Civil War (2024) ☆ 👁

Polgárháború

(Alex Garland)

amerikai-angol akciófilm, dráma, thriller

3,9
★★★★☆
137 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

2024-06-23 10:52:29 oldfan (4) #11

Jó film, amelyben az a "legrosszabb," hogy végig azt érezni, akár igaz is lehetne. Vagy azzá lesz.
Tulajdonképpen meglepő, hogy adtak pénzt egy ilyen mai ideológiai trend ellenes történetre. Amerikai mértékkel persze nem volt nagy büdzsé, - ez itt-ott ki is jön, - de amíg okosan választott ötletekből áll a történet, megvan az ellensúly. Soha rosszabbat.

2024-05-25 19:46:41 Dió (5) #10

De az Annihilation utolsó 20 perce hogy nem feküdte meg a gyomrod, ha a Menre nem szégyelled rányomni a karót? :D

előzmény: VVega (#9)

2024-05-24 19:52:28 VVega (2) #9

Nem jut eszembe még egy rendező, akiről ekkorát fordult volna a véleményem 4 filmen belül, mint Alex Garland.

Ex-Machina, Annihilation: chef’s kiss, zseniálisak, nagyon szeretem őket.

Men: konkrétan nézhetetlen.

Ez meg egy röhejes, felszínt kapargató hatásvadászat, mindenféle újdonság nélkül. Közben unalmas is.

2024-05-23 10:02:42 Dió (5) #8

Már két hete varrtam be rá az ötöst, de azóta "nem jutottam szóhoz", pedig ide akartam vésni valamit. Lehet ez azért is van, mert sokat kellett a film kapcsán processzelni, és akkor itt tudjuk le azt a negatívumot is, hogy szerintem egy kicsit félrement a film marketingje. Ennek a filmnek ugyanis kb. annyira lényeges eleme a Civil war, mint a Looney Tunesnak a klímaváltozás... akkor viszont nem értem, miért ez a cím, poszter, stb. Lehet, Garland ezt szándékosan csinálta, de nekem ez a félrevezetési stratégia nem jött be maradéktalanul.

Viszont ezt letudva, amit mondani akar, azt úgy mondja el, hogy igen, arra ötösnél rosszabbat adni nem lehet. Eleve nem láttam még filmet, ami azt akarná körbejárni, hogy a 21. században mekkora posvány lett a médiából és a hírközlési iparágból, de hogy azt ilyen műgonddal is tegye... természetesen a karakterek is egytől egyig telitalálatok, és azt leszámítva, hogy Kirsten Dunst halála (ahol és ahogy) egy orbitális klisé, aminél Garland jobbat is tudott volna, illetve hogy Jessie karakterfejlődése elég "hirtelen", gyönyörűen illeszkednek a fenti puzzle-be, illetve szállítanak egy-két olyan pillanatot is (pl. a "what kind of American are you?", vagy ahogy a végén már szociopatába hajló Joel a final quote-ért gyakorlatilag átlép a barátja holtteste fölött), amiket az életben nem szedek ki a bőröm alól.

Az operatőri munka, a rendezés, az írás, az egész átgondoltsága, és igen, az az egész utolsó 20 perc, egyszerűen filmkészítési mesterkurzus mind. Az Annihilationt nem nézve eddig Garland munkássága nálam csonk nélküli 5-ösön áll. Egyszerűen nem tud hibázni ez az ember. Mad respect.

2024-05-11 10:12:06 oscarmániás (5) #7

Inkább háromnegyed, de a zeneválasztás, az öreg mondata Csauról, Kadhafiról, Duceról, meg meg az égő erdőben a lángoló fák és nem utolsó sorban a zöldfülű által készített képek a kocsiban vele utazó vén rókákról: csak jár az az öt csillag.

2024-04-29 10:20:21 Xuja (5) #6

Intenzív, felkavaró és kompromisszummentes road movie / sorsdráma megkapó és érzékletes rendezéssel és alakításokkal. A koncepció egyébként eléggé sokrétű - egyrészt van egy, az Apokalipszis mostra hajazó szerkezete, miszerint a háborús gócpont(ok)hoz közeledve egyre kíméletlenebb és brutálisabb dolgokon esnek át a szereplők, másrészt pedig megidézi a Whiplash sodró, elkerülhetetlen karakterromboló determinizmusát. Az alkotásban egyébként számtalan, már az unásig ismételgetett klisés elem van, de nagy erőssége, hogy ezeket többségében újszerűen tudja felhasználni vagy kifordítani. A zenehasználata is kiváló (Silver Apples, Suicide), az ötöst pedig az utolsó fél óra pokoljárásával érdemelte ki.

2024-04-25 01:46:51 HZ (3) #5

Hasonló felépítésben, de abban erősebb színészek voltak. (..itt nincs romantikus szál)
Feszültség ott is volt; Gene Hackman, és Trintignant esete pedig mély, mint itt Sammy-é.
A végén a harci jelenet korszerűbb, mint ott a szandinisták ellen. (..érthető persze.)

előzmény: bambula (#1)

2024-04-23 21:04:35 Hege (5) #4

Wow. Ilyen szintű feszültségteremtésre nem számítottam, szinte kitéptem az IMAX teremben a karfát.
Őszintén szólva, még sosem gondoltam bele, hogy a haditudósítók milyen borzalmakon mehetnek keresztül és hogy a gyakorlatban hogyan is működhetnek hatékonyan. Ez az aspektusa a filmnek egészen elképesztő.
Ahogy az is egy nagyon bátor dolog volt Garlandtól, hogy a filmjében kivégzik az életéért könyörgő elnököt és a first ladyt is.
Nem egy mindennapi húzás ez az amerikai filmgyártásban.

2024-04-22 22:50:14 Rorschach (5) #3

Oké, fog még valszeg mérséklődni ez az ötös, mert lehet fogást találni a filmen, de... szóval ami működik a Civil Warban, legfőképpen pedig amit a meszes gödör felbukkanásától a záró képéig mutat, az olyan közel van a tökéleteshez, amennyire az az előzmények után csak lehetséges.

Azt a kurva.

2024-04-20 22:36:20 Ehun69 (4) #2

Nem könnyű film, csinálj a ds-ről filmet a ds hazájában...hát ennyire futotta, de kezdetnek nem rossz...

2024-04-18 16:38:15 bambula (4) #1

A film első felében, még azt hittem, hogy olyasmi lesz ez a film, mint a 83-as Tűzvonalban (ami fura lett volna Garlandtól), de amit a film második felében csinál feszültség terén, az nem semmi.