny (#82)
Ma végre magamévá teszem ezt is, öröm látni azt a sok, vastag pirossal szedett nevet a zseniális után.
Mit javasoltok? Felirattal, vagy szinkronnal nézzem?
Ha történelmileg nem ennyire elfogult, talán még jobban tudtam volna élvezni.
Ez néha kizökkentett.
Még most is 4. szerre is nagy hatással volt rám, és a szinkronja is szuper lett gratula a szinkronstúdiónak nagyon jól eltalálták a hangokat hasonlítanak eléggé az eredetire, egyetlen egy probléma volt hogy a kisebb zajok is olykor kicsit elnyomták a beszédek hangját. Alul vezérelt lehetett.
de végtére is nem volt kimondottan főszereplő benne a kislány sem,
előzmény: terika (#78)
Nem tudom, hogy milyen volt ez a szinkron, amit alátoltak, lévén nem láttam a spanyol nyelven.
Tegnap este azonban megnéztem ezt az alkotást.
Már bánom, hogy nem olvastam el a topicot filmnézés előtt, mert egy csöppet csalódott vagyok. Azt hittem kevésbé lesz megrázó és inkább fantasy jellegű filmet kapunk. Hát ennek igazából semmi köze nincs a fantasyhoz, de annál több az élethez. Igazából nem mostanában láttam ilyen szomorú filmet. :(
Picit dühít egyébként, hogy tényleg anno, mikor bemutatták, Pan volt a favorit, és mindenütt őt lehetett látni->ergo ez micsoda jó "mese" lesz. Mindenesetre túltettem ezen magam. Olvasni is kell néha.
Maga a történet elég kiszámítható, egyenes karakterek vannak, jól értelmezhető sorshálóval rendelkezik.
Szerettem volna, ha több mesés elem van benne, de végtére is volt kimondottan főszereplő benne a kislány sem, nem tehette ki csak ez a történetet.
A próbákra visszatérve, igen több mesés elemet használt fel a rendező. De a második próba az melyik meséből van? Van valahol ilyen emberevő/gyermekfaló szörnyeteg, valamelyik mondában, valószínű görög vagy latin, de nem emlékszem, hogy micsoda - bár az is lehet,hogy tévedek. Csak ismerős volt...bár az is lehet, hogy valamelyik "jófajta" horror filmből ismerős. :D A kislány fantáziálásai az első pillanattól kezdve szinte tisztázódtak. Amikor az az izé átalakult tündérré részben kiderült, hogy ő irányítja ezeket a dolgokat.
A műfaj meghatározásában a horrorral végképp nem értek egyet. Az az ember evő lény volt pusztán horrorisztikus, de az sem volt durva. A többi simán drámai és kegyetlen.Szóval nem értem ezt a kategóriát itt.
előzmény: acidphase (#76)
Épp ma beszélgettem a lakótársammal arról, hogy a felnőttek világa vajon tényleg jobb e a gyerekekénél...
Hisz a kislánynak a halálakor is volt mibe kapaszkodnia, kinek lenne ilyen erős hite manapság?
Utoljára talán a Schmidt törtánete volt rám ilyen érzelmi hatással.
tuti ratyi szinkront tolnak alá pedig ezt a filmet vagy eredeti spanyol nyelven erdemes nezni vagy sehogy !
előzmény: terika (#75)
Nagyon kíváncsi vagyok erre a filmre, nem sikerült még eddig sehogyan sem megnéznem. De ma lesz az m1-en végre. Várom. :)
Horror?? Hát kövezzetek meg, de nekem sokkal inkább gyermekmese mint horror. Persze ettől függetlenül ragyogó háborús-mese. :)
Ez nem a Pindúr-pandúrok féle sztorival rendelkezik éppen. :)
"a sztori aranyos" szerintem pont a megvalositást akartad ezzel a jelzövel illetni:P
előzmény: budaik (#55)
én kimondottan örültem h a sokat mutogatott hosszukarmu rém éppen ennyit szerepelt a filmben, sokáig az a kép rettentett el ettöl, meg a "horror" cimke. kellemesen csalodtam:)
Elnézést, a ’mindenkit’ visszaszívom. Csak előtört belőlem a filológiai pontosság, és Darwin tévedését korrigálni akartam, nehogy itt tévútra vigye a népeket eme apró részlet tekintetében. :)
előzmény: Olórin (#69)
ki mindenki? csak Darwin írta.
előzmény: Jereváni Rádió (#67)
És az is vicces, hogy senki nem ismeri a Spoiler lehetőséget.
Egyébként vicces, hogy mindenki „nácinak” írja Vidal kapitány karakterét, holott a sztori szerint ő nem náci, hanem falangista tiszt. Bocs a történelemóráért, csak a pontosság kedvéért írtam ezt le.
előzmény: Darwin (#65)
Alattam comment: SPOILER ALLERT!!! bocs de én is majdnem elolvastam, csak ovatosan:)
Nagyon szép történet az önfeláldozásról. Azt hiszem mindenki ilyen kislányt szeretne maga is nevelni :)
Sokszor olvastam vitát, hogy a kislány világa képzelet vagy valóságos volt e. Én úgy gondolom ez elég jól bemutatta, hogy a képzeletünk segítségével miként tehetjük jobbá a valós világot is.
Nagyon jó benne a valós szál realista ábrázolása szerintem. Ahogy vallatnak benne, vagy ahogy megvarja a saját arcát vagy ahogy beteg az anyja. Mindegyik mélyen érinti az embert, megüti erősen.
Nagyon tetszett a vége is a filmnek, ahogy lelőtték a nácit, mint egy kutyát, meg az a jelenet, amiben a partizánok/forradalmárok megmentették a katonák gyűrűjében álló nőt. Ja, és a zenéjét is nagyon szeretem.
2. kedvenc film, a parfüm után.
Varázslatos képi világ, történet fantasztikus. Csak az áradatot hozza ki belőlem :D
tizes
jogos...
De nem rémültem meg a filmtől...
Legalábbis nem annyira mint kellett volna...
Láttam már meredekebb filmet. Amitől tényleg beszartam...
De ennyi.
előzmény: Rituska (#62)
:):):)
Ha ez a film aranyos, akkor a Vuk milyen?
Most majd kapom az ívet :D
Sajnálom, amikor ilyen szörnyek vannak egyfilmben nem tudom komolyan venni ...
:) aranyos :) ez tetszik
hát a mese jellegét
tényleg volt egy ilyen dark hangulata..
de nem érte el a hatását nálam...
előzmény: deviant (#58)
a te dolgod... de hogy ebben mit találtál aranyosnak. sok minden eszembe jutna róla, de az aranyos nem.
előzmény: budaik (#57)
Semmi több nem volt nekem mint egy ilyen komor hangulatú mese...
ez baj :D
nem néztem elég jól
előzmény: deviant (#56)
???
előzmény: budaik (#55)
Hát megnéztem. De sajnos, a sztori nagyon aranyos. A megvalósítás ok. De nem vágódtam a hátamra... Biztos én vagyok rosszul beállítva :D
Bizony rá kell érezni az ízére... :)
hát sokszor nekiugrottam, de nem kaptam el a fonalat eddig sehogy, ez meg az Őrület határán van nálam így. Biztos jó, de.... Nem éreztem eddig rá
A kivitelezés, látvány, szinészi munka mind korrekt, viszont én nem kedvelem a szintiszta drámát, ami ebben az esetben a várakozásaimmal ellentétben nem lett feloldva a fantasy vonallal, ami sem elég súlyt, sem valódi szerepet nem kapott.
a kedvenc mesém.
Nagyon szép mese egy kislány álmairól, néhol pedig egészen szívszorító! Csak gondoljunk bele, hogy tíz évesen milyen álmaink voltak nekünk. Ennek a lánynak egyszerű és gyermekded álmai vannak. Szeretné ha az anyukája egészséges lenne, és persze a királylány képzelet. Igazából bennem nem fantasy volt a film, hanem dráma. Éreztem az elejétől, hogy csak képzeli a dolgot és előbb-utóbb bajba kerül.Ennyit a mondaniválójáról.
A film maga pedig,(látványvilág, rendezés) :10/8
A háborús környezet csak fokozta az izgalmat és a bizonytalanságot, nekem tettszett.ennyi
Akkor A három testőrt se nézd meg, mert igazából a negyedikről szól és csalódni fogsz.
A rózsa nevét meg végképp! :)
előzmény: -senki- (#48)
Valahogy sejtettem hogy ez az arany vapitis sem nyeri el az izlésem. Na mindjárt elolvasom hogy miért annyira fantasztikus.
Előtte még az én véleményem: a történelmi részek miatt még éppen elnézhető a film, de a tündérmese cuccok mind bugyuta gyermekmese színvonal. A Harry Potterben is legalább van valami funkciójuk a fantázia elemeknek, de itt...
Be megy pl. a szobába amiben van a szem nélküli muksó... az egésznek annyi értelme hogy láttunk egy elég furcsa gnómot, meg hogy aztán a Faun letudja hordani. Töltelék jelenet.
A Faun labirintusát mint címet se éljük meg, elvártam volna már akkor hogy kihasználják a témát és legyen legalább valami bolyongás. Ehhez képest egyszer nem téved benne, pedig az elején Mercédesz jól elmondja hogy vigyázzon mert marhára el lehet benne tévedni...
Több kritikában olvasom, hogy "öncélú erőszak", mint hiba. Mitől öncélú?
ez csupán annyit jelent, hogy más a véleményünk. ennyi. de ha belegondolnál abba, amit írtam pl a Ponyvaregényhez, akkor nem forgatnád ki a szavaimat (mondanivaló = jó film) 1 büfös szóval se ezt mondtam!!
amúgy meg mit akarsz ezzel a reformmal is? ha rossz filo. tanáraid voltak, akkor az azt jelenti, hogy a Ponyvaregényt propagálták, vagy ez ellen a film ellen voltak? vagy mit jelent? ez is üres szókiforgatás?
Nálam a Ponyvaregény 5-ös (10/10), lehet hogy rossz filozófiatanáraim voltak az évek során... tehát közvetve felmerül a kérdés: lehet hogy tényleg szükséges a sokat emlegettet felsőoktatási reform ? :p
előzmény: Livcsy (#44)
amikor bejött a filozófiatanárom, és közölte, hogy ezt nézzük és hozzátette: ,,aki ezt nem szereti, vele van a baj" akkor felhúztam magam. (ismerem magam: engem az ilyen NAAGY klasszikusok, mint a Hair, meg Ponyvaregény nem hoznak tűzbe) szóval kijelentettem magamban:,, na megint valami, ami taszítani fog"
de mikor elkezdődött (csend, sötérítő függöny...) a székembe lettem ragasztva és egészen a végéig ott maradtam! lekötött de nagyon!! ilyen ,,háborús filmet" még soha nem láttam és ilyen misztikus filmet sem. higyjétek el, a tábornok felírattal is üt!! nem kell a káromkodása, hogy utálhassam...
a film meg istenkirálycsászár :P
Kicsit másra számítottam, ami az én hibám, de túl sok volt a háborús jelenet. Persze ennek is oka volt, tudom, de mégis...
A szemes embernek pedig vicces volt a mozgása, amiért nagyon kár, pedig már épp kezdtem halálra rémülni...
Azért a végén mégis megvolt az a pillanat, mikor ki kellett jelentenem, hogy hű.
Az eleje teljesen a háborús részeket emelte ki, amely néha nekem unalmassá vált, aztán kezdtem megszeretni, ezért a 4-es osztályzat
Fura, hogy egyesek épp a látványt keveslik, mások a túlontúl előtérbe kerülő vizuális élményben látják a hibát. Ebből is látszik, hogy sokan aszerint értékelik a filmet, hogy előzőleg mit vártak tőle. Nekem személyszerint nagyon tetszett, a befejezés pedig hála a magasságosnak nem hollywoodi. Remek alkotás! Ajánlom mindenkinek, .... akinek való :-)
Nagy igyekezettel néztem meg (a dicséretek hatására) A faun labirintusát, de meg kellett állapítanom, hogy Guillermo del Toro nem az én rendezőm. A filmjei valahogy nem ragadnak meg, nem érik el nálam azt a célt, amely közel repíthetné a katartikus élményhez. A Hellboy kifejezetten idegesített, a Mimic se hagyott bennem mély nyomokat. Még talán az Ördöggerinc esetén mondhatom el, hogy közelebb került hozzám. (Mégsem 5-ös az sem.)
A faun labirintusával is az a baj, hogy kiváló alapötlet, kiváló látvány, mégsem működik kellőképpen. Talán úgy lehetne megfogalmazni, hogy számomra a látványvilág elnyomja a jellemábrázolást. Túl kevés idő jut arra, hogy kellőképpen átérezzük a szereplők motivációját, tetteinek vezérfonalát. Ezt a rést tölti ki a meseszerű képi világ, de ez túl kevés.
Így sajnos egy gyenge 4-est ér csak.
Üzenetként én azt fogtam, hogy minden ember a saját egyediségében sokat ér. Akit komolyan érdekel a fantasy vagy arról szokott fantáziálni, hogy milyen lenne tisztes hősként kalandtetteket véghez vinni, nem fog csalódni garantálom. Del Toro a valószerűség legnagyobb spektrumán játszik, amikor a fasizmus borzalmait láttatja Ofélián keresztül, illetőleg remekül hozza össze a lehengerlő sötét misztériumot a mesevilág hihető veszélyeivel.
A két oldalt egy öntudatos kislány jellemfejlődésével, a sokszor előbukkanó kételyekkel, rettegéssel tölti ki - így lesz abszolút maradandó élmény szerintem minden nyitott ember számára A Faun labirintusa.
nagyon nagy film. a hosszúkarmú rém alakja hihetetlenül borzalmas. minden téren kielégít a film. emberi kapcsolatok, vágy, félelem, misztikum mind helyet kapnak a történetben
Huhh, én bírom a Mimic-et, de hogy nagyon jól sikerült... azért ez meglepően új vélemény:)
Azt meg rossz nézni / hallani, h mostanában mennyien leszólják szegény faunt.... :-( A legjobban ott estem hátra, amikor vmelyikőtök azt írta, h a "fináléja gyenge". Oké, elfogadom én, de ha egyszer (már elnézést de) egy finálé nem b.szott földhöz, amióta moziba járok (!)... érdekelne, h miért lenne gyenge a fináléja, de sztem inkább ne is firtassuk...
előzmény: Semprini (#35)
A Faun labirintusa [El Laberinto Del Fauno]
Én se nagyon tudom hova tenni az ömlengő kritikákat és ezt a hihetetlen nagy egyetértést a film kiemelkedő mivoltával kapcsolatban. Engem csak felidegesített jópár jelenet, a logikátlan cselekedetek és az öncélú erőszak pedig végleg elvette a kedvemet a film maradéktalan élvezetétől. Guillermo del Toro elképesztő fantáziával és hihetetlen kreativitással rendelkező alkotó, de filmjei sose tudtak közel kerülni hozzám. Az tény, hogy a Faun labirintusa lett a legegységesebb munkája, a filmzene mesés, az operatőri munka nagyszerű és a színészek is kitesznek magukért, de a fentebb említett hibák nagyon sokat rontak az összképen. Tényleg megpróbáltam szeretni, kétszer is megnéztem, de az újabb megtekintés csak tovább rontotta az addig sem makulátlan összképet. Egy profin elkészített, de teljesen átlagos alkotás, semmi több.
Értékelésem: 5/10
előzmény: Semprini (#35)
Maximálisan egyetértek,tényleg agyondícsért, érdemein felül túlértékelt filmről van szó.
Az előzetes beharangozások, képek alapján egy háborús milliőbe ágyazott fantasy-törtéenetet vártam, olyasmit, mint a Narnia krónikái, csak sokkal jobbat. Hát, ehelyett kaptam egy háborús drámát, mondhetni: művészfilmet, amelyet időnként a főszereplő kislány által elképzelt mesevilágban játszódó jelenetek szakítanak meg. Ezen jelenetek összideje azonban a film hosszához képest igen csekély, nem saccolom többre 20 percnél, és ebből a fő attrakcióként beharangozott, (a legtöbb képen szereplő) emberevő, kézszemű szörny jó ha három.négy percet kapott). Ez pedig világcsalás! Nem ezt vártam, nagyon nem!
Guilermo Del Torót remek rendezőnek tartom: már tíz évvel ezelőtti debütálása, a Mimic a Júdás-faj nagyon jól sikerült, de nem volt rossz az Ördöggerinc sem, a kedvencem azonban tőle a Hellboy volt, amit az egyik legjobb képregényadaptációnak tartok.
Ezek után elég magas elvárásokkal ültem be a Faun labirintusára, és eléggé keserű szájízzel távoztam.
Persze nem mondom, hogy rossz fim, megérdemelten kapta a három Oscart (operatőr, maszk, látvány), de az összhatás valahogy mégis felemás. Hozzáteszem: nem csak a film tehet erről: mivel kevés volt a fantasy-vonal, ebből következik, hogy a valós, háborús részek domináltak. Márpedig én nagyon nem kedvelem a háborús filmeket.
előzmény: [: Azuroo andrew :] (#34)
Amolyan felnőtt fantasy a El labirinto del fauno.
Nem is akármilyen...a LOTR óta az egyik legjobb, de hozzá kell tennem gyorsan meglátásom szerint csak vizualítás tekintetében.
Az elmúlt szezon egyik legjobban agyondicsért filmjéről van szó, melyet a nk kritika is az egekig emelet.
Szép fényképezés, jó rendezés és remek színészek... egy közepesen magávalragadó, olykor izgalmas mese a Faun labirintusa, melynek fináléja sajnálatos módon nagyon gyenge.
(10/5)
A dvd két hangsávja amúgy fenomenális:
eszéletlen széles surrround, nagyon jó dinamika jellemzi azokat - az év egyik legjobb korongja hang tekintetében
100%
Nagyon jó kis film ez.Én pontosan annak örültem, hogy nem igazán tudom hová tenni.Olyan mesefilmesnek indul, aztán elég alaposan bedurvul a dolog.
Jó kis történet + a valóság hideg gennyessége.
Nagyszerűen rámutat a háború és kapcsolt részei szürreális seggfejségeire.Mindemellett meg nagyon jók a színészek.
Vannak persze benne butaságok, gagyi trükkök(például a faunon még dolgozhattak volna), de igazából ez annyira talán nem számít.
Vidal meg Amon Goeth óta a leggenyább szóldzsör a filmvásznon.
mit mondani? :)
Kövezzetek meg, de én egyetértek a népszabadság cikkel. Nagy csalódás ez a film.
A legrosszabb, amikor a kislány meghal. Ennél hatásvadászabb, szentimentálisabb nézőbőgetést még nem láttam. Szerintem ez olyan film, amire okos dolog rámondani, hogy áá én értettem, micsoda film!
Szenzációs. Időnként megpróbálom elképzelni h vajon egy amerikai rendező mit változtatott rajta, hogyan cseszné el.
Kicsit olyan, mint Alice Csodaországban. Csak éppen a spanyol polgárháború idején.
Be vallom őszintén kicsit többet vártam a filmtől. Nem volt rossz, de nem ájultam el tőle.
Tegnap volt szerencsém másodszor is megnézni, és mostmár biztos vagyok benne, hogy kellett a második megtekintés ahhoz, hogy el tudjam helyezni. Az utóbbi évek egyik legnagyobb hatású filmje. Az első fele még csak szimplán jó, a második fele már tele van húzójelenetekkel, valójában roskad tőlük, a finálé hatása pedig olyan szinten felemésztő, hogy esküszöm, majdnem úgy éreztem magam az utolsó 5 percben felnőtt fejjel, mint ahogy a vuk hardcore jelenetei alatt éreztem magam 5 évesen. Baromi erős benne a fő motívum, hogy a világ borzalmait végig egy ártatlan kislány szemein keresztül látjuk, ettől lesz a film fő ütőkártyája a kislány, és minden jelenet, amiben benne van, ez pedig csak még erősebb lesz azáltal, hogy milyen baromi jól játszik, és milyen szinten megvan benne az a gyermeteg báj, pedig még csak tizenkét éves. És ezért bánt egy csöppet, hogy nem kapnak még nagyobb hangsúlyt a képzelgései, vagy ha nem is azok, akkor maga a kislány, és az anyjához való kötődése, estébé. Én egy kicsit jobban háttérbe szorítottam volna a tábornokot, és előtérbe a kislányt. De a finálé szerencsére gondoskodik arról, hogy mindezt elfelejtsem, és rávághassam:
90-95%
na már fáradt vagyok...
nagy jelentőséget nem kell tulajdonítani ezeknek a fordításoknak. két véglet van: az első amikor egy son of a bitch = csúnya fiúval, a másik, amikor minden egyes fuck = a kibaszottal. egyik sem jó.
nagy jelentőséget nem kell tulajdonítani ezeknek a fordításoknak. két véglet van: az első amikor egy son of a bitch = csúnya fiúval, a másik, amikor mindegy egy fuck = a kibaszottal. egyik sem jó.
A "son of a bitch"-et Jack Bauer szokta használni a 24-ben. Kb epizódonként kétszer-háromszor. :) És a terroristákat biztos nem "gazembernek" hívja. :) Inkább "kurva anyját"-szintű káromkodás, nem?
Mondjuk annyira nagyon durva nem lehet, mert országos amcsi tévéken kb ez az egy káromkodás engedélyezett.
előzmény: cucu (#20)
Ő használja olyan hangsúllyal, ami miatt mindenképp káromkodásnak kellene lennie. Ő használja gyakran a "coño" - picsa kifefezést is többször. Szerintem a nyelvezetet nem hagyta eléggé vulgárisra Pataricza E. Maradjunk ennyiben.
előzmény: cucu (#20)
Westend-ben voltak a problémák.
előzmény: Dió (#22)
Melyik moziban tapasztaltad ezt a problémát?
előzmény: Golyo (#17)
Úgy ültem be, hogy én ezt nem fogom megszeretni. De hiába, egyszerűen az első perctől az utolsóig rámtelepedett a film, és nem engedett... NE fantasyt várjon, aki beül rá, nagyon kis mértékben az, túlnyomó mértékben inkább kemény dráma, fantasztikus jelenetekkel, íves jellemekkel, nagyszerű alakításokkal, valamilyen szinten egyedi látványvilággal, és egy elképesztően gyönyörű, szinte már megríkató fináléval. Nem adok értékelést, amíg nem nézem meg újra, most csak az biztos, hogy 5ösnél alább nem fog menni.
Nem azért, de a "son of a bitch" egyáltalán nem olyan durva, hogy ne lehessen gazembernek fordítani. (És amennyire emlékszem, a filmben sem kizárólag a kapitány használja.)
előzmény: Golyo (#19)
itt van a rendező Budapesten! tudtátok? (kábé nyár végéig)
a film szerintem is hibátlan.
a nyelvi részből ami elsőre feltűnt, az a káromkodások gyengítése, elfedése.
SPOILER!
példásul doktor kérdezi, hogy miért biztos benne, hogy fiú lesz a baba. válasz: "No me joder!" - kábé: "Ne baszogass!".
más hirtelen nem jut eszembe, de rendszeresen gyengítette a kapitány káromkodásait a felirat. de mégis van még egy: "hijo de puta" nem gazembert jelent, a "son of a bitch"-et sem ennek fordítanák, nem értem ezt miért kellett. a káromkodás fontos tartozéka volt a kapitány jellemének, ami a feliratból nem tűnik ki sajnos...
ilyet én szerencsére nem tapasztaltam. épp ma láttam harmadszor a Kossuthban, minden rendben volt. a spanyolt én nem értem, de akkor lehet, hogy egyszer majd megnézem angol felirattal.
amúgy nem tudok beteleni a filmmel, minden pillanata óriási érték, igazi, ritka mestermű.
előzmény: Golyo (#17)
Nekem volt egy pár problémám a mozival.
ad 1: minden tekercsváltásnál ugrott a hang és a kép, 15-20 másodperceket tönkretéve a filmből. ez mindenhol így van?
ad 2: Pataricza Eszter feliratozása olyan szinten leegyszerűsítő volt, hogy az már erősen rontotta a film értékét. még szerencse, hogy spanyolul is gagyogok egy kicsit, és már láttam korábban angol felirattal. mindemellett végig motoszkált bennem, hogy talán nem is spanyol eredetiről készült a felirat, hanem az angol alapján.
hát igen: Hiába: a trükk önmagában még nem varázslat.
no comment.
Én sem vagyok biztos benne, hogy a plázákban jó helye van a filmnek, habár a látványvilága miatt sokkal inkább érdemes ott megnézni, mint egy kis művészmoziban. Ez viszont úgy látszik, egyes kritikusokat is csúnyán megvezet, mert döbbenettel olvastam pl. a Népszabadság cikkét, amelynek írója láthatóan totálisan félreértelmezte az egész filmet.
Az első próba pedig egy Grimm-meséből van, legalábbis az alapötlet: Az Ördög három aranyhajszála
előzmény: cucu (#13)
Eszembe jutott a kislány utolsó próbájáról, hogy jé, ez egy az egyben az Ábrahám sztori. Aztán rájöttem, hogy tényleg az, csak épp pont az ellenkezője. :-)
Ezek után az események után történt, hogy Isten próbára tette Ábrahámot, és így szólt hozzá: "Ábrahám, Ábrahám!" "Itt vagyok" - felelte.
Akkor ezt mondta neki: "Vedd egyetlen fiadat, akit szeretsz, Izsákot, menj Morija földjére, s ott mutasd be égőáldozatul azon a hegyen, amelyet majd megnevezek neked."
Másnap reggel Ábrahám korán fölkelt, fölnyergelte szamarát, magával vitte két szolgáját és a fiát, Izsákot. Miután fát hasogatott az égőáldozathoz, fölkerekedett, és elindult a hely felé, amelyet Isten mondott neki.
A harmadik napon Ábrahám fölemelte szemét, és messziről meglátta a hegyet.
Ábrahám azt mondta a szolgáknak: "Maradjatok itt a szamárral. Én és a fiam elmegyünk imádkozni, és utána visszatérünk hozzátok."
Ábrahám tehát fogta az égőáldozathoz szükséges fát, s fia, Izsák vállára adta, ő pedig kezébe vette a tüzet és a kést. Így mentek egymás mellett.
Akkor Izsák megszólította Ábrahámot: "Atyám!" Az válaszolt: "Igen, fiam!"
Ez azt mondta: "Lám, itt a tűz és a fa, de hol a bárány az égőáldozathoz?" Ábrahám így felelt: "Isten majd gondoskodik bárányról az égőáldozathoz, fiam." Így mentek tovább egymás mellett.
Mikor megérkeztek arra a helyre, amelyet Isten mondott neki, Ábrahám megépítette az oltárt, rárakta a fát, megkötözte a fiát és az oltárra helyezte a fa tetejére.
Akkor Ábrahám kinyújtotta kezét, vette a kést, hogy feláldozza a fiát.
De az Úr angyala rászólt az égből és azt mondta: "Ábrahám, Ábrahám!" "Itt vagyok" - felelte.
Az folytatta: "Ne nyújtsd ki kezedet a fiú felé és ne árts neki. Most már tudom, hogy féled az Istent és egyetlen fiadat sem tagadtad meg tőlem."
Amikor Ábrahám fölemelte szemét, látott egy kost, amely szarvánál fogva fennakadt a bozótban. Ábrahám odament, megfogta a kost, és feláldozta égőáldozatul a fia helyett.
Ábrahám így nevezte a helyet: "az Úr gondoskodik", ezért mondják mind a mai napig: "a hegyen, ahol az Úr gondoskodik".
Azután az Úr angyala az égből másodszor is szólt Ábrahámhoz,
és mondta: "Magamra esküszöm - ez az Úr szava -, hogy mivel ezt tetted és egyetlen fiadat sem tagadtad meg tőlem, gazdagon megáldalak.
Utódaidat megsokasítom, mint az ég csillagait és mint a tengerpart fövényét, utódaid elfoglalják majd az ellenség kapuját.
Utódaid által nyer áldást a föld minden népe, mivel hallgattál a szavamra."
Egy valamit nem értek: ezt a filmet miért játszák plázákban??? Én ma ott láttam, és azért volt egy-két reakció, amiből arra következtetek, hogy nem találták el a célközönséget:
- röhögés, amikor épp sírni kéne
- és a konklúzió: "még egy ilyen beteg filmet!"
Szóval ez a fantasy meg horror elég félrevezető besorolás...
- 1
- 2
Zseniális! Ez szerintem Del Toro csúcsfilmje. Hihetetlenül egyedi alkotás és majd minden tekintetben emlékezetes. Szemet kápráztató a film látványvilága. Nagyon pazar színek, fények, különös mitológiai lények teszik főként emlékezetessé a filmet. A történet nagyon jól kitalált itt is akárcsak az Ördöggerincnél. Nekem olyan érzésem van tőle egy kicsikét mintha egy mesekönyv kelne életre. ( Talán egy Grimm mese is lehetett volna!) Szerintem a színészi játék is egész jó még ha nem is nagyszerű. (pici spoiler az a béka az nagyon király benne.) Ha van spanyol vagy spanyol nyelvű film amely ilyen remek akkor a Faun Labirintusa tuti nyerő lesz mindig is. Izgalmakkal teli, a figyelem egy percig sem lankad le.