Hack Your Health: The Secrets of Your Gut (2024) ☆ 👁

Hozd magad formába: Az evés titkos tudománya

(Anjali Nayar)

amerikai dokumentumfilm

?,?
 
8 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

2024-05-08 06:20:39 Dió (3) #4

Jó, hogy készülnek ilyen doksik, mert ez a téma szerintem zavarba ejtően kevés figyelmet kap. Mennyi ember mászkál ugyanis az utcákon, aki megszállottan nyomja az ilyen meg olyan diétát és kerüli az ilyen meg olyan termékeket, közben alig tudva valamit a miértekről. Pedig, ha egyszer a napi serotonin adagunk 90%-a a bélrendszer által van biztosítva, akkor igenis érdemes tudni a feldolgozott kaják, cukor, alkohol, antibiotikumok (stb.) határok nélküli tömése és az olyan dolgok közti kapcsolatról, mint a fáradtság vagy a depresszió.

Maga a film tartalmazott sok jó infót erről, de sok kevésbé fontosat is (nem értem ezeknek a PC-gárda pácienseknek a szerepeltetését), illetve a vizuális stílus elég gyerekes volt. De az igyekezetért jár egy stabil hármas.

2024-05-04 09:13:35 horvathm (4) #3

Hát lehet igazad van. Most csak ezért nem fogom megkérdezni a chron beteg, IBS-es ismerőseimet (sajnos szakorvost nem ismerek személyesen), de még régebben fateromnak rákkutató kollégája mesélt erről dolgokat és finoman szólva is szkeptikus vagyok, hogy otthon DIY jelleggel otthon fognak kísérletezni. Meg lennék lepve, ha a gyakorlatban otthon így lehetne kísérletezni maguknak az embernek. Nem lesz belőle szalmonella, e.coli stb. fertőzés aztán kaphatod az antibiotikumot? Én főleg Schwab Richárd mostani szereplései során kerültem kapcsolatba a témával. Szerintem neki ezzel kapcsolatban csak az volt a parája, hogy olyan baktériumok is bejuthatnak, amik a polipképződést elősegítik. Meg azzal kapcsolatban is erősen szkeptikus vagyok, hogy a mikrobiom és a pszichés állapot között ilyen összefüggés lenne, mint ahogy a film sugallta. Elhiszem, hogy a bélrendszerből indul ki sok dolog és a kettő kapcslatban van, de itt is ez az árnyalatlanság, meg a hatásvadászat. Azon se lennék meglepve ha MOK, meg egyéb szakmai körökben azért még nem lenne ez az egész dolog széleskörűen elfogadva. Amennyiben így van, azt nem ártana jelezni.

előzmény: Yuriko-chan (#2)

2024-05-04 02:24:46 Yuriko-chan (4) #2

Tanultam kórélettant egyetemen, és már 15 évvel ezelőtt kijelentette a professzor, hogy a széklet-transzplantáció életmentő lehet. Szóval ez a része nem hatásvadászat, de a kakapszula készítős, $z@rhurka leturmixolós jelenet bőven elég lett volna úgy is, ha csak utalnak rá...

előzmény: horvathm (#1)

2024-05-03 23:47:26 horvathm (4) #1

Hát azért azt a transzplantációs részt nagyon távolságtartással kezelném. Kicsit mint egy ilyen self help könyv teljesen árnyalatlanul adja elő. Meg egyébként aktuális érdekes téma, de ez a Netflixes vibe rendkívül nyomasztó.