Ugetsu monogatari (1953) ☆ 👁

Ugetsu története

(Mizoguchi Kenji)

japán dráma, horror, thriller

4,3
★★★★☆
56 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

2021-07-19 09:57:31 Xuja (4) #4

Eseménydús, költői, megható dráma jó adag misztikával, gyönyörű képekben elmesélve. Egyszerűen tökéletes a vizualitása, a korszak talán legjobban fényképezett keleti filmje. Sokkal másabb rendezésileg, mint az Utolsó krizantém története: tempósabb, dinamikusabb, sok közelivel. Bármennyire is jól felépített, a két pár kálváriája közül egyértelműen a kisgyerekeseké az erősebb, fókuszálhatott volna kizárólag rájuk a film (vagy pedig lehetett volna hosszabb), a másik szálat kapkodósabbnak éreztem. A karakterek és az alakítások nem rosszak, de ilyen tekintetben a fasorban sincs egy Kuroszava vagy Ozu filmmel összehasonlítva. Erős négyes.

2013-01-10 09:12:28 Tenebra (4) #3

Jó film, szépen lebontja a szamurájimázst. Olyan volt ez, akár egy "neorealista történelmi film". :D Piti kisemberek sodródtak ide-oda a hatalom szorításában. A szamurájéletmód pedig itt nem valami dicső, meg átlényegült dolog, hanem egy nagyon mocskos banditizmus. Viszont itt még él egyfajta optimizmus, ami szintén tetszett.
A hangulat tehát nagyon jó, meg a sztori is. Kicsit erősebb karaktereket el tudtam volna képzelni, gyakorlatilag a két férfifőhőst alig lehetett elkülöníteni. Bár lehet, ez volt a cél.

Kissé egyébként az Onibaba jutott eszembe, amiből persze már az említett optimizmus is kiveszik.

2012-07-06 15:22:32 critixx (4) #2

Elsősorban az atmoszférateremtés az erőssége Mizogucsi eme filmjének. A Dougie által említett filmek nekem is eszembe jutottak, bár az efféle kísértethistóriák nyilván szép számmal vannak a japán mitológiában, irodalomban.

Amúgy a film magyar (és nemzetközi) címe alapos félrefordítás eredménye. Az "Ugetsu" nem egy név, hanem szó szerint azt jelenti: "felhők által eltakart hold". Tehát a film címe helyesen valami ilyesmi: A felhők által takart hold meséje.

2008-03-21 23:48:56 Dougie (?) #1

olyan mintha A vihar kapujában a Kwaidan és a Virradat keveréke lenne látható a vásznon, mégis teljesen egyedi, mindezt gyönyörű képekben tálalva, elgondolkodtató mondanivalóval...