The Wizard of Oz (1939) ☆ 👁

Óz, a csodák csodája

(George Cukor - King Vidor - Mervyn LeRoy - Norman Taurog - Victor Fleming)

amerikai fantasy, kalandfilm, musical, vígjáték

4,2
★★★★☆
610 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Richard Thorpe rendezőként részt vett a film elkészítésében, de az általa leforgatott jeleneteket nem használták fel, újraforgatták őket.

A jelenetet, mikor Dorothy kisétál a fekete-fehér (szépiatónusú) házból és ugyanabban a snittben belép Óz technicolor világába, nem optikai trükkel, hanem egyben vették fel. A ház belsejét szürkésbarnára festették, egy dublőrre pedig ilyen színű ruhákat adtak (barnás szűrővel megvilágítva, hogy a bőre is "szépiának" tűnjön), majd mikor kiment a kamera látóköréből gyorsan kicserélték a már színes ruhában lévő Judy Garlanddal, aki kisétált a Technicolor-rétre.

Az Over the Rainbow c. számot eredetileg ki akarták vágni a filmből, ugyanis azt gondolták, hogy lassítja a cselekményt.

George Cukor is részt vett a film készítésében, de csak néhány jelenetet rendezett, melyeket utólag Victor Fleming újraforgatott - többek közt azért, mert a Bádogembert játszó színészt lecserélték -, így a kész filmben nem szerepelnek az általa forgatott részek.

Egy híres városi legenda szerint az egyik jelenetben a háttérben látható egy törpe, amint öngyilkosságot követ el (felakasztja magát). Ez azonban hamis, valójában egy madár látható a háttérben, amit a stáb külön a filmbeli erdő benépesítésére hozatott a helyi állatkertből.

A 17 éves Judy Garland melleit lekötözték, hogy hitelesebben mutasson a 12 éves Dorothy Gale szerepében.

A különleges jelmezek és maszkok / smink felrakása több órába tellett, ezért a színészek nagy részének hajnali 4-5 körül a stúdióban kellett lenniük, ahol aztán (általában a hét 6 napján) este 7-8ig forgatniuk kellett. A stúdióban gyakorta rendkívüli forróság volt a Technicolor miatt használt óriási teljesítményű lámpák miatt. Mindemellett a legtöbb színész csak minimális ételt fogyaszthatott, nehogy tönkremenjen a maszkjuk/sminkjük.

Az Ózt (Frank Morgan), Madárijesztőt (Ray Bolger), Bádogembert (Jack Haley) és Gyáva Oroszlánt (Bert Lahr) alakító színészek nehezményezték Judy Garlandot körülvevő figyelmet. Attól tartva, hogy háttérbe szorítja őket távolról kerülték az egyébként önbizalomhiányban szenvedő fiatal színésznőt. Judy egyetlen barátja a Gonosz Boszorkányt játszó Margaret Hamilton volt.

Az Óz, a csodák csodája az egyik fő oka, hogy a színészek érdekeit képviselő Actors Union-t később létrehozták. A bádogembert játszó színészek az aluminium sminktől betegedtek meg, a boszorkány dublőre összeégett. Judy Garland főnökei rendszeresen molesztálták őt, a film forgatása alatt gyógyszereken élt és éhezett. A 17 éves lány alkoholizmusa ekkor vette kezdetét.

Judy Garland összesen kétszer énekelte az "Over The Rainbow"-t 14 év alatt számos televíziós szereplése alkalmával. Az utóbbi 1963-as előadás linkje: https://goo.gl/sk4W3j

"Csak találgatni lehet, mi járhatott közben a fejében, amitől ilyen zaklatott lett. Talán arra gondolt, mennyire másképp alakult az élete, mint ahogyan a dala szólt." -AntinousIsGod1

"...az Óz, a nagy varázsló főhősének, Judy Garlandnak kutyatársa eredetileg nem egy terrier, hanem egy törpetacskó volt, akit Ottónak hívtak. Hiába alakított tökéletesen ez az apróság, a háború utáni németellenesség miatt a filmgyártó cég úgy döntött, hogy az egyértelműen német eredetű fajtát egy elfogadhatóbbra cseréli." (tacskosos.blogspot.sk)

"Az eredeti mű közgazdasági vonatkozású meseként született, az Egyesült Államokban ekkor folyt a vita az arany alapú fizetőeszköz hitelpénzre cseréléséről. (A rendelkezésre álló arany mennyisége ekkor már nem képes fedezni a gazdaság csereeszközének mennyiségét.) Óz nem más, mint az uncia (oz), mint súlymérték. A sárgatéglás út pedig azok az aranyrudak (téglák), amiknek az erőltetése már nem vezet sehová, csak egy látszat világba, ahol egy hatalom nélküli "varázsló" él, aki elárulja magáról, hogy semmit sem tud. Azok, akik hozzá fordultak, mindennel rendelkeznek, amire szükségük van, hisz a kalandok során bebizonyították, hogy van szívük, bátorságuk és eszük (áru- és/vagy szolgáltatásfedezet, ami a gazdaság teljesítményéből ered.)" (wikipedia.org, említik az Önkényes Mérvadó c. rádióműsorban is)

"A magyar változattal szemben mind az eredeti nyelvű filmben, mind a könyvben, Ózt általában a Varázslóként emlegetik. A film eredeti címének („The Wizard of Oz") tükörfordítása is (Óz varázslója / Az ózi Varázsló) ezt mutatja. Az, hogy miért ez a neve, csak a második Óz-könyvben, az 1904-ben megjelent „The Marvelous Land of Oz” címűben (magyar: Óz csodálatos földje) derül ki, hogy a Varázsló eredeti neve Oscar Zoroaster Phadrig Isaac Norman Henkel Emmannuel Ambroise Diggs (monogramja O.Z.P.I.N.H.E.A.D.), ám mivel ez tartalmazza a „pinhead” (magyar: gombostűfej) szót, szimplán „Oz”-ra rövidítette." (wikipedia.org)

A Pöttömöket játszó törpék a stáb elmondásai alapján folyamatosan ittak, Judy Garlandot fogdosták és kétértelmű beszólásokkal illették, este a szállodában örömlányokkal múlatták az időt. Mindenki nagyon örült, mikor befejeződött a Pöttömvárosi szekvencia forgatása és végre szélnek ereszthették őket.

"Richard Thorpe mindössze két hete forgatott, amikor kirúgták. A helyét átmenetileg George Cukor vette át afféle kreatív szakemberként, de csupán egy-két hétig dolgozott a produkcióban, addig, míg el nem kezdődött az Elfújta a szél forgatása. Míg az első elképzelések szerint Judy Garland szőke parókában, vastagon sminkelve élő hajasbabaként jelenítette meg Dorothy-t, Cukor megszabadította ezektől, és arra ösztökélte, hogy inkább vegye természetesebbre a karaktert. A Bádogember jelmezét is megváltoztatta. Amikor mennie kellett, Victor Fleming váltotta - lényegében ő jegyzi csaknem a film egészét. A forgatás legvégén azonban ő is távozott, méghozzá ismét Cukort váltotta, csakhogy az Elfújta a szél stábjának élén, így a maradék jeleneteket - főleg a Kansas-ben játszódókat, beleértve azt is, amiben Garland a Somewhere Over the Rainbowt énekli - King Vidor irányításával vették fel. Mivel jó barátja volt Flemingnek, azt kérte, ne tüntessék fel a stáblistán rendezőként." (port.hu)

"Eredetileg Ray Bolgert választották a Bádogember szerepére, a Madárijesztőére pedig Buddy Ebsent, ám Bolger annyira akarta a másik szerepét, hogy végül cseréltek. Ebsen öltötte magára a favágó páncélját, csakhogy a porított alumíniumból készült festék olyan súlyos allergiás reakciót váltott ki nála, hogy kórházba kellett szállítani. Csaknem belehalt, és élete végéig légzési problémákkal küszködött. A helyére Jack Haley került, de nem árulták el neki, miért került ki Ebsen a produkcióból, a hivatalos változat úgy szólt, hogy nem engedte, hogy befessék, ezért kirúgták. Ekkor kellett Thorpe-nak is menni, és Cukor ezután terveztette át a Bádogembert. Haley-nél már valamivel óvatosabbak voltak a jelmezzel, az ezüst festék alá olyan fehéret kentek, amilyet a bohócok is használnak, de még így is begyulladt a színész szeme." (port.hu)

"Judy Garland számára a forgatás maga volt a pokol, testileg és lelkileg is alaposan megkínozták. Egy ízben kiesett a szerepéből, és olyan jól mulatott a Gyáva Oroszlánon, hogy nem tudta abbahagyni a nevetését, mire Fleming odament hozzá, lerángatta a Sárga Útról, és arcon ütötte. "Most húzz vissza és dolgozz!" - mondta neki." (port.hu)

"Az MGM utasítására 20 perccel rövidíteni kellett a végső vágáson, mert túl hosszúnak találták. Az egyik kivágott jelenet a nevezetes Jitterbug: Dorothy-ék a Nyugati Boszorkány felé tartanak, hogy leszámoljanak vele, amikor a banya egy csapatnyi bogarat küld ellenük. A bogarak csípésétől izegni-mozogni, mániákusan dalolni és táncolni kezdenek, ahogy a körülöttük álló fák is táncra perdülnek. Nyolcvanezer dollárba - mai árfolyamon mintegy másfél millió - és öt heti kemény munkába került ez az önmagában elég szürreális, nem sok funkcióval bíró jelenet. Noha a filmből kivágták, a filmzenealbumra rákerült a The Jitterbug című dal." (port.hu)

"Margaret Hamilton imádta Frank L. Baum Óz-regényeit, és óriási örömmel játszotta el a gonosz Nyugati Boszorkányt. Miután Glinda kiosztja, a káráló banya füstoszlop és lángnyelvek kíséretében távozik Pöttömföldről. Ezt az eltűnést egy csapóajtó segítségével oldották meg, valódi tűzzel. Az első felvétel tökéletesen sikerült, de Fleming a biztonság kedvéért akart még egyet, de valami balul sült el, és Hamilton arca és keze csúnyán összeégett. Még nem gyógyult fel, amikor hat hét múlva visszatért a forgatásra, kesztyűt húzott, ám az arcát ugyanúgy zöldre festették, mint azelőtt. A szerencsétlen színésznőnek még több kínt kellett kiállnia, ugyanis a festéket csak alkohollal lehetett lemosni... Hamilton dublőre is megégett, ő tizenegy napot töltött kórházban." (port.hu)

"A boszorkány egyik aljassága a Smaragdváros előtti pipacsmező, ahol Dorothy mély álomba zuhan, majd váratlanul havazni kezd. Nos, az a fehér valami színtiszta kristályos azbeszt - annak idején még nem tudtak rákkeltő hatásáról, és műhóként használták, még az áruházakban is. De azbesztből készült a Nyugati Boszorkány seprűje és a Madárijesztő szalmával tömött jelmeze, ez utóbbi azért, hogy ne gyulladjon fel a tűzközeli jelenetekben." (port.hu)

"A Technicolor ragyogó színeit az intenzív világításnak is köszönheti, a színészek csaknem 40 fokos hőségben dolgoztak - sminkeléssel együtt heti hat nap, általában hajnali négytől este hétig, öt hónapon keresztül. Hogy a Madárijesztő zsákarca tényleg arcnak tűnjön, a maszkot jó erősen leszorították nyaknál. Ray Bolger sűrűn került ájulás közeli állapotba, ráadásul a szoros maszk az arcvonásain is maradandó nyomot hagyott. De az Oroszlán sem úszta meg: a mintegy 30 kilós jelmez valódi oroszlánbőrből készült, a maszkját pedig közvetlenül ráragasztották az arcára. A forróságban teleizzadt jelmezt speciális eszközökkel szárították, hogy másnapra használhatóvá váljon, és a színész, Bert Lahr napközben csak szívószállal tudott enni." (port.hu)

"Frank Morgan öt különböző szerepet játszott a filmben, közöttük magát a nagy varázslót. Álló nap egy kis aktatáskát hurcolt magával, amiben egy komplett minibárt tartott, és ivott is rendesen. Mindezek ellenére kifogástalanul viselkedett, csupán egyszer került összetűzésbe Fleminggel a féktelen piálás miatt." (port.hu)

"Pöttömország lakóit gavallérosan megfizették, a törpe színészek pedig esténként szabályos orgiákat csaptak a hotelben, ahol laktak. Többször rendőrt kellett rájuk hívni, mert piáltak, kurváztak, szerencsejátékoztak, randalíroztak. Szegény Judy Garlandot sem kímélték: kis termetüket kihasználva a 40 vagy még idősebb férfiak folyton a lány szoknyája alá nyúlkáltak, de egyébként sem rejtették véka alá, mennyire rá vannak gerjedve. Az egyik legbalhésabb Grófnak hívatta magát, és folyton szem előtt parádézott. Egyszer, ebéd közben eltűnt, majd kétségbeesett kiáltozását hallották: annyira részeg volt, hogy belepottyant a vécécsészébe. Úgy kellett kiszabadítani." (port.hu)

"Sok időt és pénzt elpazaroltak a forgószél előállítására, mert a kezdeti kísérletek mindennek kinéztek, csak épp annak nem, amit szerettek volna. Végül egy női harisnyát lógattak le a plafonról, amit szélgépekkel fújtak. A farm és annak környéke makett, amit a színészek mögé vetítettek - a végeredmény pedig mai szemmel nézve is elképesztően hatásos." (port.hu)

"A legendás musical forgatása legendásan nehéz volt, és írtunk már a filmmel kapcsolatos őrült konteóról is, de a kabát rejtélyét kevesebben ismerik. A produkció egyik kosztümös munkatársa talált egy kabátot, amit ráadott a varázslót alakító színészre. Amikor Frank Morgan kiforgatta a zsebeit, az egyikbe bele volt hímezve L. Frank Baum neve – vagyis az Óz, a csodák csodája-könyvek írójáé. A szerző özvegye később megerősítette, hogy a kabát valóban a férjéé volt. Mekkora az esélye egy ekkora véletlennek?" (port.hu)

"Judy Garland rubincipője legendás, a filmben végig azt viseli Óz birodalmában – kivéve abban a jelenetben, ahol a fák megdobálják őt és a Madárijesztőt almákkal. Helyette egy sima fekete cipő van a lábán. Abban biztos könnyebb volt menekülni…" (port.hu)

Óz, a csodák csodája és a kabát
A legendás musical forgatása legendásan nehéz volt, és írtunk már a filmmel kapcsolatos őrült konteóról is, de a kabát rejtélyét kevesebben ismerik. A produkció egyik kosztümös munkatársa talált egy kabátot, amit ráadott a varázslót alakító színészre. Amikor Frank Morgan kiforgatta a zsebeit, az egyikbe bele volt hímezve L. Frank Baum neve – vagyis az Óz, a csodák csodája-könyvek írójáé. A szerző özvegye később megerősítette, hogy a kabát valóban a férjéé volt. Mekkora az esélye egy ekkora véletlennek?