The Green Berets (1968) ☆ 👁

Zöldsapkások

(John Wayne - Ray Kellogg)

amerikai dráma, háborús film

2,8
★★★☆☆
37 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

2012-10-21 13:04:29 [4 8 15 16 23 42] (?) #34

Nem szoktam ilyet csinálni, de most úgy adtam osztályzatot, hogy nem néztem végig a filmet. Mondjuk, ha egyszer nézhetetlenre osztályzom, akkor nem lehet ezen csodálkozni. Ilyen szintű propagandafilmeket szerintem ma már csak Észak-Koreában gyártanak.

2011-07-03 22:45:23 A MI IDŐNK (?) #33

Ez egy rossz propagandafilm, és figyeljetek az évszámra: 1968, amikor még nagyban folyt a háború, tehát toborzófilm is egy személyben.

Az pedig tényleg történelemhamisító eleme a filmnek, és sokan a fórumban is azt nyilatkozzák, hogy a vietkongok kegyetlenek voltak. Ez ostobaság, amit pont az ilyen filmek táplálnak. Történtek atrocitások a vietnámi oldalon is, mint minden háborúban, de ezek szórványos esetek voltak és nem lehet általánosítani, mert akkor ugyanolyan rasszisták leszünk, mint ez a film. A vietnámi partizánok felszabadítani akarták az országot több százéves elnyomás alól és sikerült is nekik. 4 millió ember halt meg ezért, tehát csak ne gyalázzuk őket, ennek a népnek kijár a tisztelet. Nem úgy, mint ennek a filmnek.

2011-05-04 13:41:08 VMVKWA (?) #32

A film fennt van a youtube-on:

http://www.youtube.com/watch?v=ekOmNDa5HYA

2010-02-04 20:05:12 Cesare Gonzago (2) #31

Nem szent, de kedveljük. :) Én speciel nem feltétlenül a politikai nézetei miatt kedvelem. A képességei persze vitathatók - bár kritikusai is leginkább ebbéli hiányosságai miatt marasztalnák el. Keleti parti liberális körökben persze divat apró nyilakkal dobálni a portréját, éppúgy, mint Nixonét. :)

előzmény: limupei (#30)

2010-02-04 19:51:18 limupei (1) #30

Talán, ha elolvasnád, hogy honnan indult a beszélgetés. John Wayne talán nem a letűnt korok fia, és talán neki illett volna a mai korok fiai mércéjével mérni. De tudom, nálatok ő valamiféle szent, úgyhogy mondhatok akármit. Be is fejezem, és esküszöm soha többé nem szólok bele egy Wayne-közeli beszélgetésbe sem. Ennyit nem ér egy rasszista vén vadbarom...bocs, hazafi.

2010-02-04 19:22:44 Cesare Gonzago (2) #29

Engem leginkább az dühít, hogy korunk mércéit kéred számon letűnt korok fiain. Eleink másképp vélekedtek a szóban forgó kérdésekről. Amikor az indiánokat mészárolták, nem számított a fegyverek egyenlősége, és az idegen magaskultúrák értékeit is csak a legkifinomultabb elméjű gondolkodók tartották megőrzésre méltónak. Ők megengedhették maguknak - bármiféle felelősség nélkül. A keresztény uralkodóknak viszont dönteniük kellett, és viselték tetteikért a felelősséget - Isten előtt.

Egyébként, ha nyilakkal, botokkal vagy az élet kioltására alkalmas eszközzel támadnának rám egy ismeretlen földrészen, viszonoznám a támadást, és védeném magam. Tetteimet nem magasabb rendű filantróp érzelmek vezérelnék, hanem sokkal inkább a jogos védelem római jogi maximája: "Vim vi repellere licere Cassius scribit, idque ius natura comparatur." Vannak olyan helyzetek, amikor szabad az erőszakot erőszakkal visszaverni. A jog persze szigorú mércéket állít fel az efféle helyzetekre, nem hagyja, hogy bárki parttalanul hivatkozzék erre az elvre, de ettől függetlenül lehetséges a jogos védelem. Az sem véletlen, hogy az idézett maxima a természetjogra hivatkozik: az ilyen helyzetekben nyers erő áll szemben pőre erőszakkal, s az ember csaknem elállatiasodik.

előzmény: limupei (#28)

2010-02-04 16:37:13 limupei (1) #28

Szerintem már megint rossz hasonlattal élsz. Mi nem puskákkal jöttünk ide néhány nyilas ellen, ráadásul az pár száz évvel azelőtt volt. De tényleg fejezzük be, mert engem ugyan nem győzöl meg az életben arról, hogy több civilizáció eltüntetése bármilyen módon legalizálható, pláne nem egy egyenlőtlen harcban. A keresztes hadjáratok dettó.

előzmény: Ivan/ (#27)

2010-02-04 16:20:57 Ivan/ (5) #27

menjünk és irtsuk ki az egyszerűbb életet élő népeket

Nem vagyok a céltalan mészárlás híve, tehát kihagyom:)

A történelem különben, ha megnézed tele van számos hasonló eseménnyel. Mi magyarok is, amikor letelepedtünk fel kellett vennünk a kereszténységet, hogy megmaradjuk. Ott is voltak, akik máshogy gondolkodtak azt rosszul jártak. Néha sajnos van ilyen, egyébként pl. nem tartom nagyobb bűnek az indiánok kiírtását, mint a keresztes háborúkat. Ráadásul arra inkább mondanám, hogy felesleges volt.

2010-02-04 16:13:06 limupei (1) #26

Ezt inkább most hagyjuk abba. Vagy ne is. Inkább menjünk és irtsuk ki az egyszerűbb életet élő népeket, hogy legyen ott is autópálya meg pláza.

előzmény: Ivan/ (#25)

2010-02-04 15:32:23 Ivan/ (5) #25

ezen férfiú szerint az indiánokkal folytatott harc is tisztességes volt...

Ezt többször felhoztad már. Nem volt tisztességes, de a fejlődésnek ez volt az ára sajnos.

2010-02-04 15:13:12 Olórin (?) #24

Miért nem jó példa? Ugyanúgy megvan benne a "tettre sarkallás", ugyanúgy propagandacélú, csak a megközelítése más - visszafogottabb.

előzmény: Cesare Gonzago (#22)

2010-02-04 15:03:12 Ivan/ (5) #23

Errol Flynn Burma-hadművelete ('45-ös film) jobb példa.

Azt láttam és egyet is értek, hogy abban is van propaganda azért:) Ettől függetlenül azt a filmet is nagyon bírom és ott se zavart, hogy az ellenség úgy volt ábrázolva ahogyan:)

2010-02-04 11:03:45 Cesare Gonzago (2) #22

A Mrs. Miniver nem a legjobb példa. Errol Flynn Burma-hadművelete ('45-ös film) jobb példa. Azt a célt tűzte ki maga elé, hogy mozgósítsa az amerikai népet, és stigmatizálja az ellenséget: a "vágottszemű japcsik" a Föld legundorítóbb teremtményei. A politikában is úgy van, hogy akit nem szeretünk, az bizony csúnya, utolsó kis pondró...

Háború idején forgatott filmnek nem az a célja, hogy hamleti elmélkedésre késztessen, hanem tettre sarkalljon. Jól jelzi a hangsúlyeltolódást, hogy a Rossz nap Black Rocknál című filmben Spencer Tracy egy japán farmernek adná azt a kitüntetést, amelyet hősi halált halt fiának adományoztak. Vagyis: békeidőben már belátható, hogy a japánok sem őrültek, hogy a japán származású amerikaiak harcoltak a hazáért (miközben nagyszüleiket és szüleiket internálták).

előzmény: Ivan/ (#20)

2010-02-04 09:50:58 limupei (1) #21

Most komolyan össze akarod hasonlítani? Maximum akkor tudnád, ha csak a vietnami rendszerről készítenének filmet, arról, hogy az ottani hatalom hogyan bánt az állampolgárokkal. De nem erről van szó. Odamentek az amerikaiak (ráadásul jogtalanul) és elkezdték napalmmal felégetni amit értek. Gyerekeket, asszonyokat, civileket. Látom, erről továbbra sem vagy hajlandó tudomást venni. És ezzel szemben a vietnamiak mit csináltak? Amit egy katona: védték a hazájukat, és KATONÁKAT öltek. És igen, tudtak brutálisak lenni, úgyhogy mutassa is be a film, de akkor ne hunyjon szemet a másik fél tettein sem, ahogyan Wayne teszi. Tessék azt is megmutatni, különben az egész demagóg, hazug, álszent és bosszantó. És Wayne ráadásul ezt készpénznek veszi, tényként közli és a saját igazát állítja be általános igazságként. Bár nem is tudom mit vártam, hiszen ezen férfiú szerint az indiánokkal folytatott harc is tisztességes volt, főleg hogy azok a hitetlen kutyák brutálisan skalpolták a szegény istenfélőket.

előzmény: Ivan/ (#20)

2010-02-04 09:12:56 Ivan/ (5) #20

Ott van a részben szintén propagandaszándékú, '42-ben készült Mrs. Miniver...


Sajnos nem láttam a Mrs. Minivert (öreg hiba, igyekszem pótolni) , de amennyire tudom az egy háborús környezetben játszódó szerelmi dráma és gondolom itt a német ezért van úgy ábrázolva ahogy.
Ha rosszul tudom bocsi, mert tényleg nem láttam a filmet, de mintha ezt hallottam volna róla.

Ebben a filmben viszont nem kap nagyobb szerepet egyik vietkong se (annyira nem, hogy megismerjük) de ez nem baj szerintem. Persze tudom a vietkongok is emberek voltak, és ettől még lehetek jó családapák, férjek meg minden, de mégiscsak a többségük egy kegyetlen állat volt, ha szígorúan a cselekedeteiket nézzem. Ez picit olyan, hogy mi magyarok készíthetnénk filmet ami az ávosok ténykedéseiről szólna (jó az, az időszak nem volt háborús időszak, de sok téren szerintem az még rosszabb is volt a háborúnál) és felrónák külföldön vagy akár itthon is a nézők, hogy milyen rasszisták már a készítők mert ezek az emberek bizony mocsok nagy szemétládáknak vannak a filmben feltüntetve, pedig ők is emberi lények voltak akiknek voltak emberi érzéseik.

előzmény: Olórin (#18)

2010-02-03 22:20:46 JeszKar (?) #19

Félreértés ne essen, én, mint színész nem tartom borzasztónak Waynte, inkább csak olyan átlagosnak, aki ha megfelelő színészi közegbe kerül, akkor le tud tenni elfogadhatót az asztalra. Mint ember megvan a véleményem róla, de az csak a film témája miatt érdekes, ilyen jellegű filmbe ma már egy John Wayne szerű embernek keresnivalója se lenne, nemhogy a rendezői székben, de még színészként sem.

És hogy Stone nem tud hibázni, ez kb. 15 éve még igaz is volt.

előzmény: Ivan/ (#15)

2010-02-03 22:15:21 Olórin (?) #18

Wayne megmondta, hogy ez a film egy tisztelgés a Vietnámban harcoló amerikaiak előtt, és ráadásul ugye akkor készült, amikor még javában dúlt a háború, szóval nem kell csodálkozni azon, hogy egy propaganda az egész. Viszont érdemes összevetni más, hasonló körülmények közt született filmmel. Ott van a részben szintén propagandaszándékú, '42-ben készült Mrs. Miniver, amiben a címszereplő találkozik egy német katonával - aki hogyhogynem, emberként van ábrázolva, nem egy habzó szájú, kegyetlen vadállatként. Szóval egy kis ízlés és arányérzék ilyen esetekben sem árt. Dehát Wayne az indiánok halomra ölésére is büszke volt, szóval nincs ezen mit csodálkozni.

Amúgy a Rambo egy pillanatig sem mondott semmi pozitívat erről a háborúról. Sőt, ponthogy azt mondta róla, hogy kurvára szar és értelmetlen volt.

2010-02-03 22:03:55 Ivan/ (5) #17

Mert mindkettő remekmű. A rendezők között Stone olyan nálam, mit a színészeknél Wayne. Szinte képtelen hibázni:)

előzmény: limupei (#16)

2010-02-03 21:51:30 limupei (1) #16

Nem, nagyon is más. Wayne legitimálni akar egy nagyon csúnya dolgot és önigazolást gyárt, Rambo (és általában az akció-háborús filmek hősei) lődöz össze-vissza. De hagyjuk, úgysem győzlek meg:) Azt viszont végképp nem tudom megérteni, hogy te hogy tudsz erre is ötöst adni, meg a Szakaszra is. Abban Wayne lenne Barnes.

előzmény: Ivan/ (#14)

2010-02-03 21:39:43 Ivan/ (5) #15

Néha komolyan nem tudom eldönteni, Te vagy Olórin útálod jobban Waynet:)

előzmény: JeszKar (#10)

2010-02-03 21:38:08 Ivan/ (5) #14

Kizárólag ez az alkotói hozzáállás idegesít. Csinált volna egy tökös akciófilmet (mint a Rambo) a kutyát nem zavarná.

A Rambo filmekben (amiket egyébbként bevallom nagyon szeretek) szintén hasonlóan egyoldalúan vannak ábrázolva egyes népek. Pl. oroszok vagy kedves kis kambodzsai emberkék:) Tehát, ha ott nem zavart itt se kéne:) Egyébbként legalább egy gyenge kis ketteskével megkönyörülhetnél:) Olyan rossz látni, hogy Wayne filmre valaki nézhetetlent dob.

2010-02-03 20:41:07 acidphase (?) #13

'egyenlőre' a sorozatgyilkos fog téged feldarabolni, a szó amit te keresel az egyelőre' :)

előzmény: JeszKar (#10)

2010-02-03 15:37:08 limupei (1) #12

Nem, én nem akartam idekeverni a politikát. Kizárólag ez az alkotói hozzáállás idegesít. Csinált volna egy tökös akciófilmet (mint a Rambo) a kutyát nem zavarná. Továbbá az sem lenne baj (max nekem nem tetszene, de az kit érdekel), ha magát fényezné. De az, hogy magát a színtiszta jónak, a vietnamiakat pedig szó szerint állatnak állítja be. Hát, szerintem ez baj.

A ma elkészített, vietnami háborút éltető filmet elítélő kritikák pedig nem hiszem, hogy csak a keleti parti liberális médiára korlátozódnának.

előzmény: Cesare Gonzago (#11)

2010-02-03 15:21:07 Cesare Gonzago (2) #11

Hogy a keleti parti liberális média mit állít be és hogyan, az külön fórumot érdemelne. Számomra nem értékmérő. De tisztességtelennek tartom, hogy miközben egy demokrata párti kormányzat küldte a fiúkat Kelet-Ázsiába harcolni, majd ugyanazon demokrata párti elit tagadta meg őket azzal, hogy csecsemőgyilkosok. Eközben egy republikánus párti elnök megpróbált tisztességes békét kovácsolni - igaz, ennek az volt az ára, hogy Kambodzsát uralma alá hajtotta egy vérszomjas kisebbség -, de az egész háborút rákenték. Alighanem Nixon elégtételt érezhetett, amikor az amerikaiakat a megállapodás ellenére kiűzték Saigonból: ennyit ér a kommunisták szava, és a liberálisok álszent filantrópiája, akik nagyobb ellenséget láttak a republikánusokban, mint a kommunistákban.

Undorító történet ez.

előzmény: limupei (#7)

2010-02-03 15:11:28 JeszKar (?) #10

John Wayne játszik, John Wayne rendez??? Ráadásul vietnámi háborús film? Kösz, egyenlőre kihagyom, inkább maradok Apokalipszis Most-Szakasz- Acéllövedékek triónál :)

2010-02-03 15:02:24 limupei (1) #9

Hát ők legalább nem a levegőből égettek fel mindent, gyerekestül, civilestül, asszonyostul. Ja, és nem akartak világuralomra törni, mint a nácik.

előzmény: Ivan/ (#8)

2010-02-03 14:55:45 Ivan/ (5) #8

Szerintem se volt jogos háború (egyik háború se az), sőt az amerikaiak se feltétlenül jogosan voltak ott, de azért valljuk be a vietkongok többnyire valóban rosszak voltak, ezen nincs mit szépíteni.

Egyébként a legtöbb II világháborús filmben a nácik ugyanígy vannak ábrázolva, azt az érdekes kevésbé szokott baj lenni.

előzmény: limupei (#7)

2010-02-03 14:49:58 limupei (1) #7

A film azt állítja, hogy ez egy jogos háború volt. Sőt, nem állítja, hanem dicsőíti azt. És ez még a kisebbik baj, bár az amerikai média már egy ilyenért ízekre szedné a filmet és a rendező fejét követelné. De, ezen felül a vietnamiak úgy vannak ábrázolva, mintha valami subhumanoid bagázs lenne, akiket egyértelműen ki kell irtani.

2010-02-03 14:42:44 Ivan/ (5) #6

Ezek szerint a film, rasszista volt:) Ez új info, mert én bizony egy percig se éreztem benne rasszizmust. Az pedig, hogy ki mert mondani dolgokat (jelen esetben: hogy a vietkongok hihetetlen kegyetlenek) azt én nem érzem problémának.

De viccet félretéve, szerinted mi volt a filmben olyan nagyon egyértelmű rasszista mozzanat?

2010-02-03 14:33:32 limupei (1) #5

hogy manapság ilyen jellegű filmeket képtelenek készíteni amerikában.

Mert ma már az összes amerikai államban büntetik a rasszizmust, legalábbis az ilyen nyíltat mindenképpen. És igen, a vége tényleg felteszi az i-re a pontot:)

2010-02-03 14:21:26 Ivan/ (5) #4

Nem baj, legalább akkor a befejezéssel kapcsolatban egyetértesz velem, mert abba nem kötöttél bele:) Mindenesetre szerintem egy remek háborús film és speciel nagyon sajnálom, hogy manapság ilyen jellegű filmeket képtelenek készíteni amerikában.

előzmény: limupei (#3)

2010-02-03 14:14:19 limupei (1) #3

picit propagandaszerű

helyesbítés: akad egy-egy perc, amikor nem az.

kiválóan mutatja be a háború borzalmait

helyesbítés: szerintem Wayne minden egyes percét élvezi.

illetve a vietkongok kegyetlenkedéseit

helyesbítés: csak azt mutatja be, mert az amerikaiak teljesen jogosan vannak ott és ők persze tiszta lappal játszanak.

John Wayne, aki mint mindig

Igen, ő pont olyan, mint mindig:-)

2010-02-03 14:10:21 Ivan/ (5) #2

Ez lemaradt! A befejezés hihetetlen jó lett (gyakorlatilag felteszi a pontot az i-re), ahogy Wayne közli a kisráccal, hogy mi is a helyzet. Egyszerre felemelő és megható.

2010-02-03 13:14:15 Ivan/ (5) #1

Néhol talán picit propagandaszerű, de ezzel együtt is egy kiemelkedően jó Vietnám film, aminek egyik legnagyobb ütőkártyája John Wayne, aki mint mindig most is remek. További előnye a filmnek, hogy kiválóan mutatja be a háború borzalmait illetve a vietkongok kegyetlenkedéseit, valamint a rendezés is figyelemreméltó, mert a több mint két órás játékidő egy perc üresjárattal se szolgál.

10/10