Eragon (2006) ☆ 👁

(Stefen Fangmeier)

amerikai-angol-magyar akciófilm, dráma, fantasy, kalandfilm

2,4
★★☆☆☆
354 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

2012-10-22 19:52:46 slawter (1) #18

Azért a regények jók. A harmadik pedig talán még a "nagyon jó" jelzőt ismegérdemli, ott végre sikerült megtalálnia az egyensúlyt az írónak és látszik, hogy okult a hibáiból.

előzmény: Tenebra (#17)

2012-10-22 19:51:08 Tenebra (1) #17

Nem hiszem, hogy a folytatások hamar megjelennek a moziban.

Szerintem a regény is bűnrossz, lehet, ráéreztek erre. :D A Narnia, a Gyűrűk Ura és a Star Wars kliséit sikerült beletuszkolni. Mondjuk legalább egy 15 éves fickóhoz képest tisztességesen meg volt írva. Ez a film viszont rettenetes élmény volt, fizikai fájdalmat okozott. Jóllehet, tudtam rajta röhögni annak idején. Olyasmi, mint a Türkish Star Wars, csak ez inkább Türkish Lord of the Rings volt. Technikai színvonalban is. Csak éppen itt nem vágtak be a SW-ből és a LotR-ből részleteket. :D

John Malkovichról amúgy itt tört össze bennem a kialakult kép. Ezelőtt a film előtt egy viszonylag jó, minőségi színésznek tartottam, de ezután ő lett Nicolas Cage párja. :D

2012-10-22 19:33:42 opposition (2) #16

Hallmark Channel-t idéző CGI-al nem lehet kasszát robbantani.
Itt azonban nem csak a trükkök, hanem a sztori és a színészi játék sem működik. Nem hiszem, hogy a folytatások hamar megjelennek a moziban.

2011-08-05 15:12:54 Ninety-Four (3) #15

Sokkal rosszabbra számítottam.
Tényleg rengeteget loptak más alkotásokból, de szerintem annyira nem lett vészes a végeredmény. A zene, a látvány és Jeremy Irons jó, Sienna Guillorynak mindig örülök, a főhős és a történet meg... elmegy.
Arra viszont, amit Robert Carlyle művelt, nincsenek szavak, annyira szar volt. Malkovich se volt sokkal jobb, de ő legalább alig szerepelt.

2011-02-10 12:03:17 slawter (1) #14

Az első könyv jó volt, a második kicsit gyengébb, a harmadik remek. Az első film borzalmas, iszonyatos és kiábrándító volt, remélem nem folytatják!

2010-04-27 15:16:44 BonnyJohnny (2) #13

Azért azt érzékelitek, hogy eredetileg folytatást szántak hozzá (ne adj Isten trilógiát akartak kikerekíteni belőle), de aztán ez szépen elsikkadt. Szerintem a rendező, aki az utolsó másodperceket olyanra rendezte, amilyen lett, az szépen elkummantja. "Nem folytatást akart jelölni, csak szebb, ha tűzből jön elő a stáblista" :P

Ja, amúgy moziban néztem... pfff...

2009-04-20 19:58:40 mrszpp (1) #12

olyan jó volt, h elaludtam rajta... :D

2009-04-19 21:52:01 terika (2) #11

Nem rossz, nem rossz - de rossz. Pedig jó is lehetne...utálom, hogy ezzel az elmebeteg érzéssel kell felállnom egy film után, hogy de milyen jó is lehetett volna. :(
Kinek az ötlete volt a sárkány szárnyaira tollat adni? Mióta van egy sárkánynak tolla? Vagy tollszerű pikkelye... Engem állandóan idegesítettek ezek a madártollas alakok (egyrészt a sárkányszányán), másrészt Arya hajában is mindig volt egy. Minek?

Illetve a vége...alap, hogy lesz valami folytatás, most miért ne lenne? A harcnak nincs vége, ebből egész trilógiát lehet lehúzni. Én nem értem, miért nem akarjátok. :D

Amúgy meg ezt az egyveleg hatást én is érzékeltem: egy kis tünde nyelv, egy kis sárkánnyal, megpirítva tűzzel...nem rossz, csak égett szagú picit. A közepén az üvegkoporsó meg tiszta Hófehérke effekt, nem? :D

Egyébként, tetszett volna ha, megvan a mese varázsa. De egy csepp mesés varázslat nem volt benne...legalább ez lett volna meg. Így csak egy elbénázott sztori, a végén nagy klisékkel. :(

4/10

2008-10-29 16:52:49 Jill (?) #10

Star Wars-LotR mix, kevesebb pénzből. Sebaj, a tájak szépek, a sárkány aranyos, a srác nem elviselhetetlenebb, nmint Luke, Jeremy Ironst jó nézni. Szegény Malkovich tényleg semmit nem csinál, de hát Galby ebben a részben még meg se jelenik a könyvben, mit is csinálna? Elvan a nagyon darkos tróntermében, növeszti a szarumánosan hosszú körmeit (minden fantasy-gonosznak tízcentis körme van, ebből tudjuk, hogy gonosz). Pozitívum, hogy nem beszél vontatottan és nem vág olyan fejet, mint aki halálosan unja az egészet. (A Nyomorultakban folyton ezt csinálta, és ettől ő is unalmas lett... basszus, végig azért imádkoztam ,hogy haljon má meg, mert kibarhatatlan.)

A könyv elmegy, a második része már egész jó. De nem hinném, hogy lesz folytatás...

2008-04-25 16:51:15 Livcsy (1) #9

némelyek szerint kiszámíthaó a történet. (majdnem minden második ember itt a fórumon :) ) aki viszont nem tudja ,,kiszámítani", azt meg egyszerűen megöli az unalom a film vée előtt :D (pl én...) állítólag könyvben jobb... de ember legyen a talpán, aki ezek után elolvassa

2007-07-03 23:10:23 wayage (2) #8

A pár pozitívum: Jeremy Irons, a sárkány kivitelezése, néhol a zene, és a főszereplő srác
(Edward Speleers). Csak ha összehasonlítom Hayden Christensen-nel. Nekem ő sokkal meggyőzőbb, mint Hayden A klónok támadásában. Asszem ennyi.

2007-06-18 22:55:48 The Hungarian (2) #7

Sok minden nem volt világos nékem, először is az, miért olyan fontos az a sárkány és a lovasa? Egy darab sárkánylovas akkor most mindent megváltoztat? Végigröpködte a csatát, míg lent dúlt as harc, ahol elvileg a gonoszok túlerőben voltak, de ha ott röpköd egy sárkány akkor már győznek is? (amúgy a csatára még szánhattak volna vagy 10 percet...) És kik ezek a vardenek? Kicsoda Arya? Miért végződik 'x'-re egy név egy fantasyben?

2007-01-21 03:15:59 tsanyi10 (1) #6

Hát ez a film: Mintha nem is lenne rendező, abszolút kiszámitható, tudtam hogy mi fog következni. A főszereplőnek ahhoz képest hogy egy paraszt legény, aki turja a földet, egész szépek a fogai, ápolt a haja, és mellesleg ugy játszik, mint akit a helyi suli szinjátszó szakköréből válogattak ki(megjegyzem tényleg szinjátszó szakkörből válogatták ki ha jol tudom). Semmi uj nincs a filmben, történetileg szinte egy nulla. Egy 17 éves kölyök lesz a kiválasztott, mert ő a legbátrabb. Ha a bátorság alapján választja ki a sárkány a neki megfelelőt, akkor egy 10 évest is kiválaszthatott volna ennyi erővel.

2006-12-19 01:28:33 Olórin (1) #5

Jeremy Ironsnak már van egy sárkányos-varázslós-kalandos undormánya, most húzhat egy újabb strigulát, nekem viszont cseppet sem öröm, hogy ez egy fokkal kevésbé pocsék, mint amaz volt (ha így halad, kb a 10. ilyen filmje már majdnem nézhető lesz). Már az röhej, hogy az SW és a LOTR elemeiből gyúrták össze az egész történetet, utóbbi esetében viszont még konkrét képeket, jeleneteket is lenyúltak, és csak akkor nem áll fenn a felháborító pofátlanság esete, ha jogdíjat fizettek Jacksonnak.
Amúgy Eragon motivációi röhejesek, és (részben emiatt) folyton olyan jelenetek következnek egymás után, amiknek rohadtul semmi közük egymáshoz, jelenetek, amiknek egyszerűen nincs funkciójuk. Közben szerencsétlen John Malkovich csak azért van ott, hogy ugyanabból a szögből, fel-felcsapó lángnyelvek mögött mutatva néha elvicsorogja, hogy "öljétek meg mind", Djimon Hounsou pedig azért, hogy kb kétszer elszánt tekintettel elüvöltse, "támadás".
Az egész filmből a két sárkány finálébeli párbaja ér valamit (az lélegzetelállító, és még ötletes is, de azt leszámítva az összes látványelem teljesen szürke és átlagos), nameg a zene, ami külön hallgatva fantasztikus, a filmben viszont néha nem a legjobban használták fel (manapság ezt sajnos egyre többet tapasztalom).
fél-SPOILER
a végén Malkovich suhant egyet a kardjával, és előbukkan a sárkánya, ami rögtön tűzzel okádja be az egész vásznat (mer' az olyna frankó, hogy a mindent beborító lángok után jön a stáblista)- remélem Malkovich, aki pont előtte állt, szénné égett:)

2006-12-15 09:48:33 Daemiaen (2) #4

Eragon (Eragon, 2006, forgalmazza: InterCom)

Tündék, törpök, fantasztikus mesebeli lények és rémek, amelyekből csak a fantáziánk segítségével láthatunk sokat - az Eragon ugyanis csak arra ad esélyt, hogy továbbképzeljük azt, amit a vásznon látunk. Stefen Fangmeier vérszegény fantasyje egy ezerszer látott/olvasott történetet mesél el olyan forgatókönyvíró tolmácsolásában, aki például a Supermen IV-et is felejthetetlenné varázsolta. A trükkök nekem ugyan egy-két kivételtől kifejezetten tetszettek, de a 100%-ig kiaszámítható, végtelenül rövid és kapkodósan filmre álmodott sztori csak nyomokban tartalmaz mogyorót. Tulajdonképpen nem hagy túlzottan keserű szájízt az Eragon a moziterem elhagyása után, de ha be kellene sorolni, akkor úgy félúton helyezkedik el A gyűrűk ura és a Dungeons & Dragons között. De nem is lehetett nagyon mást várni.

4/10

2006-12-12 19:13:54 limupei (2) #3

egy=ha

2006-12-12 19:13:38 limupei (2) #2

Ja, még annyit, ha egy valakit még emlékeztetnek egyes kosztümök a Boney M felléppőruhákra, akkor szóljon:Đ

2006-12-12 19:03:32 limupei (2) #1

Tudom, hogy hiú ábránd, de remélem nem folytatják. Se nem izgalmas, se nem látványos, se nem eredeti, ezzel szemben idegesítő, unalmas és egyszerű, mint egy vasgolyó.

ps: A kicsi sárkány viszont jófej:)