V for Vendetta (2005) ☆

V mint vérbosszú

(James McTeigue)

amerikai-angol-német akciófilm, dráma, fantasy, szatíra, thriller

3,8
★★★★☆
951 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

V: A népnek nem szabadna félnie a kormánytól. A kormánynak kellene félnie a néptől.

V: Nem hiába mondják. Sok példa van rá, hogy ájtatos arccal, kegyes gyakorlattal becukrozzuk magát az ördögöt.

3r4

V (Evey-nek): Az apja szerint a művész azért hazudik, hogy feltárja az igazat. Hazugságot kreáltam, amit maga elhitt, és rátalált önmagában az igazságra.

3r4

Evey: Hát erről szól az egész. Bosszút áll azért, amit vele tettek és magával.
V: Amit tettek, az teremtett engem. A világ törvénye az, hogy minden hatás kivált egy vele egyenlő, ám ellentétes hatást.
Evey: Így látja az életet?
V: Szörnyű, amit velem tettek.
Evey: Szörnyet teremtettek.

3r4

V: Biztosíthatom. Tőlem nem kell tartania.
Evey: Ki maga?
V: Ki?? A forma követi a funkciót. Így vagyok én a maszkot viselő ember.
Evey: Igen, azt látom.
V: Természetes. Nem kételkedem megfigyelése helyességében. De lássa be, paradox megkérdezni a maszkos embertől, hogy kicsoda.
Evey: Oh. igaz.
V: Ezen a rendkívül kellemes estén engedelmével nem untatom egy hétköznapi névvel, inkább ismerje meg e különös, drámai alakot. Voilá. Ránézve avatott verselőművész, ki váltakozva játszik vértanút és vétkest, mikor mit rendel a végzet. E jelmez nem vajmi világi hiúság, hanem végső véleménynyilvánítás, mely veszőben van. Viszont íme visszatért váratlana letűnt vitézség. Vivát. Megfogadta h végez a hitvány veszett varanggyal. Elveszejti a vétkes vezetést, mely vasra ver vihogva, s vérbefojtja a változás viharát. Az egyetlen válasz a vérbosszú, a vendetta. Végleges változás. Vakmerő, vitézi és végül a várva várt rég vágya törvényes világba vezet. Való igaz, ez a verbális lavina védtelenné vált, így azzal fejezem be, örvendek a szerencsének, szólítson V-nek.

3r4

Evey (narrál): Emlékezni kéne november ötödikére. A lőporos gaz merénylőt, bár árulás a vétke, feledni mivégre? Ki ez az ember? Guy Fawkes-nak hívták, és 1605-ben megpróbálta felrobbantani a brit parlamentet. De ki volt ő? Milyen ember volt? Azt mondják, az eszme fontosabb, mint az ember, mert ő elbukhat. Elfogják, kivégzik és elfelejtik. Viszont egy eszme 400 évvel később is megváltoztathatja a világot. Láttam, milyen hatalma van az eszméknek. Láttam, hogyan gyilkolnak egy eszme nevében. És hogyan halnak meg érte. De az eszméket nem tudjuk megcsókolni, megérinteni. Az eszmék nem véreznek, nem szenvednek, nem szeretnek. Nekem nem az eszme hiányzik, hanem az ember. Sosem felejtem el az embert, aki eszembe juttatta november 5-ét.

Prothero:Ennek a fazonnak gőze sincs a világításról. Az orrom mint a baszott Big Ben.

V: A forradalom tánc nélkül nem is igazi forradalom.

Adam Sutler főkancellár: Ha mégis történik valami azzal az épülettel, az egyetlen dolog, ami megváltozik, az egyetlen következmény, hogy holnap reggel egy újság helyett Mr. Creedy lemondását fogom olvasni.

Creedy: Mit fog csinálni? Átkutattuk a helyet. Nincs semmije a rohadt késein és a flancos karate mozdulatain kívül. Nekünk puskáink vannak.
V: Nem. Csak töltényeik vannak és remélik, hogy mire a fegyverük kiürül, már nem élek. Mert ha mégis, mindannyian halottak mielőtt újratölthetnének.

V: E maszk mögött nem csak hús van, e maszk mögött egy eszme él, Mr. Creedy. És az eszmék golyóállók.