Kertes házak utcája (1962) ☆ 👁

(Fejér Tamás)

magyar dráma, szerelmi történet

4,0
★★★★☆
43 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

2019-12-16 17:59:40 mimóza (5) #4

Számomra meglepetés volt ez a film, mert nem ismertem... valahogy egész életemben elkerült. Vagy én őt. Szóval kerültük egymást.
Olyan igazán kerek az egész történet, vagy inkább gömb: minden szereplője szépen „belezárul”. Szeretem nézni ezeket a „saját filmművészetünkből” jól ismert, kedves arcokat, az operatőr pedig finom, érzékeny munkájával tesz is érte, hogy lássuk és érezzük minden rezdülésüket, szemvillanásukat. Be tudnak vonni perceken belül, úgyhogy onnan kezdve ott a kis gombóc a torkunkban, hogyan is alakul a sorsuk.
Szívből ajánlom mindnyájatoknak ezt a melodrámát! Igaz, hogy hozzá kell egy kicsit lassulni, de ezeken a ködös estéken/éjszakákon nem nehéz. :)

2015-06-22 20:18:40 Kalevala (4) #3

A 60-as évek szűk levegője – különösen a házasságban – ahol a feleség (“fiacskám!”) szerepe az volt, hogy ellássa férjecskéjét tiszta alsóneművel meg vasalt inggel. Nem csoda, hogy a film olyan borongós, melankólikus, az élet üres, az asszony feladata a férj kényelmének megteremtése. Akkoriban nem is volt divat a kitörés, az önmegvalósítás, hiszen mit szólnak akkor a szomszédok, a kollégák! És elhangzik Palotás megjegyzése, hogy
korábban kellett volna nekünk találkozni. Na, ekkor már tudtam, megette a fene az új szerelmet. Ha egy férfi ezt mondja, akkor ez nem jelent mást, mint hogy nincs a szerelmüknek jövője. Nincs mentőangyal, aki kinyitja a kalitkája ajtaját, hogy kirepítse az új életbe. Meg voltam győzödve, hogy ott reked a nyomorúságos jólétben a férje mellett. De nem, ez a nő vállalta a létbizonytalanság kockázatát a szabadságért mentőangyal nélkül is.

2013-10-28 21:06:41 hugox (3) #2

A film Antonioni Az éjszaka című filmjét juttatta eszembe. A korszak azonos, a konflikuta alapja is: a jómódban élő, de egymástól elhidegült házaspár drámája. Persze mindez Magyarországon, a 60évek magyar valóságban...

2013-06-30 16:27:45 tractorking (4) #1

A hatvanas évek elején egyre több olyan film készült, melynek a történetébe a rendező beleszövi gondolatait, nyugtalanító töprengéseit, kételyeit. Sokan kísérleteznek az emberi lélekben végbemenő folyamatok érzékeltetésével.

A Kertes házak utcájának szerelmi háromszöge is túlmutat önmagán, s újszerű módon fejez ki valamit a korszak magyar filmművészetében. Erős hangulati töltéssel jelenít meg egy fojtogató életformát, amely a hősnő életét elviselhetetlenné teszi.

A film hatásának titka a lebegtető dramaturgia, a sejtetéses képi ábrázolás. Sokszor csupán hangulatok, helyszínek árulkodnak a szereplők gondolatairól, érzelmeiről.

Fejér Tamás kitűnően osztott szerepeket. Bara Margit talányosságot sugárzó megjelenése kivételesen izgalmassá teszi alakját. Egész lényéből megfoghatatlan szomorúság árad, inkább csak szemlélődik, alig beszél. Találkozása Palotással sem a felszabadító szerelmet jelenti számára, csupán tudatosít benne valamit. Egy másfajta élet igényét.

Vannak olyan filmek, amelyek nem tartoztak soha a kiemelkedő művek közé, s valahogy mégis jobban ellenállnak az időnek. Fejér Tamás filmje is közéjük tartozik.