Columbo: Blueprint for Murder (1972) ☆ 👁

Columbo: Gyilkosság tervrajz alapján

(Peter Falk)

amerikai krimi

3,9
★★★★☆
147 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

2023-01-01 18:01:05 betti (4) #5

Hehe.

Ahhoz képest, hogy tegnap mennyire lassúnak és unalmasnak minősítette a család ezt a filmet, ma a lányom azt mondta, hogy lenne kedves sorban megnézni az ÖSSZES részt... Úgyhogy, ma megnéztük a Murder by Book -ot :) . És azt már menet közben is élveztük.

2023-01-01 12:10:52 betti (4) #4

Most szilveszterkor néztük meg a műfajra és a korszakra nem igazan vevő férjemmel és lányommal :D.
Megegyeztünk, hogy valahányszor Columbo a feleségét emlegeti ill visszafordul az ajtóból, iszunk. (A lányom nagykorú).
Nos, a zasszony szóba sem került, a sztori java részében meg szabad területen vannak, nincs ajtó
:D

Kedves, de ma már számomra is túl kiszámítható történet. Régen nagyon szerettem, de akkor még én is gyerek voltam.
Most?
Attól a pillanattól kezdve, hogy a gyilkos elmondja C-nak, ő hova tüntetne el egy hullát, tudtam, hogy mindent kiszámított, megtervezett. A véres kalap okozott öt mp zavart a gepezetben, de ennyi. Ahogy a munkagépek kiastak a gödröt, hárman egyszerre mondtuk, hogy mi fog most történni...

Kicsit sajnálom, hogy pont ezt a részt néztük a családdal, számomra pont a klasszikus felepites volt vonzó, amikor tudom, hogy ki, tudom - vagy azt hiszem, hogy tudom -, hogy hogyan csinálta, és végig azon izgulok, hogy C is rajojjon, más úton, mint ami nekem logikus

2019-01-28 23:41:32 critixx (4) #3

Talán. Azt se láttam szerintem tíz éve.

Amúgy Peter Falk kikötötte a szerződésében, hogy az első évad egyik epizódját ő rendezheti. A stúdió nem akart ebbe belemenni, ezért többször revideálni szándékoztak a feltételeket, de Falk hajthatatlan maradt. El is mérgesedett a viszony közte és a fejesek között. Végül ő nyert, és megkapta ezt a részt, szerencsétlenségére. Az építkezési jelenetek, ahol tömegeket és gépeket kellett mozgatni, és egy egész működő kiásatást megkoreografálni, pláne olyan gyors tempóban, ahogy a tévésorozatokat forgatják (forgatták), egy tapasztalt rendezőn is kifogtak volna, pláne olyasvalakin, aki életében korábban nem rendezett semmit.

Falk nagyon komolyan vette a feladatot, mivel bizonyítania kellett, hogy nem véletlenül lobbizott ennyit a rendezői székért. Spielbergtől és Cassavetestől is tanácsokat kért mielőtt belevágott volna a forgatásba. És éppen ez az, ami miatt sérül kicsit ez az epizód. Falk a jellegzetes Sztanyiszlavszkij-színészek egyike volt, aki olykor még a díszlet színét is átfestette, mikor úgy érezte, az adott filmben nem passzol a karakteréhez. Columbóként is teljesen a figura bőrébe bújt. Ő maga hozta a ballonkabátot, ő választotta ki az autót, a forgatáson átlényegült a hadnaggyá. Ha viszont valaki nagyon erősen a rendezésre koncentrál, nem képes nagyon erősen a figurába való belebújásra koncentrálni és fordítva. Ha egy tapasztalt rendezőre bízzák ezt a részt, valószínűleg mind a rendezés jobb lett volna - és több apró hibát elkerülnek -, mind Columbo erősebben ott lehetett volna a szeren. Nem véletlen, hogy Falk soha többet nem rendezett semmit.

előzmény: csabaga (#2)

2019-01-28 23:26:34 csabaga (4) #2

Akkor esetleg a Columbo Cries Wolf is tetszeni fog, sok mindenben egyeznek.

előzmény: critixx (#1)

2019-01-28 23:05:38 critixx (4) #1

Nagyon régen láttam utoljára ezt a részt, most az újbóli megtekintésnél épp emiatt újként hatott. Rendhagyó epizód, viszont jól működik.

Már az alapsztori nagyon jó, hogy Columbónak magát azt a tényt is bizonyítania kell, hogy gyilkosság történt, hiszen senki sem tudja, hogy így volt-e, vagy csupán elutazott, netán eltűnt az áldozat. Ami még zseniálisabb, hogy a nézők sem tudják, pontosan mi történt azon kívül hogy a gyilkos fegyvert fogott az áldozatra, majd összepakolta a bőröndjét és elhajtott a reptérre a kocsijával. Az ásatás jelenet különösen remek, lévén, hogy mi sem tudjuk, hogy valóban találni fognak-e valamit. A végén pedig csavarnak egyet a dolgot - mint kiderül, Columbo régen lépéselőnyben volt, és ő húzta csőbe a gyilkost, aki azt hitte, hogy micsoda zseniálisan tervet eszelt ki. A rendőrös - lyukas gumis extra kis suspense-jelenet is jópofa kis apróság. Húzzuk még egy kicsit a néző idegeit, amolyan Hitchcock-os módon.

De persze itt is volt pár hülyeség. Például egy alaposabb rendőrségi kutatómunka simán rájöhetett volna, hogy hol látták utoljára az áldozatot, esetleg még a hullát is megtalálják.