Freedom's Fury (2006) ☆ 👁

A szabadság vihara

(Colin K. Gray - Megan Raney)

amerikai dokumentumfilm, sportfilm

4,1
★★★★☆
93 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

2012-10-23 23:00:18 Tenebra (4) #9

"Apám mondta Kádárnak, hogy ne végezze ki Nagy Imrét."

Jaja, ennél a résznél vissza is kellett tekernem, mert azt hittem, nem jól értem. :D E téren tényleg nagyon egyoldalú, leegyszerűsítő a film. Mármint Kádár szerepével kapcsolatban. Az oroszokat ezzel szerintem egyértelműen árnyalta, ahogy a vizilabdás dologgal is. Meg Hruscsov fiának egyik utolsó mondatával is, hogy a diktatúra is szabadság - egy kis csoport szabadsága. Azaz ezzel nálam megerősítette, hogy az oroszok sem voltak annyira szemetek, mint amilyennek a világ hitte őket.

Az amcsik szerepéről is lehetne hosszasan értekezni, és az a helyzet sem egyszerű dolog (Kádár szerepvállalásához hasonlóan. Akinél egyébként én egy dokumentumfilmben pont az ellenkezőjét hallottam: azaz csupán egy báb volt, áldozat ő is. :D Hogy ez mennyire igaz, nem tudjuk meg talán soha. ) Hiszen lehet, hogy segíthettek volna, de nem tették, viszont ha meg megteszik, akkor lehet, III. Vh. meg ilyenek, az meg atomháborút okozva valószínűleg örökre megszabadított volna mindenkit minden diktatúrától - de a Földtől is. :D

előzmény: critixx (#8)

2012-10-23 22:25:59 critixx (4) #8

Hruscsov fia: "Apám mondta Kádárnak, hogy ne végezze ki Nagy Imrét." No persze...

Az viszont tényleg érdekes, mikor azt mondják, hogy az amerikaiak sokkal jobban járnak, ha veszít a forradalom, mivel akkor a világ előtt már propagálhatnak azzal, hogy a gonosz szovjet birodalom miként tiporja szét alattvalói szabadságát.

előzmény: zéel (#7)

2012-10-23 22:13:12 zéel (4) #7

Hogy a magyar '56 mekkora világcsoda volt, azt jól mutatja, hogy 50 évvel később még amerikaiak is készítettek dokumentumfilmet a forradalmunkról. Lényegében korrekt és érdekes filmet.
Jól mutatja be, hogy
1. a forradalmat a tömegek elkeseredése, a Rákosi diktatúra elviselhetetlensége váltotta ki, és, hogy
2. a forradalom támogatását csak ígérte a Nyugat.
Nem korrekt, hogy a forradalom leverése utáni megtorlások kapcsán nem tesz említést arról, hogy a megtorlásokat a szovjet "elvtársak" személyesen irányították, és nem Moszkvából, hanem Budapesten.
Továbbá téves az un. rendszerváltás fülke-"forradalmát" párhuzamba állítani az '56-os forradalom elsöprő népharagjával.

2012-10-23 21:54:34 Tenebra (4) #6

Ööö... ja. Mikor néztem, nekem is megfordult párszor a fejemben, hogy ez akár a Szabadság, szerelem is lehetne, mert teljesen annak a cselekményváza működik ebben is. :D S igen, utaltam is rá, hogy az ilyen klisék miatt lett végül 4-es csak.
De e "romantikusság" mindenképp jót tett neki olyan szempontból, hogy semmiféle balos-jobbos szardobálás nem volt benne. (Most így eszembe vágott: Kádárt azért eléggé rosszfiúként mutatták be. Hrusccsov fiának beszólásai alapján szinte Hruscsov volt Kádár áldozata. :DD Ami röhej. Persze nem akarom felmenteni Kádárt, de jól tudjuk, hogy azért az sem állja meg a helyét, hogy ő maga a Sátán volt. Mert a filmnek ez egy nagy negatívuma, hogy őt még talán Rákosiéknál is nagyobb mocsadéknak mutatja be. Holott... De ez már messzire vezetne. :D)

előzmény: critixx (#5)

2012-10-23 21:20:46 critixx (4) #5

Szerintem azért eléggé le van egyszerűsítve, mondhatni a laikus amerikaiaknak lett "az ő szintjükön" elmesélve a történet. Voltak a szegény magyarok, akiket megszálltak a gonosz oroszok, ők pedig fellázadtak ez ellen. Meg persze kellő mennyiségű hollywoodi romantika. De ettől függetlenül nem rossz film, sőt!

előzmény: Tenebra (#4)

2012-10-23 20:28:43 Tenebra (4) #4

Kiváló volt, 1-2 butaságot leszámítva. Én minden magyar emberrel megnézetném, aki kételkedik 1956-ot illetően. Ez a film tisztán, politikamentesen mutatja be az eseményeket a vizilabdások, szabadságharcosok és szovjetek szemszögéből. Így nem az a kép alakul ki, hogy "kurva jó magyarok" vs. "buzi oroszok", hanem sokkal komplexebb lesz az egész. Megérthetjük, hogy annak idején a diktatúra ellen keltek fel, nemcsak reformálgatni akartak meg ilyenek. Illetve azt is, hogy a kommunista diktatúra és a szovjetek nem az orosz népet jelentették egységesen. A vizilabdamérkőzésen az oroszok is ugyanúgy áldozatai voltak az egyoldalú közönségdühnek, mint ahogy a magyarok a szovjeteknek. S kifejezetten jó volt látni, hogy a verekedések meg ilyen afférok után manapság azért a csapat tagjai barátok.

Szóval ilyennek kéne látni 56-ot: szabadságharcnak, és nem politikai kampányolásnak (khm-khm). Kár, hogy erre csak (félig) külső szemlélők képesek, és pont azok pedig nem, akiknek szintén így kellene látnia.

Engem amúgy csak a szokásos klisék zavartak, meg egy-két konkrétum. Egyfelől tehát az, hogy megint elnyomták ezt a "56 nagyonnagyon jelentős volt, és nem egyedülálló" sémát. Szép, de már láttuk milliószor. Továbbá kevésbé érzem a párhuzamot a polgárjogi mozgalmakkal, illetve a rendszerváltásokkal. Jóllehet, nálunk nem forradalom volt, mint pl. Romániában, de szerintem az is más, ami ott zajlott 1989 körül, meg az is más, ami Jugoszláviában 2000-ben. 56-ot ne hasonlítgassuk ilyenekhez. Teljesen egyedülálló jelenség volt, ahogy azt helyesen a történész fickó is jellemezte a film elején. Miért? Azért, mert Sztálin halála után nem sokkal merészelt egy ország szembeszállni a világ felével. Mint a 300-ban: "few stood against many. free men stood against the tyrant" :D. (Ok, a lengyelek azért megelőztek, de ők a történelem során állandó harcban álltak az Orosz Birdalommal).

Továbbá azt éreztem a végén kicsit didaktikusnak és hamisnak, amit az egyik szabadságharcos mondott a börtönbe visszatérve, barátai síremlékénél: "ma szabadság van". Hát, én ezt a helyében nagyon átgondolnám, és most nem aktuálpolitikára gondolok, hanem a fogyasztói társadalomra, és a kapitalizmusra. Persze ez már más lapra tartozik, de, ha szabadságról beszélünk, akkor ez a mai világrend fényévekre van a Szadságtól. Mert a szabadság az az, amiről az egyik szereplő beszélt: "A szabadság azt jelenti, hogy jogod van annak lenni, ami vagy. És bárki vagy bármi megakadályoz e jog gyakorlásában, az az emberiség ellensége." Nos, gondolkodjunk el azon, mennyire lehetünk azok, akik akarunk...

Ettől függetlenül egy nagyon jó film 1956-ról.

2012-06-02 17:52:05 grofjardanhazy (4) #3

Egy szó: Gyönyörű.

2007-09-04 22:36:10 Jereváni Rádió (5) #2

Csodálatos dokumentumfilm. Mindenkinek látnia kell.

2006-09-08 10:12:57 Daemiaen (4) #1

A szabadság vihara (Freedom s Fury, 2006, forgalmazza: Best Hollywood)

Az is ritka, hogy amerikai csapattól ilyen jó dokumentumfilmet lássunk magunkról. Persze nem kell hasra esni tőle, de a szokásos, amerikaiaknak szóló gyermekbetegségeken (kb. 10 percig magyarázzák, mi is a vízilabda) túl hiteles és megbízható minőségű produkcióval van dolgunk. Rengeteg információval és személyes megjegyzéssel szolgál A szabadság vihara a forradalom, tankönyvekben nem leírt, mégis fontos, apróbb mozzanataival kapcsolatosan, de legalább ennyire jól sikerült a melbourne-i véres csata bemutatása is. Az utolsó 10 perc mélyen emberi pillanatai pedig mindenkit szíven fognak találni.

8/10