28 Days Later (2002) ☆ 👁

28 nappal később

(Danny Boyle)

angol akciófilm, horror, sci-fi, thriller

3,8
★★★★☆
1004 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

2022-07-23 02:53:23 Doc (?) #45

Véletlenül odakapcsoltam ehhez a filmhez, pont mikor a üzemanyagot fejtették le egy tartálykocsiból. Azon kezdtem agyalni, hogy vajon hogy működne ez ezekkel az új elektromos autókkal?
Ahogy így elképzelem, hogy üldöznek a zombik, én meg egy appból próbálom kivadászni, hogy hol van gyorstöltő (már persze amíg van)... jó alapanyag lenne egy zombis horror-vígjátékhoz :)

2021-03-12 23:43:39 ChrisAdam (5) #44

Huh, ez a film még mindig szenzációs. Érdemes megnézni, hogy tudd, mit kell tenni, ha a vakcinák zombiapokalipszist hoznak. Én szóltam. :)

2021-01-07 15:56:00 Norbert Simon (4) #43

Ha most lajstromra veszem az utóbbi időben újranézett pár zombis filmet ez mellett még a Holtak Hajnalát, a koreai filmet a Train to Bushan-t és a nagyon humoros Shawn of the Dead-et ( ezt is felelevenítettem) de akár a Juan a zombivadászt is kiemelhetném. Nos meg kell vallanom egykoron tiniként nagy rajongója voltam ennek a zombis kaszabolós műfajnak. Jó nosztalgia érzés volt de hozzáteszem ezeket most véletlenszerűen választottam ki. Ezen felsorolt alkotások akarnak mondani sok mindent a társadalmi viszonyokról, válságos és vészterhes időkről, háborúkról, a morálról és hitről is. Hol (véresen) komolyan) hol pedig vicces szórakoztató formában. Ráadásul felnőttként jobban észreveszi ezeket az ember mint tiniként. A 28-nappal később is remek egy film ebben a műfajban. Kiváló mint thriller, mint horror, nagyszerű mint dráma. Főként a drámai jelenetek tetszettek meg benne. Én nem vagyok egy Cilian Murphy rajongó és hívő de itt egészen jó alakítást nyújtott. Az operatőri munka kiváló, ötletes, és nagyon szép. A hangulat nagyon nagyon betalált. A drámai elemek nagyszerűek. Az egész dicséretes alkotás.

2016-12-17 01:46:55 Dorian Gray (4) #42

Most jutottam oda, hogy megnézzem és nagyon tetszett. Tegnap a Legenda vagyok volt soron, és hát ez köröket ver rá szerintem. Akik meg a fapados régi stílusú zombifilmeket hiányolják, azokat is megértem, de miért egy olyan filmen kell elverni a port, ami több akar lenni? Persze jó lenne 1-2 régi vágású film is, de én kimondottan örültem annak, hogy túllépünk pár alap dolgon, nem csak az agyatlan zombihentelést látom, hanem valami thrilleres/drámai hangulat is van a filmben.

2016-11-21 11:40:08 Dezsmant (4) #41

Nem igen jönnek be a zombis filmek általában, de ez egész jól sikerült.

2014-01-13 21:29:28 Dynast Grausherra (4) #40

Valamikor a Film+-on láttam az elejét (a csimpánzokat), és azt hittem, ez is valami tipikus Film+-os horror, így nem is néztem meg. Aztán nemrégiben láttam a Transzot, és rá kellett jönnöm, hogy mindkét filmet Danny Boyle rendezte. Bár mindkettő túl van bonyolítva egy kissé, szerintem nagyon jó filmek. Nekem a Transz jobban tetszett, de a 28 nappal későbbnek sem kell szégyenkeznie.
Érdekes "zombi" film, (kb annyira lehet az ittenieket "zombinak" nevezni, mint Cronenberg Paraziták című fimjében látható embereket), ami ráadásul nem is annyira a horrort erőlteti, hanem a főhősök túlélésére koncentrál, mindezt remek színészek előadásában. Cillian Murphy-t külön kiemelném, nagyszerűen játszik. Kíváncsi lennék, nem-e ezért a szerepért került szóba a neve, amikor Batman eljátszására kerestek színészt. És ha már a 28 nappal később hatásai, Robert Kirkman Walking Dead képregényének nyitánya is hasonló az ittenihez. (Nem a csimpánzok, hanem a következő jelenet.)
Különösen figyelemreméltó Jim dühöngése a kastélyban. Szinte már igazat ad West őrnagynak, hiszen Jim is pontosan úgy viselkedik, mint a fertőzöttek, meg sem lehet különböztetni tőlük. Tehát a világ nem változott, hiszen az emberek ugyanolyanok maradtak - Jim is ugyanolyan veszett, mint a fertőzöttek. De ő le tud állni.
Vannak azonban elég zavaró hibái, különösen az utolsó harmadban.
Frank halála: Brendan Gleeson kiváló a szerepben, egyből megkedveltette velem a karaktert, aki egyébként akár egy "Úgysem élem túl!" táblával a nyakában is kószálhatott volna. Sütött róla, hogy ő lesz áldozat. Ezzel meg is békéltem valahogy. De ha úgyis halálraítélt volt, nem írhattak volna neki valami normálisabbat? Most komolyan, egy magasban fennakadt hullából belecseppen egy csepp vér Frank szemébe? Ez volt a legjobb ötlet?
Sehol senki: Anglia kihalt. Rendben. De az már túl sok a véletlenekből, hogy egyedül Jim, Selena, Frank és Hannah verekszi el magát a katonákig. Ráadásul még csak rá sem kérdeznek, hogy ők lennének az egyedüli túlélők? Felvethetünk egy olyan lehetőséget, hogy a katonák lemészárolták a hozzájuk érkezőket, de erre legfeljebb néhány erdei hulla utal, amikor ki akarják végezni Jimet. De ez teljesen kizárható. 1. A katonák már az öngyilkosságot fontolgatták nyolc nappal Selena és Hannah érkezése előtt, amiről West csak úgy tudta lebeszélni őket, hogy beígérte a nők eljövetelét. Ez arra utal, hogy a katonák senkivel, legalábbis egy nővel sem találkoztak az egész katasztrófa kezdete óta. 2. A katonák nem úgy néznek ki, mint akik profi módra lőnek agyon egészséges embereket. 3. Ha mégis gyilkoltak, a nőket csak életben hagyták volna, és ez esetben vagy azt kell elhinnünk, hogy egyetlen nő sem érkezett hozzájuk. Mivel Jimék csapata is fele-fele arányban állt férfiakból is nőkből, túl nagy véletlen lenne, ha a katonákhoz egyetlen nő sem vetődött volna más menekültekkel. Logikusan tehát senki sem érkezett oda Jimék előtt.
A nők megmenekülése a megerőszakolástól: Adva van tehát egy csapat kiéhezett, kanos férfi, akik már az öngyilkosságot fontolgatják, annyira ki vannak éhezve a nőkre. Érkezik hozzájuk egy szemrevaló nő, plusz ráadásnak egy tinilány. Mi a katonák első teendője, az után, hogy kinyilatkoztatták, hogy mindkettőt saját tulajdonuknak tekintik, és az ellenkező Jimet és egyik társukat agyon akarják lőni? Szépen beöltöztetik a nőket estélyi ruhába. Tényleg, biztos az ...(szabadon behelyettesíthető megszálló hadsereg) is így csinálta a világ minden háborújában. El nem hiszem, hogy a katonák hagynák magukat kiterelgetni, miközben a nők átöltöznek. Egyáltalán minek öltöznek? Miért nem esnek nekik már akkor este, amikor Jimet a radiátorhoz bilincselték? Én elhiszem, hogy a nőknek meg kellett menekülni, de ez ugyanaz az eset, mint Frank halála, a lehető legidétlenebbül oldották meg.

Ha ezeket értelmesebben oldják meg, simán lehetne zseniális, de még így is jól sikerült, élvezhető film kerekedett ki a végén már eléggé sántító történetből.

2013-07-05 01:15:32 ChrisAdam (5) #39

Szenzációs! Elképesztő, hogy mennyire más ez a "zombi"-film, mint amit eddig láttunk. Rendkívül stílusos, hangulatos film, ami az elejétől a végéig toppon tartja a nézőt, pumpálja a feszültséget. Beszippantott, aztán nem egyszer meglepett, nem egyszer volt érzelemdús, szép jelenet és persze ami kihagyhatatlan egy ilyen film esetében, az a elborzasztóan brutális, sokkoló jelenetek. Sokoldalú film, mert szórakoztat, kicsit elérzékenyít, idegeinkkel játszik és a stílusa tényleg annyira baromi jó, annyira egyedi - gondolok itt a kameramozgásra, a zenére, a kibaszottul zseniális vágásokra... Hatásos, szép, kegyetlen, hangulatos. Szenzációs!
Ötös, nagy ötös!

2013-06-30 14:58:05 Tenebra (4) #38

Annak tudatosítása után, hogy az egész jó Trance rendezője készítette ezt is + látva a langyos World War Z-t felértékeltem ezt én is 3-asról 4-esre. Valóban sokkal több ez egy idióta látványpornónál.

2013-06-30 14:18:43 Victor Vance (4) #37

Ennyi évvel a bemutatása után szerintem méltán lehet klasszikusnak nevezni. Danny Boyle ezzel a filmmel kissé újra is értelmezte a zombi műfajt, és ugyancsak Romero élőhalott mozijai, ezek is elgondolkodtatják az embert.
Bár Boyle rendezésében talán a „fertőzöttek” szó sokkal jobban illik azokra, akik fel akarják falni a főszereplőket, ezekben is szöges ellentétet képeznek Romero húsevőitől, nemcsak gyorsaságukban. Ugyanis itt mindenre képesek, hogy belekóstoljanak az emberekbe, fáradhatatlanul sprintelnek, erejük a kórnak köszönhetően többedszeresére növekedett. De nem is ők a lényeges monumentumai a filmnek, bár az megint elég ironikus hogy az ember az okozója a „kórnak” – ő alkotta meg, majd ő szabadította is el. A mondanivaló az emberi erkölcsökben rejlik, vagyis a bujdosó, elkeseredett katonákban, akik hajlandó az emberi mivoltukat, tartásuk feladni, vágyaik miatt. Így jön az okfejtés, hogy vajon melyikük a veszélyesebb – a vérengző, saját tetteikért nem felelős fertőzöttek, vagy maguk az emberek.
Ezért több is a film, mint egy hagyományos horror, a mögöttes tartalom, az erős forgatókönyv, és nem utolsósorban a remek szereplőgárda miatt, akik a film végére egy kis, szerető családdá nemesednek, és az őket alakító színészek is tökéletes munkát végeznek – nem lehet egyet kiemelni közülük annyira jók. Na jó, talán ha annyira muszáj lenne, akkor Cillian Murphy említhető meg, mint legjobb. Karrierje egyik legnagyszerűbb alakítását hozza, ritkán lehet látni ennél jobb formában. Az operatőri munkát is megirigyelheti rengeteg más mozi is, a kihalt London képe hátborzongató, a zöld táj pedig remek lezárást ad a filmnek. Boyle mozija sokkal több, mint egy átlagos tucathorror, már csak azért is, mert képes volt újat mutatni, ráadásul mindezt a 21. század hajnalán, amikor a műfaj képviselőiből Dunát lehetett rekeszteni.

2012-06-14 18:56:54 noomi (5) #36

Sokkal több, mint horror. Szörnyű, hogy a legtöbbször zombis horrornak tituálják, pedig egy egzisztenciális thriller, egy apokaliptikus képet tár elénk, amely talán nem is annyira elképzelhetetlen. Csodálatos megvalósítás, csodálatos színészek és nem utolsó sorban John Murphy által komponált aláfestő zene. Lehetne ennél jobb?

2012-05-26 00:56:24 BonnyJohnny (4) #35

Szerintem nagyon jó az utolsó jelenet. Nemcsak mert felemelő, reményteljes is, de közben azért nem Happy End.
A film első fele a hangulatosabb. Az akciósabb felét viszont Cillian Murphy dobja fel. Gyakorlatilag felér egy Straw Dogs remake-el.
Határozottan jó film, de azért Romero Dawn of Dead-je mögött... Viszont Snyder Dawn of Dead-je előtt.

előzmény: mokiszin (#34)

2011-11-13 22:37:15 mokiszin (4) #34

nagyon sután lett vége egy nagyszerű filmnek. sajnos a vég mindig fontos. nálam nem sikerült. ezért 4es

2011-08-06 01:14:14 tomside (4) #33

Cilliant azóta sem láttam így játszani. De itt hatalmas, különösen onnantól, hogy motivációja is lesz. Amikor az őrültnek tűnő mészárost játssza, az engem a Taxisofőrre vagy az Apokalipszis most türannoszára emlékeztet, zseniális. Gyönyörű képek, hihetetlen, amikor egy - ha jól láttam - festett (!) virágföld előtt autóznak el.

2011-05-08 01:07:41 Dibon (3) #32

Akinek tetszett, annak ajánlom a Quiet Earth-t, ami hasonló jellegű, bár nem zombifilm.

2011-03-13 13:43:36 slipknot (4) #31

heh! hol vannak már azok a régi fapados zombifilmek? SEHOL! velük együtt a hangulat is a sírba veszett. a film nem rossz, sőt, jó lehetett volna ha(!):
-Boyle-nak eszébe juthatott volna hogy a horrorrajongók nem egy filmdrámát szeretnének látni. itt minden 20. percben sajnálhatunk valakit (vagy valamit), arról nem is beszélve hogy a soundtrack egy depressziós tizenéves lány lelkivilágát mutatja be. vérengzésre, sikítozásra és belső szervekre vágytam. erre kapok néhány szegény fertőzöttet, a szegény fertőzöttek szegény áldozatait, szegény főhősnőt akinek nincs senkije, szegény kislányt akinek végig kellett néznie apja halálát és még sorolhatnám. kap egy kettest mert nem rossz film, de hogy horror legyen!!!

2010-05-18 01:11:30 Magnificat (5) #30

sokáig 4-est adtam a filmre, de sokadik megnézése után azt kell hogy mondjam, hogy imádom ezt a filmet :D úgyhogy javult ötösre :D

2009-12-02 23:09:06 Relayer (1) #29

Kétszer is nekiveselkedtem. Első alkalommal 20 perc után nyomtam meg a stop gombot a távkapcsolón, másodszorra 50 percig bírtam. Tehát azt hiszem joggal vágom rá az egyest.
Számomra a történet érdektelen, ebben a megvalósításban egy pillanatig sem tudtam komolyan venni. A karakterekkel nem voltam képes szimpatizálni, teljesen közömbösek, nem is érdekel, mi lesz velük. A kamerabeállítások unalmasak, fantáziátlanok.

Engem rettentően dühített, amikor valami zúzós rockzenére betámadnak a zombik (ha zombik egyáltalán) , aminek a súlyosságát és félelmetes voltát Boyle felpörgetett képi megoldásokkal próbálta érzékeltetni.

A Trainspotting-ot imádom, ezért nem is értem, hogy ez az egykoron kreatív zseni hogyan volt képes ezt elkövetni. Egy jó rendező ugyanis sokkal többet kihozhatott volna ebből.

2009-10-14 09:30:59 van zan (5) #28

Jól mondod, össze sem hasonlítható az esztelenül öldöklős, szar zombis filmekkel. Annyira valóságosnak hat az ábrázolás, hogy az elképesztő. Jó szinészek, ütős zene egyik kedvencem ez a film.

előzmény: anyegin (#27)

2009-09-06 21:19:30 anyegin (4) #27

A történet nagyon jó, a kihalt London utcái... tök jól meg vannak csinálva - kíváncsi vagyok hogy forgatták. Pörgős cselekmény, ami számomra csak akkor vált vontatottá amikor a katonai bázisra értek. Itt a zombitörténet átvált valami egészen másba, valami emberibe: a konfliktusok immár nem a menekülők és a zombik között vannak: maguk a megmaradt emberek fordulnak ki önmagukból.

2009-07-06 18:36:18 jo21 (5) #26

Ezt még a moziban láttam és azóta sem felejtem el. A jelenetek óriásit ütöttek. Már nem emlékszem pontosan a sztorira, de minden pillanata lekötött. 10/9

2009-05-22 22:31:49 largo (3) #25

Ismerkedj meg ezzel:
http://www.youtube.com/watch?v=9hU-Zb1BRmw&feature=PlayList&p=2C7DAF0F01BF8BE1&index=52

Főleg a második felére válik erősség a hangzás.

előzmény: acidphase (#24)

2009-05-22 22:16:45 acidphase (4) #24

[link]

emlekszm h filmbe is volt, a legszebb ambient zene !!!!

2009-05-07 12:16:19 whiteman 01 (4) #23

Maximális egyetértés!

előzmény: jesi (#22)

2009-05-07 10:56:49 jesi (2) #22

Borzasztó gyenge film attól a rendezőtől aki megcsinálta a Sekély sírhantot és a Trainspottingot. Ezek után azt vártam, hogy látni fogok egy jó kis filmet: ehelyett kaptam egy amerikai típusú akciófilmet. Kár

2009-02-28 19:20:09 k3pl3r (?) #21

Igazából engem is. Személyes kedvencem: repulos jelenet + lovak
A folytatás egy picit más stílus, de a maga nemében szerintem az is nagyon jó. Érdemes megnézni.

előzmény: wayage (#19)

2009-02-28 19:18:08 wayage (5) #20

vagyis utóbbi:) ja és Danny Boyle nem csak Ewan Mcgregorral gazdagította a filmvilágot, hanem felfedezete Cillian Murphyt is:)

2009-02-28 19:14:46 wayage (5) #19

Remek film! Tegnap láttam először meg másodszor is:) Tényleg a Britek készítik az utőbbi évek legjobb horrorjait. Bár Danny Boyle filmjét nem nevezném tisztán horrornak, sokkal több annál. Érdekes módon a filmnek vannak igazán pozitív, kellemes percei is (amikor kilakakul a "4-es család", együtt utaznak, bevásárolnak, lovakat nézegetnek s közben gyönyörű zenék szólnak, s engem ezek fogtak meg igazán.

előzmény: k3pl3r (#10)

2009-01-12 11:30:23 nagype (3) #18

Nekem nem tetszett annyira. Nem egészen tudom, hogy mitől több, vagy mitől kéne többnek lennie a szokásos fertőzéses zombis filmeknél?

Pontosan ugyanazok a drámai dolgok voltak benne (csapattag megfertőződése és megölése). A menekülés és lövöldözés persze nem számít, hisz az nem nagyon lehet más.

2008-04-19 12:12:09 Pedro (3) #17

Ebből a jó kis történetből jobbat is ki lehetett volna hozni.

2007-11-23 18:25:38 Mannishboy (4) #16

szerintem nagyszeru film,nagyon tetszett...nem vagyok oda a zombis filmekert,de ez valoban jol sikerult.minden passzolt szamomra... hmm,a vege,hat az a vege:)..szerintem hagyhattak volna siman ,,HELL-nek,, jobban illett volna :)...jaj,es hogy miert pont egy neger volt a lancokra kotve,nem tudom,de remelem semmire nem utaltak:)..amugy autoban neztem,es amikor vege lett,vagy fel oraig csak bamban bamultam a tajat,hogy mi van ha,tenyleg:)

2007-08-28 22:40:31 yuriko (?) #15

Hát ezt szomorúan veszem tudomásul, nekem ugyanis nagy kedvencem:( Mindenesetre szerintem próbáld meg a folytatást, az pörgősebb és akciódúsabb.

előzmény: Ivan/ (#14)

2007-08-28 22:28:12 Ivan/ (2) #14

Tudom sokak szerint jó film, de számomra halál unalmas és vontatott volt.

2007-07-13 21:07:37 deviant (5) #13

már a trafficben is felhasználták ezt a brian eno-dalt. ajánlom figyelmedbe brian enótól az ambient 1-2-t.

2007-07-13 16:30:20 yuriko (?) #12

Felhívnám a figyelmet a következő zenére ami felcsendül a filmben:

Brian Eno - An Ending (Ascent)
[link]

Csodálatos!

előzmény: yuriko (#11)

2007-07-13 16:17:22 yuriko (?) #11

A legjobb new-wave zombi horror, amit valaha láttam. Lélekzetelállító zenével és hangulattal. Kövezzetek meg, de szerintem ez Danny Boyle legjobb műve.

100%

előzmény: k3pl3r (#10)

2007-07-13 16:10:12 k3pl3r (?) #10

Valaki említette már egy másik filmnél, hogy a Britekre oda kell figyelni. Egyetértek, a Britek ugyanis sokkal jobb horrorfilmeket készítenek, mint az USA-ban honfitársaik. Ez még a Barlangnál is jobb volt. A befejezés meg kifejezetten jó lett.

80%

2007-05-08 15:55:13 The Hungarian (3) #9

Anno a Kígyók a fedélzeten nyomta 8,2-ről (tízezres szavazattal) 6,7-re, ami azért mennyivel reálisabb. Tiszta őrület volt, ami a körül a film körül kialakult. Csak a moziba felejtettek el elmenni az emberek.

A 28 nappal később azon kevés horrorjellegű filmek egyike, ami tetszett. Meg fogom nézni a 28 héttel későbbet is, a jelek szerint augusztusban.

2007-05-08 12:36:09 Olórin (4) #8

sztem az ilyen hype-olt filmekre sokan anélkül szavaznak, hogy megnéznék. oké, a 300 volt pár fesztiválon is a prem előtt, de azt nekem ne mondja senki, hogy ezekből 6-7000 szavazat összejött... Meg bírom a fórumokon azokat az ostoba mitugrászokat, akik 2000 szavazat alapján 8.akárhányon álló filmekkel annak örülnek, hogy "igen, lenyomta A keresztapát!!!"...
(Boyle meg szégyellje magát a sunshine-rét:P inkább akkor ennek a folytatását csinálta volna meg)

előzmény: deviant (#5)

2007-05-08 12:20:07 Dió (2) #7

Sokkal több lett volna az a napfény egy kis kitekintésnél, ha a második felét nem vágják agyon.

előzmény: deviant (#6)

2007-05-07 23:46:26 deviant (5) #6

boyle egyébként kibékülhetne végre ewan mcgregorral, és végre elkészíthené a trainspotting folytatását! a napfény egy kis kitekintésnek nem volt rossz, de azért ő többre hivatott.

2007-05-07 23:44:51 deviant (5) #5

idény egyébként rengeteg film kezd az imdb-n nagyon (érthetetlenül?)jól, aztán szépen kiszorul a topból. a 300 is nagyon ott volt, szerencsére azért megnézték a kevésbél elvakultak. szerintem a kezdeti lelkesedés a hatásos trélernek szólt, aztán másodszor megnézve sok embernél csökkeni fog a tetszési indexe.

előzmény: Olórin (#3)

2007-05-07 23:40:37 deviant (5) #4

á, nem kell sokat várni, és szerintem simán 6.6 körül lesz.

2007-05-07 23:34:40 Olórin (4) #3

a trailer alapján még bármi lehet belőle... kár hog nem Boyle csinálta, de végülis értem, miért nem akarta.
a Spidey3 meg ennél sokkal több szavazattal magasabban állt, mostanra meg - van igazság:) - azért küzd, hogy ne menjen 7 alá (de fog:)

2007-05-07 23:27:06 deviant (5) #2

bár még kevesen szavaztak rá, azért ezek szerint nem csak a trailer sikerült jól. [link]

2004-07-23 17:54:21 Sellei Zoltán (5) #1

Másfajta zombifilm, mint a többi. Nem átlagos. Inkább elgondolkodtató.