Freedomland (2006) ☆ 👁

A bűn színe

(Joe Roth)

amerikai thriller

2,8
★★★☆☆
64 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

2024-07-10 13:49:23 branton (2) #3

Hú, aztaku*va! Rengeteg problémám van ezzel a filmmel. Amúgy nem is indult rosszul, a bevezetés hangulatos és teret enged egy izgalmas elkövetkezendő 100 percnek. Majd megjelenik az első negatívum. Az a fránya, fehérellenes undorító rasszista hangvétel és történetszál. Igen. Oké, efelett még szemet is hunynék, ha a történetet vinné A-ból B-be. Nem, nem viszi, nem építi a sztorit, sőt meg sem próbálkozik vele. Ez egyfajta középső ujjként szeretne szolgálni, de kritikának rémgyenge, erőtlen bolhafing. Így szimpla üres, unalmas, undorító fröcsögésként marad meg az ember emlékezetében. A másik negatívum az, hogy Julianne Moore-t én még nem csak, hogy ilyen rosszul színészkedni nem láttam soha, hanem egyáltalán rosszul színészkedni nem láttam még. No, ez is megtörtént. Olyan grimaszokat vág szinte végig, mint egy szétkólázott tinip*csa a pesti éjszakában. Karakteridegen, komolytalan amit művel. Szerencsére a nyolcvanadik perc környékére magára talál, szerepbe kerül és elképesztően jól hozza a karakterét. Újabb negatívum az, hogy a film egyszerre próbál politikai krimi lenni, családi dráma és végül pszichothriller. Jaj, John Roth cimborának egyik műfaj sem az otthona. Hagyjuk is a p*csába, ez egy hatalmas szenvedés volt!

2013-08-28 10:11:46 betti (3) #2

Nem akartam hármasnál rosszabbat adni, mert az első 20 percet nem láttam, és bár nem hiszem, hogy az bármin változtatott volna, mégis...

Sajnos tényleg gyenge, pedig a fene egye meg, ebből az alapsztoriból, ezekkel a színészekkel ki lehetett volna hozni egy nagyon jó drámát. Csudát "alapsztoriból" - a sztori úgy ahogy van, rendben lenne. A rendezés, a színészvezetés lett elbaltázva. Érdekes lenne a kis segítő nőcsapat, nagyon drámai a feketék-fehérek közötti ellentét, de sikerül elszerencsétlenkedni az egészet.

És van egy oltári hiba a vágásban is. Amikor végül kihallgattják a nőt, és tényleg elmond mindent, a nyilvánvalóan niggergyűlölő bátyja pont akkor ér oda, amikor elárulja, hogy Billy (fekete srác) segített neki. Semmi mást nem hallgat meg, nem tudja, hogy pontosan mi történt, hogy Billy mennyire nem felelős a gyerkőc haláláért stb, de ő abban a pillanatban megfordul, és elhúzza a csíkot.
Dramaturgiailag itt nemhogy adja magát, hanem kifejezetten követeli, hogy a srác elmenjen, és a sz..t is kiverje Billy-ből - főleg az előzmények után. Ehelyett báty ezen a ponton kivonul a történetből, Billyt később gond nélkül, sérülések nélkül (mi több, még a korábbi verés, orrbetörés nyomai is eltűntek az arcáról) viszik be a rendőrök.
Nem tudok másra gondolni, mint hogy VOLT egy verekedős jelenet, amit később kivágtak, viszont a "báty belehallgat a kihallgatásba" 10 mp-ét elfelejtették kiemelni.

2009-12-22 21:08:05 Ivan/ (2) #1

Dögunalmas szarul megírt és megrendezet borzalom, amiben az a legfájóbb, hogy jó színészek is a nevüket adták hozzá. A befejezés és a közhelyes tanulság pedig vérgáz.

3/10