A Clockwork Orange (1971) ☆

Mechanikus narancs

(Stanley Kubrick)

amerikai-angol dráma, krimi, sci-fi, szatíra, thriller

4,4
★★★★☆
1088 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Kubrick előtt már a Rolling Stones is felfigyelt Anhony Burgess regényére, a Gépnarancsra. Az ő filmjükben Mick Jagger lett volt Alex, a banda meg a többi drúg.

1968-ban Ken Russell dolgozott a regény megfilmesításén, végül Aldous Huxley Az ördögök c. regény felé fordult.

A felgyorsított orgia-jelenet felvétele huszonnyolc percig tartott, másodpercenként két képkockával. Az elkészült filmben ez mindösszesen negyven másodpercig tart. Kubrick a jelenetett viccnek szánta. :)

Alex küzdelme a drúgjaival csak tizennégy másodpercig tartana, ha nem lenne lelassítva. Azért lassítottam le, hogy elbűvölő, lebegő mozgást érjek el - mondta Stanley Kubrick a híres képsorról.

Andy Warhol készített korábban egy, a regényt eléggé szabadosan kezelő adaptációt, Vinyl címmel.

Basil, a kígyó nem szerepel az eredeti regényben, Stanley Kubrick azután tette bele a filmbe, miután megtudta, hogy Malcolm McDowell nagyon fél a kígyóktól.

A lemezboltos jelenetben a háttérben feltűnik a 2001: Űrodüsszeia filmzene LP is.

A 2001: Űrodüsszeia után Kubrick egy hasonlóan magas költségvetésű, háromórás történelmi filmet akart készíteni Bonaparte Napóleon életéről, akit mindig is csodált. Több évig készült rá, kutatta Napóleon életét, a korabeli történelmet, jelmezeket, helyszíneket, stb. Napóleon szerepére Jack Nicholson-t szemelte ki, akinek játéka a Szelíd motorosokban elnyerte a tetszését. A forgatókönyv is kész volt már. Végül, miután Szergej Bondarcsuk []Waterloo]ja hatalmasat bukott a mozikban úgy döntött, hogy mégsem készíti el tervezett filmjét, és inkább nekifogott Burgess regényének adaptálásába. Végül a Mechanikus narancs lett Kubrick leggyorsabban és legolcsóbban elkészített filmje (a korai műveket nem számítva).

Alex a filmben elénekli az Ének az esőben c. film betétdalát és néhány táncmozdulatot is imitál a filmből.

Négy Oscar-díjra jelölték a filmet. Egyet sem kapott meg, sőt amikor az amerikai Filmakadémia (Academy of Motion Picture Awards) sztárokat keresett a díjkiosztóra, többen, például Barbra Streisand visszautasították még a ceremónián való részvételt is, nehogy azt higgyék, hogy nagyra tartanak egy ilyen botrányos filmet. Ám William Friedkin, aki a Francia kapcsolat című filmjéért a legjobb film és legjobb rendező díjakat kapta, ezt nyilatkozta: „A személyes véleményem az, Stanley Kubrick az év legjobb amerikai rendezője. Valójában nem is csak ebben az évben, hanem a legjobb és kész.

A híres fallikus alakú szoborral való támadást állítólag az inspirálta, hogy mikor 1968-ban két kiskorú bűnöző betört a némafilmsztár, Ramon Novarro házába, meggyilkolta és kirabolta őt, állítólag egy ott található hasonló tárggyal verték őt halálra. Ez azonban a bulvársajtó által kitalált kacsa volt, aminek semmi köze a valósághoz.

"A filmtörténet egyik nagy klasszikusa az Anthony Burgess regényéből készült antiutópia, amelyben egy poénból félig oroszul beszélő banda terrorizálja a békés állampolgárokat, és a film annyira jól sikerült, hogy sokan kezdték utánozni a főhős Alexet és drúgjait. Ami igencsak megrémítette Stanley Kubrick rendezőt, pedig a film vágatlanul kerülhetett az angol moziba. Kubrick azonban ragaszkodott hozzá, hogy a Mechanikus narancsot vonják ki a forgalmazásból, és végül elérte a célját. A filmet harminc éven át Angliában legálisan nem lehetett megnézi, miközben könyvek születtek a fontosságáról és nagyszerűségéről, a tiltást pedig csak Kubrick 1999-es halálával oldották fel." (port.hu)