Démanty noci (1964) ☆ 👁

Az éjszaka gyémántjai
Diamonds of the Night

(Jan Němec)

csehszlovák dráma, háborús film

4,3
★★★★☆
28 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

2020-09-26 18:35:04 Hulla88 (5) #8

Nehéz film, kikezdi az embert és nem (csak) a témája miatt. A szaggatott, repetitív vonalvezetés majdhogynem unalmassá teszi ezt az egy órát is, hajlamos elkalandozni az ember. Kétszer kezdtem bele, és kétszer hagytam ott a filmet. Majdhogynem mérges lettem, hogy kikezd velem a film és harmadszor is nekiültem. A végére érve az lett az érzésem, hogy nem a film kezdett ki velem, hanem a történelem. Nem a film experimentális vonalvezetése zavart meg, hanem maga a zavar. A zaklatottság. Mert erről a korról, bár lehet a hagyományos elemekkel mesélni, készültek is erről remek filmek, de ott marad a kérdés, hogy „lehet-e költészet a holokauszt után”.

A film (legalábbis nekem) azt a választ adja, hogy nem lehet, hanem kötelező. A lírát nem lehet megölni, a líra, mint sztoikus sündisznó alakul kellemetlen valósággá. Mert ez a film egy vizuális vers, amely a visszatérő elemekben a kihegyezett refréneket írja le. Az elveszett sőt inkább az elvesztegetett pillanatokat, amely normális pillanatokban, egy szép de átlagos költemény lenne, itt, a tizenévesek fejével, egy elveszejtett jövőt jelent, mert közbeszólt a történelem.

A metaforák nem mindig voltak egyértelműek, de a menekülés közben, kamasz fejjel ebben a helyzetben mi lenne egyértelmű?

A Saul fia előfutára, amely kellemetlenül, nehezen, de sajnos nem tudsz mit tenni: veled marad.

2018-09-06 22:42:05 zéel (5) #7

A film mai vetítése előtti (kis)előadásában a cseh filmintézet vezetője is elmondta, hogy a korabeli filmes és politikai hatalmasságok nagyon utálták ezt a filmet (és rendezőjét). Persze, hiszen nem a konkrét történelmi eseményre fókuszál, hanem az általános - tértől és időtől független - "emberi" aljasságra, ill. a kiszolgáltatottságra.

előzmény: Soltyk (#6)

2018-09-06 22:28:03 Soltyk (5) #6

Ha jól emlékszem azután Nemecet még a cseh filmgyár épületéből is kitiltották, nem véletlenül :D

előzmény: zéel (#5)

2018-09-06 22:25:28 zéel (5) #5

Kösz, hogy felhívtad a figyelmem egy másik Němec filmre is. Meg fogom nézni!

előzmény: Soltyk (#4)

2018-09-06 22:14:31 Soltyk (5) #4

A vadászatos jelenet tényleg elképesztő. Nem osztályoztad még, nem tudom láttad-e a rendező Az ünnepségről és a vendégekről című művét. A világ egyik legfélelmetesebb filmje!

előzmény: zéel (#3)

2018-09-06 20:38:37 zéel (5) #3

A kevés, valóban zseniális filmek egyike. Formailag és tartalmilag egyaránt.
Lényegében csak képek és hangok. Az első mondatra is percekig kell várni. Aztán később sem beszélnek túl sokat a filmben.
A képek meg hol jelenidejűek, hol visszaemlékezések vagy éppen hallucinációk vagy álmok.
A szó klasszikus értelmében filmzene sincs, de legalábbis nem uralja a képet. Inkább csak különféle hangok, zörejek hallhatók.

Ami pedig a tartalmat illeti: itt nem látható koncentrációs tábor egy pillanatra sem, csak két fiatalember, amint leugrik egy lágerbe tartó vonatról (és menekülnek). A továbbiakban is csak egyszerű, hétköznapi emberekkel találkozunk, találkoznak. Viszont ezek a kisemberek, az öreg (vén, rozzant) vadászok sem sokkal különbek a koncentrációs táborok működtetőinél. Nagy örömükre most emberre is vadászhatnak.

A filmet ma, a budapesti klasszikus filmmaraton keretében, digitálisan felújított változatban vetítették. Ahol a filmmel kapcsolatos beszélgetésen jelen volt az író lánya is.

P.S.: "...e művet mintha nem rendezték, hanem öntötték volna, mint valami fényes, fekete szobrocskát" - írja, találóan Ardai Zoltán a Filmvilágban. (Igen! Ez a film alapvetően a vágó-asztalon született meg.)

2017-07-25 20:15:57 csabaga (?) #2

Érdemes megnézni a filmet leosztályozók aktivitását.

2017-07-25 20:01:18 TBfan (5) #1

Azért nincs hozzászólás, mert szóhoz sem jut senki ettől a filmtől?