Tegnap (1919) ☆ 👁

(Lázár Lajos - Orbán Dezső)

magyar dráma, némafilm, rövidfilm

?,?
 
0 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

"Rövid fennállása alatt a Tanácsköztársaság erejéből 31 játékfilm készítésére futotta. Ezek közül egy mű maradt meg, amely témánk szempontjából fontos, hiszen a szélsőbaloldali forradalmárrá nevelődés egy romantikus (és merőben atipikus) útját ábrázolta, szerelmi drámába csomagolva." (filmvilag.blog.hu)

"A hatalmat gyakorló Forradalmi Kormányzótanács elítélte a filmet. Kommunista szemszögből nézve több probléma is adódott a történettel." (filmvilag.blog.hu)

"A Forradalmi Kormányzótanács nem akart ilyen hőst példaképként állítani a proletariátus elé, ezért a némafilm kópiáit gyorsan dobozba rakták. A Tanácsköztársaság bukása után, a dühöngő fehérterror közepette pedig végképp nem volt lehetőség a film vetítésére. Így A tegnap sorsa, sok magyar műalkotáshoz hasonlóan, az lett, hogy mind „vörös”, mind „fehér” tiltólistára került. A némafilm hányatott sorsát mutatja, hogy legközelebb 1959-ben (szerk.: épp ´59-es egy másik Tegnap c. film is) bukkantak rá, egy szovjet archívumban." (filmvilag.blog.hu)

A film inzertek nélküli munkakópiáját a Horthy-korszakban a belügyminisztérium lefoglaltatta, titkos politikai dokumentumként zárolta. Ebből a munkakópiából, inzertekkel kiegészítve, 1957-ben, Orbán Dezső közreműködésével állította össze a ma látható kópiát Molnár István filmtörténész.