Dagon (2001) ☆ 👁

Dagon - Az elveszett sziget

(Stuart Gordon)

spanyol fantasy, horror

2,9
★★★☆☆
76 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

2015-07-04 16:17:53 deniro2 (3) #6

Livcsy irománya nem elemzés, csak egy zagyvaságba csomagolt privát vélemény. Nyilván Lovecraft-ról sem tud semmit.

előzmény: katoband (#5)

2014-05-09 05:36:03 katoband (3) #5

Én is azt gondolom,hogy a film teljesen élvezhető....Mind a Stuart Gordont,mind pedig Lovecraft műveit kedvelők nyugodtan nézzék meg....A filmhez kapcsolódó elemzés igazságtalan,még csak hasonlóan negatív kritikát sem találtam erről a filmről sehol....Nyilván egy véleményt nem kritizálok,hiszen az a lényeg,hogy mindenki a saját ízlése szerint pontozzon,de elemzésnek feltüntetni Livcsy írását ,erős túlzás....

2009-09-15 20:43:59 Killjoy (4) #4

Eddig egyetlen igazán jó Lovecraft feldolgozást láttam, ami tényleg visszaadta a klasszikus novellák hangulatát. Ez pedig a Call Of Cthulhu volt, amit a Lovecraft Társaság amatőr filmesei készítettek néhány éve a 20-as évek némafilmjeinek stílusában. (A másik kiváló feldolgozást, az Őrület torkábant Carpentertől azért nem említem, mert bár Carpenter saját bevallása szerint is hatalmas hatással voltak rá a forgatókönyv megírásakor Lovecraft novellái, de hivatalosan az nem Lovecraft feldolgozás.) A Dagon nagyon közel volt hozzá, hogy ha el ne is érje, de megközelítse ezt a szintet. A probléma inkább az volt vele, hogy a modernizálás valahogy nem tett jót az egésznek. Érdekes volt a lovecrafti falut látni, klasszak voltak az apró utalások is (pl. Miskatonic University-s pulóver a főszereplőn, ami a lovecrafti éra ismerőinek remek kikacsintás volt - sajnos minden magyarázat nélkül). Most ugyan nem olvastam utána, de az eredeti Dagon novellához csak nagyon minimálisan van köze a történetnek. Sokkal közelebb áll az Árnyék Innsmouth feletthez, mint a Dagonhoz. És sajnos pontosan az a paranoid, az őrület határán ingadozó történetmesélés maradt el, ami Lovecraft történeteinek sajátja volt. Viszont amire egy szavam nem lehet, az az apró részletekig megvalósított, kidolgozott környezet. Még a három tized másodpercig látható rémalakok csápjai is meg vannak csinálva. (Az más kérdés, hogy a CGI hihetetlenül csapnivaló, de ez felett most hunyjunk szemet!)

A mai, főképp gagyi horrorokat messze maga mögé utasítja, de a vérre vágyó filmrajongóknak kevés lesz, amit ettől a filmtől kapnak, az igazi lovecraft-hívők pedig túl sokat fognak kapni, hiszen a lovecrafti novellák legrémesebb része, a megfoghatatlan és megnevezhetetlen borzalom itt sajnos nincs meg olyan formában, ahogy azt várnánk.

De minden hiányossága és történethűtlensége ellenére is remek borzongás volt ez a másfél óra és bár a lovecrafti főhősökre jellemző őrület teljesen kimaradt a filmből, azért nem lett ez olyan rossz film, mint amilyennek ez alapján az értékelés alapján esetleg tűnhet.

2009-05-20 18:55:53 Livcsy (1) #3

borzalmas....A többi az elemzésben...

2009-05-15 18:08:35 Semprini (3) #2

Nem volt rossz film, kicsit több akcióval és jobb effektekkel még a négyest is kiérdemelhette volna nálam, így közepes.
A félig ember-félig tengeri herkenytű szereplőkről nem tudtam nem a Karib tenger kalózai-beli Davy Jones-ra és legénységére, a végén egy pillanatra megjelenő Dagon figurájáról pedig a Kraken-re asszociálni. Amikor a csajt leeresztik a láncon a mélybe az meg Indiana Jones és a végzet temploma-utalás volt, de hát ma más szinte semmi sem eredeti, az ötletek pláne nem. Viszont a fordulat a végén nem rossz és ez a "fél-happy end" is érdekes volt...

2008-10-24 11:20:10 wory (4) #1

Eltalálták a Lovecraft-i hangulatot.