Perfume: The Story of a Murderer (2006) ☆ 👁

A parfüm: Egy gyilkos története

(Tom Tykwer)

amerikai-angol-belga-cseh-francia-holland-lett-luxemburgi-német-spanyol dráma, életrajzi film, krimi, thriller

3,8
★★★★☆
1136 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

2021-12-28 18:17:22 csabaga (3) #91

Így még jól is jársz!
Én a zseniális regényt olvastam hamarabb, ahhoz képest csalódás volt a film.
Baldiniből több jut, a korábban említett orgia a könyvből van, vizuálisan kevésbé működik.

előzmény: somogyireka (#89)

2021-12-28 15:45:45 agymosott09 (4) #90

Tényleg olvasd el a könyvet, az egy bitang nagy tizes, ez meg egy kegyelemnyolcas, ami sima hetes lenne, ha lenne itt hetes.

előzmény: somogyireka (#89)

2021-12-28 14:46:32 somogyireka (4) #89

Na, ezért járunk a kt-re...Köszönöm. Igen, erre a mondatra szükségem volt:
mert ez egy mese, egy rendhagyó, véres, sötét mese, rólunk emberekről. (és a mesékben hadd ne kelljen megfelelni azoknak a "törvényeknek", amik a mi fizikai realitásunkban uralkodnak)

Értem, és nem akadékoskodok tovább. Kicsit tovább tartott, míg "leért" a film..

előzmény: ryood (#88)

2021-12-28 14:29:11 ryood (5) #88

nem igazán értem, mert elég szépen levezeted a lényeget, és szerintem az az ellentmondás, amit írsz, itt azért nem állja meg a helyét (hogy ha nincs illat nincs test se) mert ez egy mese, egy rendhagyó, véres, sötét mese, rólunk emberekről. (és a mesékben hadd ne kelljen megfelelni azoknak a "törvényeknek", amik a mi fizikai realitásunkban uralkodnak) igen, a nagy orgia után, ahogy hazamegy mindenki, és kitörli emlékezetéből azt, ami ott történt, pontosan ilyenek vagyunk. utána persze kell még Grenouille tragédiája, hogy hiába látják őt angyalnak, valójában, őt magát sosem fogják szeretni, annak ami, és ő sem tud így szeretni, hiába rejlik benne ott a lehetősége ennek (amikor az orgia után pl. felidéződik benne a legelső lány, akit megölt, és a fájdalom, amit érez miatta) . szerintem amúgy az orgia jelenet maga az egész esszenciája, egy transzcendens élmény, mert a szeretetről lehet beszélni, de nem lehet verbálisan definiálni azt az "egységet", tehát ezen a ponton értelmét veszti az intelektuális értelmezés, megértés, mert azt meg kell haladni, és ez a jelenet képes megjeleníteni ezt a "csodát". már önmagában ezért zseniális ez a film. én így látom. szerintem olvasd el a könyvet is még. az kiegészíti még, amit ki lehet.

előzmény: somogyireka (#87)

2021-12-28 10:28:56 somogyireka (4) #87

A lelkek egymást a túlvilágon az illatukról ismerik meg. Írja valahol Hamvas Béla. Tehát minden fizikai megnyilvánulásunk előtt itt vannak az illatok, mint afféle "szellemtest" tartják meg a fizikai formát. Mintegy a test az illatból bukkan fel.

Bajban vagyok, mert egy olyan művön gondolkozom, melynek alaptétele sem tiszta számomra, így először is azt kell kibogoznom, mire "gondolt a költő". Próbálom hát összerakni. Adva vagyon egy lény, akinek nincs illata. Nagyszerű sztori, őrült agymenés, bárcsak az alapjai megállnának, megtartanának, akkor bizony ráfeküdnék és lenne egy biztos helyem..De az alaptétel téves, ha nincs illat nem lehet test se, mert az önmagától nem létezhet. Az illat(=szellem) tartja a világot, az illat valósabb, mint minden anyagi megnyilvánulás. Illat voltál, illat leszel, közben pár évtizedig eltakarja illatod teljességét a tested.

Következő. Akinek nincs illata is, azt észre sem veszik, tanúságtétel ez arról, hogy mégis csak a szellemet, a lelket ismerjük fel a másikból, miközben úgy tűnik, egy testtel kapcsolódunk.
Nincs illata, de extrém kifinomult a szaglása, ragadozókat simán lehagyja. Mit tehet hát, hogy mégis érvényességet szerezzen az életben? Emberi testek lepárlásából megalkotja a világmindenség legfinomabb, legdrágább, ragyogóbb, hogy fokozzam tovább.. illatát, és amikor őrült gyilkosságai miatt kivégzésére viszik, előkapja a zsebéből az illatok Jolly Jokerét és térdre borul előtte a világ.
Na itt vagyon a jelenet, a jelenetek jelene, amikor is végre valahára egyetlen nagy ölelésben ér össze a világ. Hányszor jelent meg már előttem ebben a formájában egy-egy emberi csoportosulás, állok a buszon, koncerten, temetésen, esküvőn és miközben a felszínen mindenki viselkedik, és kénytelen eljátszani elkülönültségét, titokban a szívében, jaj, csak senki meg ne lássa, letépi maskaráit, és mert isten nincs jelen hát a másik karjába, mint kicsike istenbe zuhan bele, mert fáradt, végtelen fáradt élni rávarrt szerepében.

És akkor még itt sincs vége, mert ugye hősünk ezen a ponton rájön, hogy hiába ölelkezik a lábai előtt egy végtelen tömeg, és hiába imádják angyalként, nem vehet részt ebben a közös szeretkezésben, mert ő számunkra végül is nem létezik.
Itt lesz elég és önti magára az egész üveget, és csattan egy nagyot a történet végére...
Jól "olvastam" el a filmet?

Ne hagyjatok vele egyedül....nem biztos, hogy értem.

Valami olyasmi dereng, hogy ez az egész két és fél órás nagyőrület egyetlen picike szóról szól, ami a szeretet?

2021-05-12 04:16:02 Boxer (4) #86

Remek film, kiváló szori, jó történetvezetés, és egy skolasztikus, sablonszerű rendezés.
A szereplőválasztás a főszereplő és a lányok tekintetében, meg sok egyébben is szuperlatívusz, nem így Dustin Hoffmann-éban, aki egy full kretén módjára, pojáca üzemben tolta le a neki szánt kb. öt-hat percet.
A film látványvilága mesés, emellett, szívbemarkolóan és tapinthatóan realisztikus. A forgatási helyszinek, a kosztümök, a megvilágítás, mind-mind mesteri.
A film végi tömegpszichózis/gruppenszex helyett valami jobbat is kitalálhatott volna a forgatókönyv írója, mint ahogy a befejezés is laposabbra sikeredett egy simára gyalult fenyődeszkánál.
Ezzel együtt, a film nagyon megéri a pénzét, mind a sztori, mind a hangulat, abszolút unikális.
Benjamin Wishaw pedig azért született, hogy legyen, aki ennek a filmnek a főszerepét eljátssza, megfelelően.
Egyébként, a film minden szereplője előtt le a kalappal, kivéve Hoffmannt, a vén hülyét.
Miatta tolok most négyet az öt helyett.

2020-10-09 19:56:38 Norbert Simon (4) #85

Nagyon jó és eredeti a történet. A színészek játéka is nagyon jó. A korszak amiben játszódik nagyon hangulatos és meggyőző. A színészek közül az Alan Rickman szerintem a legjobb. Nagyszerűek a karakterek. De igazából mindegyikük nagyon jól játszik. A könyvet ugyan nem olvastam de ha a film is ilyen jó akkor minden bizonnyal a az is ilyen jó lehet.

2020-09-06 21:26:20 Lady Ópium (4) #84

.

2016-03-31 11:40:51 Ugor (5) #83

Arról van szó szerintem, hogy ez egy regény... nem egy tudományos korrajz vagy egy kémiai kislexikon... szóval azt nem tudja befogadni a nem túl színes tudat, hogy az illatnak, pontosabban minden illatok legnagyobb sűrítményének lehet ilyen hatása. Pedig az üzenet inkább misztikusan romantikus, és így válik széppé, de tudjuk, hogy az ennek érzékeléséhez szükséges alkatrész nem alapfelszereltség a Homo Sapiens minden modelljében.

előzmény: ryood (#82)

2016-03-31 11:24:52 ryood (5) #82

elég sok helyen hallom/olvasom, hogy mennyire elrontja a filmet az utolsó 20-25 perc, de érdekes módon, mikor rákérdezek, hogy mi is a gond ezzel, senki se tud egyetlen elfogadható érvet, magyarázatot adni erre a kérdésre.sőt, egyáltalán semmit se mondanak, csak, hogy rossz.

2016-03-31 11:21:26 Calavera (?) #81

Köszönöm hogy leírtad helyettem, mert pontosan egyetértek és habár kétszer megnéztem már a filmet, mert a látvány/fényképezés nagyon tetszett, de ezenkívül, minden úgy ahogy írtad

előzmény: Denice (#78)

2015-06-29 11:58:58 Mizi (5) #80

Érdekes, hogy a "sokat emlegetett jelenet" és a vége nekem se tetszett elsőre, ma már zseniálisnak tartom. Talán meg kell rá érni (na nem a korra gondolok)

2014-05-21 16:55:50 csabaga (3) #79

A könyv sokkal jobb és érdekesebb.Érdemes elolvasni.Ha a film nem tetszett,főképpen.:)

2014-05-20 19:13:01 Denice (4) #78

Az utolsó kb. fél óra miatt 2-es, amúgy akár még egy 3-mast is kaphatott volna simán...eléggé felcsesztem magam rajta :D
Oké, pozitívumokkal kezdem:
- a főszereplő tényleg telitalálat, hiteles, bár néha már untam, hogy állandóan ott a kamera a bárgyú képén (na jó, tudom hogy ez a koncepció),
- a vörös lányok tényleg nagyon szépek
- Alan Rickman zseniális
- nagyon hangulatos volt a zene és a korábrázolás
Negatívumok:
- a sokat emlegetett jelenet, és onnantól úgy az egész film a legvégéig (Ezt most így komolyan..!?)
- indokolatlanul hosszú így ezzel a film, és hazavágja az egészet
- ezek után senki nem tud rávenni, hogy elolvassam (pedig szeretek olvasni, de ha a könyvben is ugyanez van, akkor tuti ott is agyérgörcsöt kapnék)

2013-11-15 02:17:22 lonecoyote (1) #77

Uhh, ezt a lepra filmet vigyék vissza a rendezőjének, és nézessék vele egész hátralévő életében! Komolyan, fájt ez a film. Én akkor kezdtem el nem szeretni, amikor volt az a baromi hatásvadász, műkoszos rész az elején a piacon, meg amikor a csecsemő elkapta az ujjat. Annyira gáz, annyira hatásvadász, annyira giccses volt, hogy tudtam, ettől a filmtől már nem sokat fogok kapni. Nos, annyira igazam lett, hogy asszem még egy kicsit el is vett. 10/1

2012-12-16 16:03:16 csabaga (3) #76

Mindezt beleírták a regénybe is.Olvasva sokkal jobb...

2012-12-15 22:03:16 ChrisAdam (4) #75

Ben Whishaw tényleg pazarul játsza a gyilkost, a film is egész jól épül fel, aztán a végén egy jókora pofonnal az egészet romba döntik. Az orgia elég furcsán hatott, akkor kínos volt, utólag talán már van értelme. Aztán a kannibalizmuson jót röhögtem.
A vörös hajú lányok (főleg az első) csodaszépek voltak.
Osztályozni még nem tudom. Alszok egyet rája.

2012-07-28 16:36:45 Lanie (5) #74

Ben Whishawnál tökéletesebb Jean-Baptiste Grenouillet nem is találhattak volna. Számomra a vége sem volt meglepő vagy kifejezetten rossz de ezt annak tulajdonítom hogy olvastam a könyvet is.

2012-07-01 14:57:54 kovilaci89 (4) #73

Ez az a film ami ellentmondásos számomra, mert jó film, jó történet és jól meg is van csinálva. Ugyanakkor a hatás amit kiváltott belőlem az már kevésbé jó, nagyon felidegesített az egész. Szóval közepest kap.

2012-04-17 16:53:29 Lil Martin (3) #72

ott kezdtem el nem annyira szeretni, mikor beleszaglint a levegőbe oszt máris tudja hogy hol van a (30 km-re tuti eltávolodó) leányzó.

2011-02-17 18:28:26 mokiszin (5) #71

Szerintem egy elképesztően nagy film.
Való igaz, hogy az utolsó jelenet (pontosabban az orgia) nem nagy erőssége.... sőt.....
De számomra annyira erős az előtte lévő kb 120 perc, hogy ez nem tudja lerontani azt, amit a stáblista végéig, és nagyjából másnapig érzek. és utána sem tűnik el, mert bennem marad a film. Csak elkezd emésztődni. Olyan mint az illat. Nem felejted el, megmarad benned egy életre, és ha van rá képességed, akkor bármikor fel tudod magadban idézni. és ez a képesség nem csak jó filmeknél működik.

Ben Whishaw egyszerűen tökéletes. Mind külsőben, mind tehetségben, mind mindenben. Megdöbbentem, mikor láttam mennyire tudatosan dolgozik a testével. Zseniálisan teremtette meg először fizikai, majd belső motivációs játékokkal a szeretetre nem képes és nem szerethető Grenouille-t.

Az pedig, hogy sok mindent kihagytak a könyvből... nem baj. (amúgy így is 141 perc lett)

Bármikor nézem meg ezt a filmet mindig-és-mindig újat ad.

5* !!!!

2011-01-25 15:16:12 Bruce94 (4) #70

Sajnos csalódás :(
A film alapból jó. De a végén a tömegjelenetnéél, csak üveges szemekkel bámúltam magam is.:)
Az alakításokkal nincs gond, Hoffman szenzációs mint mindig, messze ő a lejobb karakter az egész történetben. A másik remeklő színész akinek tetszett az alakítása Alan Rickman volt. A történet nagyon jó volt, de ez a befejezés...

2010-12-23 17:30:37 csabaga (3) #69

Igaz.De sok értelme valójában nincsen,hiszen az ember szaglása gyenge,és igen gyorsan megszokja a szagokat.Igaz,önvédelemből...
Ez adja a regény/film képtelenségét is.

előzmény: mchn (#68)

2010-12-23 17:26:08 mchn (3) #68

Csak, h kotekedjek: a szagos mozit eleg reg feltalaltak (keress ra pl. a Scent of Mysteryre).

előzmény: csabaga (#67)

2010-12-23 17:18:28 csabaga (3) #67

A regény kiváló,a film elmegy.Hiába,a szagos mozit még nem találták fel.:)
A befejezés a könyvben rendben van,de ezt megint nem lehet jól filmre vinni.
Talán Baldini a legjobban megírt alak és D. Hoffman ideális is a szerepre,de sajnos pont az ő jeleneteiből vettek vissza.

2010-09-03 19:40:41 mchn (3) #66

Ebben az esetben ne siess vele szerintem.

előzmény: JeszKar (#65)

2010-09-03 19:07:00 JeszKar (?) #65

A filmnek is olyan abszurd, és nevetségesen sz*r a vége, mint a könyvnek, mert akkor nem fogom el kapkodni a megnézést.

2010-07-31 12:30:34 aero2zero (5) #64

Jómagam cirka 25 éve olvastam először a regényt, és hát ez a történet film után kiáltott már hosszú ideje. Méghozzá egy pont ilyen tálalásban. Kitűnő!

2010-02-06 01:41:42 morcosmedve (3) #63

Rituskával értek egyet. A film nem tudott olyan hatású lenni, mint a mesterparfüm. Pedig az alkotóelemekben, atmoszférában (kor, jellemek, zene) ott volt az ígéret. Ráadásul nem fut ki sehová. A lezárás dramaturgiai kényszer. Meg a pápa messiásnak választaná, hogyne, eszem megáll. Mert a szaglás tökéletesen leuralja az emberi létezést, mint tudjuk, egész kultúránk ezen alapszik. Ezért is sokkal fejlettebb, mint a kutyáé. Brrh.
És végülis ebben a tálalásban jórészt érdektelen az egész problematika.

Egy szagtalan faszi, akit nem szeret senki, (mert nincs szaga? ekkora hülyeséget) ezért a hajára kenheti az atom-parfümjét, miért is jött világra. (egyébként pontosan ezt kérdezem) A zseni meghal, mi meg másnap nyugodtan felébredünk, hozzábújunk a kedveshez, kimegyünk a rétre, minek a parfümmel kínlódni.

2009-12-07 17:46:00 jesi (3) #62

a kivégzőhelyen történt gruppen-party annyira gáz, hogy el is rontotta a filmet, kár érte

2009-07-04 17:11:27 Rituska (3) #61

Számomra nagyon nagy csalódás. Alig bírtam végignézni, de kíváncsi voltam a befejezésre, ami egyébként meglehetősen szánalmasra sikeredett. Az alaptörténet nem rossz, szerintem ebből a sztoriból sokkal, de sokkal többet ki lehetett volna hozni.
Azt hiszem az összhang hiányzik belőle. Nekem nem jött át. Pedig nagy reményekkel ültem le megnézni.
Valami nagyon nem stimmelt nekem ezzel az alkotással. De igényteleneknek semmiképp nem nevezném, szépen kidolgozott jelenetek vannak benne. Nagyon, nagyon gyenge hármas. Éppen hogy.

2009-07-04 12:41:43 [: Azuroo andrew :] (3) #60

A "jamamura-i" gúny :D

előzmény: Zalaba Ferenc (#57)

2009-07-04 12:28:53 terika (3) #59

Egy ilyen befejezést jobban élveztem volna.

előzmény: largo (#58)

2009-02-13 10:17:21 largo (4) #58

Dehogy az ufók! A föld nyílik meg alatta és lerántja a kraken!

előzmény: Zalaba Ferenc (#57)

2009-02-13 08:47:45 Zalaba Ferenc (4) #57

olvasd el a könyvet, abban elviszik az ufók.

előzmény: Zsocci (#56)

2009-02-13 07:36:29 Zsocci (2) #56

A vége egyszerűen szánalmas volt. Azzal az abszurd szexjelenettel agyonvágták az egészet. És milyen szarul volt megcsinálva. Marha nagy hülyeség ez a film. Bánom, hogy kiadtam rá pénzt.

2009-01-05 21:20:33 Dr. Hatu (4) #55

Ez a film arra a tehénre emlékeztet, amelyik 25 liter tejet ad, de a végén egy mozdulattal felrúgja...

2009-01-03 10:42:23 barackmacska (5) #54

azért az alapfilmtől messze van szerintem, de az biztos, hogy újszerű, megkapó film. a könyv mondjuk jobb, de a látványvilág, a színek ezért kártpótolnak.

2008-12-27 10:02:41 grafikusTibi (5) #53

Alap film! Nem tudok negatív kritikát mondani rá! Szereplők nagyon jók, a helyszínek is! Bejött a kíméletlen realitás, amikor az elején a hal piacon látjuk a részleteket pl: hal belsőség, patkányok, hányás! De ugyanennyi szép dolog is van benne! A sok apró részlet, volt vele munka! Számomra tökéletes! Az orgia a végén meg sztem polgárpukkasztó! De ez kell is!

2008-11-15 12:28:17 Dió (5) #52

A vicces dolgokhoz még azt is hozzá akartam írni, ahogyan a téren megérzik az emberek az illatot: valóságban ilyen szaglású emberek nyilván nincsenek, elsőre ezen is kicsit nehéz volt átlépni, de másodszorra már ment.

2008-11-15 12:26:47 Dió (5) #51

Ja, az erős finálé alatt csak a téren játszódó jelenetre gondoltam. Az utolsó jelenet már engem is kiakasztott kicsit - elsőre, aztán utána rájöttem, hogy ezt NEM lehet máshogy lezárni.
Mindazonáltal, van pár vicces dolog a filmben (pl a gyerek a száz méterre lévő tó alján lévő békapetéket kiszagolja, vagy amit Hoffman laboratóriumában csinál - honnan tudja a lezárt üvegeken keresztül így megérezni az illatokat???), és mivel ezek végig feszítik kicsit a húrt, a végén már nem nehéz elvágni azt: az utolsó jelenet felfokozott morbiditása tehát már tényleg sok kicsit, de a főhős jelleméből fakadólag ezt tényleg nem lehetett máshogy lezárni, szóval teljesen elfogadható, csak az már nem olyan drámai - de a téren játszódó finálé után már nem is kell más.

2008-11-15 12:22:29 Dió (5) #50

Számomra is az utóbbi pár év egyik legerősebb alkotása. Az elején a gyerekkor bemutatásával már pár jelenet után is iszonyatosan magához láncolja és sajnálja a főhőst a néző, és sztem teljesen jól működik a narráció is. Középen van hatvan laposabb perc, de a sokak által utált finálé szerintem azon ritka finálék egyike, ami képileg, zeneileg és dramaturgiailag annyira erős, hogy - nem tudom, ki hogy van vele - engem még napok múltán is kísértettek a téren játszódó képek, rég láttam már ennyire erős befejezést. Halálosan szívszorító, a romlott de ugyanakkor sajnálható főhős szemein keresztül szemlélve kiemelkedően drámai. A sztori vezetéséből pont ez a finálé következik logikailag (végig a tökéletes parfüm megalkotása a cél, és a főhős szeretetéhségénél fogva nem csoda, hogy egy ilyen hatású parfümöt alkot az ösztönei segítségével), szóval nem teljesen értem az ezt kifogásolókat, bár tény, hogy képileg sokakat kiakaszthat a finálé.
Mindehhez csak plusz az általam eddig ismeretlen Ben Wishaw elképesztő játéka. A többiek kicsit tán gyengébbek, de ott van még az utóbbi idők egyik legerősebb zenéje is; totális támogatást nyújt a képekhez. Összességében kiemelkedő film, amit a befejezése engem egész a kedvencek listájáig emelt.

2008-10-31 20:58:12 mchn (3) #49

A film szvsz atlagos, idonkent tul csopogos es eroltett, de osszessegeben boven nezheto. Az utso felora sztem tul nagy valtas volt, de nyilvan regenyadaptacio eseten ilyenen nem igazan illik vinnyogni.
Mas: az egyik plakat "alig" hajaz az Amerikai szepsegre :)

2008-09-26 17:47:30 bevn' (5) #48

A film egyszerűen csodálatos, szavakba önthetetlen élményekkel gazdagított, az eddigi legjobb film.A szereplőgárda nem is lehetett volna jobb, a főszereplő játéka zseniális, mesterien ábrázolja az szeretettől mentes/szeretetéhségtől fütött ember alakját.A narrátor egyáltalán nem volt bosszantó, vagy felesleges, egyenesen kellett az egyes jelenetek nyomatékosításához.A vége a csúcspont, ennél jobban nem lehetett volna megjeleníteni a mondanivalót.Lassítás,"érzelgősség", minden kellett oda, hogy átadja az igazi értelmét a filmnek. tízbőltizenegy

2008-06-24 00:41:15 Darrokh (4) #47

Amíg nem olwastad ezt a könywet addig ne nézd meg a filmet. Nem tudák átadni azt ami a papíron wolt(nehéz is lett wolna) de annyira nemrossz...a könyw zseniális

2008-04-12 17:07:23 Jereváni Rádió (2) #46

Mekkora egy marhaság ez a film.

2008-03-23 20:30:42 sucre (5) #45

kiváncsi vagyok hogy az én illatom milyen lenne...:)

2008-03-15 21:44:08 Chen (4) #44

Nagyon tetszett a téma, a könyvet nem olvastam, de ezután megteszem. A főszereplő játéka is remek. Az ominózus szexjelenettel és a parfüm hatásával kapcsolatban: éreztem, hogy mit szeretne megmutatni, de egyet értek az előttem szólókkal abban, hogy ez nem jött át, a statiszták erőltetetten adták elő az eufóriát. Leírva nyilván sokkal jobb.

2008-02-16 00:00:52 DOE (2) #43

úgy látom kb. mindenki a végével elégedetlen...elégedett vagyok.(nem kavart ez valami botrányt a tömegsex jelenetével?..ha tudná valaki..)..kösz

2008-02-13 21:32:36 Kremy (4) #42

A film teljesen rendben van.Egészen a befejezésig..a befejezés láttán elszállt minden illúzióm és nem tudtam hova tenni azt a pár percet..
Újranézve is elrontotta az amúgy kellemes filmélményt.

2008-01-23 19:20:56 mohás barnabás (3) #41

kösz ivan gyorsan válaszoltál

2008-01-23 19:20:15 Ivan/ (3) #40

Agusztus közepe.

előzmény: mohás barnabás (#39)

2008-01-23 19:14:13 mohás barnabás (3) #39

csak azt kérdezem h kb mióta van dvd-n?

2008-01-04 16:37:03 Semprini (5) #38

A könyvet 17 évvel ezelőtt olvastam először, majd a film megtekintése után ismét, és nem véletlen a nagy sikere (Németországban a Nagy könyv-szavazáson ez a regény lett az első!)
A filmnek nagyszerűen sikerült visszaadnia a regény hangulatát. Nagyon jó volt a narrátorszöveg, bár lehetett volna még több is nyugodtan.
(A "szagos mozi"-ra történtt már egy tétova kísérlet: egy régi Cinemában olvastam, hogy a 70-es években egy John Waters-filmhez készítettek szagos kártyákat, amelyeken különböző színű mezőket kelett a film különböző pontjain megkaparni, és az illatokat bocsátott ki -ez lett volna a "szagos-film"! Nos, ehhez a filmhez is valami ilyesmit képzelnék el, persze technikailag fejlettebb formában, mert hát ugye, illatokat mind írásban, mind pedig filmen visszaadni elég reménytelen próbálkozás...)
A film ennek ellenére tökéletesen működik, sőt ez az egyik legjobb kosztümös film, amit valaha láttam! Bár a cselekmény folyama lassan hömpölygő, kissé epikus (a mai akciófilmekhez képest), mégsincs benne sok üresjárat, végig leköti a figyelmet, és egyáltalán nem tűnik hosszúnak (pedig az!)
A szereplők kiválasztása remekül sikerült: a főszereplő Ben Wishaw végig rezzenéstelen arccal, üveges tekintettel bámul a kamerába, látszik, hogy nincsenek érzései (hacsak az illatok iránti megszállottságot nem tekintjük annak. A két "nagyágyú", Dustin Hoffmann és Alan Rickman is remek alakítást nyújt - amint az el is várható. A mellékszereplőgárda is kifogástalan, Rachel Hurd-Wood nevét pedig biztosan sokan megjegyzik e film kapcsán; alighanem hallunk még róla!
A 18. századi miliő megteremtése is pazarul sikerült, a film látványvilága káprázatos, a zenéje gyönyörű, az operatőri munka hibátlan.
Az utóbbi évek egyik legjobb filmje minden szempontból, igazi, maradandó moziélmény.
10/10

2007-10-08 11:19:35 k3pl3r (?) #37

Jah, ezt Ivan/ első hozzászólásához akartam reagálni, de nem jött össze. :-)

előzmény: k3pl3r (#36)

2007-10-08 11:17:35 k3pl3r (?) #36

A második mondatoddal abszolút egyetértek! Az elsőt így módosítanám: „Nem olyan rossz és talán még mondhatom azt is, hogy eredteti sorozat gyilkosos film, aminek van pár hibája.”

Ami nekem kitűnt a filmből az a főszereplő (Ben Whishaw) nagyon jó játéka, hitelessé teszi a karaktert, és a filmen is sokat nyom. A filmben voltak jó, és ötletes jelenetek, de a film egésze, nekem nem tetszett. Érdekesnek érdekes, de semmi extra, egy a sok közül! Még nem tudom, hogy 2-est vagy 3-ast adjak-e rá, de valahol a kettő között van.

2007-09-30 22:44:08 limupei (4) #35

Látom a linkek használata nem mindenkinek világos:S

2007-09-30 22:03:29 McMurphy (1) #34

Például a Guardian is említti:

[link]

Premier.com:

[link]

Independent:

[link]

Gondolom a teljes interjú azért nehezen fellelhető, mivel amikor Ő foglalkozott a regénnyel, internet jóformán nem is létezett. De a fentebb említett források megbízhatóak.
De nem is értem miért probléma ez, mármint, hogy Kubrick így gondolta? Tykwernél sokkal nagyobb rendezőknek is beletört a bicskája: Burton, Forman, Scorsese... Tykwer csak bizonyítani akart, hogy majd Ő megcsinálja, és ennyi. Megcsinálni ugyan meg csinálta, de a végeredmény - véleményem szerint - szörnyű...

2007-09-30 10:09:10 The Hungarian (4) #33

A feleségétvel készült interjú olvasható itt - amennyiben az oldal tagja vagy -, ebben hangzik el.

[link]

előzmény: deviant (#31)

2007-09-30 09:24:11 deviant (5) #32

állítólag kubrick meg sem halt. állítólag kubrickot meggyilkolták. mindig is nagy volt a szarkeverc az öreg körül.

2007-09-30 08:50:00 deviant (5) #31

és hol mondta, hogy megfilmesíthetetlen?

előzmény: McMurphy (#30)

2007-09-30 04:02:23 McMurphy (1) #30

Rettentes film... Az egyetlen pozitívuma talán John Hurt, mint mesélő... A főszereplő alakítása egyenes kínos, a tátongó orrlyukakban kimerül, újra csak egy olyan sorozatgyilkost láttunk aki abszolút jellemtelen és inkább hajlik a karakter az autisták felé, mint egy igazi könyörtelen és zseniális gyilkos jellemrajza felé... Hoffman átlagos alakítást nyújt, míg Rickman éppen csak hozza a minimumot. A történet, mint a rétestészta, az ember alig várja, hogy vége legyen. Osztom Order véleményét. Hatásvadász és erősen giccses film. Deviant hozzászólásait viszont furcsálom... Az én tudomásom szerint is Kubrick jómaga állította megfilmesíthetetlen a regény... Csak azt nem értem, Te honnan tudod, hogy Kubrick ilyet nem állított (?), mert erre vontakozó forrást - sajna - még nem láttam... ;)

2007-09-04 16:51:49 kocz (5) #29

Engem az egész film hangulata és ötlete megragadott, de a orgiás nagyjelenet számomra is kissé mókásnak tünt, valahogy nem passzolt a film hangulatához. Ettől függetlenül nagyon tetszett!

2007-08-31 01:52:17 Oscee (4) #28

Azt nem mondtam, hogy röhejes (max a poénkodásom az, de én már csak ilyen vagyok). De szerintem a vége nélkül 8-9/10-es film lenne, így 6-7 között vacilálok. Lehet, hogy meg kéne néznem majd az utolsó 20-30 perc nélkül...

Rickman meg azért Piton nálam mert azt könnyebben meg tudom jegyezni - nem mintha szeretném a HP filmeket (nem is láttam mind), de Rickmant se (neki se láttam sok filmjét) (meg valami fucsa zavar folytán folyamatosan keverem Robert Altmant és őt)

2007-08-31 00:34:51 deviant (5) #27

ráadásul rickman nekem ezerarcú színész és legkevésbé sem piton prof., még akkor sem, ha ő kedvenc karakterem a harry trottyerből.

2007-08-30 23:58:19 Olórin (4) #26

Szerintem rengeteget tesz hozzá ez a befejezés a filmhez, ettől lesz igazán az, ami. Egyáltalán semmi röhejes nincs benne, ami seggbekúrásos poénkodásokra adhatna okot.

2007-08-30 22:40:50 Oscee (4) #25

Ékes példája, hogy hogyan rontsunk el egy mesteri filmet a végével - Ivan/ véleményén vagyok.
Már csak az hiányzott a nagyjelenetből, hogy Piton professzor és főhősünk virágeső és szimfonikus fanfár közepette seggbekúrja egymást a bitófán...
Meg az utolsó jelenet, hogy eltűnik, bleh.
Ja, meg azt hittem, hogy a zsebkendőt elrepíti a szél Piton professzorig (csakazértis így hívom Rickmant :) - ott egyből abbahagytam volna...


Meseszép képek, jó történet, egy beteg és mégis zseni elme nagyszerű ábrázolása - és egy eszméletlen béna fantasy befejezés. Kár érte, így még a 4-es is necces, alszok rá egyet...

2007-06-25 22:04:14 Gaby (5) #24

Szerintem pedig nagyon remek a film, Tykwer szinte mindent kihozott a regényből, amit lehetett.Nagyon magával ragadó a hangulata, jó a színészi játék, a történet pedig fenomenális. Az meg, hogy zseni volt-e Baptiste, sztem nem kérdés. Aki számára ez mégsem egyértelmű, az olvassa el a VOX-ban azt a cikket, ami a 2006-7-es filmek negatív cselekedeteket végrehajtó, ugyanakkor zeniális elmével ill. tehetséggel rendelkező főhőseivel foglalkozik. Érdekes összehasonlítást tartalmaz A tökéletes trükkel!!!

2007-03-23 21:27:15 magnoka (3) #23

Mikor kijöttem a filmről, azt gondoltam: ennél rosszabb filmet nemigen láttam mostanában. De a főszereplő egyszerűen lenyűgöző volt. A történet engem nem fogott meg.

2007-03-21 17:59:38 deviant (5) #22

csak nevettem egy jót, hogy azt merészelted írni, hogy "ügyesen utánanéztél az életrajznak". erre mondhatnám azt is, hogy nyasgem, de inkább csak nevetek egy jót. ugye nem gondolod komolyan, hogy pár netes forrást készpénznek kell venni?
mindegy, a lényeg, hogy mindig érveljünk is. "Parfüm illat helyett izzadtság szag. A hatásvadászatot ezzel a filmel kellene tanítani."

előzmény: Order (#21)

2007-03-21 15:53:28 Order (2) #21

Örülök, hogy sikerült leszűrni a lényeget.

Lassan kezdek hozzászokni, ezekhez az infantilis dolgokhoz, ugyanis mindig ez van, ha hiányoznak az érvek.

előzmény: deviant (#20)

2007-03-21 14:02:54 deviant (5) #20

"ügyesen utánanéztél az életrajznak" LOL!

előzmény: Order (#19)

2007-03-21 07:50:06 Order (2) #19

:)
Ugye azt te sem gondolod komolyan, hogy a "nem kell mindennek bedőlni" komoly ellenérvnek számít:)
Egyébként, meg abból a szempontból, hogy Kubrick mondott-e valamit, vagy sem teljesen érdektelen és lényegtelen, hogy milyen filmeket forgatott mikor és hogyan.(ügyesen utánanéztél az életrajznak, már megérte a vita)
Fére értesz, nem én mondom, hanem Kubrick monta, hogy megfilmesíthetetlen. Az egy dolog, hogy szerinted meg tudta volna csinálni. Biztosan jól esett volna neki, ha bátorítod:)
Kérlek ne menjünk abba bele, hogy mit jelent az, hogy ha egy rendező azt mondja, hogy megfilmesíthetetlen egy regény. Nyilván mindent meg lehet filmesíteni, még a telefonkönyvet is, kérdés, hogy ki lehet e belőle kihozni olyan dolgot, ami a vásznon is működik.

előzmény: deviant (#18)

2007-03-20 23:12:40 deviant (5) #18

átlagosan 4 év volt, mire kubrick egy újabb filmmel jelentkezett. az 1987-es full metal jacketet hosszas előkészület előzte meg. utána kubrick látszólag nem csinált semmit, viszont valójában igen. már a megjelenés környékén elolvasta a parfümöt, ami bár tetszett neki, azért érdekelte egy holocaust témájával foglalkozó regény is. a full metel jacket után belevágott volna a projectbe, de süskind kubrickhoz hasonlóan nagyon zárkózott művész volt, érthető is, hogy nem adta el a könyv megfilmesítési jogát. mindegy. akkor kubrick a a holocaustos témára feszült rá. majd elfelejtettem, hogy közben az a.i. is foglalkoztatta, de ez most nem fontos. tehát a holocaust project azért nem valósult meg, mert közben kijött spielberg a schindler listájával 1993-ban. lényeges, hogy ugyanebben az évben, csak korábban, nyáron jelent meg a jurassic park, ami kubricknak állatira tetszett, gondolta ilyen minőségű vizuális effektekkel már érdemes komolyan foglalkozni a mesterséges értelemmel. meg is dumálta stevennel, hogy rendezze meg a filmet, ő csak a producer lesz. spielberg aratott az oscaron, érthető volt hát, hogy pihenni akar egy picit. a.i. halasztva. kubrick tovább dolgozott mindenféle filmterven: a napóleonon, az a.i.-on, és régi álmán, a tágra zárt szemeken. ezt a filmjét is gondos előkészület előzte meg. sokáig kereste a színészeket, mindig azt szerette volna, ha a való életben is egy házaspár kapja a főszerepeket. aztán ott volt paul newman, aki úgy tűnt, szerepelni fog a filmben, végül - a franc tudja miért - sidney pollack került képbe. 1999-ben new yorkban volt a bemutató. a film jó kritikát kapott. kubrick örült, de sajnos csak egy hétig. rengeteg terve volt még, egyszerűen nem volt ideje... nem mondja nekem senki, hogy egy olyan rendező, aki olyan filmeket rendezett, mint a dicsőség ösvényei, a 2001 vagy a mechanikus narancs nem tudott volna elkészíteni a parfümöt! mi hátráltatta volna? nem volt épp elég felkészült tecnikai téren? rossz író, adaptátor volt? zenét nem talált volna? kubrickról mindenféle legendák és szóbeszédek terjengenek, nem kell mindnek bedőlni. már csak azért sem, mert 1987 után nem nagyon adott interjút, kinek mindta volna?

előzmény: Order (#17)

2007-03-20 15:29:28 Order (2) #17

Mire nem volt ideje, hogy azt mondja, hogy megfilmesíthetetlen a könyv??
A mű 1985-ben íródott, Kubrick 1999-ben halt meg:

http://odeon-lloyd.hu/show.phtml
http://hu.wikipedia.org/wiki/A_parf%C3%BCm:_Egy_gyilkos_t%C3%B6rt%C3%A9nete_(film)
http://www.sg.hu/cikkek/49755

előzmény: deviant (#16)

2007-03-20 15:19:49 deviant (5) #16

ilyet ő nem mondott. leginkább ideje nem rá.

előzmény: Order (#15)

2007-03-20 15:04:16 Order (2) #15

Valóban, még a röhejes is passzolna, bevallom tényleg elmosolyodtam.
A könyvben ez csodásan le lehet írva, de így látva, nálam pont a rendező által kívánt hatás ellenkezőjét éri el. Elképzelhető, hogy ennél jobban nem lehetett leforgatni ezt a jelenetet, de akkor mégiscsak Kubrick mesternek volt igaza, hogy mefilmesíthetetlen a könyv.
Ez így nekem rendkívül kevés volt.

előzmény: Olórin (#14)

2007-03-20 14:57:03 Olórin (4) #14

sok embert sokféle jelzővel hallottam már illetni a kivégzésjelenetet (a zseniálstól a röhejeseig) de hogy szimpla giccs... huhh.. az a jelenet a film lelke, anélkül sokkal de sokkal kevesebb lenne.

2007-03-20 14:49:07 Order (2) #13

Hogy miért hatásvadász? Mert nem éreztem érzelmeket, csak érzelgősséget és a rengeteg lassítás is gyanús. A kivégzés körüli jelenet meg egy szimpla giccs.

előzmény: deviant (#12)

2007-03-20 14:41:13 deviant (5) #12

miért?

előzmény: Order (#11)

2007-03-20 14:24:32 Order (2) #11

Parfüm illat helyett izzadtság szag. A hatásvadászatot ezzel a filmel kellene tanítani.

2007-02-04 20:09:59 lip (4) #10

Tényleg majdnem jó. A meztelen tömegjelenet egy nagy mínusz. A szinész szinész, a statiszta pedig statiszta. Hiába vannak sokan, meztelenül, esetleg fogatlanul, kilóg a lóláb - műkedvelő próbálkozások az arcokon.
Szerintem a szuper-parfüm hatásának láttatása visszariasztóan nagy feladat, most sem sikerült megoldani. Azt hiszem ezért nem lehet tényleg jó filmet csinálni ebből a regényből.

2007-01-22 17:00:36 zsansa (4) #9

Ez a másik cellás dolog sok mindennek értelmet ad, tényleg nem emlékszem pontosan, ritka alkalmak egyike, amikor remélem , hogy tévedtem:)
de ezzel a meg nem értett zseni dologgal nem értek egyet.Nekem a zseni fogalom mást takar, a megszállott tehetség rendben, de akárhol olvastam a filmről, kimarad az a végtelen egyszerűség, ami benne van ebben az emberben, leginkább környezetéből kifolyólag.És ez abban is megmutatkozik, hogy próbálja megvalósítani megszállottsága tárgyát.Számomra egy zseni nem ilyen.

2007-01-20 23:48:12 deviant (5) #8

a parfüm egy zseni története. csodálatos gondolatok a szenvedélyről és a tehetségről. jean-baptiste igazi művész, egy meg nem értett zseni. a film képzelgés egy olyan világról, amelyben elkészülhet a tökéletes illat. de hogyan lehet tökéletes egy olyan dolog, ami megfoghatatlan? nehezen feldolgozható vagy megragadható ezért az értékelése teljesen szubjektív. jean-baptiste mozarti figura, mert különleges érzékkenységgel rendelkezik. míg isten kedvence abszolút hallással volt megáldva-megverve, addig hősünk sortstragédiája az abszolút szaglás. mindkét mívész előállította a tökéletes alkotást, s végül ez lett a vesztük. a végkifejlet csak dicséretet érdemel, annak ellenére is, hogy tykwer túlrendezte azt a bizonyos jelenetet. végre született egy klasszikus gyanús európai film! igazi unikum, kötelező megnézni! gyorsan rohanok is valami könyvesboltba, mert ezt regényben is el kell olvasnom. 9/10

2007-01-20 21:53:41 Olórin (4) #7

Jaj, alant
SPOILER!!!!!!!!!

2007-01-20 21:52:50 Olórin (4) #6

Ha jól emlékszem, az elején még nem akasztani vitték, csak a tömeg őrjöngése miatt egyik épületből/cellából egy biztonságosabb másikba.

előzmény: zsansa (#5)

2007-01-20 20:01:44 zsansa (4) #5

Jó ez a film, képi világban meg hatásaiban. tény hogy az eleje lassú, sztem a közepe meg túl szűkre lett vágva, olyan érzésem volt mintha a trailert nézném.ettől függetlenül sztem elérte azt a hatást ,amit meg akartak valósítani.
de van egy dolog, ami nagyon zavart, aki nem látta az ne olvassa:
az elején kirángatják a cellából , túl a rácson , már a folyosón vannak , ekkor van ugrás , a végén pedig már a cellában kinyitja a parfümöt, és itt kezdik isteníteni.szóval az idők-helyek nekem itt nemstimmelnek , vagy nem figyeltem eléggé és oka van h így lett megoldva.

2007-01-11 00:35:18 Olórin (4) #4

Először a Prestige, aztán ez, mondhatni, igen jól kezdődik az év. Igaz, a Parfüm azért lehetett volna jobb is. Az elején a 90%-ban felesleges narráció tényleg bosszantó (bár korántsincs háromnegyed óra, inkább kb 20 perc), a közepe felé pedig kissé lassúnak éreztem, pár helyen lehetett volna feszesebbre vágni. Ellenben nagyszerű a hangulata, a képi világa, és főleg a zenéje, ami fantasztikusan sokat tesz hozzá az élményhez, a befejezés pedig közel briliáns - azért csak közel, mert sztem

SPOILER

az orgia (bár a meztelen, hullámzó testek látványa a középpontban istenként pózoló főszereplővel feledhetetlen) kicsit túl profán és ötlettelen ábrázolása a parfüm hatásának - és valahol következetlen is, ha azt a jelenetet vesszük, amiben DH először szagolja meg a pacák saját készítéső parfümét.

2007-01-08 10:10:19 Daemiaen (4) #3

A parfüm: Egy gyilkos története (Perfume: The Story Of A Murderer, 2006, forgalmazza: SPI)

A német A Nagy Könyv nyertese, ráadásul több nagy rendező beteljesületlen álma került vászonra Tom Tykwer rendezésében. A parfüm sem filmben, sem regényben nem mestermű, de mindkét esetben nagyon közel áll hozzá: ilyen módon leírni alapvető ösztönt még egyetlen írónak és filmkészítőnek sem sikerült. Süskind fantáziája és koncepciója ha nem is 100%-osan, de 95%-ig ott van a moziban, Tykwer ugyanolyan módon kerüli a hatásvadász elemeket, mint a regényíró, ráadásul szinte teljesen azonos módon mozgatja meg az olvasó/néző fantáziáját a szagok/illatok leírása/képi megjelenítése. Persze ezáltal lehet szolgainak is titulálni az adaptációt, de egy ilyen különleges világú iromány alapjaiban törtánő vagy részleges megváltoztatása teljesen tönkre tudta volna tenni a végeredményt. Bár ha a témával kacérkodó Kubrick... De mindegy, A parfüm igen különleges mindkét formájában, tessék beleszagolni!

8/10

2006-12-20 23:33:20 limupei (4) #2

Nekem pont az tetszett, attól lett más. Viszont az első háromnegyed óra rettenetes. Van egy faszi, aki felolvassa a könyvet. Ezt marhára másképpen kellett volna megoldani és akkor egy nagyon fasza kis film lenne, így csak szimplán jó.

2006-12-20 23:06:37 Ivan/ (3) #1

Egész jó és talán még mondhatom azt is, hogy eredteti sorozatgyilkosos film, aminek összesen egy ordító nagy hibája van! Nem tudták időben befejezni, és az utolsó fél óra szimplán egy tökéletes baromság ami baromira sokat levon az élvezeti értékből.

6/10