Eyes Wide Shut (1999) ☆ 👁

Tágra zárt szemek

(Stanley Kubrick)

amerikai-angol dráma, thriller

4,0
★★★★☆
964 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

2023-10-24 02:12:05 csabaga (3) #60

Szerinted a Keitel szerepét átvevő Sydney Pollackkal is mert így viselkedni?
Mégiscsak egy jónevű rendező volt...

Kubrick egész életében a saját mítoszát építette, szemlátomást sikeresen, bár én nem értem, ezt hogy lehetett.
Azt tudom, újságírókat vásárolt meg, de ennyi normális esetben nem elég.

előzmény: critixx (#59)

2023-10-23 22:54:49 critixx (4) #59

Joe Eszterhas (egyébként borzalmas) szatírájában, a Burn, Hollywood, Burn-ben az egyik producer azt mondja az Eric Idle által játszott balfácán rendezőnek: "Csak két rendező van, aki rendelkezik a végső vágás jogával, Spielberg és Kubrick".

Szegény Shelley Duvall életre szóló pszichés sérüléseket szenvedett a Ragyogás forgatásán... Jack Nicholson-t is a végkimerülésig hajszolta. A 2001 forgatásán, amikor az egyik űrhajós szüleinek a születésnapi videoüzenetét (totál jelentéktelen, inzert snittet) vette fel, kb. a hetvenedik csapó környékén az anyukát játszó színésznő azt mondta, ennyi elég, többször nem mondja el a szöveget, válogasson a felvett hetvenből Kubrick, majd kisétált a díszletből.

előzmény: csabaga (#58)

2023-10-22 17:42:37 csabaga (3) #58

Tényleg fura.
Ráadásul, hány rendező tehette meg azt, hogy a hivatalos bemutató után még elkezdte vágni a filmet?
Talán a viszonylag biztos haszon és a ritka filmezés hozhatta ezt.
Az utolsó húsz évben mindössze három!
Az utolsó 5 filmje mind Warner volt.

Aligha véletlen, kezdetben a viszonylag nagy alkotói szabadságot adó UA-tal dolgozott.

Hát igen, a színészeknek elegük volt.Itt Harvey Keitel le is lépett.

előzmény: critixx (#57)

2023-10-22 17:26:45 critixx (4) #57

Tulajdonképpen egészen hihetetlen, hogy Kubrick évtizedeken át tudott úgy dolgozni nagy hollywoodi stúdióknak, hogy teljes alkotói szabadságot adtak neki, semmibe se szóltak bele, engedték, hogy a saját maga producere legyen és minden döntést ő hozzon, sokszor már csak a kész filmet, vagy legalábbis az első rendezői vágatot látták. Ahogy Kubrick idősödött, úgy jöttek elő egyre jobban a kényszeres dolgai és a fóbiái, a forgatások egyre hosszabbak, egyre nehézkesebbek lettek, a költségek elszálltak, mégsem rótta fel neki ezt senki (a gyakran a végtelenségig gyötört színészeken kívül).

előzmény: csabaga (#56)

2023-10-22 16:40:17 csabaga (3) #56

Igen, pedig két hasonló film működhetett volna egymás mellett.
Pl. Dr. Strangelove-Bombabiztos
Acéllövedék-Szakasz

Úgy tudom, Cruise mellett a felesége szólt ill. a házaspárt voltuk...

A Gyilkosságot fillérekből, állástalan színészekkel forgatta még, majd a pályája végén eljutott az évekig tartó filmezésig.
Annyival nem lett jobb, sőt!

előzmény: critixx (#55)

2023-10-22 13:43:12 critixx (4) #55

Valóban, Kubrickban volt egy erős nagyzási hóbort. Már a 2001 esetében az volt a célja, hogy megcsinálja minden idők legemblematikusabb sci-fi filmjét, a műfaj alfáját és ómegáját. Aztán a Barry Lyndonnal ugyanez volt a célja, csak a kosztümös filmek terén. Ugye ott az volt a nagy truváj, hogy csak természetes fényt használ (persze pár csalás azért történt). Jellemző módon, amikor valaki "ellopta előle" a dicsőséget, akkor már nem is érdekelte egy téma. Évekig készült a Napóleonról szóló filmjére, aztán jött Szergej Bondarcsuk Waterloo-ja (és alaposan meg is bukott), ekkor inkább úgy döntött, hagyja a fenébe. A '90-es évek első felében egy holokauszt filmet akart csinálni (Ragályi Elemérrel mint operatőrrel), de a Schindler listája sikere miatt úgy gondolta, nem lenne már akkora durranás és inkább meggondolta magát.

Ennek a filmnek tényleg Tom Cruise a(z egyik) legfőbb gyengéje.

előzmény: csabaga (#54)

2023-10-22 13:04:11 csabaga (3) #54

Nálam Kubrick zseniális korszaka a Gyilkosság-Dr. Strangelove korszakot jelenti.
Utána szerintem a filmjeit valahogy minden szempontból túlnyújtotta, túlbonyolította.
Itt még a főszereplő kiválasztása sem sikerült bár Steve Martin még érdekesebb választás lett volna.
Talán némi vágás is ráfért volna, de ezt a halála megakadályozta.
A zenéje hatásos, jól "viszi" a filmet.
Más rendezőtől egy négyest simán megérne, Kubrick nagy filmjeihez képest ez inkább csak egy erős közepes.

2021-11-06 18:37:54 Norbert Simon (5) #53

Zseniális! Minden kétséget kizáróan ötös. A Tom Cruise és Nicole Kidman hatalmasat játszanak. Nagyon mélyen elgondolkodtató és hatásos film. Egy pillanatra sem engedi el a nézőt. Még jó hosszú idő után is tisztán megmaradnak benne a képek, a színek , az alakítások. Sőt mi több felejthetetlenek.

2020-08-21 16:23:44 NinaLys (4) #52

Összességében tetszett, többször is láttam az évek során, más-más életkorban. Nagyon sokan írják, milyen komplex, több rétegű, zseniálisan kidolgozott, stb. Ez igaz is, elvégre Kubrick. Egy-egy dolog viszont nekem nem tetszett. Néhol nagyon erőltetettek a jelenetek. Valószínűleg direkt, de ez veszélyes, mert ha ez nem jön át egyértelműen, akkor a néző azt fogja érezni, hogy "ne már, ez most komoly...?".

Rögtön az elején a karácsonyi bálban, amire hivatalosak, a "magyar úr" (pfff....) hányingerkeltően geil és béna nyomulása Kidmanre, aminél kb. szekunder szégyent éreztem, annyira rossz volt. És az is, ahogy Kidman reagált, bár elvileg, ugye, a sok pezsgő miatt volt olyan belemenős és enyelgős. Nem erotikus, enyelgős! Nekem ez hiteltelen volt. És bárcsak találtak volna egy magyar színészt erre.... Milich-et persze a horvát Rade Serbedzija játszotta, az hiteles akcentus volt. A következő ilyen dolog a füvezés utáni veszekedés kirobbanása. Az baromi művi volt, lehet, hogy ez is szándékos, de engem ez is nagyon zavart. Szinte cikin éreztem magam. Ahogy Kidman próbált röhögni, meg betépve beszélni, hát nem tudom.... A harmadik, ami zavart, az az volt, ami a film egyik nagyon beharangozott "lelke" volt, vagyis amit jól előkészítettek a zongorista sráccal; aki azt találta mondani, hogy ő már életében baromi sok mindent látott, de ILYET.... hát ilyet aztán nem. Na meg "ilyen nőket" sem. :D:D És itt felnőttként elagyalsz, hogy ez most komoly...? Egy misztifikált, gregorian-szerű énekkel aládúcolt, fura szertartásszerűséget látsz, majd középszerű swinger-klub unott és blazírt tömegjeleneteit(?) - úgy harangozza be a zongorista, hogy ilyen perverziókról ugyan hallott már, de hát ez minden képzeletet felülmúl. Annak örülök, hogy nem ment át pornóba, de azt a hatalmas, titkos, egyedülálló, hű és há hangulatot nem sikerült hozni, még egy picikét sem. Ha belegondolunk, egy tisztességes szexjelenet sem volt benne, amit Cruise képzelgett a nejéről és a kadétról, még az is inkább parodikus és komikus volt - a nő feküdt, mint egy darab fa, hülye pózban, a katona meg úgy csókogatta, mintha egy 16 éves kölök volna az első ügyetlen kis pettingjei egyikén. Nemár! :D:D És nem, nem vagyok perverz, nem érdekel az unalom 50 árnyalata sem, egyszerűen számomra ez nem ütött. Plusz hogy micsoda bombanők... Hát, ízlések és pofonok.

Összességében jó film, a komplexitása mindenképp, de nagyon óvatosra van fésülve, este kilences műsorsávban simán elmenne, és még pánikszerűen elkapcsolni sem kéne, ha esetleg a 17 éves kamaszgyerek véletlenül átsétál a szobán. 4 csillag, mert Kubrick, de nagyon sajnálom, hogy nem lett picit mélyebb; nem tartalmilag, hanem kidolgozását tekintve. Volt ott még sok potenciál, érzelmileg és mindenhogy. Eszembe jutott többször a Keserű méz, a Lolita, amik után rendesen rosszul voltam, itt pedig a végén csak ültem, hogy "ennyi..?". Nem lett maradandó élmény, nem rázott meg, nem kavart fel, erőltetettnek és hajánál fogva előrángatott problémát boncolgatónak éreztem, mert olyan sután bomlott ki a konfliktus; Kidman, ha érelmes és érett nő, és valaha is volt dokinál, nem képzelheti, hogy a férje kikezd páciensekkel... kötekedni akart, de nagyon bután csinálta, mint egy hülye kis 15 éves. Egy érett nő nem ront így az amúgy normális férjére. Az meg, hogy elővezette a durca-bosszú történetet a katonával... hát, a férfi helyében erre a provokációra nem ugrottam volna. Kár volt ezekért a manipulatív játszmázásokért, nem volt méltó.

Ki kell emelnem Alan Cumming alakítását, fura módon az bemart picit; nyomasztó volt, nagyon illett és kellett a hangulatba.

Mindez saját véleményem, a tévedés jogát fenntartom! :) Egy és több nézést is mindenképpen megér.

2020-06-21 18:20:31 Lady Ópium (3) #51

Én pont, hogy keveseltem..nem jött be.

előzmény: dittike (#50)

2019-12-22 09:51:32 dittike (5) #50

Elképesztő hogy mennyire kemény szexualitás árad a filmből.

2019-11-17 17:25:25 Prüstü (5) #49

Azt hiszem Nicole befüvezett kifakadása érzelmileg az egyik legmegsemmisítőbb jelenet amit férfira mért nő a filmtörténelemben, persze azért is mert tényleg mindez géniuszi rendezésben van tálalva, piszkosul átélhető, a maga bizarr, sejtelmes, erotikus kisugárzásával.
Igazából az egész film egy nagy utazás a hatalom világában és az emberi természet sötét féltekén, óriási hiba lett volna ha kimarad.

Kedvenc Kubrick filmem lett, de ott van simán a mindenkori legnagyobb kedvencek top 10-ben is.

2019-05-15 21:30:33 Benny Bug (5) #48

Elképesztő hangulattal bíró, egyszerre sejtelmes, érzéki és hátborzongató dráma. Kubrick tényleg egyike minden idők legjobb rendezőinek. A film nagyon hamar elérte, hogy a hatása alá kerüljek, s nem is eresztett egészen a végéig. Cruise és Kidman is hatalmasat játszott benne. Masszív ötös, kérdés nélkül.

2018-02-10 22:00:54 ChrisAdam (5) #47

Két egész napba tellett, míg észhez tértem, csütörtök hajnalba menően néztem, miután rájöttem, hogy majd' 6 éve nem láttam Kubricktól filmet. És még mindig észhez kell térnem, hogy ennyire "alulértékelt" filmje Kubricknak, egy kicseszett zsenialitás. Nem is nagyon csépelném a számat, egyszerűen az elejétől a végéig színtiszta ötös, habár nem a legjobb filmje a mesternek, de még ez is egy csillogó gyémántja a filmművészetnek. Hihetetlen komplex, rétegzett alkotás, amit nem is utoljára láttam. Hú. 100%

2017-02-09 15:56:58 D0ndraper (5) #46

Ennél a filmnél részletekbemenőbben, bonyolultabban összerakottabb filmet még életemben nem láttam.

Az egész filmben annyi történik, hogy Tom Cruise betép, meghallgatja a felesége mondanivalóját, elfekszik sértődötten aludni, és mindenféle hülyeséget álmodik. Mert attól a résztől kezdve egészen a végég minden álom. Gondoljunk csak arra, amit a két "könnyűvérű hölgy" mond mindenki kedvenc Szcientológusának: Oda mennek, ahol a szivárvány véget ér.Innentől kezdve a film tele van szivárvánnyal: A színek, a diszletek egytől egyig a szivárvány színeiben tündökölnek. A párbeszédek nagyon furcsák. Persze hogy azok, hisz ez csak álom! Valaki csak úgy eltűnik, mindenféle mozgatórugó nélkül történnek az események, amik teljesen váratlan és szürreális fordulatokat vesznek. És a legárulkudóbb jel mind közül: A jelmez bolt (Szivárvány, már megint.) háttere. Amikor kijönnek Tom-ék az étteremből a háttérben láthatunk egy nagy "Dinner" táblát. Beszáll a taxiba és elhajt a jelmez boltig taxival. A jelmez bolt hátterében ott van ugyanaz a "Dinner" tábla. Cruise taxiba szállt és átment az út túloldalára, mivel az álomlogika érvényesül. És akkor még bele sem mentünk a nevek elemzésébe (Alice, aki szinte mindig a tükörbe néz), a 4 leírt szerelem a 4 filmben megjelenő nővel. A legalulértékeltebb mestermű a film történetében.

2014-09-19 21:16:05 Channá (5) #45

Szerintem zseniális az egész, egyáltalán nem vulgáris vagy obszcén, nem akar erőltetetten "nagyot" alkotni a film, mégis évekig benne marad az ember elméjében, és nem úgy, hogy milyen undorító volt, hanem hogy még meg kell néznie többször. Gyönyörűek voltak benne a jelenetek, a színek, az egész. Tökéletes!

2013-12-31 11:44:12 Kalevala (3) #44

Szerintem a film fő témája a monogámia. Kubrick volt annyira ügyes, hogy ezt a triviális témát egy kis misztikummal, thriller-elemekkel, pucér nőkkel érdekessé próbálta tenni. Ha most levetkőztetem a filmet az alapjaira, akkor nincs itt másról szó, mint egy hosszútávú párkapcsolatról, ahol a szeretet még megvan, de a szex talán már kicsit unalmassá vált.

Az egyik az álmaiban keresi a változatosságot, a másik valóságos kalandokba keveredik, egyik se éli ki a fanztáziáját, igy szinte kényszerűségből hűek maradnak egymáshoz.
És persze az örök téma: mikor csaljuk meg társunkat? Elég-e, hogy másról álmodozunk, vagy már léptünk is, de valahogy mégsem jött össze a buli.

Persze Kubrik tudta, hogy szinessé kell tenni a témát, különben átlagos film átlagos mondanivalóval született volna.

2012-12-24 12:53:48 bali113 (5) #43

Szerintem zseniális a film. Minden egyes dolog tökéletesen van összeillesztve számomra. Együl Tom Cruise játéka sántított kicsi, ami néhol picit zavaró volt, de még azon a ponton táncolt, amit még nem neveznék elfogadhatatlannak. Mindenki més ZSENIÁLISAN játszott. A film remekül mutat be több problémakört és néhány kérdést a végén nyitvahagy. Minden egyes alkalommal, mikor végignézem, felfedezek valami apró részletet, ami addig elkerülte a figyelmemet. Elgondolkodtató alkotás. Ezeket viszont nem szeretném lelőni. :) Ajánlom mindenkinek! :)

2012-12-24 12:46:10 bali113 (5) #42

Jah, és még valami. A leendő férje veszi fel a telefont, csak, hogy tiszta legyen. :)

2012-12-24 10:32:12 bali113 (5) #41

Miután elképzeli a feleséget mással szex közben, kétségek gyötrik, hogy vajon megtette valójában, de ha nem is, már az nagyon mély sebet ejtett rajta, ahogy a felesége elmesélte az esetet. Meg akarja bosszúlni, vagy valami fogódzót találni, mert elvesztette a lába alól a talajt. Először azt a nőt hívja fel, akinek az apját kezelte és akit meg is látogatott, nem sokkal a halála után. Azért gondol rá, mert akkor szerelmet vallott neki és ő kézenfekvő lenne számára a ,,terveihez". Utána keresi fel a prostituáltat, aki nincs otthon, de kiderül róla, hogy HIV fertőzött. Hát ennyi... :)

előzmény: csirke (#31)

2012-12-01 00:18:09 angel (4) #40

Amikor meghallottam a film kezdetekor Sosztakovics 2. waltzerét, azt gondoltam, no lám, nem csak én szeretem annyira ezt a darabot. Csakhogy én ezt a zenét egyáltalán nem találom ehhez a filmhez illőnek. Mindegy. Ez a filmről nem mond el semmit.
Ma, 2012-ben már nem annyira óriási felfedezés, hogy a titkos társaságok miket művelnek - azonnal kapcsoltam, hogy semmi más, csak szabadkőműves orgia lehet.
Kidman zseniálisan játszik, Cruise játéka néhol nekem erőltetett. (Nem tudom, miért érzem így, de mintha folyamatosan vissza kellene fognia valami kitörő energiát magából).
Jó volt.

2012-10-10 00:52:43 hellasverona (5) #39

A leírást ki kellene javítani,mert teljesen rossz.Először is egyik főszereplő sem pszichológus,másodszor Nicole Kidman nem fekszik le senkivel,csak Tom Cruise gondolataiban játszódik le az egész.A bedrogozott csajnak az elején szerepe lesz még,gondolom aki látta tudja,hogy mi.Kicsi képet kaptunk az Illuminati működéséről-melynek a Mester is aktív tagja volt,csak ezt kevesen tudják.
Nagyon jó film,ajánlani tudom mindenkinek,különösen a mostani időkben van realitása nagyon.Csillagos ötös!

2012-09-26 14:04:51 Dynast Grausherra (5) #38

Lehet, hogy nem Kubrick legnagyszerűbb filmje, és akad benne egy-két apróbb hiba, de ettől még magasan zseniális. Kubrick mesteri rendező, még a más filmekben elég fárasztó férfi-nő viszonyokról szóló vitatkozás is zseniálisan fel építve. Persze ehhez kellett Nicole Kidman bámulatos játéka is. Mindenesetre Kubrickban most sem kellett csalódnom.

2012-09-26 00:37:17 robbiemarko (4) #37

KI írta ezt az ismertetőt? Nagyon nem pontos...
A film zseniális.

2012-04-09 20:47:36 Relayer (4) #36

Nem a legjobb Kubrick film. Elég döcögős az első óra és csak később, az orgia jelenettel indul be a film. Kubrick a Ragyogásból is kivágott 25 percet. Ha nem a forgatás után hal meg, lehet, hogy ebből is nyisszantott volna.
Az egyébként pszichodrámának induló film az orgiajelenettől átvált thrillerbe és innen kezd érdekesé válni a dolog. Kiváló jelenetek jönnek. Kedvencem az a cinikus jelenet, amikor Cruise

visszamegy a jelmezkölcsönzőhöz, aki már nem haragszik a japán úriemberekre, amiért megdugták a lányát, mert tejeltek neki.

Lehet, hogy Hollywood tényleg úgy működik, mint Lynch szerint a Mulholland Drive-ban. Más okot nem tudok elképzelni, miért foglalkoztatja bárki is Tom Cruise-t, aki most is hozza a szokásos formáját, vagyis a nagy büdös semmit. Rajta kívül nem lehet panasz az alakításokra.

2012-03-29 12:06:25 Tenebra (4) #35

Nekem is nagyon tetszett ez a film, pedig még elég zsenge koromban láttam (17 évesen). Engem is a társasági jelenetek ragadtak meg a maguk pőre stílusával. Mármint tisztán a stílus varázsolt el bennük (illetve az ilyetén szexuális szabadosságot sem vetem meg :>). Kiváló szürrealista hangulata volt az egésznek, amit igen, a zene adott meg neki.

Tom Cruise amúgy nem lenne szar színész szerintem (attól vonatkoztassunk el, miféle "vallású"). Nemcsak ebben jó, vannak egyéb jobbfajta filmjei is. De tény, hogy erre a szerepére emlékszem én is a leginkább.

előzmény: Bruce94 (#34)

2012-03-29 00:51:40 Bruce94 (5) #34

Kubrick utolsó filmje olyan volt, mint az ő egész pályafutása: tökéletes.
Fantasztikus történet, mely tényleg elgondolkodtat. A legjobb jelenet kétségkívül a titkos társaság gyűlése, óriási hatása van, s a hangulat a nézőre is átragad. A zene kiváló, remekül visszaadja a film hangulatát. Nicole Kidman gyönyörű, s alakítása is nagyon jó, ám az meglepett, hogy Tom Cruise is ilyen jó volt, bár Kubrick bárkiből képes volt a legtöbbet kihozni.
Igazi mestermunka, melyet a mester többi munkájával együtt is csak ajánlani lehet.

10/10

2012-03-04 20:28:10 bearney (5) #33

Eyes Wide Shut Soundtrack - Ligeti and Liszt
A zongora játéka a filmben

előzmény: zéel (#19)

2011-10-25 00:21:21 Szilu (5) #32

Nagyon jó kis film. Elgondolkodtató rendesen... A zene iszonyatosan visszaadja a lelki vívódást. Hiába két és fél órás filmről beszélünk, nem unja az ember, minden a helyén van. A szimbólumok elég erőteljesen átszövik a film minden pillanatát. Egyszerűen REMEK!
Bár a film rövid leírásában több hiba is van, nem befolyásol semmit. Aki látta a filmet, az emlékszik rá ki mit alakít, rendkívül maradandó.

2011-07-20 03:01:52 csirke (2) #31

kérdésem lenne, nem tudtam figyelni egy résznél
amikor az irodájában ül, és bevillanak neki a felesége álma alapján elképzelt képek, utána kit hív telefonon, és ki veszi fel?

2011-06-24 22:13:15 Doom (5) #30

Sokan nem szeretik ezt a filmet, de én imádom.

2011-01-06 23:12:14 Bejci (5) #29

mindig azt figyeltem, hol van piros és kék! :)

2010-05-05 13:37:20 BonnyJohnny (4) #28

Revideálom a véleményemet.
Ez egy zseniális film. Nagyon-nagyon összetett, nagyon erős szimbolikával, nagyon... ááhh... Zseniális!

2010-03-30 09:45:41 diablo3 (5) #27

Zenialis!Kar h a 90-es evekben nem csinalt tobb filmet a mester :(

2010-01-10 13:35:23 anyegin (5) #26

A Vérző olaj-nak volt hasonlóan felkavaró, szürrealisztikus zenéje.

2009-10-11 19:36:06 insano (5) #25

Érdekes és elgondolkodtató a zene valóban jó és az én fülemben is pontosan visszacseng az a három hang és a végén az az egyszerű lezárás na az az ami nálam viszi a pálmát.

2009-10-08 15:14:29 jesi (5) #24

nem lényeges ki volt a lány, maga a szertartás is valószínű egy képzelet-játék

előzmény: JeszKar (#20)

2009-10-08 15:14:18 critixx (4) #23

Most, hogy mondod, tényleg. Amúgy ez lett volna a másik tippem. :D

előzmény: JeszKar (#22)

2009-10-08 15:11:03 JeszKar (4) #22

Nem
Az a csaj volt, akinek az elején segítet, mikor bedrogozta magát, de amúgy lényegtelen. Cruise maszkot viselt, és rögtön felismerte.

előzmény: critixx (#21)

2009-10-08 14:25:30 critixx (4) #21

Ha jól emlékszem
a szertartáson a csaj ugyanaz a prosti, akivel korábban összeakadt és felment a lakására, de végül nem szeretkezett vele (szerencséjére, hiszen a csaj nem sokkal a szertartáson történtek után meghal AIDS-ben).

De javítsatok ki, ha rosszul emlékeznék.

előzmény: JeszKar (#20)

2009-10-08 13:29:39 JeszKar (4) #20

Egy kérdés:
A szertartáson a csaj, honnan ismerte fel a doktort?

2009-10-03 16:59:36 zéel (5) #19

Mondjuk én nem tudom megnyitni!:(
Viszont nagyon felkeltetted az érdeklődésem!
Ki zenél és mit?

előzmény: acidphase (#17)

2009-09-28 22:12:13 Kalti (5) #18

Zavarba ejtő, nyomasztó, zseniális alkotás, még Tom Cruise is elviselhető benne. Kubrick szinte tökéletes filmográfiájában is kitüntetett helyet foglal el.

2009-09-28 21:42:46 acidphase (5) #17

http://www.youtube.com/watch?v=THNzuF33tZo

mondjuk tegye fel a kezet aki ezt nem tatott szajjal nezte vegig eloszor.. muveszet.

2009-09-28 21:36:13 zéel (5) #16

Na végre! Valaki a zenét is értékeli!

előzmény: anyegin (#15)

2009-09-28 21:19:40 anyegin (5) #15

A zene, zene! Évekkel ezelőtt láttam az alkotást,a zenéjére mg mingdig emlékszem: egyszercsak észreveszed, hogy percek óte 3 zongorahangot hallasz. Feszültséggel teli, az agyadat megdolgoztató alkotás.

2009-09-28 19:03:42 jesi (5) #14

Tom Cruise legjobb alakítása, Kubrick nem tud hibázni

2009-05-05 14:46:54 -senki- (4) #13

Legnagyobb gyengéje a történet, ami bár a két és fél órában végig érdekes, de a sok sétálgatás után a vége elég kiábrándítóan egyszerű.

A pszichológia ül, Kubrick rendezése itt is jó (+fényképez, zene) a színészi játékok színvonala meg a csúcson. Persze a főszereplők is a szépen alakítanak, de igazán a mellékszereplők remekelnek, mondhatni minden kis szerepben jó színészt találunk. Kedvencem a recepciós a pár perces szerepében Alan Cumming, aki ennyi idő alatt lejátszik mindenkit :), meg az orosz jelmezes Rade Serbedzija.

Nekem nincs problémám Tom Cruise-zal bár szerintem legtöbb filmjében hasonlóan jól játszik.

2009-04-15 21:34:29 allegra (?) #12

De gustibus non est disputandum.

2009-04-15 21:33:33 VVega (5) #11

Hja kérem, az élet nem egy habostorta, málna :))

előzmény: málna (#10)

2009-04-15 21:19:54 málna (5) #10

Az a két sor úgy is értendő,ahogy le van írva,egyrészt kíváncsiság,másrészt poén,és nem kértem kommentet rá...-.- a lényeg az,amit utána írtam..

előzmény: VVega (#9)

2009-04-15 20:40:18 VVega (5) #9

jajj.

"ajánlom figyelmükbe jackie chan és a rambo folytatásokat,azokat talán könnyebb lesz megemészteni:D"

az efféle "érvelést" fejezzük már abba, a különböző műfajú filmek szeretete már miért zárná ki egymást?

A film természetesen szerintem is zseniális, az éjszakai város képei leírhatatlanul gyönyörűen lettek lőve. A sztori érdekes, a szimbólumrendszere megsüvegelendő, a színészi játék pazar, akárhányszor meg tudnám nézni :)

2009-04-15 19:50:51 málna (5) #8

Kíváncsi lennék azokra,akik ezt a filmet nézhetetlenre értékelték..hogy miért tették,ők nem is értik XD?ajánlom figyelmükbe jackie chan és a rambo folytatásokat,azokat talán könnyebb lesz megemészteni:D
Nicole jó volt,de Cruise...szokás szerint csak a "most nagyon gyanakvó vagyok" tekintetét és a "bután mosolygok mint általában" arckifejezést tudta felvenni:D sajnálom hogy őt választották a doktor szerepére...Ezen felül figyelemre méltó alkotás,és szerintem a sokak által emlegetett "pornós beütés"-sel nem lehet jellemezni az egész filmet,bár tény hogy ez végig jelen van,de pont ezért egy 20 perc után már természetessé válik a jelenléte:) és jobban lehet koncentrálni a film lényegére . Nagyon tetszett,hogy annyira titokzatos,így végig leköti a figyelmet,akkor is ha épp egy elnyújtott jelenetet nézünk,legalább is rám így hatott:)és a zene is passzolt,ugyanaz a zongora dallamm szőtte végig a filmet,és fokozta az egyébként is izgalmasabb jeleneteket.Et a film bizony nagyon rendben van! (Mr.Cruise-t kivéve...:P )

2008-08-24 16:33:23 [: Azuroo andrew :] (5) #7

Zseniális alkotás.

És anno mennyire féltem attól hogy nem lesz jó a Mester utolsó filmje...

1o/1o

2008-08-24 16:09:35 bengeeno (5) #6

Hihetetlen katartikus Stanley Kubrick egyfajta utolsó vallomása. Még nagyon régen bele-belenéztem, de valahogy nem volt hangulatom hozzá, hogy folytassam. Tom Cruise-t sem tartottam komolynak a feladatra, hogy bizalmat adjak neki, pláne egy ilyen típusú filmben. Na, de most megnéztem. Teljes döbbenet, még most is a hatása alatt vagyok. 2 és 1/2 óra egy pillanat alatt elszállt ebben a misztikus thrillerben, ahol a bűn unplugged játsza nótáját féltékenység, perverzió, tudatalatti manipuláció, pedofília etc. formájában, mindez a szeretet ünnepén játszódik. Tom Cruise pedig kifejezetten szimpatikus volt, mondjuk így zárójelben szerintem ezt a karaktert nagyon nem lehetett elrontani. A rituális jelenet, pedig az egyik legsokkolóbb pillanatok egyike, amitől valaha a frász kerülgetett. Mindig is tudtam, hogy vannak ilyen aberrációi a társadalom egy bizonyos köreinek, de Kubrick tálalásában ez most valóban megtette hatását. Az emberi természet sötét oldalának ábrázolásához nagyon értett. Sajnos csak múlt időben.

2008-08-22 19:21:38 Corleone01 (5) #5

Bárcsak ma is élne a mester, és ellátna minket ilyen nagyszerű filmélménnyel mint ez is!

2008-07-10 19:40:05 ThomYerk (5) #4

hú jó rég láttam ennyi feszültséggel és rejtéllyel teli filmet. kicsit mintha epizódszerű lenne a felépítése, de mégis megtartja az atmoszféráját. odaszögez a képernyő elé, és a film végéig tartja lendületességét, még a lassabb részeknél sem pihenhetünk, annyira telve van feszültséggel a film 10/10

2008-02-03 17:55:27 Paul Ricard (5) #3

Ez már valami! Ez már művészet!
Lehengerlő a kendőzetlensége és misztikuma, nem beszélve a zseniális fényképezésről.
Roppantmód alulértékelt...mindenesetre azoknak valószínűleg nem fog tetszeni, akik Amerikai pite-típusú ill. CGI technikával teletűzdelt agymosásokért rajonganak.
Igaz gondolatébresztő alkotás, utazás az emberi psziché sötétebb felébe.
Kubrick utolsó ajándéka a Mozi szerelmeseinek igazi mestermunka.

2008-01-08 12:48:44 GothMan (4) #2

Érdekes alkotás, nekem is bejött, pedig elég negatívan álltam hozzá.

előzmény: imhouse (#1)

2008-01-08 12:13:13 imhouse (5) #1

senkinek sincs véleménye erről a filmről?most néztem meg, sokkolt.