The Last King of Scotland (2006) ☆ 👁

Az utolsó skót király

(Kevin Macdonald)

amerikai-angol-német dráma, életrajzi film, történelmi film

4,1
★★★★☆
534 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

2020-06-23 17:22:25 Ugor (5) #13

Ide-oda billegett bennem, négyesre néztem egy darabig, érdekes is volt, csupa hiteles mozzanat és annak más világból nézhető és érthető vetülete, szerethető, szimpatikus, meg borzasztó minden, ami folyik, történet és vér, ember és vágy, karitatív, szerelem, erény és felelősség, aztán a vége begyorsult ötösre, aztán meg is adtam az ötöst, aztán meg előjött, hogy talán az egyik főszereplő ötös, a másik meg mégiscsak négyes... mára meg megérett a gondolat egy alvás után, hogy mit is látok. A nyers, hazug, brutális hatalom okát és természetét. És akkor már csak spoiler, hogy a népből jöttem, szegény voltam, olyan vagyok, mint ti, engem szeret a nép, a vállára emel, énekel, táncol, focizik velem, de én palotában lakom a fellegekben, a barátom, ügyvédem, orvosom, családtagom a legfőbb emberem a luxusban, ti meg énekelve kunyhóban éltek és válogatott módszerekkel kinyírok mindenkit, aki csak szót is próbálna emelni ellenem, én vagyok a múlt, a jövő is, és különben is minden kultúra gyökere "Uganda"... és ez annyira gyomorforgatóan áthallásos. Globális, nacionalista, örök aljasság., ... mindezek után vérfagyasztóan ötös.

2011-02-28 21:22:05 Kremy (?) #12

,,Near the end of 1976, Amin officially declared himself "the uncrowned King of Scotland". A filmben is elmondja a sajtótájékoztatón..
Tudom,hogy 2007-ben kérdezted,de most jutottam el ide..:D

előzmény: -senki- (#4)

2009-03-23 15:08:36 a6notes (4) #11

Le a kalappal Whiteker előtt. Még most is borzongok bele, a nyájasságával, maga a Sátán. Elképesztő.

2008-11-02 02:20:16 matykocska (5) #10

A legjobb film, amit mostanában láttam.

2008-03-16 01:19:38 Jereváni Rádió (4) #9

Az egyik legjobb Afrikáról szóló film, sokkal jobb, mint pl.: az erőltetett Nap könnyei és a nem kicsit demagóg Véres gyémánt. James McAvoy nagyon jó a filmben, az őszinte kalandvágyó fiatal orvost baromi jól alakította. Ezt a szerepet szerintem sokkal nehezebb eljátszani, mint a diktátorét. Forest Whitaker is nagyon jó, szó se róla, de hát az ő szerepe hálásabb (khm. egyszerűbb). McAvoy, le a kalappal, nálam ő vitte el a pálmát. A retrófaktor is megvan szépen, ehhez tökéletes az operatőri munka. Nincsenek különleges kameraállások, vágások, mivel a képi világnak is illeszkednie kellett a ’70-es évekhez, ezért nem nagyon lehetett itt trükközni. Ehhez képest az eredmény lenyűgöző. De tényleg, öröm nézni. Adalék: Gillian Anderson marha jól néz ki ezzel a szőke sörénnyel, sokkal jobb nő, mint az X-akták idején bármikor.

2007-08-12 20:01:30 -senki- (3) #8

hát kösz, inkább kihagyom

2007-08-12 19:34:11 limupei (4) #7

Nézd meg újra, talán akkor már nem találsz felesleges hangjegyeket...izé, képeket:Đ

előzmény: -senki- (#6)

2007-08-12 19:32:23 -senki- (3) #6

LÉGYSZI áruld el!

előzmény: limupei (#5)

2007-08-12 19:06:20 limupei (4) #5

A filmből világosan kiderül, hogy miért ez a címe, mint ahogy a Harry Potter és a Főnix Rendjében is, hogy mi a Főnix rendje (csak azért mondom, mert abban meg azt hiányoltad:))

előzmény: -senki- (#4)

2007-08-12 18:44:06 -senki- (3) #4

A jóval kezdve:

Whitaker játéka igen jó, valszeg pályája legjobbja. James McAvoy nagyon nem kiemelkedő.

Az ország és a politika bemutatása ami igazán elviszi a filmet, az egész jó. A rendezés azon része is jó hogy sokáig még szimpinek is tünik. Bár a végén lévő dokumentum részletek nekem még mindig hatásosabbak voltak.

A történetben viszont sok az üresjárat, és a felesleg. A kezdés igen gyenge, pár képbevágás összvissz. Általánosan sok a felépítetlenség,
Csak úgy felkapja a pistolyt oszt lelövi az ökröt... azért ez nagyon túlzónak hatot.

A fényképezésnél is előfodulnak felesleges képek. De Amin nagyon jól felvan véve.

A címet meg marhára nem értem.

2007-04-06 10:20:06 Olórin (4) #3

Whitaker és McAvoy párosa mindent visz, és nem csak színészileg: nagyon jól ábrázolják kettejük kapcsolatát, annak változását, és remek a koncepció, hogy kizárólag a doktor szemszögéből látunk mindent. Külön ki kell emelnem az operatőrt, akinek munkája többnyire ugyan átlagos, de amikor Whitaker megjelenik a vásznon, hirtelen egészen briliáns dolgokat művel, gyönyörűen kezére játszik a színész átütő alakításának: a kamera valósággal körültáncolja a diktátort, követi mozdulatait, gesztusait, fantasztikusan kifejezi karizmáját, hol közel hozza a karaktert a nézőhöz, hol távolra löki tőle.

Én idén bizony nem tudtam volna eldönteni, hogy Whitaker vagy Gosling érdemli meg az Oscart, egészen hihetetlen dolgot vittek véghez mindketten. Előbbinek talán könnyebb dolga volt annyiban, hogy egy dühöngő diktátor hálásabb szerep, mint egy füzvező történelemtanár, látványosabb alakítást lehet kihozni belőle (mint ahogy tette is).
80%

2007-04-06 09:19:36 Dió (4) #2

Brutálisan magasra teszi a lécet a film első fele, nem csoda, hogy utána inkább alatta megy el, de csak az utolsó 15 percig kell várni a húzójelenetekig, mert ott megint kapunk párat. Pár apróság miatt nálam a levegőt-kapkodva-jövök-ki-a-moziból effektus elmaradt, de nem csodálkoznék, ha a moziközönség 70%-a így tett volna. Forest játékát nem véletlen vették elő az Oscar kapcsán, konkrétan - már bocs, de - a sz.r megállt bennem attól, amit a vásznon művelt, és külön tanulság, hogy mostantól erre a James McAvoy srácra is illik odafigyelni, egyszer még sztár lehet belőle.
75%

2007-04-04 09:59:56 Daemiaen (4) #1

Az utolsó skót király (The Last King Of Scotland, 2006, forgalmazza: InterCom)

Érdekes dramaturgiát választott Kevin Macdonald Az utolsó skót királyhoz: többen valószínűleg nem hagyták volna ki a ziccert, hogy megmutassák, milyen kegyetlen volt is Idi Amin Dada, ám rendezőnk mindent a kitalált orvos szemszögéből láttat. Annyit látunk és tudunk meg a diktatúra emberirtó oldaláról, amennyit az önmagától eltelt doki. És pont miatta lesz naggyá Forest Whitaker, ugyanis olyan módon nézzük a szebbik oldalát (khm), hogy közben tudjuk, abban a jelenetben, amit mi már nem látunk, hidegvérrel dönt tízezrek életéről. Azonban árnyoldala is van a filmnek, mégpedig a tempó. A szinte tökéletes első fertályórát követően hangsúlyos szerepet kaphatott a vágóolló: akár a feleségekről, akár a gyerkőcről csak egy-egy jelenet hivatott bemutatni a diktátorhoz való viszonyt, de negatívumként lehetne említeni még az olyan akciófilmes kelléket, hogy a kínzás kellős közepén cigiszünetet tart a kampós brigád. Szépen fotografált Whitaker-film Az utolsó skót király.

7/10