Szép lányok, ne sírjatok (1970) ☆ 👁

(Mészáros Márta)

magyar dráma, zenés film

3,6
★★★☆☆
66 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

2023-12-07 22:45:42 BudapestBoy (3) #9

Maga a film nem nagy szám, a zenék aránylag jól eltaláltak, a fényképezés is jónak mondható. Ami gondoltatot ébreszt viszont: egyrészről milyen mérhetetlen és erőszakosan nyúltunk, nyúlunk bele a természetbe. Elvileg a főváros lakossága nem nőtt azóta, viszont, ahogy lelaktuk az agglomeráció zöld területeit, az kiábrándító és sajnos ez a trend most is folyamatban van. Itt nem csak a családi házakra hanem a mindenhol előbukkanó, lélektelen és gusztustalan egyre szaporodó logisztikai bázisokra
gondolok. A másik a képeken megjelenő cigányság tradicionális munkái, melyek a modernizációval kiszorultak a mindennapokból és sose kínált nekik igazi alternatívát egyik kormány se, mivel is kereshetnék meg a kenyére valót. Azt ki merik mondani, hogy a migránsokat nem lehet integrálni a társadalmunkba, de azt nem, hogy a cigányság esetében is teljes zsákutcának tűnik ez a folyamat. A cigányság se keveredik "magyarokkal" Ennek az oka szerintem egyrészt az alapvetően eltérő értékrendjük, családi és rokoni kapcsolataik, életmódjuk és röghöz, helyhez nem kötődésük. Azokkal a módszerekkel (akár a büntetőjog eszközei) amikkel próbàlkoznak nem tudnak hatni a cigányságra, sem motiváció, sem esélynyújtás, sem anyagi stabilizáció terén. Persze nem is biztos, hogy kell, meg kellene Őket is kérdezni mit és hogyan is szeretnének és nem szellemileg, erkölcsileg lezüllesztve tartani őket és persze kerülni Őket, ahogy a politikai, gazdasági elit teszi.

2022-05-29 22:45:57 critixx (2) #8

Ennél jobban én sem foglalhattam volna össze.

előzmény: Ehun69 (#7)

2022-05-29 21:17:55 Ehun69 (3) #7

zene 10, kép 8, dramaturgia 1, mondanivaló 2

2019-11-22 23:20:31 Sziez (5) #6

Jó vele nosztalgiázni, bár én egy nemzedékkel későbbi vagyok.

2012-11-25 14:30:39 zéel (4) #5

leszarni az egész szart Igen, üzenet van a filmben: az a sok szép és jó, ami az életben van, az rendszerfüggetlen!

előzmény: Tenebra (#4)

2012-11-25 11:40:08 Tenebra (4) #4

Ez a film mint történetmesélő fikció értékelhetetlen. Mivel van egyfajta történetszál, ami leginkább egy melodrámai vonulat...

...de ki nem szarja le? - kérdezi a film a fiatalos "pimaszsággal". És tényleg: annyi jó zene és szép lány van ebben, hogy egyszerűen nem lehet nem szeretni. Az egész egy audiovizuális orgia. Pont olyan, amilyet egy magunkfajta fiatal szeretne: egyszerűen csak élvezni az életet, menni, zenére, bolyongani, leszarni az egész szart, ami körülöttünk van. :D Ez kell. Tényleg rohadjon meg a világ, hogy nem akkoriban voltam tizen-huszonéves. Legalábbis, ha csak ez lett volna a "kádár-rendszer", akkor örömmel mennék vissza az időben. :D Persze bizonyára ez egyfelől idealizált kép is, másfelől viszont -bár az nyolcvanas évek-, de anyámék is mondták, hogy túl sokat nem éreztek a rendszerből, nem kellett foglalkozni a politikával. Szóval az igazság a kettő között lehet. :D Mindenesetre ezerszer jobb volt az akkori fiataloknak, én azt mondom: nem volt "online", így már csak emiatt is rá voltak kényszerítve a személyes kapcsolatokra, meg nem az ocsmány diszkó volt az egyetlen átlagos szórakozási lehetőség, hanem az ilyen kiváló, spontán zenei összejövetelek. Amikor még nem ipar volt a zene, hanem egy életérzés kifejezője, egy lázadási forma, mellyel a sok álszent, álerkölcsös, konzervatív bigottot sokkolták (emlékezzünk a jelenetekre, mikor az idősebb asszonyok kiküldik a sörösüveggel szaladgáló fiatalokat az esőre :D).

Szóval ez nem történet, ez egy életérzés-film, egy kordokumentum. Egy koré, a fiatalok szemszögéből, amibe vágyok a Kádár-rendszer mindenféle aljassága ellenére.

Ja, és tényleg: a cím abszolút igaz. :D Bár ahogy láttam, a főhősnő, a legőrjítőbb szépség nem magyar, hanem cseh. Bizonyos Jaroslava Schallerová. Mészáros Márta nem szégyellte őt mutogatni, aminek nagyon örültem. Egyébként itt dől meg a feminsiták elmélete, mert egy NŐ úgy fényképeztetett egy másik NŐ-t, ahogy azt a feministák szerint csak egy hímsoviniszta tudná, aki tárgyiasítja a szerencsétlen, meztelenségre kényszerített nőt. :D Nos, itt a főhősnő az egyik kulcsjelenetben meztelenül fekszik az ágyon, a kamera végigpásztázza gyönyörű idomait a lábfejétől a feje tetejéig. S a csaj pajzánul a kamerába néz. Ekkor nyilvánvalóvá válik, hogy itt nincs hímsovinizmus, meg "áldozati nő", akit kényszerítettek. A lány tisztában van szépségével, és azzal, hogy itt a harc érte folyik és valószínűleg a nézőt is megbabonázta. :D (Egyébként ez az egyik legerotikusabb jelenet a filmtörténetben szerintem. Hasonló, mint az Egy szöszi szerelme. Csak éppen erre abszolút nem lehet ráfogni, hogy patriarchális fetisizmus, mivel egy nő filmjéről van szó, egy nőről. :D Lehet, hogy sok nő számára a házasság és a szex nem az ördögtől való dolog? Hmmm... E film erősen megkérdőjelezi az efféle ideológiakritikai feltételezéseket. )

Ja, ez lemaradt: kedvencem e filmből - A lány és a csavargó

2012-02-04 20:56:24 Cesare Gonzago (?) #3

Ide kattintva megtekinthető.

2008-12-12 15:41:32 Szívtiproimi (5) #2

Egyetértek. A film készítői nem is gondolták milyen kordokumentumot csinálnak.Egyébként a film megerősít abban a véleményemben, hogy minden nő kurva, a házasság pedig egy óriási kompromisszum.

2008-09-27 21:40:31 zéel (4) #1

"Videoklip" a 60-as évek/ről/ből!
Mennyi jó zene: Kex, Syrius, Tolcsvayék, Illés, Metró...