The Great Dictator (1940) ☆ 👁

A diktátor

(Charles Chaplin)

amerikai dráma, háborús film, szatíra, vígjáték

4,6
★★★★☆
520 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Chaplin-múzeum nyílik Svájcban (Corsier-sur-Veveyben), ahol A diktátor díszletei, kellékei is felbukkannak.

A film eredetileg csak részben volt "hangos".

"Hitler állítólag A diktátor megtekintése után adott parancsot titkos ügynökeinek Chaplin fizikai megsemmisítésére, amit csak Amerika hadba lépése akadályozott meg." (port.hu)

A Dobré vediet! c. szlovák kvízműsor mai (2022. febr. 16.) adása szerint Chaplin saját zsebből finanszírozta.

"Sztálin egyenesen imádta Charlie Chaplin filmjeit, állítólag valamelyik munkájának kópiáját mindig magával vitette, ha Szocsiba ment nyaralni. Mihail Romm rendező emlékirataiban felidézi, hogy Sztálin még el is sírta magát a Nagyvárosi fények vetítésén, a film utolsó jelenetén. Sztálin elsősorban Chaplin szorgalmát méltatta, mondván: Nézzük meg, hogyan dolgoznak egyes rendezők, például Charlie Chaplin. Erről az emberről két-három évig nem hallani, de közben készülődik, tanulmányozza a részleteket. Az igazi rendezők két-három évig dolgoznak (egy filmen)... Volt persze kivétel is, Sztálin, Hitlerhez hasonlóan betiltotta az A diktátor (1940) vetítését, nyilván attól tartva, hogy Adenoid Hynkel diktátorról a nézőknek nem csak Adolf Hitler ugrik majd be, hanem ő is. Chaplin egyébként nem volt kifejezettem rossz véleménnyel Sztálinról, azt gondolta, ő lehet az egyetlen, aki képes legyőzni Hitlert." (port.hu)

A film magyar mozipremierje 1947. december 25-én volt, az újra bemutató pedig 74-ben.

"A Diktátor Chaplin legsikeresebb és talán legnagyobb hatású filmje volt, amelyben Adenoid Hynkelt, Hitler paródiáját alakítja, és nem is próbálja leplezni, hogy ki van a célkeresztjében. A történelem egyik leggonoszabb emberének kifigurázásában nem sok kivetnivaló van, de Chaplin megbánta a film elkészítését, miután kiderültek a koncentrációs táborok borzalmai: önéletrajzában azt írta, hogy ha hamarabb tudott volna róla, nem gúnyolta volna ki a nácik "gyilkos őrületét"." (port.hu)