Magyarok (1978) ☆ 👁

(Fábri Zoltán)

magyar dráma

3,9
★★★★☆
65 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

2017-10-28 10:04:47 Prüstü (3) #8

"A végső megformálás során általában törekszem arra, hogy az anyag polifonikus legyen, ne csak arról szóljon, amiről szól - bár arról konkrétan kell szólnia -, hanem azon túl szélesebb hatósugarú is legyen. Azt hiszem, az esetek többségében a filmipari vállalkozások sorából akkor emelkedik művé egyik vagy másik, ha ez a többértékűség megvan benne: hogyha azon kívül, amiről szól, másra is vonatkoztatható." Fábri Zoltán

Úgy gondolom ezen gondolatok a film tekintetében érvényesültek, valamint az ember erkölcsiségét érintő kérdések is megjelennek, ez a nála visszatérő elem, a reális hatalommal nem rendelkező ember erkölcsi helytállása egy erőszaknak kiszolgáltatott rendszerben, világban. Valóban ez volt az a tudatosan visszatérő elem a művészetében, amit rendre górcső alávett, és mindezt megrendítő méltósággal kis is tudta dolgozni, fejezni. Az Ötödik pecsét mindenképpen ennek a csúcspontja.
Ilyen tekintetben mindenképpen fontos film a Magyarok is , tényleg érzékletesen mutatja be az egyszerű ember kiszolgáltatottságát és alárendeltségét a hatalommal szemben.
Viszont nekem Koncz Gábor alakítása egyáltalán nem tetszett, és mivel hogyha nincs is központosítva mint főszereplő, azért mégiscsak az ő családi köre köré körvonalazódik a történet, és fontos lett volna hogy ezt egy erőteljesebb színészi játék abszolválja. Ennek hatására a végkifejlet sem tudott igazán letaglózni. Valamint a történetvezetést sem éreztem igazán jónak, inkább volt kiszámítható és itt-ott unalmas, sem mint képernyő elé szegező.
Mindezt úgy írtam, hogy Fábri Zoltán a kedvenc magyar rendezőm, bízok benne hogy találok még az életművében olyan alkotást ami méltán felsorakozhat az Ötödik Pecsét, Körhinta, és a Húsz óra mellé.

2016-03-20 00:37:17 Jereváni Rádió (4) #7

Inkább fontos, mint jó film, a színészek brillíroznak (különösen Koncz Gábor és Gera Zoltán, de a többiek is kifogástalan játékot nyújtanak), külön-külön az egyes jelenetekben megvan a spiritusz, mégis hiányoltam a koherenciát. Igazság szerint nagyon nem lehetne mit belekötni a filmbe, de mégsem tudott 100 %-os szinten lekötni. A vége miatt viszont jár a piros pont, letaglózó és kegyetlen.

Egy szó, mint száz, a Magyarok nem Fábri legjobb filmje, illetve nem a legjobbak között van, de mégis érdemes megnézni. Ha nem is ezért a filmjéért, de az Ötödik pecsétért megérdemelt volna egy Oscar-díjat.

2016-03-04 18:07:12 zéel (5) #6

...és joggal!

előzmény: csabaga (#5)

2016-03-04 17:31:27 csabaga (?) #5

Nem láttam,csak annyit tudok,Oscar díjra jelölték...

előzmény: ryood (#4)

2016-03-04 15:46:48 ryood (2) #4

olyan érzésem volt, mintha valami félresikerült diplomafilmet néznék.
elég durva az a tudat, hogy a rendező két évvel korábban az ötödik pecsétet készítette.

2013-01-18 15:12:32 jesi (5) #3

Fábri két évvel későbbi filmje a Fábián Bálint találkozása Istennel egyes részei benne vannak ebben a filmben is. Igaz a két film összefügg: a Magyarok a Fábián Bálint találkozása Istennel folytatása.

2008-12-02 20:11:34 zéel (5) #2

(Lemaradt! Az alábbi levél címzettje: oguszt!)

2008-12-02 20:08:35 zéel (5) #1

Nem kérdeztem meg eddig senkit, hogy miért gondol egy filmet rossznak, amikor az (szerintem) jó! (Vagy fordítva!)
De most csak megkérdezem, hogy lehet egy Fábri Zoltán filmre egyest adni? Ami duplán érthetetlenné teszi, az az, hogy az egyik legszebb Mihalkov film, az Öt este (ismeretlen gyöngyszem!) két nézője közül te vagy az egyik! Vagy csak félreszavaztál a Fábri filmnél?