Budapest születése (2023) ☆ 👁

(Kondacs András)

magyar animáció, rövidfilm, történelmi film

4,0
★★★★☆
10 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆
Budapest születése (2023)

Budapest a 3 városrész egyesülésével 1873-ban született meg. A 150. születésnapjára az Animatiqua filmstúdió egy fővárosról készült filmmel tiszteleg előtte, melyben több 100 régi fényképet dolgoztak fel, több ezer munkaórán át, mely idő alatt több tízezer őszhajszáluk született…

Sokan játszottunk már el a gondolattal, hogy milyenek is lehetettek a 100 évvel ezelőtti városképek. Vajon hogyan éltek a háborúk és a szocializmus előtti Magyarországon, milyen utca- és életképek voltak jellemzőek a fővárosra. Milyenek is lehettek a jelenleg is álló épületek között a mára már sajnos eltűnt műremekek. Éppen ezért született meg az Animatiqua filmstúdió elhatározása arról, hogy a régi fotók és képeslapok „életre keljenek”. A feldolgozott képek körülbelül száz évet ölelnek fel, a 19. század derekától egészen a második világháborúig. Ez a film viszont még mindig folytatódik.

Mivel a stúdió szűkös forrásai végett rengeteg helyszín nem tudott bekerülni, ki viszont semmiképpen sem maradhatnak, ezért Kondacs András a film rendezője elhatározta, hogy a filmet kibővítik és a készülő hosszabb verziót már filmfesztiválokon indítják angol nyelven. Nem titkolt céljuk, hogy a magyar mellett a nemzetközi közönség érdeklődését is felkeltsék Budapest múltjának és jelenének gyönyörű épített öröksége iránt. A rendező elmondása szerint mivel erről a gyönyörű városról van szó, ezért itt sem állhatnak meg és egy egész estés filmet is készítenek a magyar fővárosról, aminek a forgatókönyvén már jelenleg is dolgoznak.

Reméljük, sikerült kedvet csinálnunk egy múltidéző városi sétához.


Szereplők

Hámori Gabriella
Narrátor (hangja)

Bemutató

Szavazatok összes > összes v

Ki akarja megnézni? összes > összes v