Gojira (1954) ☆ 👁

Godzilla

(Honda Ishiro / Honda Ishirô)

japán dráma, horror, sci-fi

4,0
★★★★☆
89 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

A szörnyet eredetileg óriási polipként képzelték el, aztán gombafelhő-alakú fejjel rendelkező gorillaként, ám végül egy dinoszaurusz-szerű dizájn mellett döntöttek, mely a Tyrannosaurus, Stegosaurus és Iguanodon nevű őslények tulajdonságait egyesíti.

Godzilla bőrét nagyban átalakították a tervezési stádium alatt. Próbálkoztak varacskos és pikkelyes mintával, majd végül durva, egyenetlen kültakarót kapott a szörny, így jelképezve, hogy a hidrogénbomba őt is súlyosan megégette. A későbbi Godzilla dizájnok alappá tették ezt a bőrmintát, és már nem sérülésként kezelték.

Ez eredeti elképzelések szerint a speciális effektek létrehozására stop-motion technikát alkalmaztak volna, ám pénz- és időhiány miatt úgy döntöttek, hogy gumijelmezbe öltözött színész fogja alakítani Godzillát. Ez az eljárás azóta a japán tokosatsu (speciális effektes) filmek meghatározó elemévé vált, máig használják. Stop-motiont mindössze egy snittben használtak, amikor Godzilla kígyózó farka ledönt egy épületet.

Godzilla híres bömbölését úgy hozták létre, hogy gyantával bekent bőrkesztyűt húztak fel és le egy nagybőgő húrjain. Ez a film zeneszerzőjének, Ifukube Akirának az ötlete volt.

A Godzilla jelmez közel 100 kilót nyomott. Olyan nehéz volt benne mozogni, hogy a színész, Nakajima Haruo, egyszerre csak három percig viselhette és csak tíz métert volt képes megtenni benne. Az izzadság kivezetésére külön szelepet szereltek be. Nakajima többször is elájult forgatás közben fülledtség és kiszáradás miatt, ezért több jelenetben csak féljelmezt viselt. A későbbi Godzilla ruhákat már direkt a színészre méretezték.

Godzilla a közeli felvételeken nem jelmez, hanem kézbáb. A különbség a két kellék között olykor igen szembetűnő.

A Godzilla jelmez barna színű volt, ám a film nyugati poszterein zöldre színezték. Később, mikor a Godzilla filmek színesre váltottak, a szörny sötétszürke színt kapott.

Tanaka Tomojuki bábáskodása mellett született.

"...noha az addigi legdrágább japán filmnek számított, mégis jelentős nyereséget hozott." (mult-kor.hu)

Godzilla csak nyolcszor látható a 2014-es Godzilla című filmben