One Hour Photo (2002) ☆ 👁

Sötétkamra

(Mark Romanek)

amerikai dráma, thriller

3,6
★★★☆☆
321 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

2017-07-09 03:31:10 Reaper (4) #10

Robin Williams egy fantasztikus színész. Ő egyedül elviszi a hátán az egész filmet. És mindezt úgy teszi, hogy mintha alig lenne jelen a vásznon.

2010-09-19 11:50:37 ronin07 (?) #9

A láthatatlanság az egész Sy Parrish-karakter lényege, például maga Romanek az irányvesztett, jelentéktelen, modern és magányos hős (pl. a Taxisofőr Travis-e) szemléletmódját követte a jó 10 éves forgatáson. Parrish-nak nincsen privát élete, csak szakmája, a konformizáció, a kapitalista társadalom egyik steril protézisét, a fotólaboráns hivatást alakítja az ő szívévé-lelkévé egy igazi, bensőséges élethelyzet helyett, így ő a modern élet nyűgébe olvadás áldozata, amit a film látványvilágán túl a figura külseje is remekül tükröz. De Yorkin-ék családjában megvan a csúcskonformitás elidegenítő szerepe. Will: "Miből fizessem a kelméidet, szívem? Ahhoz nekem dolgoznom kell!" Nina: "Ez nem a pénzről szól." Valójában ez a családot is a fogyasztói társadalom hamissága definiálja, nem a családi értékek, ez "omlasztja össze" a főszereplőt, aki aztán pont kamélonságát, láthatatlanságát hasznosítja (pl. álneveket ad meg azon túl, ahogy kinéz), mikor szadistán-terrorisztikusan megbünteti az apát és a szeretőjét.

előzmény: Jereváni Rádió (#8)

2010-09-19 11:37:35 Jereváni Rádió (4) #8

Észrevettétek, hogy Robin Williams, bár főszereplő, mennyire „láthatatlan” a filmben? Szőkített haj, halvány szemüvegkeret, sápadt bőr, fehér, szürke, világoskék, mindenképpen pasztell színű ruhadarabok. Williams mindenütt úgy jelenik meg, mintha a környezetbe beleolvadna, mintha alig akarná láttatni a rendező. Olyan, mint egy kaméleon. Parádés ez a megoldás.

2009-12-28 10:01:52 Gasz András (4) #7

Köszi hogy szóltál, lehet hogy már mindenbe összeesküvés elméleteket akarok látni a Prestige óta. :)

Nagyon jó kis kritika lett a blogon. Gratula. Egyet is értek vele pl. a családi fotók hazudnak Sy számára főleg Yorkinék esetében nagyon is előjön többször is a filmben.

2009-12-25 00:26:53 -senki- (5) #6

Annyira nem bonyolult, egyszerűen csak a lelkivilágát, vágyát jelöli a befejezőkép ('nem tud szabadulni tőle', a végére, a kiteljesedében is meg marad a film utáni életére) - kontrasztban a valóságával (a szomorú arcából úszik át a kép a fénykép álomképére)

A képeknek nincs akkora jelentőségük szerintem, nem jelentős utalások, legfeljebb a gyerek (Jake) képeihez kapcsolhatjuk és ahhoz a mondatához hogy a jelentéktelen tárgyak képei jobban megmutatják életünket. Inkább csak érzelmeket sugároz ahogy belefeledkezik ezekbe a képekbe. Egybe kontrasztot is mutat mások családi fotóival: ő csak tárgyakról készít.


4 éves agymenésem róla egyébként: http://beyondsilence.blog.hu/2009/12/25/sotetkamra_2002

előzmény: Gasz András (#4)

2009-12-24 17:02:08 [: Azuroo andrew :] (3) #5

Kicsit kár hogy Mark Romanek csupán igen "szerény számú" egész estés filmet készített - de hát ő klipben is erős

2009-12-24 16:57:11 Gasz András (4) #4

Sötétkamra:

A film műfaji besorolása sok helyen megtévesztő. (A Falu metódus?) Igen ez tényleg egy dráma a jobbik fajtából. Robin Williams élete egyik legjobb alakítását mutatja be nekünk. A rendezőt meg tényleg alulértékelik sokan, hisz nagyon sok képi, effektbeli, illetve a zenével kelt ő hatást és Sy belső érzelmeit és vívódását is mutatja, a kamera sajátos mozgásával olykor megsegítve. Annak ellenére, hogy olykor igen vontatott egy film, szinte végig le tudott kötni. Tetszettek azon részek, amikor úgymond egy magányos fényképnagyító általánosabb dolgokról való nézeteit és véleményét halljuk. Ötletes volt a ’film végével kezdünk’ módszer is, a történethez jó keretet adott. Vicces volt 2 dolog is a filmben. Az egyik Sy munkahelyi tükrén lévő felirat volt check your smile felirattal ha jól emlékszem. A másik a bolt neve volt: Savmart. :D Ez egy Jack Nicholsonos 1989-es filmre emlékeztetett engem sokszor.

SPOILER következik:

Nem teljesen értettem

az utolsó ’családi’ képet a film végén amikor is Sy vágyott családjával volt jelen ez mit akart mondani pontosan? És előtte azok a fura képek a mosdóról, függönyökről. Talán ezeket csinálta a szállodai szobájában/kiszemelt ’áldozatainak’ szobájában a gyilkosság helyett? Elég volt neki ugye a leleplezés fotókkal stílszerűen.

Egy sajnos sokak számára ismeretlen és csekély figyelmet keltő filmecskét láthattam, mely továbbra is erősítette bennem a tudatot, hogy vannak még jó, de 'ismeretlen' rendezők 'kis' reklámköltségű, de minőségi élményt adó filmekkel.
Williams pedig kiváló szinte minden műfajban. (akció azért kérdéses :) )

82%

2009-06-08 14:07:20 ronin07 (?) #3

A zárlat valami iszonyatosan letaglózott. Be is tetőzte vele az egyébként végig kiváló irányba tartó történetet, csak azt bánom, hogy Romanek milyen alábecsült rendező, és azt, hogy tulajdonképpen a Sötétkamra is.

2009-02-12 23:47:08 -senki- (5) #2

Az angol címet viszont nem egészen gondolom találónak.

előzmény: berto (#1)

2009-02-12 23:20:22 berto (4) #1

Elgondolkodtató kamaradráma, Robin Williams briliáns alakításával. Egy teljesen elmagányosodott, elidegenedett fotólaboráns egy számára idegen család Sy bácsijának hiszi magát.A munkahelyi kirúgás után meg akarja bűntetni „családja” egyik tagját, a férjet és apát, aki hűtlenségével vétett a helyes erkölcsi normák ellen.
A film magyar címe thrillert ígér, nagyon félrevíve a leendő nézőt. Az eredeti cím magyarul valami ilyesfélét jelenthet: fénykép-előhívás egy órán belül, vagy kész fénykép egy óra alatt.