Paris qui dort (1925) ☆ 👁

Párizs alszik

(René Clair)

francia némafilm, rövidfilm, sci-fi

4,2
★★★★☆
21 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

2022-12-08 19:37:29 oguszt (5) #2

Azt találtam egy francia online filmes magazinban, hogy a jeleneteket, amikor a vastraverzek szélén táncolnak fél lábbal meg fejjel lefelé az Eiffel-torony tetején, trükk nélkül, a helyszínen vették föl, a belépődíj befizetése után. Mondjuk ezt akkor se hinném el, ha Clair maga állítaná a memoárjaiban. Tudom, hogy szokásban voltak az ilyen őrületek, és ennek a forgatása előtt jöhetett ki Harold Lloyd Safety Lastja, amelyben kívülről megmászik egy felhőkarcolót. Csakhogy ott egy valódi épület tetejére építettek egy díszletfalat, azon mászott. Remélem, a francia stáb erről is hallott, és valami hasonlót csináltak az Eiffel-tornyon.

A filmnek van egy 35, egy 45, egy 55 és egy 105 perces verziója. Én az elsőt és az utolsót láttam, és az utóbbit ajánlom, ha valaki hozzá tud férni. Néhány fordulat, ahogy a hasonló zanzásításoknál szokott lenni, nem érthető a rövid verzióból.

2010-06-15 17:00:40 oscarmániás (5) #1

Sadoult idézve:
"René Clair,valódi nevén René Chomette,egy párizsi keeskedő fia volt.Nem volt hajlandó apja üzletét folytatni,újságíró lett s Feuillade sorozatfilmjeiben kisebb szerepeket vállalt.Miután Jacques de Baroncelli mellett asszisztenskedett,rendező tevékenységét az Alvó Párizs-zsal kezdte meg.
A szövegkönyv,amelyet ő maga írt,Feuillade vagy Jasset módjára indul:egy őrült tudós ördögi sugarainak segítségével mozdulatlanságra kényszeríti Párizst.A film külső felvételeit korlátozott anyagi lehetőségek meglehősen szűkre szabták.Legfőbb értéke az a könnyed irónia ,amellyel René Clair nyolc élő szereplőjét ebben a megmerevedett fővárosban mozgatta.René Clair irányításával a két operatőr.Defassiaux és Guichard,gyönyörű felvételeket készített,s nyugodtan mondhatjuk,hogy mesteréhez,Feuillade-hoz hasonlóan,Clair is költője volt Párizsnak ,s az Eiffel-torony valósággal élő szerepet játszott a filmben."
Az operatőrök megérdemlik,hogy a nevüket megjegyezze az utókor,szép munkát végeztek.A nyolc szereplő cselkevéseiben a rendező ifjonti lázadó hajlama fedezhető fel: szökőkútban fürdés,incselkedés a mozdulatlan hatósággal,autó "elkötése",ingyen evés-ivás az étteremben,tolvajlás és az akrobatikus mutatványoktól hemzsegő jelenetek az Eiffel-tornyon.
Többek között megnézhető itt is:[link]