A filmekben sok tettest utáltam, néha maga Columbo is célzott rá, hogy örömmel kapott el valakit, de ezt az embert sajnáltam.
Amit tett, abban sem előre eltervezett szándékosság, sem nyereségvágy, sem gonoszság nem volt.
Ezt a történetet réges-régen olvastam is, ott még jobban átjött ez.
Maga a hadnagy is együttérzett vele.
Még a Hattyúdal hasonló ehhez.
előzmény: betti (#14)
Ami még zavar, de tisztában vagyok vele, hogy ezekben a 60-as, 70-es évekbeli filmekben ezek fölött nagyvonalúan elsiklottak a filmkészítők is, a nézők is:
A férfi 2 napig haldoklott, meghalt, majd még kb 5 napig holtan feküdt a pincében, ahol, mint kiderült, volt legalább egy rendkívül meleg nap, bent min 60 fok...
Ott egyrészt iszonyú bűznek kellett volna lennie, amit szerintem nem pár óra kiszellőztetni, de ez a kisebbik gond (talán tévedek).
De a mocsok... Egy haldokló ember után vizelet, széklet marad, átizzadja a ruháit stb. A bátty ezt mind eltakarította? A ruhával mit csinált? Ha a srác elméletben a saját kocsijával elment úszni, átöltözött búvárruhába, akkor a ruháit elvileg a kocsiban hagyta - de azokat a ruhákat nyilván nem tehette oda. Volt a házban ruhatár a srácnak? És akkor a többivel mi történt?
No persze a legfőbb gondom, h a boncolásnál a kétnapos éhezésen kívül semmi egyéb nyomot nem találnak, ami jelezné, h vmi más történhetett.
Bocsi, tudom, hogy túlagyalom :D .
Egyébként igen.
Az már számára végképp csak az utolsó csepp volt a pohárban, hogy a nő megzsarolta.
Ezen egyébként elgondolkodtam: érdekes momentum volt, hogy szemben a tipikus megoldással, ebben a filmben nem arra futott ki, h megpróbálja elhallgattatni a nőt (pl megöli stb). Nem akart újra ölni, ráadásul ahogy írod, az ő élete már tönkre volt téve amiatt, h a borai tönkrementek. És, ahogy később Columbo-nak céloz rá: bármit tett volna (feleségül veszi a nőt, vagy pl megpróbálja lefizetni), azzal éppúgy egy életre fogoly lett volna, mint így. De így legalább amiatt már soha többé nem kell rettegnie, hogy vajon mikor derül ki a bűntette. Ebben pedig volt elegancia és intellektus, ez tetszik.
előzmény: csabaga (#13)
Én akkor úgy gondoltam, ennek az embernek már az elég büntetés, hogy a szeretett borai tönkrementek...
előzmény: betti (#12)
Forgatókönyv: nagyon jó.
Egyedül az zavart, ahogy a végén az odaadó, szerelmes titkárnő egyetlen perc, kb két mondat alatt változik át érzéketlen, számító zsarolóvá. Nem azt mondom, hogy ez nem volt benne a karekterben, mert dehogynem - nekem picit mégis gyors volt itt a tempó.
Színészi játék: szuper. A borász tökéletesen hozta a szenvedélyes borszakértőt, akinek tényleg semmi más nem létezik. Hiteles volt benne, de nem csak ebben: a hétköznapi viselkedése, az emberekkel való viszonya, az, hogy nagyon hirtelen jön indulatba (a testvérével, az étteremben az asztalválasztásnál, és persze a végén a borkóstolásnál...) stb.
A csavar: számomra nem volt annyira meglepő, lényegében az egész éttermi jelenet alatt arra vártam, hogy vmi kavarás lesz a borokkal, és amikor azt a különleges bort Columbo megrendelte, pontosan tudtam, mi fog történni (pláne, mivel előtte beszélgetett a feleségével arról, h milyen meleg volt egyik nap előző héten).
Amiben viszont eltér a véleményem több hozzászólóétól:
Néhány kommentelő már szinte felmenti a gyilkost, "hirtelen felindulásból ölt", "valahol érthető, a tesó ilyen meg olyan volt", szinte már mintha nem is akarta volna megölni.
Azért szeretném felhívni arra a figyelmet, hogy ugyan hirtelen felindulásból vágta fejbe - de teljesen egyértelmű volt számára, hogy az öccse nem halt meg. És ezek után szörnyű, lassú halálra ítélte, napokig tartó haldoklásra. (Ez az elem kicsit fura is, a férfi nyilvánvalóan magához tért vmennyire, felborított két nagy boros "ládát" vagy mit, de nem tudott kimenni mert meg volt kötve, viszont a boncolás után szó nem volt róla, hogy megkötözés nyomait találták volna rajta. Feltételezem, hogy mivel fiatal, erős férfiról van szó, és nagyon nem akarta a bátty, h kiszabaduljon, valóban szorosan kötözte meg... De oké, egy 70-es évekbeli filmnek ilyet könnyebben elnézünk).
Szóval, én egyáltalán nem érzem úgy, hogy egy gondatlanságból elkövetett emberölés, majdhogynem baleset történt volna. Ez bizony kegyetlen gyilkosság.
Ami meg az öccsét illeti... Önmagában az, hogy valaki mást szeretne kezdeni a közös örökségükkel, mindig feleségül veszi a nőt akibe beleszeret, és imádja az autóját, még nem indok arra, hogy megöljék.
Nem volt számomra még az sem egyértelmű, hogy ő elherdálni akarta volna a vagyont - sőt, pont ő vetette a bátyja szemére, hogy szórja a pénzt (drága borokra). A bátty azt sem vette észre, hogy valójában hasonlítanak: míg neki a bor a szenvedélye, az öccsének a sport - úszás, búvárkodás. Lehetett volna ez egy közös alap, és ha csak egy kicsi rugalmasság van benne, akkor elméleti lehetőség legalább volt arra, hogy úgy gazdálkodjanak, hogy abból jut mindkét fél, nem csak az egyik szenvedélyére.
(Igen, észrevettem, hogy az idősebb testvér azért közben fenntartott, üzemeltetett egy borgazdaságot is :-) . De ettől még úgy gondolom, hogy ő kb senkivel sem jött volna ki, ha a tesó tök lelkiismeretes, de mondjuk a bélyeggyűjtésért rajon, éppúgy nem értették volna meg egymást, és legalább ekkora potenciál lett volna egy ilyen indulatos reakciónak és "véletlen halálesetnek").
Szerintem már korábban is, amikor először meglátogatja a gyilkost és megkóstolja borát. Persze, lehet, hogy nem érte el a bizonyos alkoholszázalékot. :)
előzmény: ryood (#10)
az utolsó jelenetben a hadnagy úr ittasan vezet :)
...és nem gondoltam volna, hogy valaha ötöst fogok adni egy Columbo epizódra, de ez olyan szinten meglepett, hogy muszáj kiemelni a többi közül. A gyilkos személye elképesztően jó, a nyomozás sokkal furfangosabb, a lebukás pedig elképesztően csavaros. Bitang jó rész, és rémlett is régről nagyjából, többnyire Pleasence miatt (akit gyerekként a Különben dühbe jövünkből ismertem).
Itt megtekinthető HD minőségben, teljesen legálisan, eredeti nyelven, Szabó Gyula nélkül.
Soha nem láttam még ezt a részt, tegnap este beleakadtunk. Szavamra, az egyik legjobb Columbo, Pleasance pedig zseniális! Megmosolyogtató olvasni amiket írtatok, tegnap odaszóltam még az elején annak akivel néztem, hogy még meg is értem a gyilkost. Nem, valójában ezt mondtam neki: "Hááát azért ez valóban sz@r lehet."
Igen,számomra is ő az egyetlen szimpatikus gyilkos.Ráadásul nem előre eltervezetten öl.Voltaképpen sajnáltam a léha testvére miatt.
Ez a történet könyv alakban is megjelent.
előzmény: Hannibal Lecter (#5)
Végre egy gyilkos, aki szimpatikus: Donald Pleasance - habár néha feltűnően túljátssza a karaktert - egyszerűen kolosszális, mi több, olyannyira közel hozza a nézőhöz a negatív hőst, hogy szinte még az indítékát is átérezzük (igaz, ez nem is nehéz, hiszen testvéröccse léha, alantas ösztönöktől vezérelt semmirekellő, aki pillanatnyi szeszélyből képes volna áruba bocsátani az atyai örökséget), Adrian páratlan eleganciája, illetve Blaskó Péter kitűnő szinkronja pedig csak hab a tortán. Columbo pedig, mondani sem kell, ezúttal is brillírozik.
Bizony, Pleasance elsőrangú. Tulajdonképpen (Ruth Gordon és Faye Dunaway mellett) az egyik legszimpatikusabb gyilkos a Columbo sagában, a hadnagy és a nézők is végig rokonszenveznek vele.
előzmény: Dynast Grausherra (#3)
Donald Pleasence zseniális, tökéletesen passzol hozzá a szerep. Kár, hogy ritkán szerepelt olyan filmekben, ahol ilyen jól ki tudott bontakozni. Utoljára Polanski Zsákutcájában láttam tőle ilyen jó alakítást. Peter Falk zsenialitása mellett ezúttal, ha visszafogottan is, de kaptunk egy kisebb drámát is Pleasence karakterével. Ezúttal a gyilkos maga is áldozat, aki végül megkönnyebbülten adja meg magát a hadnagynak.
A lebukás az összes rész közül ebbe a legcsavarosabb de maga a rész csak jó kategória nálam de a lebukás miatt 5
Columbo - Vihar egy pohár borban:
Ez a rész se lett a legjobb. Columbo karaktere ütős mint mindig, de a gyilkos nagyon gyenge lett karizma nélküli, semmi emlékezetes a többi részhez képest, olyan volt mint egy félős 10 éves kisgyerek. Érthető végülis, nem volt előre eltervelt a gyilkolása. A film zenéje is az idegesítő kategóriát adja, de sajnos nem épp mint feszültség fokozó. Emellett a film is túl hosszú lett ez a sztori kicsit vontatott volt. Pedig az ötlet nem volt rossz, mármint a borászatok világának behozása.
60%
Ha annyi történik, hogy hirtelen felindulásból megöli, de látszik utána, h gyötri a bűntudat (nem is feltétlenül amiatt, mert személy szerint a testvérét sajnálja, hanem mert maga az emberölés bűne nyomja a lelkiismeretét), akkor én is sajnálnám. Itt azonban a valószínűleg nem halálosan sérült ember ítélte kínhalálra + semmi bűntudat nem látszott rajta. Az pedig, h nem nyereségvágy... ja, ő nem jachtokat akart venni a pénzből, "csak" ugyanúgy a szenvedélyére költeni, ahogy a tesó. Csak egy másik szenvedélyre. Attól, hogy a "nyereség" nem kézzelfogható pénz, hanem a bor, a földterület, még ez szerintem vhol nyereségvágy.
De ez az én nézőpontom, elfogadom a tiéd.
előzmény: csabaga (#16)