The Devil Wears Prada (2006) ☆ 👁

Az ördög Pradát visel

(David Frankel)

amerikai dráma, szerelmi történet, vígjáték

3,4
★★★☆☆
782 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

2022-09-20 23:37:13 hugox (5) #31

Bele lehetne kötni, de nem érdemes. Pont az, aminek lenni akar, sem több sem kevesebb. Egyszerűen működik a film! És ennél több nem kell.

2021-06-30 13:16:57 Edwest12 (5) #30

Vannak filmek, amikbe lépten nyomon beleütközik az ember, ha szereti a filmeket. Ilyen ez a film is: elemezgetik, érdekességeket írnak róla, divat Meryl Streep egyik legjobb alakítását kötni hozzá. Én meg elkönyveltem, hogy ez egy amolyan nőies film ruhákról,... és kb. ennyi is volt róla a véleményem látatlanba. Ma viszont megnéztem, és azt kell mondjam, minden percét élveztem. Lehetetlen nem azzal kezdeni, hogy milyen hihetetlenül jók a színészek. Meryl Streepről, Emily Bluntról és Stanley Tucciról csak szuperlativuszokban tudok beszélni. Utóbbit fel is veszem a kedvenc színészeim közé, mert elképesztő egy pali. Anne Hathaway is jó, szó se róla, de - és ezzel nem akarom őt megbántani - ő azért inkább a romantikus filmek talaján mutat jól. Nincs ezzel semmi baj, Jack Nicholsont meg például hősszerelmesként érezném nem odaillőnek. :) Amit mindenképp megjegyeznék a szinkronnal kapcsolatban, hogy ha egy epizódszereplőnek van vagy öt mondata, akkor érdemes olyasvalakit megkérni, aki nem csak simán felolvassa a szöveget egy lapról. Csak mert az egyik nő még valahol a film elején annyira borzasztó volt, hogy rossz volt hallgatni.

2020-11-27 18:18:08 Bubu (5) #29

Ez az a film, amire sokan szimpla chick-flickként gondolnak, és ezért már nem is gondolják komolyan vehetőnek, amit személy szerint igazságtalannak érzek.
A forgatókönyv szerintem zseniális, elég csak a film elejére gondolnom, ahogyan a három főbb szereplőt bemutatja: Andy esetében nem azt mutatja be, milyen tulajdonságai vannak, milyen is ő, hanem épp az ellenkezőjét. Kontrasztként látunk több nőt is, akik érettek, szexik, divatosak, átgondoltak, majd jön Andy, aki praktikus, ártatlan, külsőre hétköznapi. Miranda esetében apró villanások mutatnak belőle egyre többet, miközben inkább azt látjuk, hogyan hat az ő puszta ígérete, majd jelenléte másokra. Emily pedig egyszerre tűnik komikusnak vagy épp ellenségesnek, idegesnek, de leginkább azt látjuk, milyennek szeretné láttatni magát. Ez a bemutatás már az elejétől üdítő hatású és újra megnézhető filmet alapoz meg. Emily Blunt és Meryl Streep minden egyes gesztusa, mozdulata a karakterüket szolgálja, amitől azok csak még összetettebbek lesznek. Anne Hathaway szintén hozza a szintet, de előbbiek ellopják kicsit előle a show-t.
A film leginkább egy olyan generációnak a munkaetikáját mutatja be extrém körülmények között, kiélezett versenyhelyzetben, akiket folyamatosan azzal kritizáltak, hogy békeidőben, demokráciában, a kapitalizmus színterén nőttek fel és csak Jóbarátokat szeretnének nézni kávéházakban üldögélve és emiatt nincs munkamoráljuk… Közben pont a versenyhelyzet és a piacgazdaság borította fel azt a rendszert, amire a szüleik felkészítették őket: hogy minden állandó és onnan mennek majd ők is nyugdíjba, ahol először sikerült megvetniük a lábukat. Így pont a túljelentkezés, a bizonytalanság és az éles versenyhelyzet az, amihez vagy alkalmazkodtak, vagy egyre lejjebb csúsztak. Az ebből eredő kétségbeesést és szorongást szerintem nagyon jól felvázolta a film.
Külsőre lehet, hogy a mozi drámája egyszerű, semmilyen vagy mű. De szerintem attól, hogy hétköznapi a témája és ismerős lehet mindenkinek, nem jelenti azt, hogy sekélyes. Az, hogy a képességeink határait meddig tudjuk kitolni, mennyire vagyunk versenyképesek, hogyan viszonyul a magánéletünk és a munkaetikánk változása egymáshoz, hogyan derül ki, igazából milyen a természetünk, mire vagyunk képesek egy kitűzött célért, biztos érdemes-e foggal-körömmel ragaszkodnunk mindenhez, amihez hozzájutottunk, mennyire érdemes adaptálódunk egy környezethez, amit toxikusnak érzünk, mit jelent az elkötelezettség: ezek olyan témák, amikkel érdemes foglalkozni.
Ez a film az egyik ékes példája annak is, hogy nem szabad lebecsülni a kortárs filmek ruhatárát, mert ugyanúgy ki tudják fejezni egy szereplő esszenciális lényegét, érzelmeit, céljait, vagy éppen több karakter egymáshoz való viszonyát, mint egy adott filmre készített kosztüm egy letűnt korból. Külön plusz, hogy megmutatták, egy korosabb nő milyen szexi és magabiztos lehet, anélkül, hogy takargatná, vagy szégyellné, hány éves. Látunk egy kompetens, összetett nőt, aki tudja pontosan ki ő és mit akar.... Plusz pont még a filmnek, hogy elkülöníti egymástól a divat és a stílus fogalmát azzal, hogy a szereplők hol helyezkednek el egyik vagy másik skáláján: az egyik egy pillanatnyi tömegtermék, a másik örök és egyéni. Megmutatja azt is, hogy ez az ipar mennyi munkahelyet biztosít, milyen előnyei és szépségei vannak de szerencsére nem titkolja el azt sem, milyen negatív hatásokkal kell számolnia annak, aki el akar helyezkedni benne.
Annak ellenére, hogy semmi extra nincs a kamerakezelésben, nincs kísérletezés vagy feltűnő, újszerű beállítások, szeretem, ahogy a kamera elidőzik itt-ott. Sok a “csendéletkép”, a film rengeteg kockája ma már az instagramon lenne, mint stílusos életmód-fotó, legyen szó akár egy reggeli kávéról, egy party-ról, ruháról vagy belső terekről. De a kép minden esetben éles, hangulatos és tökéletesen illik egy divattal kapcsolatos filmhez.
Miranda Priestley egy ikon. Példakép és egyben elrettentő tanmese fiatal lányoknak, akik maguk dönthetik el, biztosan olyanokká akarnak-e válni, mint ő. Mivel neki más nincs feljebb, így azt védi foggal körömmel, amije van. Igazi cápa. Egyértelműen ő van ördögként aposztrofálva a címben és az első megjelenésével, de több dilemmát is feltár a karakter: Mi az igazi áldozat, amit egy karrierista nő meghoz? Ha egy férfi lenne ilyen perfekcionista, kritikus, követelőző és tenné ilyen magasra a lécet, rá is úgy gondolnánk, hogy maga az ördög? Közelebbről megnézve, nem egy olyan tulajdonsága van, amiért fel lehet nézni rá, mint főnökre: széleskörű tudása van a szakmájában, mindig nyugodt hangnemben beszél, egyértelműen kommunikálja, mit vár el, azt az érzetet adja a beosztottjainak, hogy mindent kontroll alatt tart és nála stabil kézben van az irányítás. Az extrém elvárások, gyilkos odaszúrások és hatalom teszik őt ijesztővé és ellentmondásos, mégis hús-vér vezetővé. A körülötte lévők határozottan mutatják, miért is érdemes tartani vele a lépést, és azt is, miért érdemes a választásait közelebbről, kritikus szemmel is megnézni. Szerencsére nem következik be (a szokásos klisé) drámai változás a személyiségében, ami hamisan is hatna: egyszerűen a végén egy pillantásra láthatjuk egy újabb tulajdonságát. Végig feltáratlan marad a teljes személyisége, a véleménye bizonyos kérdésekben, ezért is tökéletes mellékszereplő: felkelti de nem elégíti ki a kíváncsiságot, így izgalmas tud maradni. Emily a munkájának él, és az példaképének dolgozik, és nem csak egy ugródeszkának tekinti az állását. Ő a divat, a stílus, a törtetés és áldozathozatal érdekes keveréke, aki megtestesít minden pozitív és negatív hatást, amit a divatipar teremt, közben a legrosszabb munkaholista, akit majdnem megöl a munkája és a túlfeszített életmódja. (I love my job, I love my job…) A végén Mirandához hasonlóan megvillantja azt a kis mosolyt és prezentálja azt, milyen lehetett Miranda fiatalon. Andy nem veszi elsőre komolyan a munkáját (most komolyan, ki megy el felkészületlenül egy interjúra?), nem professzionális (ahogyan elsőre talán a közönség sem veszi komolyan a divat szakmát), így van hová alakulnia, ami meg is történik. Rengeteget fejlődik az önismerete, a stílusérzéke, munkamorálja. Sokkal összeszedettebbé, átgondoltabbá válik, kifinomultabb ízlése és kiforrottabb, érettebb egyénisége lesz. Amit különösen szeretek ebben a karakterben, hogy a fejlődése nem feltétlenül jelenti azt, hogy pozitívan változik a szereplő a néző szemében. De tény, Andy a végére kényelmesebben mozog a munkahelyén és a divat világában is, és ez nem jelenti azt, hogy felszínessé válna, ahogyan ezt a film sem tette. (Szerintem…)

2020-10-29 23:11:28 sptt (4) #28

Szerethető kis limonádé, olyan tipikusan hollywoodi, amikor minden világos már az első pillanatban, a karakterek nem szürkék, hanem feketék és fehérek, de mégis nagyon tud működni. Talán a Pretty woman volt még ennyire tiszta, egyértelmű, mégis nagyon szerethető. A színészek tökéletesek voltak a szerepekre, Anne Hathaway pluszban még elképesztő bájos is, a tipikus szomszéd lány esete. Kellemes csalódás volt a film, sokkal rosszabbra számítottam, de abszolút megérte megnézni! 8/10

2020-05-08 19:11:57 Lady Ópium (4) #27

Igen az idiotizmus elég idegesítő, te már csak tudod, hisz köpöd-vágod a témát mi? :)
Glenn Close...bahhh...
Ő a 101 pitbullban játszott, ő volt Mary Poppins a Star Wars-ból, tudoooood..;

előzmény: Calavera (#24)

2019-08-07 08:10:41 Calavera (?) #26

*aki egyébként Meryl Streep

2019-08-06 15:34:34 kilépett felhasználó (?) #25

Glenn Close is Pradát visel?

előzmény: Calavera (#24)

2019-08-06 13:47:51 Calavera (?) #24

Ilyen idegesítő idiotizmust, ami itt forog...
Minden pillanata, másodperce rettentő kínos és nevetséges. Viszont a magyar forgalmazónak volt humorérzéke, hogy a szinkron is olyan rossz lett, pont mint a film
Glenn Close úgy néz ki mint egy jól sikerült transfesztita az Őrült nők ketrecéből.
Egyetlen egy fényforrás Emily Blunt, ezen mondjuk nincs mit csodálkozni.

A "szívtiprós" kommentem pedig még mindig ide vág

2018-05-13 03:34:46 Ugor (4) #23

Kis kedves.

2018-04-11 07:43:12 ChrisAdam (3) #22

Aranyos kis klisédoboz, amiben semmi se rossz - viszont van, ami zseniális: a színészi játékok. Meryl Streepet sose bírtam még ennyire, Anne Hathawaynek se állt még ilyen jól szerep, Stanley Tucci mintha ide született volna és Emily Bluntot sem szabad kihagyni, már itt megmutatta, nagyot tud, ha akar. A filmben minden más totális középszer, de miattuk élvezhető és szerethető mozi. 60%

2016-11-28 14:32:46 Hanoi (4) #21

Engem az irritált, hogy Glenn Close nem játszott a filmben :)

előzmény: Dezsmant (#20)

2016-11-28 14:26:57 Dezsmant (4) #20

Jó film volt, de Glenn Close szerepe baromi irritáló volt, eleinte Emily is de a végére tökre szerethető lett.

2016-09-18 21:23:12 tomasso (1) #19

Ebben nem hogy egy deka szerelem nincs, de humor sem nagyon, és dráma is alig. Minden tekintetben borzalmasan silány, a színészi jelenlét felesleges, bőven elég lett volna valami elcseszett reality show keretein belül bemutatni ezt a semmit, tökéletesen elérték volna ugyanezt a hatást.

2015-12-26 00:19:54 dorothygale (2) #18

Ezt a filmet sokszor adják tvben. Minél többször látom, annál gagyibbnak tetszik...

2015-01-24 09:50:33 Calavera (?) #17

igen értem én, hogy most van egy valami nevetséges viasatos sorozata amiben lovakkal beszélget(vagy nem tudom) és abban úgy van beállítva, hogy ő George Clooney és Brad Pitt közös gyereke, hagyjuk már!

előzmény: BonnyJohnny (#16)

2014-12-25 23:50:52 BonnyJohnny (3) #16

Szerintem Simon Baker elég jóképű és charme-os, hogy a klasszicizmustól napjainkig minden korban dögöljenek utána a nők (egy része).

előzmény: Calavera (#15)

2014-12-25 23:42:29 Calavera (?) #15

most komolyan, így néz ki egy 'szívtipró'? göndör zselés szőke haj?lazán odavetett kötött sál és azzal kezdi a mondandót, hogy ő mennyire jóképű? na nemár?vagy 2006ban az iylenre döglöttek a nők?!
Emily Bluntot imádjuk, így csiniben meg aztán meg nagyon!:D

2014-07-02 00:03:01 angel (5) #14

Senki nem említette Emily Blunt -ot, pedig figyelemreméltó volt a többi nagyon jó színész mellett!

2014-06-29 23:30:20 hugox (5) #13

Én végig élveztem, annak ellenére, hogy az első 10 perc után borítékolható volt az egész story.
Behunyom a szemem és Meryl Streep jeges arcát látom magam előtt. Egy laza esetére tökéletes, kár kihagyni. Ennyi!

2012-05-05 12:23:28 Leppard (2) #12

A film nem okozott csalódást - nagyon rossz volt, ahogy azt előre gondoltam. Mostanában csak ilyen vígjátékokat képesek gyártani, amelyek még egy mosolyt sem csalnak elő az emberből? A színészek játéka egyébként nem rossz, de hát a téma, a sztori, és egyáltalán....

2011-09-21 22:39:59 csirke (2) #11

((nő létemre)) szörnyűnek találtam ezt a filmet, teljesen szétesett karakterekkel. meg ilyen pozőr jelenetekkel nem tudok mit kezdeni, biztos az én hibám, de sem a divatból, sem a divattal kapcsolatos valóságból nem sikerült lényegi elemeket kiragadnia, csak egy ilyen véget nem érő hejjesszínész szerepeltetős izé lesz belőle (anne hathaway, stanley tucci), plusz a zeneválasztásért - u2 meg dream a little dream of me meg ezek - külön vascső jár, szóval ippeghogy ketteske, nagyon irritált.

2011-05-21 15:48:44 csabii15 (?) #10

nagyon jó film mindennap megnézem nem is egyszer nem tudom mi a bajotok vele.nem értitek a lényegét.

2010-07-30 11:18:28 Loretta (2) #9

Kizárólag Meryl Streep, és Tucci jelenléte miatt nem adok 1-est. :) Amúgy nézhetetlen, sekélyes, unalmas.... az Audrey-s Funny Face-re hajazó limonádé... Aki divatról szóló szirupra vágyik, inkább azt nézze meg! :)

2010-03-02 23:56:02 Maidx (4) #8

Szerintem is az amerikai limonádék között abszolút megállja a helyét, nem idegesítő, jó kis délutáni szórakozás egy családnak.

2010-02-28 18:14:56 [: Azuroo andrew :] (3) #7

Most azzal foglalkozik az európai divat/bulvár sajtó egy része hogy a valódi Miranda Priestly időbeosztásához igazították a milánói divathét több bemutatóját. Amikor a német rtl riportere többek között Roberto Cavallit kérdezte a hölgy kvázi hatalmáról, a tervező tőle szokatlan zavartsággal hárította el a kérdést...

2009-05-09 13:10:21 terika (4) #6

Most néztem kb. tizedjére ezt a filmet. Egyszerűen imádom benne Meryl Streep-et. Egyébként a film is maga nagyon jó (a sok-sok klisé ellenére is, amivel dolgozik), és ez nem igazán múlott a történeten. Egyszerűen jók a színészek benne, jó dumával, teljesen tökéletes szórakozás.

2008-03-27 12:27:10 k3pl3r (?) #5

A maga nemében remek film. Meryl Streep és Stanley Tucci meg tényleg nagyon szuperek. Szóval egy élvezhető, remek film ez, de nem az én stílusom. Egyszer mindenképp érdemes megnézni. Erős hármas!

2007-07-01 22:35:47 Semprini (4) #4

Bár egy cseppet sem érdekel a divat, sohasem olvasok divatmagazinokat, de erről a filmről annyi jót olvastam, hogy kíváncsi lettem rá, és nemrég meg is néztem DVD-n.
A film amolyan limonádé-tipustörténet, de a szereplők nagyon jók!
Meryl Streep valósággal lubickol a jégcsap-modorú, elviselhetetlen főnök szerepében.amikor kiadja ukázban, hogy azonnal kell a Harry Potter új, még kiadatlan része, hát az nem volt piskóta, a kiscsaj meg még meg is szerzi!. De Anne Hathaway is telitalálat volt (igaz, hogy a film elején, "rosszul" öltözve és smink nélkül is jobban mutatott, mint a filmben szereplő valódi modellek, amikor meg "kövér"-nek nevezték, az kicsit erős volt...). Már ők ketten is elvinnék a vállukon a filmet, de Stanley Tucci is remek kabinetalakítást nyújt.
Szóval elég jó kis vígjáték lett ez, kiemelkedik az átlag-mezőnyből.

2007-06-02 09:29:05 Gaby (5) #3

Szerintem jó film, főleg Meryl Streep miatt. A story valóban nem nagy szám, a rendezésért se jár dicséret, de azért a műfaji kliséknek tökéletesen megfelel. Ha nincs Miranda annyira tökéletesen megformálva, nagy kalap szart se érne a film. De így!!!Jah, a vége meg annyira kiszámítható, hogy az már fájdalmas is lenne, ha az a mosoly történetesen nem az egyik legtehetségesebb színésznő arcán ragyogna!Szal Meryl Streep miatt kap egy szép ötöst!

2007-01-27 23:05:57 deviant (3) #2

annyira gyengécske film, de meryl streep, stanley tucci és emily blunt alakítása miatt magára vessen, aki kihagyja.

2006-10-06 10:06:36 Daemiaen (4) #1

Az ördög Pradát visel (The Devil Wears Prada, 2006, forgalmazza: InterCom)

Vérbeli amerikai történet az alsó tízezer alatti sokszázezer-millió embernek, akik még hiszenk a magazinok és bulvárlapok tesztjeinek álommunkahelyeiben. És valljuk be: Meryl Streep nélkül semmit sem érne a film. Ő az, aki olyan természetes szinten képes gesztikulálni, megmoccanni, beszélni, mintha éppen kiszállna a kádból egy átmulatott éjszakát követően. Fene nagy istenség ő, akinek jutalmatos alakítása elvonja a figyelmet némi ellentmondásról, ami amúgy alapjaiban kérdőjelezi meg az alkotás egészét; a vaskos tanulságokról amerikai fizetős egyetemről frissen kikerült dollárpapa lányainak. Szóval végig élvezhető Az ördög Pradát visel, főképp amiatt, mert azért olyan sokat nem akar markolni, de kitörni sem a sablonok keretei közül.

6/10